Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   105 / 105
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Most jelenleg így van: egy 51kOhm-os R1 egy 1 nanos kondival párhuzamban majd egy 1 kOhm -os R2 a föld felé, fülre jól szól így.
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
De akkor lehet úgy próbálom ki inkább hogy az R1 helyrére egy 470 ohmos ellenállást teszek a C helyére pedig egy 100 nanos kondit, az R2-est pedig 470 kohm-osra mert ezt vettem ki a szavadból hogy így megfelelőbb.
(#) Kera_Will válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Idézet:
„R2-est pedig 470 kohm-osra mert ezt vettem ki a szavadból hogy így megfelelőbb.”

Nem éppen a legjobb ! Pont az a baj , hogy a rétegtranzisztoros áramkörök általában kis impedanciásak párszor kiloohm esetleg 10kiloohm a bemeneti impedanciájuk.
Ehhez kell a külső feszosztót és a kapacitív időtag értékeit igazítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) kendre256 válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Az R2-es ellenállást nem lehet akármekkora nagy, mert ha például az FM modulátorod bemenő impedanciája 10 kOhm, akkor a 470 kOhmos olyan, mintha ott sem lenne. Pontosabb számításhoz tudni kellene (legalább közelítőleg) a modulátorod bemenő impedanciáját. De ha a bemenő impedancia közel állandó érték, akkor nem is feltétlen kell az R2. Gondolom ez a transzmitter úgysem a hifi kategória, emiatt az előkiemelést sem kell halálpontosra beállítani.
(#) bitboy95 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Eddig az 1kOhm-os R2-es vált be a legjobban próbáltam 10K-ssal is azzal semmi sem történt, ugyanolyan volt a hang mint nélküle, annál nagyobbal meg mégúgyse, 1K-snál kisebb ellenálllással is próbáltam 470 ohmossal de azzal már szinte alig volt hang, nagyon lehalkult tőle. Tehát ha ha az 1k-s R2 van benne akkor hallani a különbséget.
(#) bitboy95 hozzászólása Feb 18, 2020 /
 
Sziasztok! Építettem kit-ből egy BH1417F alapú PLL-es, sztereó FM transmittert.
EZT!

A kit-ből hiányzott a 3pF-es kondi, helyette 22pF-est küldtek, viszont itthon volt egy 3pF-es beletettem, de akkor csak L állásban volt "adása" H-ban nem, aztán láttam egy YouTube videó alatt hogy írták kommentben hogy 22 pF-es kell bele, így bele tettem azt, akkor viszont nem L állásban hanem csak H-ban adott, de akármelyik kondit is raktam bele ugyanaz volt a probléma hogy nem azokon a frekvenciákon adott ami rá van írva, és nem is mindig sztereó, a frekvencia pedig mászkál össze-vissza holott PLL-es lenne. A forrasztásokat átnéztem már vagy 10-szer is de nem látok semmi olyat ami miatt ez lenne, szakadásjelzővel és nézegettem bizonyos pontokat de nem abban sem volt hiba látszólag, bár az mire az IC-t beforrasztottam megizzasztott rendesen. USB-ről kapja az 5V-ot. Mi lehet a probléma? Ja és ami pluszba különös hogy a frekvencia kapcsolgató nem müködik, akárhogy kapcsolgatom semmi sem történik.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Szerintem hibás lesz az a rajz. A C24 legyen a 3p, a C27 legyen a 22p. Ez csak az L/H problémát oldja meg.
Ugyanezen (VCO) körben fontos a pontos alkatrészek használata, a kör finomhangolása, hogy egyáltalán legyen esélye a PLL-nek behúzni (a hangolófeszültségét figyelve).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Megcsináltam amit leírtál de nem lett jobb a helyzet, csak annyival hogy így már nagyjából beleesik frekvenciákba amik rá vannak írva, viszont kialudt a led. Érdekes! A kapcsoló továbbra sem müködik, ja és a az 5 menetes tekercset is kicsit széjelebb kellett húznom.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Azt írtam is, hogy mit old meg, mást nem (a kapcsolásra ránézve is ordít a hiba). De már ez is jó jel. A PLL-el foglalkozni első körben csak a "H" állásban kell, amíg ott nem megy, az "L" állást el kell felejteni.
Az R23-nak a Q5 felőli végét kiforrasztva (kiiktatod a PLL-t a hangolásból), az R23-ra féltápot adva (pl ellenállás osztóval létrehozva), az L4 segítségével hangold a H állás közepes frekvenciájára (107,3MHz). Ez még nem precíz beállítás, de már adsz egy esélyt a PLL behúzására (de nem most, hanem majd az "L" beállítása és az R23 visszaforrasztása után).
Az "L" állás egy másik történet, ha a "H" állás nagyjából jó, ott máshoz már nem nyúlva, a C24 értékének pontos beállításával kell elérned a 88.3MHz-et (szintén féltáp az R23-ra).
Ezek után az R23-mat visszaforrasztva már működnie kell a frekvencia választó kapcsolónak is, de további finomítás szükséges (L4 - de nem ám érzésre, hanem a hangolófeszültséget is mérve), hogy a szélső állásokban is stabilan működjön.
A frekvenciamoduláció beállítás alatt is működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Rámértem a az R23 Q5 felőli oldalára és 2,5-3 V DC feszültséget mértem, ez normális? Nem kevés, úgy hogy maga a transzmitter 5V-ot kap alapból?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Az ott a hangolófeszültség, jó lenne tudni, mennyi a minimuma és a maximuma működő PLL mellett. Ettől a két értéktől kell távol lennie. A frekvenciát változtatva ennek a feszültségnek is változnia kell (kapcsolóval, behúzott PLL mellett).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Nem tudom mennyi a minimum és maximum értéke. Az mitől lehet hogy helyet cserélt a L és a H állás tehát ha L állásba kapcsolom 105-108 MHz körül ad, H állásban viszont 88-89 körül de nagyon nagyon gyengén.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Ilyenkor a DIL kapcsolósoron is átkapcsolod a frekvenciát? Vagy csak az S3-mat kapcsolgatod? Csak a kettőnek együtt van értelme. Az S3 és C24 (funkciójával azonos alkatrész) az IC gyári ajánlásában nem is szerepel, sok kit-ben szintén nincs, itt vélhetően kisebb átfogású varicap miatt kerülhetett bele. Vagy azért, mert a gyártó/fejlesztő úgy gondolta, hogy így van némi esély az azonnali, hangolás nélküli működésre.
Először csak és kizárólag a H tartományt kellene beüzemelni. A VCO-t bevinni a PLL behúzási tartományába. Amíg ez nem történik meg, a VCO szabadon fut, a PLL szabályzó köre nem működik.
Alternatív módszer: a DIP kapcsolókkal beállítasz a magasabb frekvenciák közül egyet, az S3 legyen H állásban. Az L4-gyel addig hangolod, amíg a beállított frekvenciát el nem éred. Ilyenkor már működnie kell a PLL-nek, de az elégedetten hátradőlés odébb van.
A hangolófeszültség minimumát és maximumát is csak ezek után tudod megkeresni.
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Köszi a tippeket, mostmár jobban kapizsgálom ezt a dolgot. Csak az S3-at kapcsolgattam mert az DIP-hez hiába nyúltam semmi sem történt de úgy fogom csinálni ahogy mondtad próba-szerencse.
Amikor megrendeltem ezt a KIT-et azt hittem beültetem az alkatrészeket és már jó is lesz egyből, de tévedtem. Esetleg az segíthetne a dolgon ha L4-et kicserélném egy 3 menetes tekercsre?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Legyen egy off-on-on-off állás, az S3 H állásban, a rádió 106,9MHz-re hangolva. Ezeket innentől hagyd fix értéken (ha már jónak tűnik, csak azután nyúlj hozzá). Ekkor próbálkozz az L4 hangolásával.
Egyelőre ne cserélj semmit. Ha egy kicsit megismered a PLL lelkivilágát, akkor már szabadabban hozzányúlhatsz.
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Megcsináltam ahogy írtad, be állítottam a DIP-et, S3-mat H állásba kapcsoltam, a rádiót meg 106.9-re állítottam, addig hangoltam az L4-et míg a rádión be nem jött a jel, de utána elmászott a frekvencia ismét, tehát valamiért nem müködik a PLL.
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Meg tudod oldani, hogy hangolás közben folyamatosan figyeled a hangolófeszültséget? (R23)
Figyeld, hogy hangolás közben, amikor jónak tűnik a dolog, változik-e ez a feszültség az L4 piszkálása közben. Az L4-et ilyenkor csak műanyag tárggyal mozgasd. Ha változik az a feszültség, akkor figyeld, milyen tartományban változik (keresd és jegyezd fel a minimumot és a maximumot). Ez esetben (nagyon lassan, óvatosan) mindkét irányba addig hangold, amíg el nem megy a frekvencia. Utána úgy állítsd be az L4-et, hogy ennek a tartománynak kb. a közepén legyen a feszültség. Továbbra is a fentebbi beállítással, egyelőre ne szívasd magad az "L" tartománnyal.

Amikor behangolt állapotban (akár csak ujjal a tekercshez közelítve) változik a feszültség, akkor működik a PLL. Ha sikerül is elérni a működését, de a tekercset elengedve ez feszültség elmegy a min. vagy max. közelébe, akkor nagy eséllyel előfordulhat, hogy a következő bekapcsoláskor már nem húz be a PLL, vagy valamilyen körülmény (hőmérséklet stb.) változásának hatására leáll. Csak és kizárólag akkor tud működni a PLL, ha a VCO frekvenciája a VD1-el a működési tartományában hangolható. Még egy lehetséges hibaforrás, a rezgőkör jósági tényezője: ha valami nagyon lerontja, akkor túl kicsi lehet az amplitúdó a PLL számlálójának meghajtásához. Még tudni kellene azt is, hogy biztosan rezeg-e a kvarc: ha behangolt állapotban van sztereó átvitel, akkor igen. A kvarcot nem csak a PLL, hanem a sztereó enkóder is használja (a frekvenciát 200-zal és 400-zal osztva).

Kissé trükkös a DIP kapcsoló: az on felel meg az L szintnek (logikai, táblázat szerinti), akkor köti GND-re az adott bemenetet, és a kapcsolók (száma szerinti) sorrendje is fordított a táblázathoz képest. (1-es kapcsoló: D3, 4-es kapcsoló: D0 - ez jelzi a táblázat is). Ha a kapcsolón az 2, 3, 4 együtt off, akkor az 1 állásától függetlenül, nem megy a PLL (adatlap szerint).
(#) bitboy95 válasza llax hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Köszönöm a választ! Hogy öszinte legyek ezekre nem is gondoltam! Fordított lenne a kapcsoló is lényegében akkor?
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
A nyák-ra szitázott feliratok jók a kapcsolóknál. A DIP kapcsoló saját feliratait nem szabad nézni.
Következő: »»   105 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu