Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geissler és Crookes csövek
 
Témaindító: ownn, idő: Feb 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ownn hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Üdv!

Tudom hogy ez nem igazán az elektronika témakörbe tartozik, de ezekből a dolgokból fejlődött ki a CRT.
Valamelyik nap a kezem ügyébe került ez a két cső, az első egy Crookes cső, a második pedig egy Geissler cső (azt hiszem). Az lenne a kérésem, ha esetleg valaki ért a meghajtásukhoz, vagy tudja hogy milyen értékűek, írjon pár sort. Próbáltam feléleszteni mindkettőt gázgyújtóval (hirtelen ez a nagyfesz volt nálam) de nem történt semmi sem. A vákuum nincs kiszivárogva belőlük, leellenőriztem.
Előre is köszönöm a válaszokat!

http://img409.imageshack.us/my.php?image=dscn4829ij1.jpgKép: Hivatkozás[/URL]
http://img374.imageshack.us/my.php?image=dscn4831fg1.jpgKép: Hivatkozás[/URL]
(#) oldman válasza ownn hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Valami rémlik! Régi tanulmányaimból, magyarul csősugarak és katódsugarak. Kísérletben láttam és úgy emlékszem egy szikrainduktorral gerjesztették. Ez hasonló a gépkocsi gyújtótrafóhoz csak a megszakitó úgy működött mint egy DC csengő. A nagyfesz cca. 15~30 kv lehet nénány mA mellett. Nem vagyok biztos benne de mitha a Röntgen (X-ray) csö elődje lenne. Minden esetere óvatosan bánj vele! Érdekelne hogy antik darab vagy új demo eszköz?
(#) tungsram hozzászólása Feb 2, 2007 / 4
 
Tulajdonképpen mind a két eszköz kisérleti jellegű.
A fentinél a katódsugarakat (elektronsugár) mig alábbinál a plazma vezetését lehet szemléltetni. A fentinél nem derült ki a képből de ennek csőnek lennie kell fűtésének is mert a vákum nem vezetné az áramot. A fényjelenség pedig ugyanaz mintha egy működő EL34-es csőbe néznénk. Csak ott a negativ rács miatt van árnyék. A jelenséget a feszültség hatására az anódba csapódó elektronok okozzák. Lásd TV!!! Az utobbival nem igazán kell foglalkozni hiszen ez nem más mint a mai gáztöltésű glimmlámpák elödje. Ennek pedig a müködésével szerintem mindenki tisztában van. Ezek A berendezések terhelhető! nagyfeszültséget igényelnek.
(#) ownn hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Köszi a válaszokat.

Kicsit utánanéztem közben a neten, és azt találtam, hogy néhány ilyen csövet Ruhmkorff tekerccsel hajtották meg, nagyfeszt állított elő:
http://members.chello.nl/~h.dijkstra19/page8.html

Igazad van oldman, a röntgen cső elődje az egyik, azt hiszem 6kV-nál nagyobb feszültségen már elég erősen sugározza a röntgent. Azt nem tudom hogy milyen koruk lehet, egy iskolában voltak bemutató eszközök, de nem mai darabok az biztos... a suliban kizárólag induktív ellenállások, és nagyon régi dolgok vannak, a 70-es évekből származó Van DeGraaf generátor már szerintem újnak számít ott. (egyébként nem is rossz egy iskolától egy 300kV-os generátor)

Az a helyzet, hogy én eddig képeken csak 3 elektródás Crookes csöveket láttam, ez pedig két elektródás. Feltételezem hogy az alsó elektróda lehet a fűtés, legbelül, a két rózsaszál nincs bekötve sehova sem, és fehér színű fluorescens anyaggal van bevonva.

Találtam egy ugyanilyen csövet, egy kicsit továbbfejlesztve:
http://members.chello.nl/~h.dijkstra19/page7-2.html
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Szept 17, 2013 /
 
Sziasztok! Ma délután összefutottam az általános iskolás fizika tanárommal és ezt (ld. kép) nyomta a kezembe, ő sem tudja mi ez én sem, mit kezdhetek vele, azon kívül hogy cép rózsaszín? A két végén két elektróda, a színes lötyiben egy kusza cső a két vége között és szerintem valami gázzal lehet megtöltve, vagy vákuum van benne. Valami ötlet, mi lehet ez?

ezmiez.jpg
    
(#) silent15 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Szia Simi, gondolom már lecsaptál rá, esetleg megtudhatjuk mi ez ?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Legyen magyar leírás is.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem