Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz a bizalmat...
![]() Egyébként milyen közepes teljesítményű csöves erősítőt ajánlasz építeni, ha tudod, hogy nem vagyok még egy tapasztalt (öreg) róka és imádom a Marshallok hangját? Csak mert most elvagyok a kis 15 wattos tranyós csodámmal, de most alakulóban van egy kis együtt játszogatós gimis cucc és építenék magamnak valami ütőképesebb felszerelést, mondjuk 50 wattosat.
Mostanában nem léptem fel, amikor meg igen, akkor egy Fender twin 100watt 2x12" -es ládával vagy 1960A ládával.
Illetve egy superlead 50 klón 12ax7-6l6 csövekkel. Hangulatomtól függ mit kötök elé. Van amikor semmit. Vn amikor a pedál boardomat. Abban meg van egy mxr dyna comp, egy tube screamer modolt, egy kalamazoo silicon fuzz, egy wampler plexi drive(ami előfokként is használható) meg egy mxr uAmp. Meg soros loopban egy multieffekt. A csöves pedál előfok itthoni verzió, illetve a pedált átalakítottam kicsit, ezért is használható előfoknak. Itthon teljesen jó. " mondjuk 50 wattosat." 50wattos csöves cuccal, jó hangfallal el lehet zavarni a fesztiválok magyar felléőpőinek 3/4-ét hangerő tekintetében. Szerintem nem kell neked akkora.Mondjuk egy 10wattos...max. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
Akkora árkülönbség van mondjuk egy 15 wattos és egy 50 wattos cucc között? Vagy ha nem hajtom ki akkor minek? Én igazándiból valami nagyon jó hangú, klasszikus rock sounddal rendelkező cuccot akarok, otthoni és haverokkal zenélgetős felállásra. Meg az sem lenne hátrány, hogyha esetleg egyszer koncertre kerül a sor ne kelljen teljesítményhiánytól félni. Gondolom ez érthető...
Mit építsek?
Van. Jóval drágább. 2xECL86-al próbálkozz előbb. Lomiban van hozzá trafó. Bővebben: Link
Vagy ezt:Bővebben: Link
Egy 50 wattos cuccot összerakni kevés 100e ft. Egy 10wattos ehhez képest 30ezer ft ból is meglehet, ha ügyes vagy.
Koncertre próbára, meg otthonra nyilván nem ugyan azt az erősítőt kell használni, ez szerintem egyértelmű...Koncertezni ritkán mész el 10wattos erősítővel, max zárt térbe,(vagy ha annyira vintédzs vagy, hogy fender delux-szal tolod) próbálni meg még az 50wattosnak is kell az attenuator, mert nincs az a hangosítatlan dob ami hallatszana egy jcm800 mellett, ha megvan küldve. Viszont az attenuator meg mint mondtam komoly hőmérsékleteket generál, ami nem feltétlen kellemes, pláne ha a próbaterem, vagy "próbaterem" nem teszi lehetővé a jó légcserélést, klimatizálást, esetleg még szűk is. Sz r kiinduló pont az, hogy építeni akarok egy csöves erősítőt, amit otthon is tudok használni és nagyon jól szól, meg ha elmegyek próbálni, koncertezni akkor is jó hangos és jól szól. Ilyen nemigazán van. Ezért is van létjogosultsága a félvezetős, meg hibrid erősítőknek, meg multieffekteknek(többek között)
Van előrelépés egy 30wattos (rosszul tudtam eddig) Laney LG35R, tranzisztoros kombóról mondjuk egy 18 wattos csöves erősítőre? Mármint nem lesz ez egy kicsit visszalépés? Oké, hogy csöves hang, más karakterisztika, de nem lesz ez visszalépés?
Mint a szex. Nem beszélni kell róla, hanem kell egy hangszórót venni, csinálni egy faládát és meghajtani egy erősítővel.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
Az oké, csak nem akarok úgy lenni, mint a néhai vagány kisfiúk, akiknek épp nem jó a szex a jelenlegivel, aztán nagy nehezen összeszenvednek egy másikat és még rosszabb lesz...
Szóval nem akarok egy felesleges dologba pénzt ölni, ez érthető, úgy gondolom...
Attól függ. Ha a laneyt rádugod egy 4x12"-es darabonként 102dB\m-es ládára, a csövest meg egy videoton hangszórópárra. Akkor nincs...
Nekem van egy orion .330-am, ami 0.5wattos, az 1960A ládával megtölti a fejedet zúgással ha órákon át nyomod vele a led zeppelin rock and rollt. Amúgy jh, túl sokat filózol ezeken. Már rég meg kellett volna csinálni vagy 2 csöves, meg 2 fetes előfokot és rákötni a laney végfokjára sorosan, kipróbálni mit csinálni. Csinálni egy csöves kis végfokot, azt is kipróbálni a laney ládáján. Annó a fender kombóm ládáját használtam tesztelgetni, míg nem volt másik külső ládám. Aztán majd látod melyik hogy szól. Ha bedobozolsz egy végfokot és nem okádék a kinézete(értsd ha meglátják nem zavarnak el és röhögnek ki vele) elmész vele egy hangszerboltba és ki tudod próbálni más ládákkal is. szerk.: A tapasztalatszerzés meg sosem pénzkidobás. Csak befektetések árán tud az ember kísérletezni meg fejlődni. Pár autó árát már bőven elkísérleteztem zenei, hangszeres és a szakmáimmal kapcsolatos dolgokra. És nem bánom. De ez csak az én véleményem. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
Marshall 1974x lesz végül a kiszemelt "áldozat", mert találtam hozzá kapcsolási rajzot, meg egy csomó leírást.
Mondjuk csak akkor fogok majd neki, hogyha a Lomex hajlandó kihozni a hétvégi rendelésemet, mert sikeresen elküldték valami random nagykanizsai címre, az ország másik felébe. Még szerencse, hogy az első visszaigazoló e-mailen még a jó cím volt. Vagy a GLS-esek voltak a hibások nem tudom... Néhány Lada, vagy néhány Ferrari? ![]() Milyen kísérleteid voltak? És mivel szakmákat említettél, elektros cuccon kívül még mire?
Tényleg, nem rossz indulatból...nem kell neked még csöves cuccot építened. Szép és jó dolog a lelkesedés, de tapasztalat és tudás nélkül semmit nem ér. Lehet most fújolni, meg minden, meg tőlem mindenki azt csinál amit akar. Ahogy Gránátalma is írta, rólam is elmondható, hogy pár vagány járgány ára van már a hobbimban, ami a szakmám is. Egy cseppet sem bánom, de ismerve magamat abban az állapotban, maiben épp te vagy, egy csöves cucc elképzelhetetlen, vagy akár egy gitár erősítő...félvezetőst építettél már? Vagy bármi produktumot, amihez nyákot kellett tervezni? Úgy értem egy projektet elejétől a végéig? Megint csak nem leszólás, de gyanítom nem. Már csak azért is, mert mutatok egy rajzot, ami dettó ugyanaz, mint a tiéd és nem látod, hogy ugyanaz, meg ezen az egyszerű dologn ennyit rugózol, akkor mi lesz valami komolyabban? Szóval szerintem ennyi tapasztalattal már csak a személyes testi épséged miatti aggódás miatt sem kellene csöves erősítő elektronikájának a közelébe sem menni. Megint csak nem rosszindulat, Isten biza! Zs.
Hali! A fentiek értelmében két javaslatom lenne: 1. Építesz egy előfokot 2 csővel pl. a Marshallét. Ez mögé teszel egy tranzisztoros végfokot. Ez az összeállítás lefedi a csöves technikát és a tranzisztorosat is, nagy teljesítményű és jó a hangja. Amit érdemes lenne lassan elkezdeni az maga a láda. Végül is kombót akarsz vagy erősítőt? Utóbbinak is kell doboz bőrözve vagy szőnyegezve.
Persze, érthető. Ha jól emlékszem fentebb írtam is, hogy még sosem kellett NYÁKot terveznem, mert vagy csak rá kellett vasalnom a "mintát", vagy egy próbapanelra ráforrasztani.
Egyébként az mxr dis+-os kapcsolási rajzos dolodban tényleg igazad volt, viszont az zavart meg, hogy más az elrendezés, illetve benne a led. Viszont valamikor el kell kezdeni panelt tervezni, ezért rugóztam annyit. Viszont valahogy el kell kezdeni, csöves cuccot építeni... Szerinted akkor mit építsek? Szóval érted... Fejlődni (is) akarok. Amúgy ha fenn ki van írva a neved, minek írod utána, hogy Zs?
Itt van egy majd egy IC-s megoldás kompletten kombóra. Ennél jobb nem kell első projektnek.Bővebben: Link
Szerintem amit csinálnod kellene. Szerezz Sprint LAY-t. Ha van húzd be háttérnek a képet. Rajzold át. Ezzel tapasztalatot szerzel. Aztán vasald le és építsd meg az IC-s kombót. Ha sikerül akkor érdemes tovább lépni.
Na kipróbáltam magam honosításban. Mellékelten küldöm a TDA7294-el felépített komplett gitár kombó LAY verziós nyákját és rajzait. Ha valakinek megtetszik, jó építést kívánok hozzá!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
Tanulni kezdj el, elméleti alapozás nélkül csak lövöldözni lehet a levegőbe. Aztán tőlem azt csinálsz amit akarsz, ki vagyok én, hogy lebeszéljem a népeket az öngyilkosságról... Felteszem tisztában vagy egy 300V dc áramütés fiziológiai hatásáról is, mint minden másról. Meg általában az ember is úgy van, hogy először megtanul járni aztán mászni. 10 alkatrészes kapcsolás nem megy, de már csöves erősítőről, meg előfokokról beszélünk...Jézusom, ti meg bátorítjátok is...A TDA7294-es kapcsolás meg főleg hangszóró leégetésre alkalmas, mivel nyomorult IC nem is tudja hova áljon be DC ben, majd választ egyet a +/- táp közül. Bár én csak egy barom hülye villamosmérnök vagyok ,a rajz meg a netről való, biztos az a tuti. Mindenesetre tennék egy ellenállatot a nem invertálóról a föld felé, csak úgy. Nem írom ki, de csak a kedvedért! Uff, kiléptem a diskurzusból.
Szia Zsozsó! A Gyári Peavey kombómban ez az IC üzemel 10 éve. Ha hibát találtál a rajzban, kérem segíts hol maradt le az ellenállás és átvezetem a nyákra. Köszi!
Az általad linkelt rajzra hivatkoztam a TDA7294-re ,nem az IC -re általában. Nem invertáló lábról földre kell szerintem egy referencia ellenállás (pártíz kOhm -tól 100kOhm -ig), meg a hangerő potit is levenném 1M-ról 100k-ra, teljesen feleslegesen nagy, a TDA bemeneti ellenállása úgyis kisebb lesz. A többivel nem foglalkoztam, ilyen mute láb meg ilyenek, nem szeretem ezt az IC-t , az LM3886-ot preferálom, javasom a mute dolgoknak is utánanézni. Szép napot!
Köszönöm! Átnézem az egészet a fentiek alapján.
Van még pár dolog, amivel érdemes foglalkozni.
Ha a neminvertáló bemenet és a test közé 47kOhm -ot teszel, akkor lesz kb. 32kOhm bemeneti ellenállása a végfoknak. Ha ez elé hangerőszabályzónak egy 250kOhm -os lineáris potit teszel, akkor megvalósul a közel logaritmikus szabályozás. De ennek itt most nem lehet örülni. Az ekkora terhelést már nehezen viseli a tone stack, a hangerő szabályzása a jelentősen változó terhelés miatt hangszínt is elhúzza. Minden esetben ez történik, ha néhány*10kOhm van a végfok IC bemenetén - de sokkal nagyobbat oda nem tehetsz. A megoldás egy nagy bemenő ellenállású buffer fokozat lenne a hangerő poti és a végfok közé (ekkor log poti kell). De maga a tone stack sem igazán megszokott kapcsolás, az ehhez hasonló 3 potis tipikusan Fender vagy Marshall tone stack. Aztán ott az egésznek a bemenete. Passzív hangszedős gitár jelét közvetlenül nem képes (normálisan) fogadni, a gitár saját hangerő szabályzója csak a felső tartományában lesz használható (500k-1M log poti leterhelve kb. 150kOhm -mal), a kicsi terhelő ellenállást a passzív hangszedő sem szereti (bekapcsolt effekten keresztül rákötve ez nem probléma). ESP oldalán Bővebben: Link van némileg hasonló, de ennél sokkal korrektebb, a felsorolt problémáktól mentes előfok. Az ottani 100W-os végfok helyett minőség és teljesítménybeli igényektől függően IC-s is mehet. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
A buffert én is állandóan hajtogatom, az soha nem árt. Azért ezekel az értékekkel ez a tone stack nem igazán sértődik meg pártíz kOhm lezáró impedanciára. Figyelj azért arra, hogy a magas poti is 22k csak...az egész "le van skálázva". Jó oda egy 100-200k hangerő poti bőven. A bemenet sem sértődik meg, nem kell rémeket látni, egy marshall plexi 68k-68k osztós bemenettel is vígan muzsikál (alacsony érzékenységű bemenet). Nem kell rakéta tudományt csinálni ebből, szerintem első lépésnek ahogy mondtam alacsonyabb értékű hangerő poti, nem invertálóra ellenálás a föld felé, meg a mute kör felülvizsgálata, ebbe nem nagyon akarok energiát fektetni...Amúgy a hangszín tipikusan fender jellegű (nem kell kétségbe esni a közép potival párhuzamos kondin, kicsit lecsíp a szőrből), meg a mély poti kondiját tekintheted úgy, hogy egy irtó nagy értékű...nemes egyszerűséggel kihagyta és rövidzárral helyettesítette. (Igen, tudom...itt egy olyan felüláteresztőről van szó, aminek baromi alacsony a töréspontja(nagy kondi, ha lenne),de mivel nincs, így a töréspont 0Hz, egyenáram stb...) Az egész kapcsolás amolyan építsd meg és örülj neki jellegű dolog, szerintem nem is nagyon akartak ennél többet elérni a tervezők. Szép estét midnenkinek! Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
A hangerő potival nincsen baj, még a 100k is megfelelne. Leskálázás nélkül kellene akár az 1M is. A probléma a tone stack-et lezáró, a hangerő poti miatt nagyon jelentősen változó ellenállással van. Mondjuk egy ilyen kapcsolás színvonalán vegyük úgy, hogy ennyi belefér
![]() Idézet: „Az egész kapcsolás amolyan építsd meg és örülj neki jellegű dolog” A cél ez lehetett, de a nyilvánvaló hiányosságok miatt az öröm nem lesz teljes. Különösen a hiányzó ellenállás miatt. A tervező szándéka értékelendő, de hogy megépítette-e, az megkérdőjelezhető ![]() A standby-mute lábakat a legegyszerűbb esetekben is egy RC taggal kötik +Ut-re.
Hidd el, nem kell 1M, este bebizonyítom freki átvitelekkel! Max csillapít pár dB-t, de az átvitel azonos lesz, esetleg egy nagyon kis eltérés lehet, semmivel nem több, minthogy fordítok egy fokot mondju ka mély potin. Persze megtanultam anno, szűrőt hajtani kis impedanciáről, terhelni naggyal. De nem kell ezzel dramatizálni szerintem, de komolyan. Na meg...igen...szóval ez egy tisztességes cucctól oylan távol van, mint a brunei szultán a hitel felvételétől...amolyan építsd meg és örülj. Aki ezeket a dolgokat nem veszi észre, úgysem ért hozzá annyira, hogy tudja, hogy ennél jobbat is lehet. Nem tudom jobban megfogalmazni, pl az sem tetszik, hogy van benne egy gain poti is, oké túlvezérlem, aztán majd jól recseg ropog. Szóval minek a gain? Vagy akkor a volume? Szóval szerintem gainnak akkor van értelme, ha valami értékelhető crunch vagy torz lesz az eredmény, de itt...ez elég kérdéses. Szerintem! Szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
Én elhiszem
![]() A konkrét rajzhoz tényleg nem kell az 1M poti, az eredeti tonestackok-hez is elég néhány száz, a konkréthoz néhány tíz kOhm terhelő ellenállás. A változó terhelés a Tone Stack Calculator szerint nem okoz drámai változást, mint amire számítottam. A teljes előfok Marshall 3005/5005 mintájára készülhetett, de más IC-vel és kissé módosított erősítéssel, a tonestack egy az egyben abból van.
Sziasztok
Valami történt a csöves rádiómmal. Párszor kipróbáltam, hogy maxolom a hangerőt és hogy hogyan torzít, erre most bekapcsolás után 2-3 perccel valami elfogy benne, a pengetés csak kb 1 másodpercig szól, utána torzulva elhalkul ![]() Mi történhetett? http://www.radiomuzeum.hu/images/sm/r4360_ra2102.pdf Az ECL86 trióda katódját még nem bypassoltam, ahogy itt ajánlottátok, de egy kalkulátort már találtam, ami kiszámolja, hogy mekkora kondit tegyek oda ![]()
Kedves Mindenki! A mellékelt kapcsolásba néhány módosítást teszek. A Mute lábakat rendbe szedem gépkönyv szerint. A bufferen elgondolkodom, szerintem elférne a nyákon.
Alapvetően ez egy tipikus egyszerűen megépíthető konstrukció, amely valóban kompromisszumos. Ezzel együtt kell tudni élni, de valószínű próbálni és kisebb koncertekre simán jó. Hozzá teszem a teljes erősítő 10 eFt alatt megoldja a kezdők nagy hangerőre vonatkozó igényét. A feltárt hibákat kijavítom.
Szuper! Ha már amúgy is moddolsz, átrajzolsz rajta, szerintem opcionálisan jegyezzük meg, hogy R10 lehetne akár 1MOhm, R11 és R12 pedig mondjuk 68-68kOhm. Így jóval "klasszikusabb" bemenet érhető el, nagyobb bemeneti impedanciával, meg mondjuk ez esetben TL072 vagy hasonló jfetes bemenetű opamppal. A koncepcióval semmi gond, természetesen nyilvánvaló, hogy milyen körvonalak mentén tervezték. HA felvarrod a ráncait, tökéletes is lehet a maga nemében. Javasolnék még egy loss of AC-s DC protekciót is a kimenetre, hogy teljes legyen a kép. Nomeg az örök vesszőparipámat, a hangszóró árammal arányos fesz visszacsatolást, esetleg azt is opcionálisan. Hangszóróval föld felé sorosan párszáz mOHm, onnan soros RC -vel injektálni vissza feszt a visszacsatolásba. Rezonancián egy kis ráerősítés, jót tesz az, hadd lobogjon a gatyaszár. A megfelelő érték belövésében tudok segíteni, túlzásba sem szabad esni. Ezt akár kapcsolhatóra is meg lehet csinálni, a-la FDD (frekvencia függő damping). A lehetőségek határtalanok...Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
Az eleje a végén még hasonló lesz ahhoz, amit mostanában tervezgetek
![]() A mintát a korábban linkelt ESP-féle gitárerősítő adja. "Clean" mód szempontjából az előfok nagyrészt ugyanaz lesz (2*OPA134-el vagy előbbi+TL071). A végfok (8 Ohm / 50W) alapjaiban szintén ESP oldaláról, de a differenciálerősítő és maghajtó fokozat megfordítva (npn-pnp sorrend), áram visszacsatolás kiiktatható vagy szabályozható (egyben 8 Ohm -hoz igazítva), a leírásban javasolt MJ végtranzisztorokkal. Kap hangszóró védelmet, tervben van egy kis jelű, trafóval leválasztott kimenet stb... Az egészből talán csak a végtranzisztorok hiányoznak, illetve az említett trafónak kell egy alkalmasat találni (néhány száz mV-ig egész jónak tűnik az LM-NP-1001). Kezdem megérteni a fórummotort ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |