Fórum témák
» Több friss téma |
Az első amit néztem a polaritás volt teljesen megegyezik szétkaptam az egyik forrasztás volt felválva.
Azon agyaltam, hogy a gitár kimenő jelét egy relével zárnám/nyitnám egy astabil multivibrátor áramkörrel akkor milyen effektet kapok? Mert a jel ütemesen szaggatna. Ötletek?
Az valami olyasmi lenne, mint egy elfajzott tremolo effekt. A tremolo a hangerővel játszik, azt csökkenti-növeli ütemesen. Amit Te írtál, az egy teljesen feltekert intenzitású vagy "mélységű" (Intensity/Depth poti) tremolo-ra emlékeztetne szerintem.
Szerintem építsd meg és próbáld ki. Meddig tart?
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
A relé nem fogja sokáig bírni a gyors prellezést, egyébként meg csak egy mezei szaggatott hang lesz, ami igazából nem jó semmire.
Közben megtaláltam az ötlet forrást. A Perzonal war: Hope dies last című száma is tartalmaz az elején egy ilyen szaggatást. Bár ugyanez előállítható egy hibás kábellel is.
Attól még kipróbálni lehet...félvezetővel, LDR-el akármivel is meg lehet persze oldani. De épp ezt mondom, hogy kipróbálni gyorsabb ,mint itt okoskodni rajta már vagy 5 hozzászólás óta! Majd rájön, hogy nem jó!
![]()
Keress rá a Tremolo effektre. Az kell neked, hidd el. Az esze ugyanaz ,amit vázoltál ,csak nem relével szaggat, hanem általában jfettel, vagy OTA-val, vagy fotoellenállással, bipoláris tranzisztorral...akármivel. Egyszerűtől a bonyolultig mindent találsz szerintem! Zs.
Üdv!
Építettem egy ibanez od-850 pedált, a baj az lenne vele, hogy ha full hangerőn van a gitár, akkor a magas húrokon nem torzít rendesen, viszont ha a hangerőt kicsit visszaveszem akkor már okés, csak így nincs megfelelő jelszint az erősítőn, így nagyon halk. Valakinek nincs valami ötlete mit próbáljak meg?
A kimenő jelszintet tudod növelni, ha csökkented a kimeneti potira menő ellenállás értékét.
Az utolsó fokozatba (is) érdemes valami nagyobb bétájú darabot keresni. Esetleg lehet játszani a B-C között lévő kondik csökkentésével. Amúgy egy átlagos gitárbemeneten ennek kellene szólni mint ökör.
Szia!
Milyen erősítőd van, meg milyen hangszedőd? Nincs esetleg valami köztes jelveszteséged? Az épített pedált tesztelted szkóóppal? Nekem gyanús, hogy jelveszteséged van a bemenetén. Ugyanis egy rendes gitár erősítőt 20-30mV p-p meg tud zörgetni, elég rendesen. A 360mV-os dimarzio szedőm pl szinte nem is tud torzítás mentesen szólni.... AZ ibanez kapcsolások jórészét meg megépítettem, eddig egyikkel sem volt ilyen gondom. Esetleg próbáld ki azt, hogy a diódák helyett ledeket használsz. Van egy modolt ts808-am, választható ledes, illetve diódás vágás van benne, és a ledek hangosabbak, jelentősen.
Gondoltam, hogy megépítem, de így már mindenképp kipróbálom. Köszi!
Szia.Ha tudsz szerezni 12 voltos tápegységet avval használd, sokkal jobb.
Egy EBS Classic Session 120 erősítőm van, illetve Seymour Duncan STK hangszedőm (425mV) illetve aktív/passzív a gitárom.
Szkóppal sajnos nem tudom tesztelni mivel nincs is itthon és sajnos igazán használni sem tudom. Én a nyáktervre gyanakszom, hogy valamit elnéztem de eddig kb 20x átnéztem és egyszer sem találtam kivetni valót :S. Ha gondolod facen vagy emailen tudok küldeni hozzá hangmintát hogy mégis mit csinál pontosan.
Ne relét, hanem FET-et köss egy záró irányú diódával a multivibrátor kimenetére...Az bírja a prell-t is meg gyors is. A multivibrátor meg változtatható frekvenciájú is lehet.
Erre a célra 555-ös timer IC-t csinálnék, nem tranyós mv-t.
Sziasztok! Építettem ECC808-cal egy Fender Champ előfokot ( Bővebben: Link ), amit egy EMG humbuckerekkel szerelt gitárral hajtok. Nagyon szép hangja van (számomra meglepő módon iszonyat nagy gain-ig kihajtható pusztán a gitárral, holott a gyári darabokban alig-alig van torzítás). Nem néztem utána, de szerintem ennyivel nem erősít nagyobbat ez a cső , mint az ECC83.
Mindenesetre az anódfeszültség szűrésével gondjaim vannak; tiszta hangnál még elviselhető a brumm, de torzítva elég rendesen ott az 50Hz a levegőben. Mivel a tápfeszültség egyenirányítás után is csak 135-140 V, az eredeti szűrést nem használhattam, mert azon esett volna egy csomó feszültség. Sajnos a helyettesítő megoldás is eléggé megnyirbálja, de emellett komolyabb gain-eken a zaj simán eléri a zavaró szintet. Ráadásul (egyelőre csak sejtem, hogy miért) ebben az összeállításban az anódtrafó iszonyatosan melegszik, és 65V-nál többet nem is tölt a kondikra. Szóval ki lehet jelenteni, hogy ez a táp egy selejt. Kérem, ajánljatok valami jobbat, ha tudtok! Vagy egyszerűen nincs realitása két fokozatból high gain hang kivételének? Már azon is gondolkoztam, hogy inkább a cső előtt erősítek valami néhányszorosat műveleti erősítővel, elemről, hogy a kumulatív gain egy része legalább zajmentes legyen. Kösz a fáradságot! Z.
"a gyári darabokban alig-alig van torzítás"
Ez butaság, eléggé torz jelet prezentál a champ. Bár kinek mi a torz. Az alapzaj és a brumm természetes, ez a kapcsolás nem metálkodásra van kitalálva: Bővebben: Link Esetleg amit még tudsz csinálni, hogy teljesen csillagpontosítod a testet a sasszira, hogy ne folyhasson áram a földön. A cső fűtése dc, vagy ac? Idézet: „Vagy egyszerűen nincs realitása két fokozatból high gain hang kivételének?” Nézz meg egy mesa boogie, randall, stb high gain erősítőt, bizony nem 2 fokozatból állnak...
Szólok, hogy ócskául játszok; így szól. Persze a fényképezőgép mikrofonja nem használ az értékelhetőségnek. Bővebben: Link
Szerintem ez messze torzabb, mint az eredeti Champ. És itt a gain kb középállásban volt. Valamiért tűszerű impulzusok vannak a jelben, nagyjából félperiódusonként így: Bővebben: Link , csak az amplitúdó nagyobb arányában. A fűtés ac. Mint látható, adekvát földelésről egyelőre nem beszélhetünk. Azzal gondolom minden jobb lesz valamennyivel. Mindenesetre nekem egyedül az anód szűrése a kulcskérdés most, mert a legelső verzióval ( 330µF kondi magában) még gerjedt össze-vissza, a mostani megoldással meg már "legalább" csak zaj van, gerjedés nincs. Viszont ez a mostani valamiért vagy 50V feszültséget elsikkaszt, és az anódtrafó is irgalmatlanul melegszik tőle.
Azért torzabb nálad, mert aktív hangszedővel hajtod, ami alapból jóval magasabb kimenő jelet produkál, mint egy passzív szedő. A gyári champot is ugyan úgy túlvezérelné a magas jeled, mint ahogy az építettet
![]() "Viszont ez a mostani valamiért vagy 50V feszültséget elsikkaszt, és az anódtrafó is irgalmatlanul melegszik tőle." Én mérnék egy áramfelvételt az előző puffereléssel, meg ezzel, ha jelentősen megnő ezzel, akkor valami zárlatod van, vagy hibás kondi, vagy rossz kötés. Pusztán attól, hogy nagyobb a szűrésed nem kellene melegednie a trafódnak se, meg 50V-al esnie a feszültségnek se. A kiemelt tűimpulzusban mondjuk nem vagyok biztos, de szerintem a csöveid típusa okozza, pont attól a kiemelkedő tűtől csattan az éles olyan nagyot, amilyet. De ez nem 100%
Kösz9n9m szépen a segítséget; igazából az egyik korábbi verzióban zárlatos volt a graetz, igaz, szerencsére 8 Ohm ellenállás maradt a két AC lába között. Aggódtam is, hogy tönkrement a trafó, de a szekunderen nyugalomban újra ott a 100 VAC, szóval elvileg még él.
Lehet az a baj, hogy nagyon bontott cuccokból építkezek; pl. szűrésre leselejtezett PC-tárpok kondijait használom. Tényleg elfelejtettem leellenőrizni őket, pedig több tápban is láttam elpukkant darabokat. ![]() És a gitáromban passzív EMG-HZ-k vannak. ![]()
Sziasztok!
Ma összeraktam ezt a pedált. 9 V-os elemről tökéletesen működik, de adapterről nagyon búg. Hogyan tudnám ezt megszűrni?
Itt az első lehetőség. Más pedállal jól működne, de ehhez a fűtés miatt sok a 100 ohm. Az lenne a legjobb, ha a dobozba építenéd csak a szűrést, a led és a dióda nem létszükséglet. Egyébként bármilyen pedált készítesz, ha nincs is feltüntetve a rajzon érdemes a 9 DC-hez tenni egy 47-470 µF-os elektrolit és egy 100 nF-os kerámia kondit. Ha ezután is tapasztalsz búgást érdemes egy kis értékű (<100 ohm, én 10-30 ohmosat szoktam használni) soros ellenállást (esetleg valamilyen fojtótekercset) és egy újabb párhuzamos kondenzátort berakni. A fűtést lehetőleg az ellenállás elé kösd, mert így is alul van fűtve, ezt nem érdemes tovább csökkenteni.
A második, hogy építesz hozzá egy normális adaptert, stab ic-vel.
Szia!
A fűtés párszáz mA-e eléggé megviseli a szegény eleve alulpufferált adaptert. Első körbn én azt szoktam átpufferelni, ami belefér alapon. Aztán a pedálba is tehetsz egy nagyobb elkót, majd a soros ellenállás plussz elkó a föld felé kombót, amit Peti333 ír, igazából az ellenállást növelheted bátran, a triódák áramfelvétele a pártíz uA körül lehet (ha az anód ellenállás 220k, még ha az összes 9V leesik rajta, az még mindig csak 40uA, ennél jóval kisebb lesz a nyugalmi árama, ugyanígy a második fokozatnak, szóval akár 10kOhmot is tehetsz bele, meg mondjuk 100µF et...). Sajnos a stab tápokban a trafó elve gyenge, gyenge pufferrel. A triódák kis tápfesz elnyomása miatt elég síma táp kell, pláne annak a kapcsolásnak, ami torzít is, nem mindegy. Szóval ebben az esetben 1-10mV búgófeszültség lenne az ideális...Ne félj a tápba tenni RC létrát, ha feláldozol mondjuk fél V -ot és feltételezzük, hogy megeszik a kapcsolás az anódok felől 100uA-t (erős túlzás) , akkor is 5kOhm bemehet. Azt elosztod mondjuk 3 felé ( 2,2k-220µF - 2,2k/220µF - 2,2k/220µF ) , így kicsivel több mint fél V elveszik (ha a túlzó 100uA-t vesszük figyelembe!), de a tápot irdatlan meg tudod szűrni. Persze a fűtés ne erről akarjon menni, mert az leszívja! ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2014
Korán keltem és ebédig elkészült úgy ahogy Lone Wolf BluesCompany.A tápegység kondenzátorait kell még a doboz belsejébe szerelni.Nagyon szép csöves hangja van.A 6L6-os cső nagyon öreg használt de dinamikája van az erősítőnek.
A rajzot kihagytam.Majd még próbálok negatív visszacsatolást.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2014
Üdv az lenne a kérdésem, hogy találtam egy hangszínszabályzót de nincs 25K ohmos meg 250K ohmos potméterem esetleg 20K és 200K ohmossal meg lehetne oldani ? Vagy esetleg tudna valaki egy jobb hangszínszabálytó kapcsolást amiben treble bass és middle van ? A segítséget előre is köszönöm.
Ez teljesen tökéletes hangszín gitárra. A 200k és a 20k is teljesen jó ,annyit tennék hozzá, hogy a basszusnak 1M logaritmikust használj! A volume is 1M körül egészségesebb lenne, az is logos. A 100k-s ellenállás értékével is lehet játszani, akár egy 100-200k lineáris potit is tehetsz bele, "sweep"- nek is szokták hívni...Szép napot! Zs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |