Fórum témák
» Több friss téma |
Mit lehet tenni, milyen másik megoldás van 3 fázisú tekercshez?
Idézet: „Lőni kellett volna rögtön agyon.” Tény, hogy energiapazarló. de az is tény, hogy ha egy ilyen háromfázisú generátort 1000-10000 n/min szélességű fordulatszámtartományban használnak, akkor a kapocsfeszültsége igen nagyot változik, az állandómágneses gerjesztés miatt. Ha nem sönt jellegű lenne a szabályzás, illetve meghibásodás esetén nem zárlatba menne a szabályzó, akkor a túlfeszültség tönkretenné a gyújtáselektronikát, meg az összes érzékenyebb elektromos alkatrészt... Szabályozott, tekercselt forgórészű generátort meg nem nagyon éri meg ezekszerint a gyártóknak beépíteni.
Szerintem a generátor nem háromfázisú.
Azok három egyforma színű (általában sárga) szigetelésű vezetéken adják ki a nyers feszültséget. Inkább külön töltés, és világítástekercsek vannak az állórészen, és van egy külön testvezetéked is.. Ha szénné égett az összes tekercs, mérni már nem érdemes, de letekerve megállapítható a kivitel.
Akkor inkább olyan szabályzót kellet volna építsenek, ami mint a fázishasító áramkör, a gyújtás vezérlést tolta volna előre-hárta, a fordulat és a feszültség függvényében. Az aksi meg mindig ott van amiről lehet venni a feszültség értéket.
Üdv. M.
3darab sárga vezeték volt.
Zöld test a nagyfesz tekercsnél, fekete piros nagyfesz tekercs. Kék fehér jeladó
Ez a változat háromfázisú.
De TE EZT linkelted:
A szabályzó az akkufeszültséget figyeli, és addig nem gyújtanak a tirisztorok, amíg nem emelkedik a felső határ fölé.
Ha meghaladja a határértéket, akkor kapnak gyújtást, és testelik az adott fázist. Szerinted ha már tele az akku, és a generátor fordulat magas, akkor ha nem gyújtanak a tirisztorok, hogy letörjék a feszültséget, mekkora a fázisok üresjárási feszültsége?
Szia!
Néhány hete építettem egy NE555 alapú kapcsolóüzemű szabályzót, egy régi Skori féle kapcsolás lett módosítva úgy, hogy egyenirányítás után 150V DC-ről még tudjon működni. GND-t szaggat és simít, a kimenetek akkura kötve és minden fixen az akkuról megy. Egy régi Husaberg supermoton használják, nem szóltak, hogy gond lenne vele. Ha érdekel, este szívesen feltöltöm. Üdvözlettel, Zoli
Jajj igaz, azt elrontottam ott.
Egyébként a történet, hogy egy pannóniára tettem fel és első körben olyan feszültség szabályozót tettem ami sarus volt, itt a saruk kilazultak és megvoltak barnulva. Ennek a méréseit tettem az előző oldalon fel, nem zárlatot mértem, hanem egyik fázisnál szakdt lett a szabályozó. Ekkor nem szedtem le a lendkereket megnézni a tekercseket. Vettem nagyobb feszültség szabályozót, fizikailag 2x akkora. Összeraktam és működött, volt töltésem és világításom is rendesen Mentem a motorral 150km-ert, hibátlanul. Most szombaton beindítottam és 1perc után eltűnt a szikra. Itt vettem le a lendkereket és minden vezeték elvolt olvadva. Most azt nem tudom hogy az első feszszabályozó tette tönkre a generátort, vagy azóta járt így az újjal. Az gond a feszültségszabályozónak hogy az akksi folyamatosan rajta van? Elvileg nem lehet baj ez Pannónia motorról van szó, és itt csak világítást kapcsolok fel vagy a gyújtó tekercset testelem leállításhoz Magas fordulatról esetemben nem beszélhetünk és a világítás sincs lekapcsolva ha jár a motor A hozzászólás módosítva: Hé, 13:45
Érdekelne igen.
Köszönöm
Azért kap a gyújtáskapcsolóról feszültséget a szabályzó, hogy hoszabb állás után se szívja le az akkut.
De ez szerintem nem lehet a meghibásodás oka.
Akkor kicserélem az alaplapot és kiderül
Úgy gondolom még mindig jobb ha az üresjárati feszültség felemelkedik akár 150 V-ra, mint a nagy áram kiolvaszt, összeéget minden tekercset és lehet dobni az egészet a kukába.
Értem én, hogy fogyasztói társadalom vagyunk. Annak a fölös rövidzárba is be kell tolni a benzint az előállításhoz. Ha megszakítanák akkor még a káros anyag kibocsájtás is csökkenne. Jó, tudom kínában ez nem számít. Üdv. M.
Felemelkedik az üresjárati feszültség, azután átüt a tekercsek közt, és lehet új állórészt venni...
Nem egy fordult meg nálam újratekerés céljából. Volt olyan motor amit szabályzó nélkül próbáltak, és hát zárlat lett a vége. Üresjárásban mértem 200V ~ fölötti értéket is, odafigyelve, nem túlpörgetve. Szerintem fogadd el, hogy nem a hanyagság, és a vegyél újat szemlélet miatt alakult ki ez a fajta söntszabályzás.
Megmértem a mostani fesz szabályozót, pozitívhoz képest is mérek 3 dióda nyitófeszt, 0,472 körül. És testhez képest is a 3 fázis bemeneten, ugyanannyit kb.
Akkor elvileg a fesz szabályozó jó
Igen, az egyenirányító diódák jók, és nem zárlatos egyik tirisztor sem. Ha a vezérlésük is működik, akkor tölteni is fog.
Parancsolj. A nyákterv két oldalas, házilag nem egyszerű, még gyakorlattal sem.
Biztos van szebb meg jobb, de ez kipróbált és működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |