Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   19 / 20
(#) mikoszabolcs hozzászólása Márc 2, 2013 /
 
Köszönöm! És vajon, lesz baja a 120 vagy 160W higanygőznek ha ezzel a 250W fojtóval üzemeltetem? Látszólag nagyon szépen gyújt be, szépen melegszik be az izzó, és szépen, stabilan világít. Úgy értem, akár a trafónak, akár az izzónak lesz baja ettől ? Annyit látok, hogy a fojtó teljesítményben messze nincs alulméretezve a maga 250W-jával a 120 - 160W-os Tungsram higanygőznél.

Normális az, hogy a gyújtáskor az izzó kapcsain 80V körül mérek feszültséget, majd idővel ez 160 - 190V körülre megy fel ?

Előre is köszönöm.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Márc 2, 2013 /
 
Köszönöm a választ, megfogadom a leírtakat. Megnéztem a nagyon halvány feliratot. 125W-os HgLi izzó. Ezt használtam eddig a 250W-os előtéttel. De akkor megfogadom a tanácsot és nézek valahol valami hozzá való fojtót, de az is lehet hogy izzót az előtéthez. Igazából nem napi használatra, csak alkalom szerűen kell, ezért sokat nem akarok rákölteni.
(#) napster4 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
sziasztok!

következő a kérdésem. Interneten találtam xenonos "zseblámpákhoz" való xenon izzót 'ballaszttal'. Ezeknek a meghajtására mit kell még beszerezni, vagy ez már működne önmagában (tehát a gyújtó elektronika is benne van?) Van valaki, aki már találkozott/foglalkozott hasonlóval?

a válaszokat előre is köszönöm!

erről lenne szó pld.
(#) sebokr hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Sziasztok segítség kellene.
Van egy gewiss gw 84 466 fémhalogén lámpám 400w os izzóval (gyári vele adott).
Az izzó elhunyt 4 év után. Bele tehetek-e 250w-os fémhalogén izzót (hpi-t plus 250W6645)?
A boltban az eladók összevitatkoztak, hogy igen vagy nem.
Így nem mertem megvenni nem olyan olcsó.

Roland
(#) DanyyX válasza sebokr hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Szia!

Mivel az előtét 400W-os, semmiképp ne tegyél bele 250-es fémhalogént mert igen rövid lesz az élettartama. Ha 250-es izzót szeretnél belerakni, akkor sajnos cserélni kell az előtétet.
(#) sebokr hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Szia

Nagyon köszönöm az infót, akkor 400W-os at veszem meg. Picit drágább de ritkán kell venni.

Roland
(#) dj.csont hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Üdv. Mindenkinek! Egy használt fém halogén izzónak szemre vételezésre meglehet mondani hogy körülbelül élettartam melyik felébe jár! Tehát pl lassan kiég vagy újszerű még esetleg élettartam közepében jár! Konkrétan Hti150-es és Ba250 /2 izzókra gondolok! Választ segítséget előre is köszönöm!
(#) store92 hozzászólása Aug 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki mi a neve ennek a foglalatnak?
(#) praxis válasza store92 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
G 6,35 foglalatnak néz ki, pl. 36V 400W-os tűlábas izzóhoz.
(#) store92 válasza praxis hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Ez elvileg 230V / 300W-os égőt bír el csak a foglalat nevét nem tudtam.
(#) kérdező hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Nemrég hallottam, hogy a Tungsram HMLI típusú kevert fényű lámpát csak függőlegesen, a foglalattal felfelé lehet használni. Ha vízszintesen üzemeltetem, akkor állítólag nagyon lecsökken az élettartama. Valóban így van? Gyártják még a HMLI-t, vagy csak a raktárakban maradtakat lehet rendelni? Nemrég vettem párszáz forintért pár darab '80-as években készült égőt. Mennyire rosszabb a hatásfoka, mint a HGLI típusnak?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) Chipmunk1960 válasza kérdező hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Igen azokat úgy "illik" használni, a benne lévő "kvarc" égőnek elég nagy a súlya, a felmelegedéstől deformálódhat, letörhet a felfogatása.
(#) Chipmunk1960 válasza napster4 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia, Itt találtam meg a hozzá való "zseb" lámpát. *
7,8Ah Li-ion akksit ír hozzá, de azt nem, hogy hány voltosat. Nekem a kocsiban darabonként 35w-osak vannak annak a balasztja elindul 12v 2A es tápról. Habár a fogyasztása jóval kevesebb, mint a normál halogén izzónak, a fényereje többszöröse, viszont hasonlóképpen fel tud melegedni.

Link törölve, keress egy rövidebbet és tedd a link gomb alá!
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) 187BodyGuard válasza kérdező hozzászólására (») Okt 26, 2013 / 1
 
A HMLI-t igen függőlegesen "illik" égetni, de a vízszintestől sem lesz baja...
Nekünk a pincében ment egy a falra szerelt foglalatban (Több mint 40 éve lett felrakva) és amikor leszedtem még mindig kifogástalanúl működött! (Világítás korszerűsítés miatt lett leszedve egyébként) A HMLI hatásfoka valamivel rosszabb mint a sima HGLI-jé mert az egy izzószálból és egy kisülőcsőből áll. a 160W-os HMLI pl egy 80-as csövet tartalmaz (fénye is akkora mint a 80-as higanyé csak többet eszik)
Méregettem itthon a 2X80W-os felújított gyűjteményi lámpámat, és míg egy 80W-os HGLI izzó fojtóval együtt max 100-120W-ot kér enni, addig egy HMLI ami szintén akkora fényt ad jóízűen megeszik minden gond nélkül 160-165W-ot. Hasonló a helyzet a 250W HMLI - 125W HGLI-nél és az 500W HMLI - 250W HGLI esetében is.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013

DSCN5914.JPG
    
(#) kérdező válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Szia!
Ha lámpákat gyűjtesz, meg tudod mondani, hogy hol lehet szerezni "VBKM-bilit" a kertben jól mutatna egy-két darab. Igazi retro hangulata van. Sikeres gyűjtést! Sajnos sok jobbnál jobb lámpa kerül a MÉH-be.
Visszatérve a higanyra: Ezek szerint jobban megéri venni egy fojtót, és HGLI-t használni.
(#) 187BodyGuard válasza kérdező hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia!

Köszi!

VBKM Bilit szerintem találsz a vaterán és az apródon is.
Én gyűjtőtársaktól vettem fillérekért, van 3db, egy hátul a műhelynél, egy bent a szobában a szekrény tetején (LED-el) és egy még nincs felszerelve de majd hátra kerül a ház mögé.
Mellékeltem egy képet arról ami szobai használatba van véve, ez azért szobadísz mert ez nem alu testű hanem vas zártszelvényes és így kint gyorsan elkezdene rozsdásodni. Van rajta egy kisebb verzió is az unatkozás képen készült egy karácsonyfaizzósor egy csavar meg némi alu és egy kis zártszelvény felhasználásával. A kalapja az egy Videoton 1320-as hangszóró mágnes árnyékolója!

Egyébként pedig igen, jobban jársz ha veszel egy fojtót és azzal üzemeltetsz egy HGLI-t. Lehet hogy a HMLI-t olcsóbb megvenni, de az üzemeltetése drágább, mintha vennél egyszeri költségen egy fojtót egy HGLI-hez!

Egy előnye van a kevertfényűnek egyébként, hogy jobb a színvisszaadása!
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) kérdező válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szuper! Végre vannak olyanok, akik megbecsülik a lámpákat. Sajnos sokszor terek jellegzetességei teszik tönkre azzal, hogy leszerelik a megszokott lámpákat.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Nov 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Véletlen nem tudja valaki, hogy az autóba használatos Xenon izzók fényerejét lehetne-e szabályozni a trafó átalakításával? Jó lenne, ha egy potival tudnám szabályozni a fényerejét, amikor szükséges, akkor maxon járatnám, amikor meg nem akkor visszavenném a fényerejét.
Az izzóra ez káros hatással lenne?

Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
(#) rocky hozzászólása Nov 16, 2013 /
 
Hello!

Nekem van egy Tungsram XHP 1600 HSC xenon izzóm. Egy mozigépből bányásztam ki, aminek a lámpaóra számlálója azt mutatta hogy 153 órát ment eddig az izzó. A gép egy iparterületen volt, de a számlálón és az izzón kívül már semmi sem volt benne, így meghajtani nem tudom. A kérdés tehát az lenne hogy hogyan tudom kideríteni hogy működőképes e még, esetleg kinézetre meg lehet e ezt állapítani, meg hogy kb mennyit ér ha működik..
(#) mikoszabolcs hozzászólása Nov 21, 2014 /
 
Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni, normál 250W-os előtéttel meghajtott HgLi higanygőz izzó egy egyes EKA lámpatestben, fojtó és fázisjavító kondenzátor mindössze az egész. A problémám azzal van, hogy ha (direkt földelés nélkül!) beüzemelem próbaképp, akkor a burkoló alumíniumon kb. 110 V körüli váltóáram mérhető a valódi földeléshez vagy az üzemi N-hez (nullához) képest is. Az érdekesség csak az, hogy zárlatvizsgálatra a fojtó is végtelen ohmot mutat és a kondenzátor is, sőt a két tápvezetéknek is végtelen ellenállása van a fém burkolathoz képest. Úgy gondolom, hogy normál üzemi körülmények között nem szabadna semekkora feszültségnek lennie a burkolaton függetlenül attól, hogy le van-e földelve vagy nincs. Az érdekesség pedig még az, hogy ahogy melegszik be a higanygőz izzó, úgy változik az izzóra jutó feszültség, viszont a burkolaton az első pillanattól fogva megvan és állandó a feszültség, ez zavar meg picit, hiszen ha ugyanazt mérném mint az izzón nem volna sok gond. Valakinek ötlete, tippje? Arra tippelek, hogy esetleg a fázisjavító fém kondenzátor lehet a ludas.

Továbbá, ismer-e valaki olyan nátrium izzót, ami ezzel a fojtóval alkalmazható további gyújtókészülék behelyezése nélkül, azaz csereszabatos a most meglévő 250W HgLi-vel? (Olvastam korábban, hogy léteznek belső gyújtós nátrium izzók amihez csak előtét szükséges de konkrét típust nem találtam).

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) kérdező válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Ha földelve nincs a 110V, akkor nincs gond. Szerintem nagyon érzékeny a műszered, sima kapacitív jelenségről van szó. Nálam pl. ha földeletlen konnektorba dugom a számítógépet, úgy világít rajta a fázisceruza, mintha a fázist nézném a konnektorban. Persze fő a biztonság, földeld le. Nem hinném, hogy testzárlatos lenne.
(#) Chipmunk1960 válasza kérdező hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Szia, földeletlen dugaljban ne használj szgépet, és semmilyen kapcsi tápot, mert a fém burkolaton van a fél tápfesz!! 110-120V-nál természetes, hogy világít a ceruza. ha valaki vizes, ruhában, cipőben megfogja, könnyen megvan a baj.

Szabi, a Hgli 'házát' is pont ezért földelni kell, egyenáram nem, de a váltó átmegy a kondin!
(#) kadarist válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Na most azért nem kell ennyire forrón enni a kását, mert áramütést nem fog kapni a földeletlen készülékháztól. Azon inkább torz, felharmonikusokkal megspékelt feszültség van, ami csak nagyon kis áramot tud szolgáltatni. Csipked, ijesztget, de nem okoz bajt.
(#) higanygozlampa hozzászólása Feb 26, 2015 / 1
 
Sziasztok! Kedvenc lámpatestem.
(#) tcs52 hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Évek (évtizedek) óta felmerült kérdésem:

Adottak szokványos előtétes higanygőz UV égők (125 ill. 250 W-osak). Ezeket az alkalmi 4-5 órás működés alatt időnként (5-10 alkalommal) néhány percre ki kell kapcsolni, majd visszakapcsolni (általában párban, felváltva használom őket a biztonságos gyújtás miatt).

A probléma az, hogy kikapcsoláskor - értelemszerűen - az induktivitásban folyó áram miatt hatalmas feszültséglökés keletkezik, mely szikraívként a kapcsolón realizálódik. Ez először is a kapcsolót kínozza, másrészt rászór a többi hang és fénycuccokra, észrevehető hatással.

A kérdés, hogy van-e valamilyen egyszerű védőáramkör (pl. diódás, v. szupresszor...) a jelenség kiküszöbölésére?

Természetesen tudom, hogy a nullátmenetes (0 áram figyelése) megoldás lenne a tökéletes, de azt túl komplikáltnak és költségesnek tartom a néhány - gyakorlatilag filléres - alkatrész helyett.

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
(#) saska hozzászólása Dec 30, 2015 /
 
Vettem 20 db higanygőz izzót / osram HQL 125 W/ ezeket szeretném bekötni két helyiségbe elosztva. Vagyis 10-10 db működését bekötését szeretném megoldani a legegyszerűbb módon és persze a leg olcsóbb megoldással. Az izzók és a foglalatok megvannak, valamennyi alapismeretem van, de nem villanyszerelő vagyok. A 10 db egyszerre világítana naponta 12 órát egy kis növényházban vagyis folyamatos működése lenne. Tudom nem lesz az üzemeltetése sem olcsó, de palánta nevelésben gondolkodom. Minden segítség jól jön.
(#) Bakman válasza saska hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Nem kell trükközni semmit, úgy kell használni, mint a normál izzót. Mi a kérdés tulajdonképpen?
(#) Bakman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Érdekes. Van itthon egy formára, méretre egyező izzó, azt direkt 230-ba szoktuk kötni és nincs semmiféle pukk, csak fény. Nem normál izzó, az tuti.
(#) uniman válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Bizony kell hozzá a fojtó, ugyanúgy, mint ehhez a HgLI típushoz: Bővebben: Link
Van ugyanilyen "kinézetű", de előtét nélkül használható lámpa, de annak más a típusszáma. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Idézet:
„Van ugyanilyen "kinézetű", de előtét nélkül használható lámpa, de annak más a típusszáma.”
Ezt nem tudtam. Már érdemes volt felkelni.
Következő: »»   19 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem