Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Mint arról már beszámoltam a behringer vt911-után eddig egy tda2030-at használtam, mai napon pedig egy tda8946-ot kötöttem utána. Azt kell, hogy mondjam, hogy brutál jó a hangja. Jó nagy hangszórókra kössétek, minél nagyobb felülettel. Jövőhéten tervezem az lm3886-után is odakötni, azzal vajon jobb avagy rosszabb lesz a hangja. Illetve egy j201-es fetes jcm800 előfokszimulátort is tervezek összehajítani. Bővebben: Link
pardon, 3886 elé, nem pedig mögé.
Továbbra sem jutok dűlőre a rádióval.
Bemelegedés után valami elfogy benne és lényegében befejezi az erősítő a működést, torzítva elhalkul. Másik dolog, méreteztem egy 22 mikrós kondit a trióda bypassolására, de nem tudtam a dolgot megoldani, mivel a rajzzal ellentétben a valóságban az R50 nevű 1k-s katód ellenállás nincs a nyákon, a katód közvetlenül a földön van. ![]()
Valami söntöli a tápot. A cső felfűt és megnő az áram. Mérj rá a tápfeszre hidegen és melegen aztán nézd meg a G1 ellenállást nem szakadt-e el. Ilyenekor a munkapont elszáll és a cső teljes vezetésbe megy. Meg kell nézni a táp diódáit és a kimenő trafót is.
Hibás csőnél is szokott ilyen jelenség lenni...
![]()
Régen valoban volt sok olyan eset, higy "megdagadt" belül a csö, és a rács hozzáért valamelyik másik elektrodához (vagy a szigeteléshez). De már abban voltam, hogy ezt a hibát sikerült véglegesen elháritani. Ugy látszik mégsem.
Régen tipikus csőhiba volt az, hogy bemelegedés után nagyon torz lett. Munkapont módosítással még egy darabig működőképes volt, de aztán kuka... A mostani csövekről nincs tapasztalatom, de szerintem most is ugyanaz a helyzet.
Köszönöm a válaszokat, nekem is az az érzésem, hogy valamelyik cső pusztult meg. Természetesen csak PCL86 van itthon... Úgyhogy egyelőre várat magára a csere.
Tegyél be egy kis trafót a PCL fűtésének; hadd szóljon!
Próbálni biztosan elég így. A PCL nek nagyobb fűtő fesz kell.
Sziasztok! Csöves gitárerősítőkben használt ilyen... (bocs, csak angolul tudom a nevét) turret board- hoz Bővebben: Link való alkatrészekhez hol lehet hozzájutni, milyen néven kell keresnem őket? Kösz szépen!
![]()
Helló!
Azt csinálni kell, de minden további nélkül sőt sokkal jobb ha nyomtatott áramkört csinálsz neki!
Csináltam már nyák-kal, meg légforrasztva, a foglalat lábain is. Az a helyzet, hogy a mostani noval foglalatom is az utóbbihoz való, miután nem nyák-ba ültethető típus. Nem nagyon tudtam objektíven összehasonlítani, hogy melyik erősítőmben volt az összeszedett nagyobb zaj, de most végre egy végleges, fain fejet szeretnék összerakni, amihez a legpatentebb összeszerelési, kábelezési megoldást keresem. Köszönöm a válaszodat!
Én is épp a napokban raktam össze ilyet. A nyákot utálom, a légszerelt meg elég rendezetlen benyomást kelt. Ebay-en, aliexpressen kapsz kész turret board-ot. Ha barkácsmegoldás is megfelel, keresel textilbakelit, üvegszálas, stb. lapot, és pl. réz popszegeccsel telepakolod. Én az utóbbit választottam.
Ha készet akarsz, nézelődj itt. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Na a mellékelt filet kiadtam gyártásba két példányra. Az 50 Wattoson még nem volt időm befejezni a korábban jelzett javításokat. A jelenlegi egy sima 15 wattos kombó klón, még cikk is lehet a dologból
![]()
Üdv Mindenki!
Behringer V-tone GM 108 kapcsrajz valakinek? Köszi ![]()
Ebben már nagyjából minden benne van, ami egy alap gitárerősítőbe kell
![]() Eddig nem is figyeltem ezt a kapcsolást (50W tranzisztoros végfok alatt semmit ![]() Az áram visszacsatolást megvalósító, fejhallgató jack melletti 0R1-nek kicsit nagyobb keresztmetszeten és/vagy a kis jelű részektől független úton kellene GND-hez (pufferek közös pontjához) kapcsolódnia, azon az ellenálláson és vezetéken a hangszóró árama folyik. (0R1-nek papíron elég az 1/4W, de oda kicsit nagyobb ellenállás illene) Ezt kritikus pontnak tarom (gerjedésveszély!), a többit már csak illemből tenném másképp: A TDA előtt a két tápvezeték helyett a + bemenet vezetékébe jobban "elfért" volna az átkötés. A graetz nincs túl szerencsés helyen, komoly nagyságú lüktető DC folyik a jelvezetékkel szomszédos vezetősávon (ilyen keskeny nyákon ez nem egyszerű). Most ezeket úgy írom, hogy ezekbe néha én is beleszaladok, amivel addig nincs baj, amíg be nem ültettem az alkatrészeket ![]()
Szia! Köszi az észrevételeket. Szakmailag igazad van, de jelen estepélda a gyári készülék honosítása. Amúgy 3,5 e Ft egy nyák kis szériában. Ellenben gyári előre fúrt. Azzal számoltam, hogy 10 e Ft alatt építhető egy gitárkombó még így is. Most nézek olcsó hangszórót 10 Wattra.
Van olcsó hangszóró, Bővebben: Link, de hogy mennyire jó, azt nem tudom. Ez valami olcsó kombó gyári hangszórója lehet, a kereskedő által "típusszámozva".
Még egy észrevétel: Az OPA. Az első fokozatnak egyértelműen jobb lenne a TL072, de az overdrive megvalósítására inkább a **58 kellene (*1458, *4558: 2db. picit javított 741 egy tokban). A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
Jól érzem, hogy a bekötésük ugyanaz? Foglalatba téve meg tudom hallgatni a különbséget. A hangszóró tényleg jó, meg is rendeltem 1 db-ot.
Mondhatni ipari szabvány a bekötésük, ha az eredeti elemértékeket alkalmaztad, akkor cserélgetheted, a duál OPA-k többsége kipróbálható azon a helyen (FET bemenetű IC-hez igazított körítéssel nem tehetnéd). Torzító/overdrive működése közben az IC-nek olyan tulajdonságai kerülnek előtérbe, amikkel normál (elsősorban hangfrekvenciás) használat során nem szeretnél találkozni, ezért is számít a típusa, a belső felépítése. A **58 típusok a korszerűbb OPA-khoz képest nagyon primitív belső felépítésű és igen lassú eszközök, a slew rate ötöde-húszada, mint a hangfrekvencián általánosan használt egyéb műveleti erősítőké.
A hangszóróval szerzett tapasztalatokról számolj majd be ![]()
Hali!
Nem tudom megvan-e még a rajza, majd ránézek. De amúgy egy szimpla lineáris átvitelű TDA2030-as végfok, előtte meg van 2 EQ, egy 3-a parametrikus, meg egy fix, amit csak kapcsolókkal tudsz variálni. (Ezt nevez a behringer analog modellingnek.) MEgépítettem amúgy az egészet, nem rossz, de a flat tda2030 beállítást ha módosítod cseppet sokkal jobb hangot is ki tudsz belőle csikarni. Bővebben: Link Megépíted ebből a végfokot, elé meg kötsz párhuzamosan választható módba egy tweed preampot, egy tube screamert, meg egy plexi drive-ot, vagy valami mxr distortiont- azt kész. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
Ma Lomiban volt az összes poti meg jack is. Melyik szimulátort szoktátok az átvitel vizsgálatára használni? Teljesen más elemei vannak a Marshallnak és a másik erősítőnek. Szeretném megnézni az átvitelt.
Én egyedül a Tone Stack Calculator-t használom Bővebben: Link . Viszont ez csak a "nagyobbakban", de ott már általánosan használt Marshall alapkapcsolást tartalmazza.
A másik erősítő alatt az 50W-osra gondolsz? Az is Marshall alapokról indult, de végfok kompletten cserélve, előfok eléggé átszabva. Utóbbit elemérték változtatásokkal vissza lehetne alakítani.
Köszönöm! A Marshall benne van, de a másik nem. Kollégám azt mondja Simmetrix-el meg tudnám nézni, de inkább meghallgatom. Elvileg szerdára van kész a nyák, jelentkezem mire jutottam.
A másik is alapvetően Marshall, de ahogyan itt értekezünk róla, egy "leskálázott" verzió, illetve kissé módosított (a legolcsóbb cuccokba az eredetit nem teszi maga a Marshall sem). Ezt a leskálázott dolgot értsd úgy, kicserélik az elemeit, hogy jobban passzoljon az alacsonyabb impedanciás környezethez, de az alapvető jellegét és viselkedését meghagyva. A linkelt kalkulátorban változtathatod az alkatrészek értékeit.
Én a különféle tonestack-eket egy előerősítő (~MXR micro amp) és nagyimpedanciás bemenet közé kötve próbálgattam ("légszereléssel").
Megjött a nyák! Ma kezdem összerakni. Jelentkezem a képekkel
![]()
Ha teljesen készre van szerelve, akkor mérés közben mindenképp legyen hangszóró a végfokra kötve, vagy a fejhallgató bedugva. Terhelés nélkül a TDA visszacsatoló hálózata nem működik megfelelően.
Mechanikusan raktuk össze a lemenőimmel. Minden gyerek forrasztott egy potit. Holnap megvagyok az egésszel, de így lassabban ment.
![]()
Most melyik kapcsolásról beszélünk pontosan? Megmondom őszintén kicsit zavaros dolgok történnek körülöttem nem mindig van időm / energiám követni a dolgokat!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |