Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   2 / 6
(#) Sebi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 14, 2006 / 4
 
Majdnem..A kapcsolás alkalmas arra, hogy a LED 1szer felvillanjon (életében, mivel nincs soros ellenállása). 100k-val nem hinném hogy begyújt a tirisztor, e helyen 10k körül lehet a max., de ez erősen tirisztorfüggő.Javaslom a TO92-es tokozásúakat, ezek elég érzékenyek és nem nagyok.A LED soros ellenállása: ohm-törvény szerint.

th.GIF
    
(#) eSDi válasza Sebi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Üdv!

Itt egy tranyós megoldás, ezt egy PC tápjából lestem ki. Sajnos az ellenálások értékere már nem emlékszem, hogy melyik milyen. De 1k és 10k-ak voltak.

Szerintem ezt smd-be nagyon kicsire össze lehet hozni...

DTC.gif
    
(#) Báddzsó válasza Sebi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
elfelejtettem, hogy 3V-ról nem tudna menni? mert egy gombelemről menne. (kicsi a hely..)
(#) Báddzsó válasza Sebi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
a BT169D vagy a P0102BA jó lenne, ha igen akkor melyik jobb?
(#) Báddzsó válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Idézet:
„Szerintem ezt smd-be nagyon kicsire össze lehet hozni...”
ige, de nem elég kicsire, meg túl bonyi a tirisztoroshoz képest... azér köszi!
(#) eSDi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Mi a nyavajába kell ez hogy olyan picire akarod összehozni?
(#) Báddzsó válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
nem is az, hogy olyan picire akarom hanem inkább 1*űre, mert ami egyszerű az általában kicsi is... ez egy full 1*ű utp kábel tesztelő lesz, az elektronika meg az elem egy sima utp kábel hosszabítóban lesz ... (ha lesz)
(#) eSDi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
És a PC küldené neki a jelet vagy manuálisan menne?

Szerintem a tirisztort előbb ki kéne próbálni hogy ilye kis áramoktól egyáltalán kinyit e vagy nyitva marad e egyáltalán.
(#) Báddzsó válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
neemneem teljesen pc mentes cucc lenne, annyi hogy a tesztelendő utp kábel mindkét végét beledugog ebbe a cuccba amit csinálok és ha jó akkor nem világit a piros led ha egy pillanatra megszakad a jel (mondjuk miközben "átmozgatjuk" a kábelt) akkor meg kigyullad a led és úgy marad.
(#) eSDi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Ahha értem! De akkor nem 4 ilyet kellene beleépítened legalább? RX+ RX- TX+ TX- meg esetleg a többi...
(#) Báddzsó válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
nem nekem elég lenne 1, mert ugye ha egy szál nem jó benne akkor azt már ugyse használom. azt hogy hogy oldom meg eggyel azt én már tudom, nekm csak kéne egy 100% jó kapcsolás ezzela tirisztorral, meg hogy megy e 3V-ról, ha nem akkor mennyi kell neki?
(#) eSDi válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Szerintem csak 12V-ról menne ahogy próbálgattam a TINA-ban. 3V-ról meg se nyikkant egyik sem, sőt mét 5V-ról sem. Az a baj a tirisztorral hogy nagy fesz esik rajta kb 2V.
(#) Sebi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Nem, azért nem ilyen rossz a helyzet, ezek a szimulátorok inkább a digit dolgokkal boldogulnak.A 2V esés az a triacra igaz, a több PN átmenet miatt, a tirisztor az begyújtva dióda, tehát 0,7V az esés. TIC106 pl működik 3V-ról is és ahogy írtam 10k-val begyújt - LED terhelés esetén. A soros ellenállás 10ohmos legyen ha 3V a táp és piros a LED. (zölddel már nem műxik, mert annak a nyitója 2V felett is lehet)
Csak megemlítek 1 saját élményt: gondosan felcrimpeltem 1 helyen 1230db 4pines RJ dugót a hozzávaló kábelre, hibátlannak tűnt mind. A csatlakozók schmitt-trigger bemeneteket húztak testre (NC-kontakt) 1k ellenállás ellenében - nem nagy feladat. Ennek ellenére mechanikai hatásokra több-kevesebb impulzus érkezett az érzékelők bemenetére - kontakthibák miatt. A PC-s hálózatokon ez a hiba sosem derül ki, mert ha egy csomag elvész, azonnal kér egy újat. Szóval ezzel arra szeretnék rámutatni, hogy ne csodálkozz majd az eredményen, hogy többször begyújt a LED-ed, mégis minden jól működik a hálózaton. ( egyébként a hibát mindig a dugó-aljzat tökéletlen kontaktusa okozta nálam)
(#) Báddzsó válasza Sebi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
ok, holnap megveszem a cuccokat azt kiprobalom, majd irok mi lett., melyik trisztort vegyem akkor, tudtok mondani egy tipust, ezek jók: BT169D, P0102BA ?
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
működik!, köszi mindenkinek aki segített, a rajz miatt a pont Sebié
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 15, 2008 /
 
Sziasztok. Szügségem lenne egy használható bistabil multivibrátor kapcsolási rajzára alkatrész típusokkal és értékekkel. Olyan lenne az igazi amit a lehető legkevesebb pénzből tudok megépíteni ( bocsi ha nagyok az elvárásaim ) mert kéne csinálnom vagy 30db-ot. Tápfeszültsége mindegy. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Medve válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Hello, legyen akkor az SN7400-ból egy (kettő!) RS tároló...450 Ft-ból megvan. Rajz kell?
Vagy választhatod az SN7474-et is...
(#) kispiricsi09 válasza Medve hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Köszi a segítséget. Légyszi ne nézz hülyének de nekem nem mond semmit az sn 7400 meg az hogy rs tároló. Az én elektronikai pályafutásom egy bistabil meg még egy pár egyszerű áramkör megépítése után abbamaradt. Ez valami logikai kapukkal megtömött ic?.
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 15, 2008 /
 
Bocsi, nem bistabilt akartam mondani hanem astabilt.
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 15, 2008 /
 
Elmondom mihez kellene az astabil hátha meg tudjátok mondani h pontosan mire is lenne szügségem. Egy szökőkút szivaggyúit és világítástechnikáját szeretném vezérelni. Arra gondoltam hogy írok egy "programot" egy cd-re ami végülis impulzusokból állna. Ha a cd-t lejáttszom egy discmanba akkor ezek az impulzusok az audio kimeneten négyszögjelként fognak jelentkezni. Mivel az audio kimenet sztereo így van két csatornám. Az egyik csatorna jeleit küldeném egy 4017-es 14es lábára. Erre az ic-nek másik kimenetén fog jelentkezni a feszültség. Ha jó tudom a kimenetek a 3 2 4 7 10 1 5 6 9 11es lábak.ha mondjuk én a 6os lábon lévő eszközt szeretném kapcsolni
akkor adok a 14es lábra 7db jelet mire a feszültség a 6os lábon fog megjelenni. És most kell az audio kimenet másik csatornája. Az ic kimenete és az eszközt vezérlő bistabil áramkör közé teszek egy tranzisztort így csak akkor fog kapcsolni a bistabil ha a másik csatornától megkapja a jelet a tranyó. Valami ilyesmire gondoltam és ehhez lenne szügségem egy könnyen és olcsón megépíthető bistabil áramkörre. Hopp ez egy kisregény lett
(#) Medve válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Akkor tárgytalan. Ez esetben megint csak egy típust tudok mondani: LM555. Ismerkedj meg vele!

De most mit akarsz? astabilt, vagy bistabilt?
(#) kispiricsi09 válasza Medve hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Az én elektronikai pályafutásom egy bistabil meg még egy pár egyszerű áramkör megépítése után abbamaradt. Erre írtam hogy astabilt akartam mondani. eddig multivibrátorbó csak ilyet építettem. Bocsi, egy kicsit bekevertem . Lényeg a lényeg, vezérelni szeretnék. Olyan áramkör kell aminek egy bemenete van és ezzel az egy bemenettel tudom ki és bekapcsolni is. Ja és nem kell neki folyamatos jel hanem csak egy impulzus a kapcsoláshoz és utána úgy marad. Ha jól tudom a bistabil ilyen de nem vok benne biztos.
(#) Norberto válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Így is van. A bistabilnak, ahogy a neve is mondja, 2 stabil folyamatos állapota van. Az egy szem bemenetével tudod a kimenetének az állapotát tulajdonképpen átkapcsolni. Tehát egyszeri bemeneti impulzusra bekapcsol a kimenet, következő bemeneti impulzusra kikapcsol a kimenet.
(#) kispiricsi09 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Na akkor már csak egy kapcsirajz kellene egy egyszerű bistabilről. Megköszönném ha valaki tenne fel. Többféle megoldás is érdekel.
(#) Norberto válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ajánlanék egy helyet/kapcsolást, ami alapján el lehet indulni :yes:

LINK
(#) rigidus válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ha veletlenul akad otthon egy 555-od akkor akkor nehany perc alatt is tudsz egyet epiteni az alabbiak szerint.
(#) Medve válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Lenne itt egy észrevételem: azt írod:
Idézet:
„adok a 14es lábra 7db jelet mire a feszültség a 6os lábon fog megjelenni.”
Ez igy nem igaz, mert a amig eljut a 6. lábig a jel, addig összes alacsonyabb helyiértékű kimenet is sorban aktívvá válik az órajel periódusidejének megfelelő ideig, rendre átállítva az összes meghajtott eszköz állapotát. Erre szerintem ki kell találni valamit!
(#) kispiricsi09 válasza Medve hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Az ic kimenete és az eszközt vezérlő bistabil áramkör közé teszek egy tranzisztort így csak akkor fog kapcsolni a bistabil ha a másik csatornától megkapja a jelet a tranyó. Hát így oldom meg hogy ne kapcsolja át a bistabilt. Vagy ez így nem működik? Nem tudom biztosan mert még kezdő vagyok.
(#) Medve válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Nem elegáns. Bizonytalan igy. Ebben az esetben a jelet kapuzni kell, pl egy ÉS-NEM kapuval. Az egyik bemenetére kötöd a kapcsolni kívánt jelet, a másik bemenet H szintjével engedélyezheted a jel kimenetre jutását.
(#) kispiricsi09 válasza Medve hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Tehát NAND kaput kell használnom ha jól értem (lehet hogy nem ). De a NAND kapu kimenete akkor 1 ha mindkét bemenete 0.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem