Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   99 / 107
(#) karikusz hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy FM transmittert / rádióadót szeretnék. A hatótáv max. 100-150 méter legyen (így nem zavarok senkit) és jó minőségű sztereo (a frekvencia ne nagyon mászkáljon).
Néztem ezt a megoldást: Bővebben: Link de olvastam, hogy olyan 5-10 méter a hatótávja, illetve valaki írta, hogy nagyon érzékeny és elmászik a frekvencia.

Ha tudnátok segíteni kapcsolási rajzokban azt megköszönném, de ha van valakinek ilyen elkészítve akkor szívesen meg is vásárlom tőle.
(#) e-sporadic válasza karikusz hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Szia! Ez egy kicsit jobb és erősebb.
(#) karikusz válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Szia! Köszi. Ez mennyire erős? Nekem kb. 100m hatótáv kellene, de max. 200m.
De ha jól látom akkor ez csak mono.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) pucuka válasza karikusz hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Idézet:
„Ez mennyire erős?”

Ha erősre építed, biztos nem fog eltörni.
De viccet félretéve, olyan, hogy erős, ilyen fogalom nincs. Olyan sincs, hogy 100 m hatótáv, de max 200 m.
Az, hogy mekkora a hatótáv, az sok mindentől függ. A kisugárzott teljesítménytől, antennáktól, (irányhatás, terepszint feletti magasság) de legfőképp a vevő érzékenységétől. 200 m múlva a jel nem szűnik meg varázsütésre, érzékenyebb vevővel távolabbra mehetsz.
Az előzőek miatt azt sem lehet állítani, hogy nem zavarsz senkit. A kellő szűrés nélküli adó kisugárzott jele sok olyan összetevőt tartalmaz, ami hanem is a szomszéd rádióját, de más szolgálatok kommunikációját (pl. repülés) zavarhatja. Erről persze megfelelő műszerek hiányában fogalmad sem lehet, (pláne ha nem is gondolsz rá), csak akkor szerzel tudomást, haépp megáll a házad előtt a sárga autó, ami per pillanat épp fekete.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Hát ha erre a kapcsolásra rátenne valamilyen szűrőt, oda lenne az egész hasznos jel, viszont az is igaz, hogy kisérletezésre "kötelező jellegű" alapkapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Sávon kivüli zavarásról csak annyit, hogy az analóg földi sugárzású tv adókat igen csak elnyomta, azóta a dvb-tvel nem tudom mi a helyzet, de ezek a poloskák ilyenek.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Bocs, hogy most is reagálok erre, de azért érdekes. Ez azért elgondolkoztató meghatározás, pl arányait tekintve egész fővárosban ki kéne kapcsolni mindent. Off
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Nem egészen világos, hogy kinek mit is szerettél volna mondani.
(#) Kovidivi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
7 évvel ezelőtti önmagának üzent! Időgép még nincs sajnos, hát ez a megoldás maradt.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Jan 17, 2017 1 /
 
,,általában semilyen vevőberendezést nem javallott az adó 1 km -es környezetében üzemeltetni, olyan 1W (!) ERP (kisugárzott) adóteljesítmény felett, mert ez a vevő bemenőfokozatának túlvezérléséhez, nagyobb jel esetén leültetéséhez, mégnagyobb jel esetén tönkremenéséhez vezet." Ez lett volna, nálam ha rákattintok a dupla nyílra, megjelenik bekeretezve a hsz, amire válaszoltam. Ez a te hsz-ed volt, csak már akkor is idéztem emiatt lehetett a félreértés.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Ez így van, egy vevőberendezés bemenetére túl nagy jelet kapcsolsz, akkor először megnő a vevőoldali intermoduláció, ami torzítást, áthallást hamis vételt okoz, ha tovább növeled a bemenőjel szintjét, akkor egész egyszerűen a bemenet lesüketül, blokkol.
Bp átmérője 15 -25 km körül, között van iránytól függően, ehhez képest az 1 km az adó közvetlen környezetére vonatkozik. Az arányokat azért nem kéne téveszteni.
(#) HA5AWS válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Szia!
Hát az még csoda, hogy a világban van olyan hely ahol lehet rádiózni. Ha ilyen gyászos lenne a helyzet akkor a városokban de sok helyen csak a postagalamb maradna. Próbáljunk meg már egy kicsit számolni, hogy mekkora is az a jel ami a vevőre kerül és mennyit tudnak feldolgozni a bemenő fokozatok. Sok valótlanságot egy szakmai oldalon ne híreszteljünk.
Üdv: Gábor
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 24, 2017 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz, a pmr rádiók végfoktranzisztorával kapcsolatban. Esetleg felhasználható-e fm adóba, illetve milyen kapacitásokat kéne tennem 100 MHZ-re a bemenetre, és vajon mennyi bemenőjelet?
https://www.elpro.org/de/hochfrequenztransistoren/39464-blt-70.html
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Nagy valószínűséggel felhasználható lenne, de.
Az adatlap, ami meglehetősen szűkös, csak a 800 - 1000 MHz -es sávban történő használatról tesz említést. (nem is PMR sáv) A 100 MHz az VHF sáv, a tranzisztor pedig UHF sávra készült, annak is a tetejére. Egyáltalán nem biztos, hogy a tranzisztor paramétereket egyszerű módon interpolálni lehet a VHF sávra.
Erről az adatlap sem tesz említést, ill. annyit, hogy részletes adatokat esetleg később, és ez a végleges adatlap.
Ha tervezni akarod ennek a tranzisztornak a felhasználását, mérni kéne a paramétereit, aztán lehet számolni.
A bemeneti, és kimeneti szűrők. Ezek illesztő, és sávszűrők, stirp line tápvonalakból, és kiegészítő kapacitásokból felépítve. Átalakítása a 100 MHz -es sávra nem csak a kondenzátorok cseréjével lehetséges, újra kell tervezni az egész rendszert, hogy a tranzisztor várhatóan néhány ohmos be-, és kimenő impedanciájához illeszkedjen.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget! Mindez meghaladja a képességeimet, sajnos semmilyen rajzot nem találtam erről (fm transmitter ilyen smdvel). Egy ismerősöm azt mondta, hihetetlen, hogy azt állítom, hogy csak az uhf sávban működik és lejjebb nem, de én is így gondoltam, hogy +-900Mhz-es konstrukció.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2017
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 28, 2017 /
 
Arról nem is beszélve hogy amit én szedtem ki pmr-ből nem is blt70, hanem valami "m""m" vagy "m""0" típus. Igazság szerint egy m betű és egy ismeretlen karater van rányomtatva középen a kerek mélyedésben pedig egy szám. A blt70-et csak azért említettem, mert ez állt hozzá a legközelebb pmr keresőszó alapján, rajzzal együtt. De ha valaki tud 446megás smd tranyóhoz, fm adót, vagy egy valamirevaló rajzot az jó lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2017
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Én sem állítottam, hogy nem lehet felhasználni, mindössze annyit, hogy specifikáció hiányában elég nehéz dolog. Ha sokkal nagyobb határfrekvenciájú tranzisztort használsz, az sokkal gerjedékenyebb mint egy alacsonyabb határfrekvenciájú.
PMR -ekben azért használnak speciális tranzisztort, mert a tápfeszültség igen alacsony, néha csak két három elem a táp, a hordozhatóság miatt.
100 MHz -es sávban nincs ilyen megkötés, olyan tranzisztort használhatsz, amilyet tetszik, 1 W disszipációval elég szépen találsz 2 - 300 MHz ft .jű tranzisztort, ami bőven megfelel a célra, és még csak nem is drágák. Pl. gyors kapcsoló tranzisztort. Persze a be-, és kimenet impedancia illesztéseit nem úszod meg, de az illesztő szűrőket még diszkrét SMD eszközökkel is meg lehet úszni.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2017 /
 
"1 W disszipációval elég szépen találsz 2 - 300 MHz ft .jű tranzisztort, ami bőven megfelel a célra, és még csak nem is drágák. Pl. gyors kapcsoló tranzisztort." Gondolom 'tv output stages' tranzisztoraira gondolsz kapcsoló alatt. Pl. Bf869-ből van egy rakásom, vagy 2sd1398. Csak az a baj, hogy ezek amik nekem vannak főként nagyfeszültségűek. De van BUZ BUX típusom is, átnézem az összes katalógusát.Hangfrekvenciásból a BD139 és társait ajánlják, hát ez nagyon érdekelne, hogy müködik-e. Vagy a 2sc1166, ami a cb rádió végfok előtti köréből lett kiszedve. De a legtöbb BD***, vagy pl.2n3055 2N3791, amikből szintén sokat lomtalanítottam, középhullámig működnek legfeljebb.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2017
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 30, 2017 /
 
2N3866 esetleg? 1 W -os adót lehet készíteni vele, kapható is.
(#) e-sporadic válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2017 /
 
Igen, csakhogy nekem az lenne a jó, ha padlássöpréskor előkerített akár hangfrekis félvezetőkkel is tudnék valamit kezdeni (lomtalanítás mániás és gyűjtő vagyok), a 2n3866 több száz forint, ahhoz hogy kisérletezzek kinyírjam kicsit drága.
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 31, 2017 / 2
 
Próbálkozhatsz BC635 - 639 -el, talán jó is lehet. De azért ez a terület már nem az, ahol bármiből lehet tákolni működő kapcsolást.
(#) tintom hozzászólása Okt 29, 2017 /
 
Üdv Mindenkinek! Jó forrasztgatást!
Kellene nekem egy 5-10m hatótávú adó 200,300MHz-re. (ilyen vevőm van) Tudnátok ajánlani valamit, amit nem túl komplikált előállítani, és beállítani. Egy 88-108MHz-re készített dolgot könnyen át lehet hangolni 200megára? Az adó zsebben lenne, és vezetékkel jönne a hangjel hozzá. Sajnos rádiókkal nem túl sokat foglalkozom, foglalkoztam.
Előre is köszönök minden infót, kapcsolást, tanácsot!
(#) tintom válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Csinálj belőlük torzítót, legfeljebb többet fog torzítani mint először goldoltad volna!
(#) Kera_Will válasza tintom hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Milyen a vevőd AM/FM ,ha FM akkor kb mekkora löketre van tervezve .... stb. ?
Valószínűleg FM lesz.
200MHz-en stabil szabadon futó LC tagú oszcillátort nehéz építeni. 100 MHz kicsit könnyebb, nem sokkal.
Ezért inkább PLL elvű lenne a jobb megoldás.
Abból is az olyan ami szélesebb löketű modulációra van tervezve.
(#) tintom válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Kaptam egy régi wireless miki vevőt. (Shure L4 / Shure L4 Marcad Diversity Wireless Receiver) De a frekin kívül még semmilyen adatot nem találtam róla. 200,300MHz, és szerintem is fm. Mono átvitel. 100 éve profi cucc lehetett. Mivel miki nincs hozzá, gondoltam kellene hozzá egy pici adó, és jó lenne drót nélkül gitározni vele. 30 éve egy kommersz rádiós mikrofon adóját kötöttem a gitárra, és a sztereórádión vettem a jelét. Kicsit érzékeny volt a mozgásra, de egészen jól szuperált. Ha tudsz segíteni, illetve kapcsolást adni megköszönöm!
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Okt 31, 2017 / 1
 
Ha csak játszani, szórakozni akarsz, akkor elég, ha egy vezetéknélküli mikrofon kapcsolását építed meg. Egyszerű kapcsolási találsz ebben, vagy az FM transmitter topikban, 100 MHz -es sávra. Mindössze annyi különbséggel, hogy a kollektor köri tekercs menet számát megfelezed, nagyjából 2 menet. A tranzisztor is valamilyen komolyabb RF tranzisztor legyen.
Azonban a vevőd, ha nem is 100 éves, de még ma is komoly berendezés, megérdemel egy rendes adót a mikrofon/gitár mögé.
Az adónak kell egy tisztességes modulátor erősítő, amely a bemeneti jelből létrehoz egy 75 kHz löketű, 50 - 15 kHz sáv, és lökethatárolt VCO jelet, 75 μs előkiemeléssel. A max kimeneti teljesítmény 100 mW lehet. Egy ilyet elkészíteni elég babrás dolog, tekintve, hogy ekkora teljesítményhez már kristály pontosságú adó adófrekvencia is kell. (meg hogy ne essél ki a vevő sávszélességéből)
(#) tintom válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Közben keresgettem én is. Van egy IC ami a teljes adót magábanfoglalja VCO hangolással. MAX2606. Ezzel szerinted érdemes valamit kezdeni?
http://www.electroschematics.com/3026/fm-transmitter-usb/
45MHz-650MHz-ig lehet hangolni.
A külső induktivitássala a fix frekiközépet lehet beállítani, ha jól értelmeztem, és különleges minőségi követelményei vanak. Persze nem USB-ről, hanem egy jól szűrt tápról menne. (Pl. 2 db 18650-es aksi, és szabályozás, tantál kondi, stb..

MAX2606.pdf
    
(#) Kera_Will válasza tintom hozzászólására (») Okt 31, 2017 / 1
 
Igen akkor már a VCO-d meg van már csak egy olyan PLL kell utána ami képes 200 MHzen kényelmesen dolgozni és elviseli a nagy löketű FM modulációt is.
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Okt 31, 2017 / 1
 
Ez csak a VCO, az adó alapja. Neked a 200 MHz -re a MAX2607 -re lenne szükséged. Ebben nincs PLL, azt külön kéne hozzá építened, nomeg a modulátor erősítőt is.
A MAX2606 a 100 MHz -es sávra jó, a csatolt anyagban szereplő kapcsolás egy elég primitív megoldás, a moduláló jelek szintjét potival beállítod, és passz. Semmi sávhatárolás, (igaz egy MP3 lejátszóból ki sem jön magasabb hangfreki) de löketkorlát sincs, és elég nagyszintű jelet kíván. Gyakorlatilag ugyanott vagy, (csak kicsit stabilabban) mint egy egytranzisztoros FM transmitterrel.
Olvasd végig az adatlapot, meg a cikket is, gugli fordítóval is megértheted a lényeget.
(#) tintom hozzászólása Nov 1, 2017 /
 
Kera_Will, pucuka! Köszi az infókat, és hogy segítetek a dolgot nyélbeütni.
A MAX2607 kell, már megnéztem én is. Az adatlapon ott van a többi is, csak nem néztem meg tüzetesen. De jó hogy figyelmeztettetek, mert lehet hogy megrendeltem volna a MAX2606-ot.
Én kipróbálnám csak a MAX2607-el, mert ahhoz szinte nem kell semmi, és ha csinálok neki egy temperált dobozt, lehet hogy a freki sem fog mászkálni. Nem utólsósorban csak egy frekire kell. 200,300MHz, vagy kikapcs. A vevő úgysem hangolható. Ez a kapcsolás olcsó lenne, és ha mégsem válik be, akkor lehet tovább bajlódni! Az is gond hogy az olcsó (kommersz) cuccok a 88-108MHZ-re készülnek, és mi van akkor, ha még a vevőm is hibás? Tesztelni nem tudom mivel. Ha PLL-lel csinálnám, akkor sem kellene semmi kijelző, meg hókuszpók, mert vagy jár 200,300-on vagy ki van kapcsolva.
Ha van valami konkrét rajzotok, küldhetnétek valamit, de szerintem a MAX2607 megér egy próbát.
Következő: »»   99 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem