Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   1 / 107
(#) whisky hozzászólása Márc 31, 2006 /
 
Sziasztok!
Nagyon érdekelnek a rádiós cuccok, FM-adók.
Olyan kapcsolást keresek, aminek a hatótávolsága minimum 200m és könnyű megépíteni.
Valaki tudna segíteni?
(#) whisky válasza whisky hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
A másik dolog RF-téren, hogy van egy Thomson WHP560 tipusú vezeték nélküli fejhallgatóm, és szeretném kiterjeszteni a hatótávolságát, ami jelenleg kb 100m.
863Mhz-en működik.
(#) Topi válasza whisky hozzászólására (») Márc 31, 2006 1 /
 
Szia!

Fel kell hívnom a figyelmedet, hogy rádió adót építened CCIR-OIRT sávon illegális. Mert gondolom nem rendelkezel engedéllyel.

Üdv. Topi.
(#) whisky válasza Topi hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
A fejhallgató megbuherálása remélem nem jogellenes. Arra még mindig várok ötleteket.
Utánanéztem, UHF csatornás, 80m-ig használható.
(#) Gory válasza whisky hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
Van egy csomó ilyen topik a fórumban. Az egyikben van egy link, ahol rengetek FM adó meg vevő van. Ha lesz egy kis időm talán elő is túrom neked. A fejhallgatódat szerintem hagyd meg gyári állapotban. Elég nehéz azt a 40KHz-et 100m-nél is messzebre jó minőségben átvinni, anélkül hogy teljesen újat építenél. A rádiós fejhallgatódtól szerintem ez szép teljesítmény. Általában mindenki szidja őket, hogy alig működik.
(#) dilan válasza Topi hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
Hali!

Nem úgy volt, hogy FMre 4Wig nem kell engedély?
(#) Norberto válasza dilan hozzászólására (») Márc 31, 2006 1 /
 
Szerintem nem. Mivel már egy fél W-os adóval is könnyen zavarhatod a szomszéd vételét...(akár még pár mW-tal is)
(#) dilan válasza Norberto hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
De pl. drótnélküli mikrofonhoz nem kell engedély, és van olyan, aminek a jelét rádióval lehet venni...
(#) tszaboo válasza dilan hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
Az egész attól függ melyik frekvenciát használod. Pl egy sima walkie-talkie-hoz nem kell, de egy picit nagyobb cb-rádióhoz kell. Mert bizony a vitorlázó meg egyéb kisrepülők ilyet használnak, és nem lenne jó, ha belezavarnánk az adásukba ugye?
(#) tatabike válasza tszaboo hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
Nekem van egy PLL-szintézeres sztereó adóm, pici fél wattos talán. Azt sem szabadna használni elvileg. Én arra használom, hogy rá van akasztva a számítógépre, és mivel majdnem minden helyiségben van rádió, így bárhol tudom hallgatni a zenét, ami a sz.gépről szól. Nem kell szétüvöltetni a cuccost, nem zavarom a szomszédokat. (Ha ráhangolnak az adómra, max jó zenét tudnak hallgatni ) Meg a családot sem zavarom, nyugodtan tévézhetnek, én meg másik szobában hallgathatom a zenét. Mondjuk kicsit drága volt, 20ezer antennával együtt. Amúgy arra készült azt hiszem Amerikában, hogy beszállsz a kocsidba, rádugod a CD-játszódra, vag bármire, amibe 3.5 Jack dugót lehet rakni, beállítasz egy frekit rajta (88-108 MHz-ig 100kHz-es lépésekben), ráhangolod az autód rádióját, aztán hadd szóljon. Jó kis ketyere, mondjuk alapból nincs antennája, de akitől vettem, csinált egyet hozzá, így jóval nagyobb a hatótávja.
(#) damatic válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 1, 2006 /
 
Másoljuk már le!

Sztem nem kerülne 20 rugóba...

Nekem konferenciákra kellene. Ráakasztom az Ibanez mikrofonra az SMD SSM2167-es egycsipes dinamika kompresszor- limitert, annak vonalszintű a kimenete, oda mehet a PLL adó, azt meg tudom venni az mp3 rögzítőmmel - szépen, kultúráltan, és nem kell ugrálnom, amikor megállítani meg elindítani akarom a rögzítést, és nincs kanóc sem.
(#) dbase válasza damatic hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Halihó.
Szerintem a legjobb minőségben, legolcsóbban ha vesz az ember egy gyári mini adót, és rátesz ha kevés a távolság egy véget.
[link=http://www.vilcomp.hu/index.html]http://www.vilcomp.hu/index.html[/link]
-TV,multi, menüben legallul már 5900tól van stereo mini adó.Hajrá!
(#) erobi82 válasza tszaboo hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Kis utbaigazítás rádió ugyben:
Szerintem aki a 4W-os dolgot említette az a CB-re gondolt ami 27MHz-n megy tehát rövidhullámú sávon. Amennyiben ez a rádió CEPT-normás és rajta is van ez a kis táblácska akkor azt FM-üzemmódban max.4Wkimenöteljesítményel 1db körsugárzó antennával használhatja engedély nélkül.
120-174MHz közötti sávok fel vannak osztva
120 es környéke AM üzemmódban repülő sáv
144-146Rádióamatőrsáv ide engedély kell
150-174 Különböző szolgálatok(police tűó. omsz)
valamint taxi kukáskocsi közűt stb
Viszont a multkor a céges rendezvényen láttam vezetéknélküli microfont és persze megnéztem a frekijét pontosan nem emlékszem már de 174,???-n ment.
A CB-n kívül amihez nem kell engedély és szabadon használható az még a PMR-ott elvileg belső antenna és max.0,5W kimenő a megengedett(ezt elég sokan nem tartják be egyébként )
(#) tatabike válasza damatic hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Hát, lemásolni? Nem hinném, hogy csak úgy le lehet másolni, egy gyufásdoboznyi az egész, és abban elfér két microelem is, úgyhogy szerintem egy IC van benne pár külső alkatrésszel, aztán isten veled natúrszelet....sosem szedtem még szét.
(#) tatabike válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
erobi, és akkor gondolom a 88-108 MHz sávon abszolút tilos adni?
(#) tatabike válasza dbase hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Hm, ez nagy pofánvágás volt nekem. Beadtad azt a linket az 5990 Ft-os miniadóval, és hát szóval az van nekem is, 20ezerért.... Már fel is vettem a kapcsolatot az eladóval, lesz egy kis dádá...
(#) erobi82 válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Igen sok ilyen kapcsolás található erre-arra ami ezen a frekin működik de ezek álltalában 1vagy 2 tranzisztoros kis adók ami jó ha a kert végéig elszól.Nagy teljesítménnyel engedély nélkül nyílván nem illik adni.
(hallkan jegyzem meg hogy az NHH-s mérőkocsi hétvégén ritkán jár)
(#) whisky válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Ugye a "foglalt" sáv 88-108Mhz-ig terjed, és ha mondjuk egy átlagos rádiót kicsit átalakítanék 109-110Mhz-re, és az adót is arra állítanám be, akkor nem zavarná a hivatalos adókat, illetve ha jól gondolom ennyire közel nincs semmi más kiosztva. Ha meg mégis van akkor azt az én kis adóm nem fogja zavarni, nem úgy, mint a normál sávon a szomszédot.
A másik érdekesség, hogy még régebben kicsit átalakítottam egy már meglévő adó kapcsolását (leszedtem a mikrofonos részt, mert a számítógépről hallgatok zenét) és annak nagyon jó lett a hatótávolsága ahhoz képest, hogy 1 tranzisztoros, és összesen 7 alkatrészből áll. Szerintem azért lett jó, mert nagyon kicsire sikerült, és közel vannak egymáshoz az alkatrészek, nincs veszteség a jelben.
Csináltam ennél bonyolultabbat is, de az semmivel sem lett jobb. Ha jól tudom, még az antennával lehet variálni, ha valaki tud valami képletet, vagy fix adatot, hogy mekkora és milyen antenna kell, akkor ossza meg velünk lécci!
(#) Gory válasza whisky hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Én úgy tudom az antenna hosszát a frekvencia vagy hullámhossz alapján szokták kiszámolni.
(#) tatabike válasza whisky hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Nekem az FM-adómhoz egy rádióamatőr csinált antennát, és elég jól működik vele. Ez egy dipól, vagyis úgy néz ki, hogy középen van egy egyenes szál, körülötte meg három ugyanolyan hosszú, 120 fokonként elosztva, és a középsőhöz képest kb 10 fokkal kifelé dőlnek. Ha gondoljátok lefotózom, meg megmérem.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Ja, és rézből vannak a rudak, nem tudom, hogy ez fontos-e, vagy hogy mennyit számít az anyaga.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Na mindíg eszembe jut valami utólag, szóval a középső szál maga van a "meleg" ponton, körülötte a három pedig az árnyékolással, illetve a földdel van összekötve.
(#) erobi82 válasza whisky hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
109-12?MHz-ig(ezt nemtom pontosan)Rep.sáv van de az AM-ben megy.Tehát FM-ben kicsi Powerral nemhinném hogy zavarnád a Boeingokat.
Ha lesz érkezésem előkerítem a kézi Yaesu rádióm Operatig Manualját, abban ha jóltudom le van irva mi meddig tart.
(#) whisky válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 3, 2006 / 1
 
Találtam egy képletet, amivel elvileg ki lehet számolni az antenna hosszát. Kipróbáltam a 863Mhz-es fejhallgató adó frekvenciájával és kijött, hogy 86,9m-es antenna lenne az ideális. Az kicsit soknak tűnik, mert alapból nincs antannája...

antenna.gif
    
(#) h482871 válasza whisky hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
sziasztok!

Látom nagyon sok mindenkit érdekel mostanában az fm adó építés! A csatolmányban két fajta adót teszek közzé, az egyik direkt számítógépre van, a másik meg mikrofonra! A lényegi különbség köztük annyi, hogy a számítógére készült adó csak egy tranzisztort tartalmaz mert annál nem kell erősíteni a bemeneti jelet, szemben a mikrofonossal!
Dobok még egy linket ahol rengeteg rádiós adó, vevő erősítő kapcsolás van.
EZAZ
Plussz ezen kívűl a csatolmányban van még egy fm vevő fülhallgató erősítővel!
Akinek kell még vmi szóljon nyugodtan
(#) dbase válasza whisky hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
A képlet:
lambda= 300/f(mhz)
meleg ér a sugárzó hossza:l=lambda/4
Ez a negyd hullámu sugárzó.Tények:
-Körsugárzónak nincs dB értéke , azaz a 0val egyenlő vagy roszabb.
-irányított antennának van db értéke azaz mintha nagyobb teljesítménnyel sugároznánk,rádob.Persze csak akor igaz ha mérete frekire van hangolva.
Ja és 863mhz hez 8,7cm az antenna.
(#) dB_Thunder válasza dbase hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Kiegészíteném nagyrabecsült ismerősöm, dBase hozzászólását:kell még számolni az un. rövidülési tényezővel ami a sugárzókeresztmetszetétől függ(minél vastagabb annál rövidebb lehet)Ezt táblázatból lehet megtudni.
És még egy NAGYON fontos dolog: 108 MHz felett nem nagyon próbálkoznék ugyanis az a sáv a repülőgépeké.Tehát ha ott zavarsz azonnali főbelövés és 5 év kötél vár rád!! Inkább 88Mhz és alatta...
(#) whisky válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 4, 2006 /
 
Ha a 108 feletti a repcsiké, akkor ha átalakítok egy rádiót, akkor hallhatom, vagy az kódolt?
(#) Kera_Will válasza whisky hozzászólására (») Ápr 4, 2006 /
 
Hi!

IS - IS van kódolt .. irány jeladók 1 2 csipogó automatája ... de van fónia is ...

A légi sávban klasszikus esetben AMben dolgoznak.

Ha csinálsz 1 kis vevőt 108-136ig akkor hallgathatod a repcsi forgalmakat ... repcsi - torony / repcsi - földi guritók / repcsi - távol körzeti irányítók VOLMET csatornák itt pl elmondja gép folyamatosan az adott reptér és környező repterek időjárását ...stb ..stb ..stb ... szolgálatok közti forgalmat.

Mindenhol egységesen angol nyelven forgalmaznak.
kb.: 1-300 kméteres körzetben szálló repcsik forgalmát hallhatod.
Igaz mindez terjedés és eszközeid függvénye. Antenna/vevő érzékeenység ... stb ..stb ..
A forgalmazás mindent ismételnek ezzel nyugtáznak.Tehát ha nem is hallod a ellenállomást, akkor is tudod mit mondott, mert akit hallasz az nyugta képpen elismételi.
94-96 Rt évkönyvben van is ilyen leírás ...de minden olyan rádió jó AM-et is vesz ... 108 megától.
AIR band receiver -r keressé rá a weben.
Vannak scannerek is 20-30 ezer forinttól ...de ennek a ötöd/tized árán is építhetsz vevőt ... Na jó az digitkijelzős meg memóriás ... meg stb ..stb .. ...

Forgalom tartalma elég szűk szavú és 1 csomó rövidétést számot tartalmaz .... Néha azért hallottam hogy az érkező géppilótája tört magyarsággal üdvözölte a tornyot "yo iestiit bjudápiesty"
(#) tatabike válasza whisky hozzászólására (») Ápr 4, 2006 /
 
Most nem jut eszembe, hogy hol, de egyszer láttam egy oldalon, hogy nagyon egyszerűen, otthon egy IQ light is át tudja hangolni az FM rádióját a légi sávra. A srác kb. 150 kilcsire lakik Ferihegytől, de simán hallgatja az adásokat egy ilyen átalakított rádióval. A leírás meg annyira butáknak szól, hogy nemcsak alkatrészek neveit említi, amiket át kell variálni a panelen, hanem még azt is leírja, hogy hol találod, hogy néz ki, meg milyen színű... Sajnos nem ugrik be, hol láttam, meg pár hete a gépem teljes újratelepítésen ment keresztül egy alattomos vírustámadás következményeként, és elvesztek a Kedvencek rovat bejegyzései...köztük volt ez a link is sajna...
Következő: »»   1 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem