Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztóállomás hiba
 
Témaindító: Sly, idő: Márc 17, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) lecso25 hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Sziasztok.Segítségeteket kérném.Én is Attila 86 forrasztóállomást építettem meg működött is szépen míg be nem dobozoltam....A fűtés megy állítani lehet csak a kijelzővel van gond az összes szegmens világít 888 amikor kikapcsolom az áramkört egy pillanatr mégis kiirja a hőmérsékletet majd kikapcsol.Én tápfeszültségre gyanakszom de sajnos nem találom a hibát.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) lecso25 hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Aki hasonló cipőben járt valóban az ic tápfeszültsége nem érte el az 5 voltot kontakthiba volt
(#) raczg hozzászólása Ápr 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Én is megépítettem a forrasztóállomás II.-t.
Majdnem minden tökéletesen működik.
900mV beállítva, ha rövidre zárom a hőelem csatiját szépen nullát mutat a kijelző. Egyetlen problémám, hogy amikor a K1 -et nyomva tartom akkor nem tudom beállítani a min és max értékeket. Amikor megnyomom akkor kb 100-at mutat és egy pár másodperc múlva lemegy 70 körülire (ezt sem értem miért van).
Kérlek benneteket valaki segítsen, mert nekem megállt a tudományom. Az baj, hogy a CD4066 helyet HCF4066 van benne?
Köszönöm.
(#) raczg válasza raczg hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Köszi. Megoldottam.
(#) rostiron hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni, Megépítettem a forrasztóállomás 2-t és az a gondom, ha a hőelem bemenetét rövidre zárom nem 000 mutat hanem 026-ot. Mivel teljesen amatőr vagyok nem tudom hol keressem a hibát. Mivel a végleges trafó még nincs kész, ezért most csak 12V van rákötve, ez okozhatja ? Egyébként látszólag minden jónak tűnik. Valaki segítene, de amolyan szájbarágosan ??
(#) Gabriel hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Hello!
Nagyjából nekem is ugyanaz a gondom, mint az előttem szóló "rostiron"-nak, csak nekem 022-t mutat a kijelző. Valami ötlet azóta?
Előre is köszönöm.
(#) vitorlás hozzászólása Szept 24, 2014 /
 
Hello
Megépitettem Attila I. állomását. Tökéletesen működik, csak a kijelzővel van gondom. Stabilan rezzenéstelenül OOO mutat. Ha a potit tekergetem O15-ig állihatók a számok mindegyik stabil.
Tápfeszültség +5n.-5rendben. Alkatrészek, kondik is beépités elött műszerrel ellenőrizve. Ha a
7107 IC átrakom egy voltmérő panelra tökéletesen működik. Mi lehet a hiba ?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
(#) mrex hozzászólása Okt 8, 2014 /
 
Ha a kijelző nem működik azt valószínűleg egy óncsepp, vagy egy vezetékdarab okozta zárlat, vagy éppen szakadás okozza, ezt kéne megkeresni.

A kapcsolás logikai hibától nem működik jól.

Ha valakit kielégít az, hogy csak pörögjenek a számok, de a kijelzett érték, és a valóság között nincs kapcsolat, akkor hagyja így a forrasztóállomást.
Azoknak akinek ez így nem fele meg, elmondom a tapasztalataimat.

Az ICL7107 egy precíz mérőchip. S ha már ez a chip került bele, akkor méltán elvárható, hogy azt mutassa, amit kell.

Hol van a hiba?

Attila86 nem tesz említést arról, hogy ugyanabban a típusú pákában különböző típusú hőelem is lehet.
Az Attila86 honlapján látható beállítási módszer alapján biztosan állíthatom, hogy az Ő pákájában K-típusú hőelem volt.
Csakhogy a 3 hete vásárolt ugyanolyan típusú pákámban most éppen J.típúsú hőelem van.
A különbséget mutatja a csatolt XLS.
Miért probléma ez?

Azért, mert a hőelem jelét erősítő műveleti erősítő erősítése nem lesz megfelelő.

Hogyan tudhatom meg milyen hőelem van a pákában?
Én egyszerűen megmértem.
A forrasztóállomásII első példányának tuchell aljzatára a hőelemmel párhuzamosan forrasztottam két vezetéket, és a multiméterhez kötöttem.
A másik multiméterrel, pedig hőmérsékletet mértem a pákán.
(hagyjuk egyenlőre figyelmen kívül a hidegponti korrekciót, mert ez most nem tartozik a tárgyhoz)
Az tökmindegy, hogy jelenleg mit mutat a kijelző.

A hőmérés és a mV mérés segítségével beazonosítható a hőelem típusa.

Az xls segítségével már az is világos, hogy mit kell tenni.

Attila a beállítás leírásában következetesen hőmérsékletet mér.
Véleményem szerint ez macerás és talán felesleges is. Ha már a szabályozást azaz a komparátor bebillentését a hőelemmel vezéreljük, akkor miért ne hinnénk el neki a hőmérsékletet?

Azonnal adódik a másik probléma, történetesen az hogy a hőelem 55µV/°C-os együtthatóval rendelkezik. Az LM324 offsetfeszültsége tipikusan 3mV de maximum 7mV lehet.
Tehát a hőelem OAMP jának teljesen alkalmatlan 3mV a Táblázat alapján több mint 50°C- hibát jelent, a J-típúsú hőelemnél.
A méregdrága op07 helyett ide tökéletesen megfelel a TL061 de csak ez a típus jó, mert A TL071,TL081 nem rendelkezik offsetfeszültségbeállítási lehetősággel.

Persze az már nyilvánvaló, hogy át kell tervezni a nyákot.

Egyenlőre én ezt nem kívánom közzé tenni, egyrészt mert Attila86 minden jogot fenntart a honlapján, és ha már Ő ugratott ebbe bele jó pár embert akkor oldja is meg ha korrektül akarja kezelni ezt a problémát.
Na de eszemben sincs személyeskedni.

Viszont ekkor már célszerűbb lenne ha az erősítésbeállítát egy helitrimmerrel állíthatóvá tenni, azért hogy a forrasztóállomásII alkalmas legyen átalkítás nélkül a K-típúsú hőelemmel rendelkező pákához is.

Ezt szintén megtettem.Úgy hogy az eredeti kapcsolás pozíciószámaira hivatkozva.R4=470R R5=1K helitrimmer. TL061 offsetbeállító helitrimmere pedig 100K ahogy az adatlapon található.

A Hőfokbeállító 50K-s potméterhez csatlakozó feszültségkövető maradhat LM324 mert a trimmerekkel amúgy is beállítjuk a kimenet feszültségszintjeit.

Nyilván +- tápfeszre van szükségünk erre találták ki az ICL7660-at ami megtükrözi a + tápfeszültséget, és - ugyanannyit állít elő hasznos ez , mert ezzel az íc-vel még mV szintű eltérés sem lesz a + és a- tápfeszültség között. Kapcsolódó többlet alkatrész 2db 10µ/16V elkó.

A beállítás egyszerű.

Készítsünk egy olyan ellenállásosztót helitrimmerrel amivel átfogjuk a 8,01mV-24,6mV közötti tartományt. Javaslom a helitrimmer használatát mert a normál trimmer nagyon ugrik.

Én labortápról osztottam le de akár 9V.os vagy 1,5V-os telepről is teljesen jó.

Tegyünk ide egy multimétert.

Csatlakoztassuk a forrasztóállomás hőelemfogadó csatlakozójába az ellenállásosztót és kapcsoljuk be az áramkört. ic1C 9 es lábán fogunk mérni.

Ide is csatlakoztassunk egy multimétert.

Állítsuk be az osztót 8,01mV-ra.

TL061 offsetbeállítóját egyenlőre tekerjük le amíg ic1C 9 lábán 0.000V-ra

Ezután állítsuk az osztót 24,6mV ra ekkor addig tekerjük TL061 1k-s helitrimmerét amíg 3,00V ot nem mutat a multiméter ic1C 9-es lábán

Ezzel belőttük az erősítés mértékét a J-típusú hőelemhez.

Az osztó trimmerét újra tekerjük 8,01mV-ra a TL061 offset trimmerével emeljük 1,50Vra ic1C 9-lábán lévő feszültséget.
Ha most az osztót újra 24,6mV-ra emeljük akkor ic1C 9-es lábán 4,50V ot kell mérnünk. Ha nem így lenne addig ismételjük a beállítást amíg be nem áll.
Ezután állítsuk be a kijelző trimmerével az 1,5V hoz 150 es értéket(1:10 es osztás mellett ez 150mV csak mi °C ként értelmezzük)
Tapasztalni fogjuk, hogy a helitrimmernek is idegtépő a holtjátéka, s célszerű a drágábbat megvenni.

Ic1C 10- es lábán is játsszuk el ezt de most nem kell az osztót tekergetni helyette az 50K poti két végállásában kell a trimmerekkel ugyanezt a feszültségszintet beállítani.
Minimumhoz 1,50V Maximumhoz 4,50V

Igen ám de a kijelző továbbra sem mutat jó értéket!

Miért?

Azért mert 4066 bizony beleszól a feszültségszintekbe, és nem lineárisan. Emiatt egyszerű módon nem tudtam kikorrigálni.

Egy délelőtt méricskétem mire rájöttem.

Az elmélet teljesen jó de a valóságban elrontja a mérést.
Tehát 4066 kidob és direktben csak a hőelem által szolgáltatott jelet adtam a kijelzőre aminek a bemeneti osztóját visszaalakítottam az adatlap szerinti 2V os méréshatár szeritire.

Jelenleg nem használom azt rész ami a beállított hőmérsékletet kijelzi, mert át fogom alakítani egyszerűen vagy Fet-es kapcsolássá vagy mikrorelével oldom meg, bár egyenlőre ez nekem nem hiányzik.
Cserébe nagypontosságú forrasztóállomáshoz jutottam, ami 2°C os hiszterézissel szabályoz, de ha precízebben beállítom ic1C 10 es lábán a feszültséget, akkor ettől kisebb hiszterézis is lehetséges.

A forrasztás mellett egyéb feladataimhoz szükségem van egy pontos hőjeladóra.
A fejlesztési lehetőségek:

Ha egy hőjeladóval,PL termisztor mérem a környezet hőmérsékletét és egy összegzőerősítővel hozzáadom A páka hőelemének jeléhez és az összegjellel vezérlem TL061-et, s állítom be a kimenő feszültségszinteket, akkor mód van a sokak által hiányolt hidegponti korrekcióra is(DE MINEK, azaz a hőjeladónál ez hasznos.).

Végezetül nem adok kapcsolási rajzot.

Aki ilyesmivel foglalkozik, annak a leírtak alapján el kell tudni készíteni a módosításokat.
Szerintem épp eleget segítettem a nyomozással.

Üdv:Laci
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) vitorlás válasza mrex hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Hello
Nagyon köszönöm a segitségedet. Már a 7107 topikban irt válaszod alapján el tudtam indulni.
Hosszas méricskélés után ki kellet cserélnem a hőmérő panelon néhány ellenálást, sőt az állomás panelján is néhány ellenállás és poti értékét megváltoztattam. Most sem pontos a hőmérő kb 10C eltérést tapasztalok a valós értéktől, de nekem ez tökéletesen megfelel. Mégegyszer köszi a segitséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) mrex válasza vitorlás hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Ami az igazat illeti, úgy látom most a proteus modellezés közben, hogy a kijelző osztója a relatív hibával van "elcsalva" úgy, hogy ikább 190-450 tatományban legyen a legkisebb a hiba.
A jó osztó Alkotó munkája a 2V-os méréshatár osztójával teljesen pontos csak ugye a 4066 által belevitt hiba miatt nem jó.
Most csinálgatom az új verziót, mert nem tudok belenyugodni, ha már beleöltem a pénzt.
A Trafó már régen nem annyiban van mint a honlapon szerepel én futárral együtt 8000 Ft-t adtam érte. Plusz a többi cucc, illetve a bosszúság és időpocsékolás. Illetve, a tapasztalat az ami nagyon fontos, a kinyomozás és tanulás, a részletek újra egymás mellé rakásával a jó verzió megalkotása.
Azonban az is érdekes, hogy pl egy olcsóbb Solomon forrasztóállomás amit eddig használtam a pincében ott is kell (mert két helyen bütykölök csak télen hideg) S utálok szerszámokkal futkosni föl le. Szóval ez a forrasztóállomás azt az ónt amire 193°C van írva azt a saját skálája alapján 380°C nál olvasztja jól, ez ami félkész pedig 205°C nál tehát a készített forrasztóállomás teljesen jó.( lesz majd ha átalakítom)
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Megvan a logikai hiba!
Hála isten orvosolható könnyedén.
A probléma az, hogy 4066 8-as és 11-es lába GND-n van.
Ekkor a kondi kisülése után is a kimenet közel 3V-os szinten marad, legalábbis Proteus szimuláció szerint. Az én példányomnál ez 1,1V körül volt és ez a feszültség szólt bele abba, hogy nem kizáró vagy kapcsolatként működött, IC6A és IC6B, hanem mindig a maradékfeszültség is hozzáadódott.

A megoldás pofonegyszerű.
4066 8-as és 11-es lábát -5V ra kell kötni ez biztosítani fogja a korrekt L szintet ezáltal pedig a korrekt kizáró vagy kapcsolatot a kimeneten.

A szimuláció tartalmazza a poti tekergetéséből adódó tranziens jelenség szimulációját, de nem tartalmazza a páka áramkörét ezt feszültségszintekkel modelleztem.

A kijelzőt se tettem bele egyenlőre, de egy másik modellben már benne van.

Javaslom hogy próbáljátok ki a -5V-ra kötést. A kijelzőtöket állítsátok be újra és pontos forrasztóállomásotok lehet.

Érdekes hogy Attila tudhatta ezt csak nem jött rá a miértre. Ezért nem egészen 1:10 es a kijelző osztójának aránya szerintem.

Ha mégsem lenne jó a hőelem OPA-jának offsetje miatt akkor megcsinálom az új kapcsolási rajzot TL061-el és a nyáktervet is, de előre bocsájtom, hogy én két oldalasra csináltam és senki kedvéért se tervezem át 1 oldalasra, továbbá egyedi dobozom van igaz méretben M30-as csak a formája más mert a cégben hajlíttattam és olyan pici szerszám nem volt mint az M30 formája, de a kialakítás ugyanaz.
Azaz a felfogató furatok máshol vannak.
Panelméret ugyanaz csak én nem használtam a függőleges és vízszintes paneleknél az összeforrasztást, hanem 90°-os összedugható tüskesorral oldottam meg
Ez nekem megfelelt.
Ha kell adom a sprint fájlt, aztán úgy alakítgatjátok ahogy akarjátok.
Mindent összevetve jó ez csak ki kellett bogarászni.
(#) mrex hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Kimaradt.
A korábban javasolt icl7660 is felesleges, mert TL061 +-5Vról is üzemel, ami pedig rendelkezésre áll az eredeti tervben is.
(#) palp hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy éve vásároltam ezt a pákát: Bővebben: Link. Napok óta nem tudom a hőfokot szabályozni csak maximumon hajlandó "megfelelően fűteni. Szétszedtem és úgy láttam, hogy triakos szabályozó van benne MAC 97A6 típusú triakkal.
Első körben erre gyanakodnék. Esetleg lenne valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Ha triak mivel lehetne helyettesíteni?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) mrex válasza palp hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Z 0103MA 600 V 1 A TO-92 Igt=3 mA
RET cikkszám 29-00-84

kemény 45 forint/ db
Az adatlapokat hasonlitsd össze, szerintem a helyettesítő valamivel jobb is ide.
(#) palp válasza mrex hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Köszönöm a segítségedet.
(#) Laslie válasza mrex hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Engem érdekel.
(#) mrex válasza Laslie hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Akárhogyan is próbálom, a 4066 elrontja a mérendő jelet.
A 4066 helyett más megoldásra van szükség, a proteus szimulációban tökéletes, a valóságban nem.
Ide másféle vagy kapu kell. Amint ez a probléma megoldódik a forrasztóállomás is jó lesz, s megfelel az eredeti elképzelésnek.
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Megüt a guta.

Attila kapcsolási rajza szerinti pozíciószámról beszélek.

Sehogy nem értettem, hogyan lehet egyenfeszültség ott ahol elvileg és a szimuláció alapján nem
lehetséges. Gondoltam rámérek szkóppal, ekkor lett világos minden.
IC3D pozícióban lévő LM324 50HZen gerjed kb 2V os mintegy 15%-os kitöltésű PWM jelet generálva ezzel amit ösze vissza kapcsolja 4066-ot teljes képtelenséget mutat emiatt a kijelző.
Emiatt nem sül ki a kondi s ez vezet ahhoz hogy 4066 meghamisítja a mérést, mert 50Hz-en rezeg.

Az ic többi kimenetét és bemeneteit mérve nem látható a gerjedés máshol.
Attól tartok, hogy a kapcsolásból fakad, akkor pedig egyszerűbb csupán a nyomógombbal mérni a beállított feszültséget, vagy én már azon töröm a fejem, hogy beleteszek még egy kijelzőt és kész.(bár ezt luxusnak érzem)
Futok még egy kört és megpróbálom más opa-val, bár nem hiszem hogy ez a gond.
No ehhez kérnék segítséget.
1- ez a gerjedés a kapcsolás jellegéből fakad?
2-Ha nem akkor az LM324 nem a jó választás(több példányt is cseréltem benne eredmény ugyanaz)?Kapcsolási rajz
3- milyen szűrő kellene ide, hogy a gerjedés megszűnjön.
Most már nagyon elegem van ebből a reparálásból, és nagyon megbántam hogy belefogtam ebbe a projektbe, főképp úgy, hogy a szerzője a kérdéseimre a füle botját se mozgatja.
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
A forrasztóállomás II től már aludni sem tudok jól.

Rámértem szkóppal a LM324 kimeneteire, mert valahonnét a kimeneten ami vezérli 4066 ot mindig egyenfeszültség volt.

Hogy miért nem az elején mértem szkóppal?
IC3D 50Hz-en gerjedt 2V-os 15% kitöltésű négyszögjelet generálva a kimeneten.
Ez a négyszögjel tölti folyamatosan 220Ut és emiatt képtelen kisütni 47K ezt a vonalat.
Az H szint itt nem elég mert valamennyire nyitva marad a 4066 9 kimenete s ezáltal mint a mérendő feszültséghez mint a beállított feszültséghez hozzáadódig az a feszültség ami a 9-es lábon megjelenik.

A gerjedést megszüntettem.
C23 10nF ot kicseréltem 470nF-ra

Így már a kapcsoló vonalat képes kisütni 47k de 40mV alá nem.

Ez nekem továbbra sem felel meg, ezért elbúcsúzom 4066 tól és egy tranzisztorral illetve egy két áramkörös DPDT 5V os relével megoldottam a kijelzőn a pont illetve a mért és a beállított feszültség megfelelő átkapcsolását.
Kapcsolási rajz és új nyákterv a későbbiekben.
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Köszönöm ebből elég volt!

Ez az egész ForrasztóállomásII egy komplett csapda.

Sajnálom, hogy jó néhányan beleugrottunk.
A Transzformátor bírja de az összes táp kevés.
A nyomógomb megnyomásakor a +8V os táp lezuhan 2-3 v-ra. Ezzel természetesen 324 tápja is lezuhan elrontva eleve mindent.
Ha a nyomógombot átkötöm +5V ra akkor +5V zuhan 4,5 re Hisz 7805 is épp hogy el tudja látni a feladatát árammal.

Ezek az egyszerű, bosszantó alulméretezések miatt szívunk oly sokan ezzel a forrasztóállomással.

A logikája ennek ellenére jó, csak megfelelően kell méretezni. Erősebb tápok kellenek.
Az összes részletet át kell dolgozni.

Jogosan bosszankodom, úgy érzem, mert ez a készülék eddig egyelőre fegyvernek látszó tárgy csupán.

Egy jó drága fegyvernek látszó tárgy!
A trafó kiszállítással 8000 volt pákával együtt 20000 az összes alkatrész, doboz nélkül!

Tudom , hogy a modiknak nem tetszik a lépésről lépésre való beszámolás, de mit tegyek, ha a részletek és megoldásaik lépésről lépésre kerültek a helyükre.

S annyi volt a hiba, hogy ennyi megoldást kellett megtalálnom.
Én csak segíteni szeretnék azokon akinek keserű a szájíze emiatt a forrasztóállomás miatt.
Elkezdem és megcsinálom.
Univerzális lesz J, és K típúsú hőelemhez is beállíthatóan.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) magneto válasza mrex hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Szia!
Végigolvastam az írásaid, és a felvetéseidet. Az LM324-es ic részéhez annyit fűznék hozzá, hogy nem gondolnám, hogy az gerjedés, amit leírtál az az ic miatt lenne. (Hozzáteszem, hogy én ezt a fajta állomást nem építettem meg. (Csak az I.-es változat van meg, illetve az Alkotó féle némi átalakítással.) Visszatérve az ic-re... Amit eddig láttam állomásokat (gyáriakat is: Solomon, SMA, Fahrenheit) mindegyikben ez a típusú ic volt, vagy egyben-kettőben az LM358-as. (De lényegében az ugyanaz, csak duál). Ebből én is arra következtetnék, hogy inkább a kapcsolás jellegéből adódik a gerjedés, nem magából a felhasznált alkatrészekből. Láttam olyan állomást (SMA), amiben lm324-es ic volt és a hőfokot egy kínai koppantott 7107-es jelezte ki, de tökéletesen helyesen.

Mivel maga az alapkapcsolás meglehetősen "igénytelen", én inkább a hiba okát a hozzáépített kiegészítő áramkörök át/ráhatásának gondolom.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) mrex válasza magneto hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Nem.
Ellenőriztem,megtaláltam, és el is tüntettem a gerjedést.

Másoknál még gerjed csak nem feltételezik. Meg kell mérni szkóppal 8-as lábat. De ha ki lesz cserélve a C23 10n ról 470n ra a mérés már jó lesz a gerjedés eltűnik, csak a gombnyomáskor kevés áramot szolgáltat 78L08 és emiatt látni képtelenséget a kijelzésben. Én a saját példányomban már TL061 et használok aminek +- táp kell. Ezt 7660 al oldom meg egyrészt a 7660 saját áramigénye továbbá a 2 db TL061 áramigénye ellehetetleníti 78L08 at ez a baj.

Amennyiben a tápok megfelelően tudják szolgáltatni az áramot, és a 4066 ki lesz hagyva, s helyette egy 5V-os dpdt relé lesz beépítve a kapcsolás teljesen jó és pontos.

Bonyolultabb kapcsolás erre a célra meg felesleges.
Én csak a pontosság és megbízhatóság miatt emelek szót.
Azaz nem értem, hogy minek bele a precíz voltmérő ha nem jó értéket mér.
Te gondold a probléma okár én pedig mérem, ez lényeges különbség, ugyanis még szimulációval is teljesen jól működik.
S az átdolgozás is deszkamodellen itt van az asztalomon.
Az utolsó hibája már csak a tápkocka és a 78L08 gyengesége volt.
Ha átpakoltam a deszkamodellt labortápra akkor már az is jó lett.
Erre alapozom az írásaimat.
A kijelzőt én is Alkotótól vettem át.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) mrex válasza magneto hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Újra olvasva a hozzászólásodat, még annyit tennék hozzá, hogy véleményem szerint tényekkel nem érdemes vitatkozni.

A gyári forrasztóállomásokban lévő lm324 nyilvánvalóan gazdasági szempontok miatt van benne.(olcsó)

Ugyanis adatlapi érték a tipikusan 3mV offset feszültség de akár 7mV is lehet.

Csak a hőelemhez csatlakozó OPA pozícióban nem felel meg emiatt.
Ugyanis a hőelem 55µV nyit változik °C onként. Ahhoz hogy a mérés jó legyen:

1-vagy beállíthatónak kell lennie az offset feszültségnek, hogy ne ettől, a példányonként eltérő értéktől kiindulva adjuk át a feszültséget a komparátornak és a mérésnek. Ezt valósítottam meg a TL061 alkalmazásával ahol az offset feszültséget magam állítom be.

2-vagy olyan OPA alkamazása ami µV szintű offsettel rendelkezik, pl op07. Ez viszont drága.

Emiatt a sok kétség.

Továbbá:
Mindaddig amíg nem tudod, hogy pontosan milyen típusú hőelem van a pákádban azaz hány µV-ot szolgáltat °C-onként addig azt sem tudod megmondani, hogy mekkora erősítést is kell beállítanod, ahhoz hogy a hőelem jelét, a kijelezni kívánt tartományba, 150mv-450mV közötti kijelzett értékként láthassuk.

Ezt a kijelzést valósítjuk meg 7107-el oly módon, hogy a 2V-os méréshatárú kivitelt készítjük el.
utolsó 3 digittel.

Ehhez azonban a hőelem jelét feldolgozó OPA kmenő feszültségét a 150mV 10 szeresére 1,500V-ra mint minimumra s 4,500V-ra mint maximumra kell beállítani.
De mint korábban írtam ez a beépített hőelemtől függő mérték!

Kézenfekvő tehát hogy a hőelem jelét feldolgozó OPA erősítését is beállíthatóvá kell tenni a több különböző típusú hőelem végett.

Na ekkor lesz a forrasztóállomásod pontos.

Nekem is van egy másik Solomon forrasztóállomásom. Annak a skálája 400°C-t mutat amikor ugyanúgy olvasztja azt az ónt, amit a most kikísérletezett Forrasztóállomás 205°C-nál.

Az ónra felírt adat 183-190°C tehát akkor melyik szerkezet is a pontos?

A kényelmi funkció, hogy kijelezze a beállított hőfokot néhány másodpercig illetve nyomógombbal is előhozható legyen ez egy elmés megoldás, csak a CMOS kapcsoló nem tetszik nekem ebben az alkalmazásban mert beleszólhat és bele is szól a z előzőleg precízen beállított feszültségszintekbe. Ide olyan fix kontktus kell mint a relé kontaktus. Kapcsol és kész.

Igaz kattog, de kit érdekel!


A hőmérővel beállítgatott erősítés eléggé sufnitunningnak tűnik a számomra, amikor ott a hőelem jele csak fel kell használni.

S ha megnézed az itt publikált digitális forrasztóállomás cikket rájössz, hogy a srácok azért cserélték ki termisztorra egy adott típusú termisztorra a pákában lévő ismeretlen hőelemet hogy a PIC programjuk kompatibilis legyen a pákához. De ebben az esetben mindenkor ki kell cserélni az új pákában a hőelemet.

Itt úgy lehetne továbbfejleszteni, ha a mikrokontroller először ellenőrizné hogy milyen típusú hőelem is van a pákában és ehhez képest futtatná a programot.

Igaz, hogy ehhez kellene egy hőmérő pontot , egy referencia hőelemet beépíteni amire pákafelismeréskor rá kéne nyomni a pákát.

Ez kisebb költség , és elegánsabb megoldás lenne mint a páka szétberhelése.
S üzletileg is jobb mert univerzálisan meg van oldva a probléma. Csak át kell szervezni a programot.
(#) Zoli_bácsi válasza raymond195 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Röviden: nem.

Ezt úgy hívják, hogy hőtehetetlenség. A fűtőbetét hőtehetetlensége. Ha 10 fokot ingadozna, annak sem lenne semmi jelentősége a forrasztás minőségére nézve. Ahogy írod, az tökéletesen működik.
(#) mrex válasza Laslie hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Kész!
Mindenben megfelel az elvárásoknak is, és készítője eredeti elképzeléseinek is, igaz az egészet átdolgoztam.

Azért mondom, hogy mindenkinél a 10nFos kondi okozza a galibát, ezt kell cserélni 470nF-ra mert amikor ráraktam a relét, hogy kiváltsam vele 4066-ot olyan kerregésbe kezdett, hogy elkezdtem keresni az okát.
S amint megmértem szkóppal, akkor láttam a mintegy 2V-os négyszogjelet kb 15%-os kitöltéssel.
Jó lenne ha valaki megmagyarázná, valószínűleg a visszacsatolás miatt alakult ezekkel az alkatrészadatokkal négyszöggenerátorrá.

No de mindegy.

Azt már megtanultam, hogy tápon takarékoskodni ostobaság.
Nincs éppen elegendő táp csak mindig kevésnek bizonyuló táp.
Életemben már néhányszor jól megszívtam a 78xx ekkel én soha többé egyetlen darabot sem használok.
Ez a táp Step-Down konverter, ez volt itthon de bármilyen egyenfeszültséget adtok be neki 11-30V ig mindig +8-8+5-5 v jön ki belőle a +ágak 1A ig a - ágak 10mA ig terhelhetők.
Akinek nem tetszik alakítsa át.
A kijelző sem az Attila86 szerinti. Ez Alkotó féle, a 2V-os méréshatárú kiépítés.
A kapcsolási rajzot még meg kell rajzolnom ezt majd holnap publikálom.
A nyákra mindenki irkálgassa a saját nevét én nem tartok fenn semmilyen jogot. Azért a fórum hogy segítsünk egymáson. Ha valakinek kész nyák kell keressen meg mailben.

Még egy adalék!
A felfogató furatok nem az eredeti helyükön vannak! Azt mindenki vigye el a saját dobozának pozíciójába. Nekem volt egy bordám amire felszereltem a triakot. Ha nektek nincs akkor a borda által elfoglalt terület is használható más vonalvezetés megvalósítására.

A bordához kicsit közel lett a táppanel ezért textilerősítésű szigetelőszalaggal bevontam a forrasztási oldalt.
A táppanel alsó tüskecsatlakozója semmi más célt nem szolgál mint a rögzítést.

A kijelző magassága sem kompatibilis az eredetivel, ezt is tologassa mindeni oda ahova akarja.

A relé DS2E-M-DC5V ez eleve polarizált és tartalmazza a védődiódát is. Aki más relét használ tervezze bele a védődiódát. Hely van.

Bár megérne egy további próbát, hogy továbbra se lenne e jó a 4066 mert tuti hogy a gerjedés miatt hamisította meg a mérést de ez engem már nem érdekel.

Üdv
(#) mrex hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Kimaradt!

Hogy népszerűsítsem kissé ezt a nagyszerű stepup stepdown konvertert az MC34063 at ami fityingekbe kerül.
itt egy kiváló, ingyenes program hozzá ami még a kapcsolási rajzot is megcsinálja.Számolóprogram telepítős!
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) mrex hozzászólása Okt 14, 2014 /
 
Kész.
Ami hibát láttam a nyákon azt javítottam.
Használjátok egészséggel.
Nálam így mŰködik kifogástalanul.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) mrex hozzászólása Okt 14, 2014 /
 
Ha ezeket a kapcsolóüzemű tápokat használjuk, akkor egy szekunderes 24V os trafó is elegendő.
Ezek nem disszipatív tápegységek és nem fűtenek feleslegesen.
Megmértem szkóppal a kimenetüket, és értékelhető hullámosságot nem tapasztaltam.
Az MC34063-nak-ugyanis teljesen mindegy +40V ig hogy mekkora a bemenő feszültség, a kimenő feszültséget tartja.
A PDF-ben a J típusú hőelemhez 24,6mV tartozik én elírtam 26,6mVra nézzétek a korábban linkelt xlst.

Fáradt vagyok és holnap kórház, ma már nem tudom javítani....
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) mrex hozzászólása Okt 14, 2014 /
 
Kijavítotam, kérem a moderátort a többi pdf-et törölje.
(#) mrex hozzászólása Okt 18, 2014 /
 
proli007 fórumtárs javaslatai alapján, kidolgozva a végleges kapcsolás és nyákterv.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem