Fórum témák
» Több friss téma |
A kifejezetten audió célra gyártott kondenzátor nem szükséges egy gitár effektbe, az már az "ágyúval verébre" kategória. Egy effekt nem a High-End kategória, ezért felesleges bele.
Egyébként is, ahogy írtad... bemégy a kereskedésbe és lehet, hogy a krapek a pult túloldalán azt sem tudja, miről beszélsz, ha "audió" kondenzátort kérsz. Na meg, nem is az olcsó kategória. De elkóknál például a Yageo megfizethető, vagy pl. a Panasonic, az Elna... csak sokszor még az eladó sem tudja, kinek a gyártmánya. Megoldható 5V -ról Step-Up konverterrel, persze... csak a szokásosnál jóval jobban meg kell szűrni a tápfeszültséget. Az effektek első fokozatai kis jellel dolgoznak, gyakran 100-200kHz felső sávhatárral és a tápfeszültségből érkező zavarokra nagyon érzékenyek. A szénréteg ellenállások zajosabbak (tapasztalatból (is) írom). Főleg, ahogy múlik az idő, egyre jobban zajosodnak. Hőmérséklet változásra is érzékenyebbek, hajlamosabbak megszakadni, stb... Idézet: Komolyan, ez a legnagyobb problémád? „A gyári lapokon csík van marva a potiknak, én olyat nem tudok” ![]() Idézet: Mi a kérdés?„Egy sztereó kábel monóba közösítve?” Az ugyanúgy egy monó kábel. Ugyanúgy nem szimmetrikus, sőt két ér még jobban összeszedi a zavarokat. Látom, jobban szeretsz kérdezni, mint utánanézni. Szimmetrikus jeltovábbítás. Konkrétabban A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Van szimmetrikus jeltovábbítás gitároknál is,csak ritka.
Pedig az zavarvédettebb. Érdekes, hogy nem terjedt el. Pedig arra a kis jelre ráférne, főleg a hosszú gitárkábelek miatt.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Ez miben különbözik egy sztereó kábeltől? Ezek szerint külön áramkör kell neki adó, és vevő oldalon is, nem a kábel különleges.
Nem sokban. Az a lényeg, hogy egy kábelben, egy árnyékoló harisnyán/fólián belül fusson a két ér.
Az egymás mellé fröccsöntött két teljesen különálló árnyékolt kábelből kialakított sztereó kábel nem megfelelő erre a célra. (legalábbis, nem annyira hatásos) Idézet: Nem kell külön áramkör, csak más kialakítású ki/és bemenetek szükségesek. A gitárból ellenfázisban kell a jelet kiküldeni, GND -től függetlenül, a fogadó részen pedig differenciál bemenet kell. Van többféle megoldás, mikrofon előerősítőknél használnak szimmetrikus bemenetet, arra rákeresve találsz konkrét kivitelezéseket. „Ezek szerint külön áramkör kell neki adó, és vevő oldalon is” A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Nem mert a gitár jele nagyságrenddel nagyobb mint a mikrofoné, igy a zajszint is nagyságrenddel kisebb. Ráadásul a mikrofonkábelek többnyire joval hosszabbak.
A sztereo kábelnél a csatornák függetlenségét kell garantálni (áthallás). A szimmetrikus kábelnél meg a az átvitt jelek egyforma terhelését ( veszteségét) kell garantálni, ezért tekerik (twisted pair) majd pedig árnyékolják
Mindkét esetben lényeges a kábel kapacitása ( dielektrikum) ami csökkenti a sávszélességet.
Ok, de add hozzá még az effektek nagy erősítését (pl. a bekapcsolt torzítónál) és máris a mV -os tartományban vagyunk, ahol bizony sokat számít még egy 2m -es aszimmetrikus kábel által összeszedett elektromos zaj is.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Az igy van, de az nem abbol adodik, hogy nem jo a kábel, hanem az erösités mászik az égbe. Nem egy torzito meg sustain pedál akár 60-80dB dinamikát is befog, azaz a 60 dB-l kisebb jelet is még szintbe huzza (gyakorlatilag kimondottan a zajt erösiti, ha gyenge a pick-up vagy rossz a gitár elektronika). Emlékszem még nagyon fiatal koromban, hogy mennyit szenvedtünk egy no-name gitárral aminek nem is volt rossz a hangja, de pontosan bizonyos pedálokkal nem tudtuk kicsikarni ugyanazt a hangot mint a Fenderböl, Gibsonból vagy az Ibanezböl. Aztán kiderült, hogy a húrok is ludasak voltak meg a belsö potik ( a hangszedö ugyanaz volt mint az Ibanezben). Lényeg tehát mindig a szinteken meg az impedanciákon mulik (persze a jo kábel sem rossz, de a szimmetrikus nem hiszem, hogy itt segitene). Ha segitett volna a nagyok már régen ilyen kábelekkel szorakoztak volna ( ez lett volna a legkisebb gondjuk.
![]()
A kábel a lelke.az egyik lelke.
A másik a szimmetrizálást és az aszimmetrizálást végző áramkörök, vagy eszközök minősége. Pl szimmetrizáló trafók, és aszimmetrizáló trafók, vagy az áramkörbe épített félvezetők és passzív eszközök minősége. Építettem szimmetrizáló és aszimmetrizáló áramköröket, volt egyszer topikom is ezügyben itt, csak a legtöbben(tiszt.kiv.)bambán értetlenkedett mit is akarok. Végül magam oldottam meg inkább jólett.
Ahogy ígértem, fadobozos pedáljaim.
Strapabíró masszív. A haver behringere műanyagházban, méretre kb egyformák, csak az enyém szebb, meg jobb. Bővebben: Link
Ma már kilora adják a DI boxokat ( aktivat vagy passzivat, vagy a kombináciot) mégis minden komolyabb koncerten ott áll a gitárláda elött a jol bevált mikrofon, és igy kerül a gitárhang a nagyérdemü fülébe.
Szoval messze nem olyan egyszerü a dolog, hogy némi agyzsir pörköléssel meg lehetne oldani....
Persze,hogy ott a mikrofon...mert a gitár hangja ahogy már itt egyszer leirtam nem magából a gitár jeléből áll,amit megfogsz,felerősítesz 3voltra és elküldöd a PA rendszerre,hanem kell egy jó hangú elődök, egy masszív végfok, meg egy marha jó hangú láda,ami megjelenít valamilyen formában...
Na akkor Mostmár tiszta minek oda a mikrofon a szimpla szimmetrikus jeltovábbitás helyett... A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
Nekem ez eddig is világos volt ( >10 évet töltöttemel nagy szinpadokon a PA-k körül...).
Olyan zenésszel összefutottam, aki 27 gitárt használt egy koncerten, meg megszámlálhatatlan pedált, de szimmetrikus gitárkábellel senki sem kisérletezett.. Bocs, ha másként volt értelmezhetö az irásom....
Igen, másként értelmeztem, amit írtál, számomra az jött le belőle, hogy szerinted azért bonyolult ez a megoldás, mert még mindig mikrofonnal juttatják el a hangot a keverőig, ahelyett, hogy a gitártól mikrofon elhagyásával szimmetrizálva küldenék a keverőre, erre írtam amit írtam.
A valóságban láttam már, próbáltam már ki szimmetrizált gitárjeltovábbítást, ami semmivel sem volt praktikusabb és jobb, mint az aszimmetrikus továbbítás, a maga nyers formájában. Értem ezalatt azt, hogy a gitárban elhelyeztem egy szimmetrizáló áramkört, ami közvetlen a jack aljzat elől elvette a jelet, szimmetrizálta, kiküldte egy xlr-en, majd a fogadó oldalon, az erősítő bemenete előtt aszimmetrizáltam azt. 10méteres kábellel zajmentes volt a dolog...elméletileg ilyen áramkörrel kb50m áthidalható zajmentesen, mivel az igazi zajmentes szimmetrizáláshoz ugyebár transzformátor kellene, ami meg egy gitárba felesleges, hisz senki nem akar 100méteres kábelt dugni a gitárjába. A konklúzióm az volt, hogy 10méteres szimmetrizált kábelezés tök felesleges, mert 10méteren pont ugyan annyira zajmentes a sima gitárkábel is, hacsak nem gagyi. Innenstől kezdve meg szerintem felesleges szimmetrizálgatni a jelet ilyen kis 3-6-10méterekre, ha meg ennél nagyobb távot kell áthidalni jobb a wireless megoldás, mert nem kell a kábelt tekergetni. Egyébként használnak gyári gitárokban is ilyen elektornikás megoldást, pl a Line 6 Variax gitárokban, amiben annyi eltérés van a mezei gitároktól, hogy van benne hangszedő szimulátor, erősítő szimulátor, meg ilyen apróságok. Így ezt lehet erősítő nélkül vinni keverőre. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Sziasztok!
Minap kaptam egy ilyen halozati trafot. Bővebben: Link Azt szeretmem kerdezni ebbol mekkora csoves erositot lehetne osszehozni (tudom, hogy ez egy eloerosito taptrafoja). A rajzon lathatoak a fesz. es aram adatok. Esetleg ha egy rajzzal is megdobnatok.... Koszonet.
Szia!
A trafó kb. 25VA -es és a csövek fűtésére is kell teljesítmény, úgyhogy ezzel csak pár Wattos erősítőt lehet építeni szerintem.
5W-ig nekem tokeletesen eleg lenne. Nincs valami rajzod esetleg?
Nekem 0.5Wattos erősítőm van, teljesen kihajtva torzított hanggal kiad kb 1.5 wattot. hangos...
Itt találsz hozzá olvasnivalót és rajzot bőven.
Sziasztok!
Most építgetek egy Ampeg SVT preampot. A gondom a következő. Az anódáram szűrése kicsit fura. -kondi-1,2k-kondi-1,2k-kondi-V1,1,5k-kondi,V2-1,2k-kondi,V3-6,8K-kondi,V4 Nem sok ez egy kicsit? 3 CR -nél még nem használtam többet, és elég volt. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
Hali!
Az nem csak szűrés, hanem csatolás mentesítés is egyben. Ha nem akarod, ne tedd be...Nincs akkora gén ,ami ekkora "szűrést" indokolttá tegyen, szerintem szimplán a fokozatok elválasztására szolgál alacsony frekvencián a tápon keresztül. Nem semmi bonyolultságú cucc ez, épp ezért nekem személy szerint - aki a faék egyszerűségű dolgok híve - nem tetszik! de ez persze csak privát vélemény. Szép napot! ![]()
Köszönöm!
Mindig tanulok valamit. Nincs bassz gitárom, inkább csak kíváncsiságból építem. Tény hogy nem egy JCM800, de ebből is tanulok.
Én 50+ éve csöveztem, és kihagytam ~35 évet. Aztán végigolvastam többször a topikot, hogy képben legyek. A képek átnézése sokkal egyszerűbb, rövidebb; a neked tetszőnek megnézed hozzászólásait, és kb. fél nap alatt mindent megtudsz.
![]()
Sziasztok!
Ma átnéztem a gitár kábeleimet. Némelyik mikrofonként működik, némelyiket ha mozgatom olyan hangja van mintha alufóliát gyűrögetnék. Új lakásba költöztem, új az erősítő, még gitárból is van új. Elég sok volt a zaj, így elkezdtem keresni az okát. Milyen kábelt ajánlotok? Mi vált be? Jelenleg egy kábelem van, ami úgy ahogy használható. Stagg low noise. De az erősítőn ezzel is halkan szól a rádió. De csak torz csatornán. A tiszta csatorna zajtalan. Fender FM210. Vannak 20 cm-es patch kábeleim. Azok jók, de problémás velük gitározni. ![]() Köszönöm a segítséget. ui.: Ven egy saját építésű csöves Fender Bassman ECL86-al. Na ezen nem szól a kossuth.
Üdv!
Nekem ami eddig bejött és nem horror az ára, az a Klotz. Szereltbe pedig ami kicsit drágább, de szerintem teljesen ok az a: Planet Waves instrument.. bár ez kicsit merev, de színpadi hangerőnél is megállta a helyét. Utóbbiból lehet kapni olyat amin kapcsoló is van, így akár gitárt is cserélhetsz nagy hangerőn ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Szinte bármelyik kábel jó,aminek az ára 3000 ft felett van 3méteres kivitelben...azt vettem észre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |