Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gerjedésgátló mikrofonhoz
 
Témaindító: Müszi, idő: Dec 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Müszi hozzászólása Dec 22, 2006 /
 
Szevasztok!

Amikor emelem a hangerőt a keverőn akkor gerjedni fog a mikrofon (sípol).
Ezt szeretném megelőzni valami kapcsival.
Tudtok segíteni?

Nagyon köszönöm: Müszi

Mindenkinek boldog karácsonyt és új évet kívánok!!!!!!!
(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Gondolom, ha emeled a hangerőt, akkor a hangszórón keresztül aukusztikus visszacsatolás jön létre és ettől sípol, ismet jelenség.....
Erre nincs kapcsolásirajz, át kell rendezni a szobát. A mikrofon ne kerüljön a hangszóró irányába, vagy csökkented a mikrofon érzékenységét
(#) Müszi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Idézet:
„csökkented a mikrofon érzékenységét”


Ezt hogy oldjam meg?
Egy TDA2822M előfok van a dinamikus mikibe egyébként...
(#) lgyk válasza Müszi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Szerintem az előfok és a végfok közé ha raksz egy potmétert (mint egy hangerőszabályzó), akkor így állíthatod az érzékenységet.

Esetleg egy olyan kapcsolással lehet megoldani, ami a végfokra küldött jelet kis késleltetéssel, fáziseltolással újra a bemenetre küldi, ezáltal megfelelő beállítás esetén kioltja a zavart (minél erősebben akar sípolni a végfok, annál több kioltójelet fog kapni, tehát így elnyomja a sípolást a cucc).

Viszont ezt nem tudom, hogyan lehetne megoldani... (Mármint elektronikailag)
(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Potméter a kimentre.... Vagyis a mikrofon előerősítő kimenetére
(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Az erősítőn is kell lennie valami hangerőszabályzásnak, ezt kell lejjebb venni, bár ekkor valszeg már hangosabban és közelről kell beszélni a mikrofonba a megfelelő kimenő hangerő eléréséhez.
Általánosságban elmondható, hogy az egy térben üzemelő mikrofon-erősítő-hangfal kimeneti hangerejét nem lehet egy bizonyos érték fölé vinni az akusztikus visszacsatolás miatt (ha a kimeneti jel visszajut a mikrofonra, akkor a szoba, terem, tér, stb akusztikai jellemzőitől - is - függő frekvencián gerjedés, oszcilláció lép fel a pozitív visszacsatolás miatt).
Nagyobb rendszerekben DSP-vezérelt szűrők próbálják megkeresni a rezonanciapontokat, és ezekre beiktatnak csillapítást, ami persze elrontja a frekvenciamenetet, de nagyobb hangerőt enged meg, ami pl beszéd,ének alkalmazásnál sokat segíthet.

Házilag is próbálkozhatsz egy mondjuk 10sávos equalizerrel, hogy melyik sávot kell kivágni, hogy ne induljon be az oszcilláció (gerjedés). Ha találtál egy pontot, akkor nagyobb hangerőnél ismét jelentkezik - más frekin - egy újabb gerjedési hajlam, ezt is kivághatod és akkor már biztosan elég lesz a kimenő hangerőd - némi átvitelbéli anomáliával.
(#) Müszi válasza lgyk hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Ez érdekelne...
(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Hogy tudnék 10 sávos EQ-t készíteni???
(#) lgyk válasza Müszi hozzászólására (») Dec 22, 2006 / 4
 
A fáziskésleltetést nem tudom megoldani, de már építettem egy 10 sávos EQ-t (itt van), a lap alján.

Rajz

Ha érdekel, akkor befényképezhetem a nyák vezetékoldalát.
(#) Müszi válasza lgyk hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Köszi
(#) _Peti_ hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Sziasztok!
Kigondoltam a mikrofon gerjedésének kiküszöbölésére egy módszert: a mikrofon egy számítógépre csatlakozik (laptop), és ott egy szoftver képezne lyukszűrőt és ekvalízert, és a hangkártya kimenetén az így módosított jel menne ki, és az csatlakozna a végfokhoz. Nem tudom, hogy létezik-e ilyen szoftver, ha valaki tud, segítsen!
(#) menyus válasza Sebi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
A GSM telefonoknál használatos megoldást is lehetne használni. Elnagyolva ezek úgy működnek hogy ha nem beszélsz rá a mikrofonra akkor lekapcsolja a mikrofon bemenetet, illetve a mikrofon/hangszóró jel arányát szabályozza folyamatosan. Ettől függetlenül azért egy mobil is összegerjeszthető, de nem önmagával hanem csak az ellenállomás készülékkel. Ezért nem gerjednek a telefon kihangosítók. Lényegében szerintem két ellenütemben dolgozó AGC lehet bennük. Házilag is pár tranzisztorból megoldható, vagy op. amp. - al.
(#) Feri007 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Anno a BEAG gyártott egy anaglóg késleltetőn alapuló gerjedés-gátlót, csökkentőt. A késleltetö órajelét frekvenciában, kb. 5Hz-el modulálták, változtatható mélységben. Evvel megakadályozható, egy bizonyos határig, hogy egy adott frekvencián kialakuljon a gerjedés. A moduláció mélységének növelése egy bizonyos határon túl kellementlenné teszi a hangzást. A lyukszűrő/ekvalizer-rel együtt komoly hangerő növelés lehetett elérni.
(#) _Peti_ válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
És nem tud valaki ilyen szoftvert, ami mikrofonnal használva rögtön az átalakított jelet adja ki a hangkártyán???? Mert nem akarok 20 ezreket költeni gerjedésgátlóra
(#) marci91 hozzászólása Szept 27, 2008 /
 
Én már próbáltam a magas-mély-közép korrigálást, de nem jött be. Amúgy pedig milyen elrendezési módszerek vannak a hangfal és mikrofon kapcsolatára? Esetleg ha a mikrofon köré teszek ilyen határolót, és csak szemből veszi a hangot. Csak vannak valami módszerek ezekre...
(#) marci91 hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
Na van valakinek valami konkrét megoldása? Az eq nem nagyon válik be nekem sajnos (kicsi a terem).
(#) marci91 hozzászólása Nov 29, 2008 /
 
Üdv! Adott 2 dinamikus mikrofon. Az a gondom, hogy kis méretű teremben kellene nagy hangerőt elérnem gerjedés-sípolás nélkül. Sajnos a szoba teljes hangszigetelését nem tudom megoldani, az átrendezés nem vált be, és az EQ módszer sem vált be, ezért szeretnék valami késleltető áramkört építeni, ami kicsit eltolja a hang kimenő sebességét, és így nem jön létre a gerjedés. Jó lenne, ha áramkörön nem is, de legalább számítógépen valahogyan ezt meglehetne oldani vmi egyszerű progival. Amúgy pedig zenekarba kéne, ott nem számítana az a kis késés. Köszönöm!
ui: A hasonló mikrofonos témák már elavultak, ezért nyitottam új topic-ot.
(#) AMD válasza marci91 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Üdv!
Jól értem az a problémád hogy a hangszóróból jövő hang belehallatszik a mikrofonba? Nekem a hangkártya programjában van olyan hogy: Akusztikus visszhang-csökkentés. Nézd meg hogy neked van-e ilyen.
(#) SALáta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Off
Akinek visszhang kell azt meg legegyszerűbben (legolcsóbban)kareoki dvd ből tudja kitermelni az ember de azzal is gerjed, a visszhang csak egy effekt ami az emberi hangot érthetőbbé,élethűbbé teszi.
Aki mikrofont használ annak szinte "kötelező".
(#) Istibácsi válasza marci91 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Hát én nemigazán értem, most akkor ez a terem egy zenekari próbaterem? Mert ha az, akkor nem értem hogy jön ide a számítógép. Viszont ha énekelni akarsz a mikrofonnal akkor kellene h legyen effekt..egyébként effektel is gerjed, tökmind1..Mi ezt úgy szoktuk megoldani, hogy egy kéznél lévő ruhával vagy akármivel a magasakat letakarjuk. De mióta rádiós mikrofonokat használunk nem kell takarni se. mert nem gerjed be.

Üdv: Istibácsi
(#) marci91 válasza Istibácsi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Igen amúgy próbateremről van szó. Ott van számítógép is A lényeg, hogy a magas már teljesen le van véve a keverőn és még mindig nem elég a hangerő. Kicsi a terem azért verődik hamar vissza, de valahogy megkéne oldanom. A dobosunk vett rádiós mikrofont, de még azzal is gerjed. Lehet hogy a keverő nem jó, vagy valamit én rontok el? Függ ez a hangfalban lévő hangszórók minőségétől?Csak mert elég olcsóak aztán lehet ez a gond.
(#) marci91 válasza marci91 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Pontosabban noname kocsiba való autóshangszórók dobozba építve (pénz híjján). Gondoltam éneknek jó lesz...
(#) xakk válasza marci91 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
A discoban mikrofonnal futkozik a dj a tömegben, a mellkasunkat majd szétnyomja a zene, mégsem gerjed be. Nem tudom hogy csinálják, szerintem ehhez spéci cucc kell, ami csak keverőpult lehet, mert nem csak a mikrofon, de a hangszerek sem gerjedhetnek be. Nálam ha besípol a laptopon a mikrofon-hangszóró, akkor kb 3 másodperc után egy reset szerü elsötétedés jön, és újraindul a gép. Ha már segíteni nem tudok, azt elmondom, hogy én úgy vettem észre, hogy a dj-k olyan mikrofonba dumálnak, amit ha elvesz a szájától 2 centire, már nem hall semmit. Ez azért érdekes, mert közben bereped a dobhártyánk a zenétől
(#) AMD válasza xakk hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Abban két mikrofon van. Az egyik a háttérzajt veszi a másik az énekes "dumáját". A program pedig kiszűri a háttérzajt. Láttam már ilyen bluetooth-os head szettet.
(#) kaszarobert válasza marci91 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Attól rosszabb nincs, mikor a viszhanggal gerjed be a mikrofon! Csak gondold végig! Beállíthatatlan, mire visszaveszed a hangerőt addig még a kimenet javában gerjed, és bőven gerjedés alá kell visszatenned,hogy megszűnjön. Egyébként bármelyik vst plugint kezelő programmal tudsz ilyet csinálni: Pl Cubase alatt egy átlag hangkártyánál 750 ms-ec a késleltetés. Ha kiválasztasz egy audió sávot, nyomsz egy rec gombot, már hallod is a bemenetre érkező jelet 750msecundummal később! Néha próbáltam így beállítani a kivezérlést, hogy jó legyen a jelszint, s ne is gerjedjen. Szinte lehetetlen volt.

Szerintem neked egy Köbzoli által javasolt akusztikus visszacsatolásgátló áramkör felé kéne elindulnod! Lehet, hogy VST plugin is van ilyen PC-re, csak akkor 10msecnél nem lehet nagyobb a latency-d, mert ugyanúgy megette a fene az egészet!


Szerintem ilyen akusztikus viszacsatolás gátlót effektben is lehet kapni, az sose jön rosszul, persze nem árt ha tudjátok jól beállítani.
De ami talán a legfontosabb: A mikrofonod minősége, illetve karakterisztikája. Fontos, hogy csak dinamikus mikrofont használjatok! Vannak speciálisan szinpadi énekhangosításra készült mikrofonok: pl Sure Béta58 stb (Ez utóbbit használjuk bulikban, nagyon jó, szinte mindenkinek szép a hangja benne)
Jó ha tisztába vagytok az iránykarakterisztikával, és a hangszórókat úgy helyezitek át! A falakat be kéne vonni hangelnyelő anyaggal, csökkentve a szóródást, visszaverődést, így az irányok is jobban kiszámíthatóak, ráadásul ti sem süketültök meg stb.
(#) kaszarobert válasza SALáta hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
"a visszhang csak egy effekt ami az emberi hangot érthetőbbé,élethűbbé teszi."

Bocs nem kötekedés, de a visszhang nem teszi érthetőbbé az emberi hangot. Élvezhetőbbé, élethűbbé inkább, persze ez is sokmindenen múlik. Szerintem zenész körökben megkülönböztetik, a zengetőt, és a visszhangot. Ez előbbit használják inkább az énekhang "díszítésére", utóbbit ritkábban, bár hasonló elven működnek... Ráadásul, minél nagyobb a hangerő annál kevesebbet illik ráadni. (Mi nem használunk, jó a mikrofonunk)

Még egy ötlet:
Ami a legjobban bejött, hogy a dob elé habszivacsból készítettünk, egy álfalat, mely mozgatható, és ami felett a dobos még épp kilátott. Be lehet mondjuk filccel ragasztani lecekkel merevíteni. Ilyenkor mindenki halkabb lesz, és jobban halljátok egymást, persze csak ha a dobos is kap kontrolt, mert egyébként csak még hangosabban üti.

(#) marci91 válasza kaszarobert hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Na jó de mi azért szeressük a hangerőt Érdekelne a Közbzoli féle visszacsatolás gátló. Valaki belinkelné?
(#) Istibácsi válasza marci91 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Idézet:
„Pontosabban noname kocsiba való autóshangszórók dobozba építve (pénz híjján). Gondoltam éneknek jó lesz...”


Hát megnézném ezt a cuccost.. Az autós hangszórókat nem hangosításra találták ki, azért ezt figyelembe kell venni.

Idézet:
„a dj-k olyan mikrofonba dumálnak, amit ha elvesz a szájától 2 centire, már nem hall semmit.”


Ez inkább beállítás függő, egyébként általába bulikon kis érzékenységre vannak beállitva a mikrofonok, mert ott már tényleg nagy a hangerő és képes szabadtéren is begerjedni, szó szerint szinte be kell kapni a mikrofont..

Marci, ha komolyan gondoljátok én inkább azt javasolnám dobjatok össze vmi hangfalra + egy kicsit minőségibb keverőre & más lesz a helyzet..De persze ezt mindenki maga tudja. .

Üdv: Istibácsi
(#) Gafly hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Egy kis elmeleti alapozas
(#) papa22 válasza SALáta hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Sziasztok ez a dvd-böl kinyerhető vízhang effekt érdekelne mik részét szedjem ki a dvd-nek ugyanis van egy fejhibás itthon 3 panel-bö áll az egész a táp a előlap és az a központi panel ami az egészet vezérli gondolom utobbi kell nekünk
előre is köszi a választ.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem