Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   192 / 192
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2024 /
 
Majd én is szeretnék JBC-t előbb-utóbb, és akkus táplálásúra gondoltam. Pontosabban olyan állomásra, ami ha felemeltem a pákát, leválasztja az akku töltését. Ha lerakom, visszakapcsolja.

Egy-egy forrszem vagy vezeték forrasztásához valóban elégséges lehet a szabályzatlan páka. Szerintem a Hakkóm 2 darab soros 18650 akkuról szabályzó nélkül hasonlóan mehetne ilyen sürgősségi esetben. De ez csak akkor lenne létjogosult, ha nem lenne más megoldás. A gázpákától nyilván jobb választás. Esetleg egy pillanatforrasztóhoz hasonló nyomógombot lehet rá applikálni, és akkor érzéssel kattogtatva nem melegszik túl a hegye.

Talán Alkotó említette egyszer, hogy a Csehszlovák pisztolyt ílyen kézi kattoktatós kvázi PWM szabályzással temperálta. Ügyes ember megold mindent.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Máj 9, 2024 /
 
Köszi!

Akkor szerintem beszerzek majd egy másik pákát. Legtöbb esetben kocsikon forrasztok kábeleket. Elektronikát csak nagyon ritkán.
Lehet majd 12v pákát szerzek be.
(#) rozsdas111 válasza Directors hozzászólására (») Máj 9, 2024 / 1
 
Most a hirdetéseknél van egy nagyon jó ajánlat.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2024 /
 
Ahol a kocsiban forrasztod a kábelt, ott nincs elérhető hálózati feszültség? Gondolok szervízállásra, vagy akár otthon a garázsba, de az udvar közepén is működhet egy hosszabbító.
Azért feszegetem ezt a részletet, mert a hálózati feszültség léte jelentősen kiszélesíti a választékot.
Másik lényeges szempont lehet a funkció, mert a kábelek ónozásához egészen másfajta páka lehet ideális, mint mondjuk egy IC cseréhez.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Esetek többségében elérhető a hálózati feszültség. Régebben vittem a komplett állomást. Viszont egyszerűbb lenne valami praktikusabb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2024
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Én éppen arra gondoltam (és próbáltam utalni is rá óvatosan), hogy vezetékek ónozására nem a forrasztóállomás és a hozzá kapcsolt viszonylag precíz pákák valók.
Ahol van hely bőven, ott egy közönséges "csatornaforrasztó-páka" is remek lehetne, de ezt autós környezetben szinte lehetetlen lenne úgy használni, hogy ne olvasszon meg valamit a hatalmas meleg fém.
Éppen e miatt, az a szerelő akivel én beszélek időnként, egy régebbi forrasztópisztolyt használ, és elmondása szerint elképzelni sem tudna praktikusabb megoldást. Szerinte fontos, hogy kicsi legyen a páka meleg része, és amikor nem használja akkor le lehessen tenni égésveszély nélkül (a rajta lévő világítás csak bónusz). A klasszikus forrasztópákák, akár állomással akár a nélkül ezeket a feltételeket nem tudják teljesíteni.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Köszönöm! Ez tényleg lehet egy jó megoldás amit mondasz. Nézelődök majd konkrétan mi is lenne megfelelő.
(#) tothbela válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Szia! Ha már a vezeték forrasztásnál tartunk, néha beleütközök erősáramú vezeték forrasztásába. Konkrétan elektromos targonca akku csatlakozó forrasztás a gond. Eddig gázláng segítségével forrasztottuk, de az nem a legjobb. Hiába van teljesítmény, nem az igazi. Lassú hőközléssel az egész kábel átmelegszik és megolvad a szigetelés. Ha nagy lángon melegítünk akkor az ón is megég, a forrasztás is zárványos. Ide is valami nagy tömegű bádogos páka kellene. Tervben van egy olyan elektromos fűtésű forrasztó szerszám készítése. Ahol elég nagy tömegű réz tömböt tudunk felmelégíteni. Ezt kellene jó hőkapcsolat a hozni a forrasztandó saruval. Első körben egy olyan fogót szeretnénk, aminek a pofái akár 1kg tömegűek. Ezt felmelégítve rászorítanánk a forrasztandó sarura. Fontos lenne, hogy ne legyen túl forró a forrasztó fogó, de néhány másodperc alatt meg tudjon olvadni az ón. Jelenleg a kábelen csúnya hogy 5cm hosszan meg van olvasva a szigetelés. Három targonca van, kb évente 12 darab saru cseréje szükséges, azaz napi szinten használva egy saru páros egy évet kibír.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Ha a forrasztás elött betekered a szigeteles alufoliával akkor nem fog bekövetkezni. Ha sok egyforma kábelt forrasztol, akkor érdemes egy bádog- vagy alulemezböl gallért csinálni amit a forrasztás elött ráhuzol a kábelre a szigetelés elé ( hogy azt védje), majd ha kész akkor leveszed ( a galléron a lyukat fel kell vágni).
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
Bocs, akkor te voltál. De valóban jó, ha az ember érzi amit csinál.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Máj 11, 2024 /
 
A kábelek egyformák, akkorák mint az ujjam. Majd megpróbálom köszi.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Tegyél fel róla képet hogy hogy néz ki. Lánggal nem lehet kábelre sarut forrasztani, próbáltam. A szigetelés is szétég és a hőközlés módja sem megfelelő a forrasztáshoz. A forrasztás az forrasztás. Veszel olyan pákát aminek a réz hegye kb. 2cm átmérőjű réz rúd, azzal olyan kábeleket is meg szoktam forrasztani ami a képen van.
Mondjuk amióta van szerszámom hozzá előbb inkább préselem és csak aztán forrasztom hogy védjem az oxidációtól. A forrasztásnál 3 dologgal szoktak küzdeni, az egyik a hőmennyiség (kicsi a páka vagy nem tud elég hőmennyiséget tárolni), a másik az oxidáció (mezei gyantás ón nem tudja leszedni az oxidréteget és lesz egy hidegforrasztás mert az ón nem terül el a felületen), a harmadik a hőközlés, ha nincs elég mennyiségű ón a páka hegye és a felület között, akkor nem lesz ami átvigye a hőt egyikről a másikra, hiába akármilyen meleg a páka (pisztolypáka hiányossága).

Sok olyan forrasztással találkoztam életemben ami már szemre sem volt megfelelő. Vettem egy tápegységet régebben, a gazdája eladta olcsón mert "nem jó". Persze hogy nem volt jó, a kábel végére forrasztott egy kis gombócot, de kapcsolat a kábel és a csatlakozó közt az nem volt.

Ezt ami a képen van (hegesztő munkakábel) még valamikor a 90-es évek elején forrasztottam, pár éve lett lecserélve a kábel és a saru is.

oxid.JPG
    
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Ez azért nem igaz, lánggal is lehet jo forrasztást késziteni csak ki kell találni a helyes eljárást.
És a satuba fogom a kábelt, rászurom a korábban irt gallért, majd elöbb a kábelsarut melegitem a lánggal, még nem a kábelen. Ha már megolvad a sarun az on akkor dugom a sarut a kábelre majd a sarut ( de csak azt) tovább melegitve a másik kezemmel adagolom most már a kábelre az ont addig amig az on be nem folyik a kábel minden részébe. Azaz a kábelre a meleget az on adja át s nem a láng.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Képet csak akkor tudok mutatni, ha éppen aktuális. De ilyen jellegű, mint a képen. A csatlakozó vége olyan mint egy vakfurat, oda megy be a sodrat.
(#) Bakman válasza tothbela hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Ezeknek az érintkezőknek (is) van célszerszámuk amivel jó préselést lehet csinálni, nem kell semmit forrasztani. Ha jó a préselés, jobb, mint a forrasztás, nem véletlen nem forrasztanak ipari körülmények között.

Tudom, vannak akik szerint mindenki (tehát a masszív többség) rosszul csinálja aki nem forraszt.
(#) elektrorudi válasza tothbela hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Valami ilyesmi kellene hozzá Bővebben: Link
Persze van kisebb-nagyobb is, attól függően, hogy mekkora az ujjad.
Szerintem egy cég megengedheti magának, még akkor is ha évente csak néhányszer kell. A legolcsóbb megoldás mindig egy szerszám megvétele.
(#) tothbela válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 12, 2024 / 1
 
Szerintem van is ilyen szerszám a műhelyben. Vagyis hasonló. Ha meg nincs, nem okoz gondot néhány forint. Inkább az okoz fejtörést, ha felmerült egy feladat, amit akkor és ott kell megoldani.

A kábel és érintkező préselése az új kábel esetében remek megoldás, főleg ha a kábel sodrat elemi szálai tiszták, vagy netalán ezüstözöttek mint maga az érintkező. Hasonló ez, mint amikor egy öreg erősítőt kell javítani. Ott sem olyan minden, mint ha most építenének új alkatrészekből. Új gyereket csinálni nem nehéz, ráadásul néhány perc kezdeti munka után már magától épül tovább. Egy sánta öreget gyógyítani, hát az a kihívás.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2024
(#) elektrorudi válasza tothbela hozzászólására (») Máj 12, 2024 /
 
Nem vitaként, hiszen nem ismerem a konkrét helyzetet, de néhány gondolatot, ha megengedsz:
- Az "ott és akkor" kérdésre: gondolom, pákát sem hordasz a zsebedben, ahogy prést sem.
- Ha az elemi szálak oxidáltak akkor a forrasztás nem egyszerű dolog. Jön a "forrasztó kence", "sav" meg ki tudja milyen gondolat. A vége az, hogy a pár hónap után a folyasztószer el kezd dolgozni, és szétmarja a vezetéket. A préselés még az oxidált vezető esetén is jobb megoldás (persze a tisztítást lehetőség szerint el kell végezni).
- Az érintkező nem ezüstözött, hanem ónozott. Ez használható rézhez és alumíniumhoz is.
- Nem csak elemi szálakat tartalmazó vezetékhez használható, hanem tömör vezetőhöz, szektor kábelhez is. A hidraulikus prés olyan erővel nyomja össze az érintkezőt és benne a vezetőt is, hogy teljesen felveszi a bélyeg formáját, akár milyen volt is előtte a vezeték alakja.
- Ha meg a vezeték folyamatosan rövidül az újabb és újabb saruzás után, akkor egy idő után, sajnos csere.
Következő: »»   192 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem