Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   160 / 191
(#) Massawa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Én is azt hittem, amikor az elsö ürhajokat közelröl láttam.......
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Ez nem hit kérdése.
(#) FAZ1 hozzászólása Ápr 22, 2020 /
 
Én csak "leragadtam" a Weller márkánál.

Valamikor - kb. 30 éve - vettem egyet, melyet akkoriban ráadásul elég olcsón mértek, mivel idehaza valami Puskás Tivadar Elektronikai KSz . nevezetű cég szerelte össze, és hazai - de elfogadható - árban adták, mégse eredeti Weller-nek.
Aztán - az idők és használat folyamán néha behalt a mágneskapcsolója, össze-vissza repedezett és töredezett a nyele, kidobni mégis sajnáltam, hiszen mégis működött.
Csak ragasztgattam, ragasztgattam ....

És persze nézegettem mostani Wellereket, ámde 30-40 ezer forint alatt nem igazán láttam, (amennyit soha nem is ért).

Így a neten felkerestem hozzá a Weller magyarországi disztributorát, s a hibás alkatrészeket náluk megrendeltem. majd az értesítésük után személyesen elmentem értük (valahová a Soroksári útra). Nem fizettem én egy árva fityinget se csomagküldő szolgálatoknak ...
Utána az egész pákát otthon átszereltem - felújítottam.
így van egy csaknem vadiúj (és csaknem eredeti) Weller pákám - úgy kb. 5-6 ezer jó magyar forintból!
(#) Ge Lee válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Lehet azért ezeket jóárasítani is, otthon, magadnak. Nekem is elegem lett az olcsó klónokból, "építettem" magamnak egy Ersa Pico-t, meg egy JBC-t, most jön a WSP80. Egy fórumtárs hirdetett egy tízesért egy új fűtőbetétet, most kapok még hozzá nyelet, törésgátlót és kábelt is (ezúton is köszönet érte). Így kevesebb mint harmada árból van egy új pákám.
Minőségre eddig a weller hegyeinél nem találtam jobbat.
(#) Csupasz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Bocs, de 320 fokon már az egészségre káros gázok bomlanak le belőle.
(#) bbalazs_ válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
És? Nem tudom, észrevetted-e a "kb."-t.
Én arra írtam, hogy valaki 1500-ról beszélt. Onnan nézve tökmindegy.
(#) Dr.PCB válasza highand hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Szia highand!
Én ilyet használok egy pár éve; de a teljesítménye a pákának egy picit visszaesik mivel nagyobb az ellenállása egy kicsit a sima rézhez képest. El viszont nem fogy, bár azért sokat nem használom. Én sem szeretem, amikor elfogy a sima réz. Itt vettem én is. Van 0.8mm-es is. tartóshegy
Üdv.
(#) yodee hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem a Fahrenheit 28012 típusú forrasztómmal kapcsolatban. Sajnos nem találok hozzá már sehol hegyeket. Mindenhol kifutott. A kérdésem az lenne, akinek van ilyen vagy ismerős a témában, akkor lehet e hozzá venni másik pákát, amihez van még hegy is. A 28013-as páka elképzelhető, hogy jó hozzá? Kompatibilis vele?

Köszönöm!
(#) Massawa hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Ezt nézzétek meg.
Mosfet ötletek
A 7. fejezetben egy nagyon érdekes égy egyszerünek látszo konstrukcio van. Ki fogja elöször kiprobálni. Nagyon könnyü kivitelben megoldhato.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
És a nyolcas? Egy 9V-os elemről tölti a telefont/világít a ledes lámpa mekkora áramot is lehet kicsiholni egy ilyen elemből?
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Azt nem néztem, de gondolom, hogy inverter. Annyit talán tud, hogy világitson a LED.
(#) Epu2 válasza pipi hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Ez speciel gyanús. A 9V-os telepből 1...1,5W-nál nagyobb teljesítményt ..., ha csak nem kapcsolóként használja az áramkört, mert ugye a részletek ...
(#) satlokk hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni forrasztópáka állomás vásárlásához melyiket válaszam SMA 051,vagy ZD929C/SL 30-N/nem akarok sok pénzt fizetni.ASmúgy vellert választanék.
(#) sector99 hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Ersa pákát szeretnék "házilag" készíteni. Visszaolvasgattam a régebbi hozzászólásokat. A kérdésem az, hogy EBBEN a fűtőbetétben van egy elektronika, vagy már ezek a fűtés és a hőelem kivezetései ?
(#) tbarath válasza satlokk hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Ha árérzékeny vagy, akkor némi olvasgatással párezer Ft-ból megoldod.
(#) Bartos77 válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Nekem is ugyanilyen 952-van, ugyanilyen alu nyeles pákával. Hirdetem a vaterán, de kutyának nem kell...

Nagyon nem jött be nekem ez az alu nyeles páka ergonómiailag...

Sajnos a hegyek nagyon gagyik, oxidálódnak. Hiába fűt fel 5s alatt, ha kínlódás dolgozni vele...

A KSEGER nem "konkurens cég"! Mindegyik mögött ugyanaz a kínai áll, csak több féle design és márkanév alatt futtatja a vackait.

Pl a Quicko, meg a KSEGER hegyek minden tekintetben dettó full tök ugyanolyanok. Még a címke is zacskó is, csak a Quicko, meg a KSEGER felirat tér el a nejlon zacsin, ennyi...

Dettó ugyanaz mind a kettő csak több fantázia márka név alatt. Azért, hogy ha csalódsz az egyikben, be...pjad a másik alatt is ugyanazt...
(#) FAZ1 válasza satlokk hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 / 1
 
Én sohasem értettem meg - pl. egy Weller pákához - minek egyáltalán forrasztóállomás? Igaz, nagyon jól néz ki, no meg jó pofás is, de általában drága - és minek?
A Wellereknél a pákacsúcs hőfok szabályozását (a ki-be kapocsolgatást maga a beléhelyezett pákacsúcs végzi el - mágneses elven (a Curie-pont elve). Ráadásul azokat többnyire mindenütt lehet kapni - mindenféle kódszámokkal, így mindenféle ki-be kapcsolósdis hőfok-paraméterekkel.
A jópofa kinézetű forrasztóállomásokon ugyan van beállítható (és persze szép piros kijelzővel kombinált) hőfok-állítási lehetőség. De én talán mégis megkérdezném - MINEK?
Ha már egyszer a pákahegy önmagában szabályoz, minek arra ismételten "rászabályozni"?
Hogy többe kerüljön?
Nekem pl. a 24V-os Weller pákám (amint az előzőekben leírtam a felújítását) egy mezei 24V-os trafóról megy. Semmi különleges, csupán egy régi japán számítógép-monitorban volt hálózati trafó! Gyakorlatilag még bedobozolva sincs. (csak úgy - a la natur).
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
A hőmérsékletszabályzós pákák nem a Curie-pont elvén szabályoznak, a pákahegy nem szabályoz önmagában. Ezért.
(#) Egri Frédi válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 1
 
Álltalában a felhasználók többségének nincs szüksége pár fokos hiszterézisre, amit a hőfokszabályozós pákák tudnak. Vannak viszont "agysebészek", ahol indokolt a ±5°C -on belüli pontosság.
A használók többségének "parasztvakítás" az egész. Sokan azt hiszik, hogy ha ilyen spéci cuccuk van már ők is profinak számítanak. Magam se hiszem már el, de 25 éve SMD memóriákat forrasztottam 9 bites memória modulokra egy Tesla forrasztópisztollyal (!!!) és működtek.
(#) alex0 válasza sector99 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Szia!

Ebben a betétben külön van kivezetve a fűtőszál (vastagabb érintkezők) és a hőelem. Meg a fém ház az ötödik. Nincs benne semmi elektronika, én még nem láttam olyat, amiben benne lett volna. Azért ott az elektronika extrém hőmérsékletnek lenne kitéve.

Üdv:
Alex
(#) deebo válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Mert olykor bőven elég az alacsonyabb hőmérséklet, olykor meg feltekered akár a maximumra is, ha nagy hőelvezető felületről kell valamit leforrasztani, vagy éppen rá. A forrasztás nem csak annyiből áll, hogy néhány alkatrészt felforrasztasz nyákra, vagy néhány kábelt forrasztasz a helyére, én 300-tól 450-ig használom a pákát.
(#) alex0 válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
És még valami. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ólmos vagy ólommentes a forrasztás. Meg milyen nyák alapanyaggal van dolgunk. A bakelit alapút érdemes a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten csinálni.
(#) sector99 válasza alex0 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Ok, köszönöm a választ én is erre tippeltem.
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 /
 
Nekem mondod hóembernek, hogy árt a napsütés??

A többnyire mágnesezhető mindenféle fém-ötvözetekre pontosan az a jellemző, hogy egy bizonyos hőmérséklet elérésekor elveszítik mágneses rendezettségüket. És az a pont lenne a Curie-pont.
Aztán a lehülésük után újra visszanyerik. És ezen az elven működik a Weller pákák automatizált szabályozása. Különböző hőértékű csúcsokat lehet kapni hozzá!
Sohasem állítottam én, hogy CSAK a pákahegy szabályozna, mert az a csúcs a pákán belül vezérel egy elektromos ki-be kapcsolót, ami a fűtőtest ki-be-kapcsolgatásával magát a forrasztócsúcs fűtését végzi.

Csak hogy ne maradj tudatlan: -
http://www.kislexikon.hu/curie-pont.html#ixzz6Nw6IvTOG

Curie-pont
Az a hőmérséklet, amelynek elérésekor a ferromágneses anyag elveszti mágneses tulajdonságait és paramágnesessé alakul. Nevét Pierre Curie Nobel-díjas francia fizikusról kapta.
(#) FAZ1 válasza alex0 hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 /
 
"bakelit alapút érdemes"

Lehetséges hogy tényleg rosszul tudom, de szerintem szinte minden nyák-lap bakelit alapú.
Persze lehet ragozni kissé, mert léteznek már textilbakelit alapúak, no meg az üvegszál-erősítésűek (URH frekihez),
vagy
- ott vannak a teljesen új - vékony aluminium-lemezve ráintegrált valamik, amik csaknem szintén nyák lapok. (lásd pl. a LED égők LED-eket tartó hőelvezető alaplapját). Gyakorlatilag azt is lehet forrasztani - ámde abban lehet még az, hogy tényleg nincsen bakelit!
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 3
 
Kedves hóember!

Javaslom tanulmányozni azokat a pákahegyeket (esetleg forrasztó állomásokat), amelyek semmilyen mágnesezhető anyagot nem tartalmaznak. Nem lesz nehéz rátalálni, magasan többségben vannak, mindenféle Curie-pont nélkül.

Csak hogy ne maradj tudatlan.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Ez tetszett!
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Egri Frédi válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Valóban rosszul tudod. A jelenleg használ NYÁK lapok döntő többsége "bakelit" mentes. A hordozó anyaga az üvegszál, amit epoxi gyantával "merevítenek". Egyébként próbáld ki. Égesd el - az epoxi gyanta kiválóan ég - és megmarad a fehér(kormos) üvegszál. Korábban volt elterjedt a bakelit, de könnyü törhetősége és a rézréteg hőre történö "felválása" miatt szinte teljesen kiszorult a piacról. Az utóbbi időben elterjedt egy világos színű, a bakelitre igen hasonlító anyag ( igazából ezt nem tudom mi ). Elterjedésének oka, hogy az üvegszálas anyagot csak fúrni lehet és csak Wolframkarbid fúróval - "mezitlábas" fúrót néhány furat után tönkreteszi, lekúpolja és eltörik. Ezt az újabb anyagot nem is fúrni szokták, hanem préseli. Készítenek - szikraforgácsolással - egy sablont, ami tartalmazza az összes furatot kiütő tüskét és egy ellendarabot. Ezután csak kilyukasszák a NYÁK lapot, mint egy lemezt. Maga a szerszám elkészítése igen drága ( nem mintha a Wolfrámkarbid fúrók olcsók lennének ) ezért olyan helyen alkalmazzák ahol milliós nagyságrendben lehet gondolkodni - pl. számítógépek tápja. Viszont, ha elkészült sokkal gyorsabb, mint a fúrás - vagyis nagy darabszámnál olcsóbb.
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 /
 
Na persze! Tanulmányoztam.
Valójában a rézdrótból hajlingatott valamikori /csehszlovákiában gyártott/ pisztolypáka hegye sem igazán mágneses. Mégis lehet vele szépen forrasztani.
Pl. nekem is van vagy 2 darab!

Mellesleg - maga a komplett pákahegy csupán az egész hegynek 3/4-e, mert
általában ott van valami galvanizált (krómozott, kobaltozott vagy kadmiumozott) réztömb, no meg - maga a lényeg! - a rudacska aljára szerelt kis fémkorong! Amibe maga a hőérték szám is gyárilag bele van ütve! Az a lényeges.
HOPPÁ!

Az körül kellene jobban körülnézned. A rézhegy eléghet, ám a kis lapocska - az a mágnesezhető, vagy demágnesezhető.
A Weller cucc mindenféle formájúra fazonizált pákahegye nem attól olyan drága ám, hogy a tömör rézrúdból csak simán levágtak egy darabot!
(#) Egri Frédi válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Próbáld már megérteni, hogy a hőfok szabályzós pákák hegyében nem mágnes van, hanem egy hőmérő !!!
Azok az (olcsóbb) Wellerek amelyek mágneses hegyet tartalmaznak, azok valóban úgy működnek, ahogy leírtad. De a hiszterézisük bőven veri a ±5°C -ot. Egy hőmérős ettől pontosabb. Abban meg Bakman fórumtársnak van igaza, hogy egy hőfokszabályzóssal tudsz 180°C -on fát "gravírozni" és 450°C -on összeforrasztani kêt rézlemezt ugyan azzal a heggyel. Ezt meg tudod csinálni egy "kattogós" Wellerrel is csak hegyet kell benne cserélned ...
Következő: »»   160 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem