Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   283 / 317
(#) Gránátalma hozzászólása Nov 15, 2015 /

Sziasztok!
Mint arról már beszámoltam a behringer vt911-után eddig egy tda2030-at használtam, mai napon pedig egy tda8946-ot kötöttem utána.
Azt kell, hogy mondjam, hogy brutál jó a hangja.
Jó nagy hangszórókra kössétek, minél nagyobb felülettel.
Jövőhéten tervezem az lm3886-után is odakötni, azzal vajon jobb avagy rosszabb lesz a hangja.
Illetve egy j201-es fetes jcm800 előfokszimulátort is tervezek összehajítani.
Bővebben: Link
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

pardon, 3886 elé, nem pedig mögé.
(#) Andrei1181 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Továbbra sem jutok dűlőre a rádióval.
Bemelegedés után valami elfogy benne és lényegében befejezi az erősítő a működést, torzítva elhalkul.

Másik dolog, méreteztem egy 22 mikrós kondit a trióda bypassolására, de nem tudtam a dolgot megoldani, mivel a rajzzal ellentétben a valóságban az R50 nevű 1k-s katód ellenállás nincs a nyákon, a katód közvetlenül a földön van.
(#) szendi001 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Valami söntöli a tápot. A cső felfűt és megnő az áram. Mérj rá a tápfeszre hidegen és melegen aztán nézd meg a G1 ellenállást nem szakadt-e el. Ilyenekor a munkapont elszáll és a cső teljes vezetésbe megy. Meg kell nézni a táp diódáit és a kimenő trafót is.
(#) steelbird válasza Andrei1181 hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Hibás csőnél is szokott ilyen jelenség lenni...
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Régen valoban volt sok olyan eset, higy "megdagadt" belül a csö, és a rács hozzáért valamelyik másik elektrodához (vagy a szigeteléshez). De már abban voltam, hogy ezt a hibát sikerült véglegesen elháritani. Ugy látszik mégsem.
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Régen tipikus csőhiba volt az, hogy bemelegedés után nagyon torz lett. Munkapont módosítással még egy darabig működőképes volt, de aztán kuka... A mostani csövekről nincs tapasztalatom, de szerintem most is ugyanaz a helyzet.
(#) Andrei1181 hozzászólása Nov 17, 2015 /

Köszönöm a válaszokat, nekem is az az érzésem, hogy valamelyik cső pusztult meg. Természetesen csak PCL86 van itthon... Úgyhogy egyelőre várat magára a csere.
(#) granpa válasza Andrei1181 hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Tegyél be egy kis trafót a PCL fűtésének; hadd szóljon!
(#) szendi001 válasza granpa hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Próbálni biztosan elég így. A PCL nek nagyobb fűtő fesz kell.
(#) MauriceSamuelovic hozzászólása Nov 18, 2015 /

Sziasztok! Csöves gitárerősítőkben használt ilyen... (bocs, csak angolul tudom a nevét) turret board- hoz Bővebben: Link való alkatrészekhez hol lehet hozzájutni, milyen néven kell keresnem őket? Kösz szépen!
(#) gajdossmd válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Helló!

Azt csinálni kell, de minden további nélkül sőt sokkal jobb ha nyomtatott áramkört csinálsz neki!
(#) MauriceSamuelovic válasza gajdossmd hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Csináltam már nyák-kal, meg légforrasztva, a foglalat lábain is. Az a helyzet, hogy a mostani noval foglalatom is az utóbbihoz való, miután nem nyák-ba ültethető típus. Nem nagyon tudtam objektíven összehasonlítani, hogy melyik erősítőmben volt az összeszedett nagyobb zaj, de most végre egy végleges, fain fejet szeretnék összerakni, amihez a legpatentebb összeszerelési, kábelezési megoldást keresem. Köszönöm a válaszodat!
(#) akos70 válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Én is épp a napokban raktam össze ilyet. A nyákot utálom, a légszerelt meg elég rendezetlen benyomást kelt. Ebay-en, aliexpressen kapsz kész turret board-ot. Ha barkácsmegoldás is megfelel, keresel textilbakelit, üvegszálas, stb. lapot, és pl. réz popszegeccsel telepakolod. Én az utóbbit választottam.

Ha készet akarsz, nézelődj itt.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) szendi001 hozzászólása Nov 18, 2015 /

Na a mellékelt filet kiadtam gyártásba két példányra. Az 50 Wattoson még nem volt időm befejezni a korábban jelzett javításokat. A jelenlegi egy sima 15 wattos kombó klón, még cikk is lehet a dologból Bővebben: Link
(#) szomisi hozzászólása Nov 18, 2015 /

Üdv Mindenki!
Behringer V-tone GM 108 kapcsrajz valakinek?
Köszi
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Ebben már nagyjából minden benne van, ami egy alap gitárerősítőbe kell

Eddig nem is figyeltem ezt a kapcsolást (50W tranzisztoros végfok alatt semmit ), így ha utólag is, de írok egy-két észrevételt:
Az áram visszacsatolást megvalósító, fejhallgató jack melletti 0R1-nek kicsit nagyobb keresztmetszeten és/vagy a kis jelű részektől független úton kellene GND-hez (pufferek közös pontjához) kapcsolódnia, azon az ellenálláson és vezetéken a hangszóró árama folyik. (0R1-nek papíron elég az 1/4W, de oda kicsit nagyobb ellenállás illene) Ezt kritikus pontnak tarom (gerjedésveszély!), a többit már csak illemből tenném másképp:
A TDA előtt a két tápvezeték helyett a + bemenet vezetékébe jobban "elfért" volna az átkötés. A graetz nincs túl szerencsés helyen, komoly nagyságú lüktető DC folyik a jelvezetékkel szomszédos vezetősávon (ilyen keskeny nyákon ez nem egyszerű).
Most ezeket úgy írom, hogy ezekbe néha én is beleszaladok, amivel addig nincs baj, amíg be nem ültettem az alkatrészeket
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Szia! Köszi az észrevételeket. Szakmailag igazad van, de jelen estepélda a gyári készülék honosítása. Amúgy 3,5 e Ft egy nyák kis szériában. Ellenben gyári előre fúrt. Azzal számoltam, hogy 10 e Ft alatt építhető egy gitárkombó még így is. Most nézek olcsó hangszórót 10 Wattra.
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Van olcsó hangszóró, Bővebben: Link, de hogy mennyire jó, azt nem tudom. Ez valami olcsó kombó gyári hangszórója lehet, a kereskedő által "típusszámozva".
Még egy észrevétel: Az OPA. Az első fokozatnak egyértelműen jobb lenne a TL072, de az overdrive megvalósítására inkább a **58 kellene (*1458, *4558: 2db. picit javított 741 egy tokban).
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Jól érzem, hogy a bekötésük ugyanaz? Foglalatba téve meg tudom hallgatni a különbséget. A hangszóró tényleg jó, meg is rendeltem 1 db-ot.
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Mondhatni ipari szabvány a bekötésük, ha az eredeti elemértékeket alkalmaztad, akkor cserélgetheted, a duál OPA-k többsége kipróbálható azon a helyen (FET bemenetű IC-hez igazított körítéssel nem tehetnéd). Torzító/overdrive működése közben az IC-nek olyan tulajdonságai kerülnek előtérbe, amikkel normál (elsősorban hangfrekvenciás) használat során nem szeretnél találkozni, ezért is számít a típusa, a belső felépítése. A **58 típusok a korszerűbb OPA-khoz képest nagyon primitív belső felépítésű és igen lassú eszközök, a slew rate ötöde-húszada, mint a hangfrekvencián általánosan használt egyéb műveleti erősítőké.

A hangszóróval szerzett tapasztalatokról számolj majd be Szemezgettem már vele, valami kicsi és lowcost megoldáshoz, no meg a családban nem csak nekem kell.
(#) Gránátalma válasza szomisi hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Hali!
Nem tudom megvan-e még a rajza, majd ránézek. De amúgy egy szimpla lineáris átvitelű TDA2030-as végfok, előtte meg van 2 EQ, egy 3-a parametrikus, meg egy fix, amit csak kapcsolókkal tudsz variálni. (Ezt nevez a behringer analog modellingnek.)
MEgépítettem amúgy az egészet, nem rossz, de a flat tda2030 beállítást ha módosítod cseppet sokkal jobb hangot is ki tudsz belőle csikarni.

Bővebben: Link
Megépíted ebből a végfokot, elé meg kötsz párhuzamosan választható módba egy tweed preampot, egy tube screamert, meg egy plexi drive-ot, vagy valami mxr distortiont- azt kész.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Ma Lomiban volt az összes poti meg jack is. Melyik szimulátort szoktátok az átvitel vizsgálatára használni? Teljesen más elemei vannak a Marshallnak és a másik erősítőnek. Szeretném megnézni az átvitelt.
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Én egyedül a Tone Stack Calculator-t használom Bővebben: Link . Viszont ez csak a "nagyobbakban", de ott már általánosan használt Marshall alapkapcsolást tartalmazza.
A másik erősítő alatt az 50W-osra gondolsz? Az is Marshall alapokról indult, de végfok kompletten cserélve, előfok eléggé átszabva. Utóbbit elemérték változtatásokkal vissza lehetne alakítani.
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Köszönöm! A Marshall benne van, de a másik nem. Kollégám azt mondja Simmetrix-el meg tudnám nézni, de inkább meghallgatom. Elvileg szerdára van kész a nyák, jelentkezem mire jutottam.
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

A másik is alapvetően Marshall, de ahogyan itt értekezünk róla, egy "leskálázott" verzió, illetve kissé módosított (a legolcsóbb cuccokba az eredetit nem teszi maga a Marshall sem). Ezt a leskálázott dolgot értsd úgy, kicserélik az elemeit, hogy jobban passzoljon az alacsonyabb impedanciás környezethez, de az alapvető jellegét és viselkedését meghagyva. A linkelt kalkulátorban változtathatod az alkatrészek értékeit.
Én a különféle tonestack-eket egy előerősítő (~MXR micro amp) és nagyimpedanciás bemenet közé kötve próbálgattam ("légszereléssel").
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Megjött a nyák! Ma kezdem összerakni. Jelentkezem a képekkel . Utána teszek rá hangfrekis wobblert és kimérem az átvitelét.
(#) llax válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Ha teljesen készre van szerelve, akkor mérés közben mindenképp legyen hangszóró a végfokra kötve, vagy a fejhallgató bedugva. Terhelés nélkül a TDA visszacsatoló hálózata nem működik megfelelően.
(#) szendi001 válasza llax hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Mechanikusan raktuk össze a lemenőimmel. Minden gyerek forrasztott egy potit. Holnap megvagyok az egésszel, de így lassabban ment.
(#) ZSozsóó válasza llax hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Most melyik kapcsolásról beszélünk pontosan? Megmondom őszintén kicsit zavaros dolgok történnek körülöttem nem mindig van időm / energiám követni a dolgokat! Ha rendeződik a házam (jópár hónap) megmutatom majd min dolgozok, remélem tetszeni fog! Kis teljesítményben megcsináltam már a végfokot (saját ötlet, nem biztos, hogy publikus lesz, adapterről megy, 4x12 V30 ládán, egyelőre panel lakásban, de így is majdnem a rendőrség adja a díszkíséretet a cellába, ha bekapcsolom...) és elég meggyőző! Pár alkatrész, a KD Mester B5- éhez hasonló felépítésű, kis lokális visszacsatolásokkal, nincs globális, a hangszóró árammal arányos visszacsatolásom is szerintem zseniálisra sikeredett, nem a globális visszacsatolás manipulálásán alapszik...szóval ügyes kis szerkezet, a jfetes előfokozat meg az eddigi tapasztalatok összegzése, szerintem szintén nem rossz...majd meglátjuk. Lassan kezdek majd visszatérni, az elmúlt egy évben elég sok tré dolog történt velem... Kíváncsi vagyok Szendi001 cuccára is, építsünk egyedi dolgokat srácok, hiszen ez a lényeg! Szép napot mindenkinek! Zs.
Következő: »»   283 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem