Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   35 / 46
(#) ronin75 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 4
 
Igazad van, de ha az oldal tetejére tekintesz, akkor ott láthatsz egy kifejezést: hobbi. Van aki ezzel tölti a szabadidejét, mert kikapcsolja, szórakoztatja. Ezt tiszteletben kéne tartani. Talán jobb, ha ilyeneket barkácsol, mint a gangon cigizik a haverokkal, vagy a kocsmapultot támasztja. Horgászni megéri?
(#) dB_Thunder válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 27, 2017 3 / 2
 
Majd magyarázd el kedves életed párjának, gyerekeidnek, vagy esetleg a megrendelődnek, hogy most azért nem megy a rendszer, mert ez csak egy hobbi, most nem érsz rá vagy fejleszteni kell.
Vannak olyan dolgok amit lehet hobbiként űzni, de nem hobbi szinten!! Ez pl. az..

Mindenkinek sikerekben gazdag fejlesztést!
Én léptem ebből a topicból, mert számomra nem informális, sőt...

Játszadozás, meg a "hazamegyek a kis hidamon, és sztárolom a fejlesztésemet, de semmit nem árulok el" dolgok, írások meg nem érdekelnek!!
(#) spiler2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 4
 
Szia dB_Thunder!

Köszi a hozzászólást...
Szerintem én sosem írtam, ilyet, hogy majd megcsinálom 3 Ft-ból... Nem is ez a lényeg...

Szerintem nem egy embernek működik saját tervezésű rendszere otthon, amit folyamatosan, vagy nem, fejleszt magának.

Mondjuk azért amikor 1,5MFt - 2MFt -os ajánlatot adnak egy házra, és mellette még azt olvasom sok fórumon, hogy azért vannak ezekkel (a már kifejlesztett, letesztelt, nagy gyártók termékeivel) is problémák, akkor azért elgondolkozik az ember dolgokon.

Persze nem mondom hogy ez mindegyiknél így van, de biztos nem véletlen írnak ilyet a "nem annyira elégedett ügyfelek"...

Ne értsd félre nem kötözködni akarok. Először tervezek, aztán tesztelek, és végül majd eldöntöm, hogy miből építkezek a végén.

Végűl csatlakoznék én is ronin75 fórumtárshoz, inkább ezzel foglalkozok mint mással...
(#) sirály12 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 2
 
A lap címe hobbieletronika, a legtöbb itt megépített rendszer nem kerül megrendelőkhöz!
Nem muszáj egyből az egész házzal elkezdeni, hanem elég egy-két szobával is. Így életed párja is kibírja talán, ha meg ennyitől agyvérzést kap, hát gyenge az idegrendszere. Ha meg normálisan megtervezed és megépíted és működik, akkor miért is szólna?

"Vannak olyan dolgok amit lehet hobbiként űzni, de nem hobbi szinten!!"
Erre szerintem a neten millió és millió ellenpéldát fogsz találni, csak keresni kellett volna.
pl.: arduino light control
Ezek szerint mindegyik ilyennel harcol az illető párja?
(#) Norberto válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 3
 
Én csak azt nem értem, ha téged ez a topik, és a résztvevői is ennyire tényleg nagyon felbosszantottak (meg úgy egyábként a hobbizás és kísérletezgetés), mi motivált az előző néhány, kissé paprikás hangulatot árasztó hsz. megírására, miért nem kapcsoltad csak ki csak egész egyszerűen az oldalt a böngészőben mosolyogva, ha teli van a cipő, miért kell ezt a nagyvilág tudtára adni, hogy épp beállt az örihari állapot? És akkor most nekünk, többieknek, csak olvasóknak, vagy akár íróknak, ettől most akkor legyen jobb? Vagy inkább rosszabb? Szóval én meg ezt nem értem, mindamellett, hogy mint minden a világegyetemben, és ezzel együtt ez a topik is, hullámzóan teljesít. Van, amikor a színvonal nő, van, amikor csökken. Van, amikor több az élet, van, amikor kevesebb. Van, amikor évekig nincs megbeszélnivaló, van, amikor felpörög a téma, és akadnak hasznosságok. De ezen így kiakadni...

A HE még mindig a hobbizásról szól, hiába sokan vagyunk olyanok, akik tizen... éve tagok vagyunk, el kell fogadni, hogy mindig vannak és lesznek kezdők, kísérletezők, lelkesebbek, vagy csak szimplán hétvégi forrasztgatók, s még ezer évig sorolhatnám a kategóriákat; illetve azt hiszem, ez pont nem az a terület a világon, ahol a színházias jelenetek lenne a követendő példa, mint az éjjel nappalos műsorokban.
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1
 
Szerintem rosszul látod. A hobbisták legtöbb része azzal kezdi, kapcsoljon fel a lámpa ha bemegyek. Semmi egyébb vágya nincs. Ez működik , utána egy idő múlva jön pl húzza fel a redőnyt ha süt a nap.... Ezeket megépítette kb tudni fogja hogy gyári kell neki, vagy tud olyat építeni, ami számára elég megbízható. Ha meg komplett ház automatizálásával kezd tapasztalatok nélkül egyénileg akkor igaz amit írsz, kb kár hozzáfogni mert eléggé kudarc színe van. Ami viszont érdekes, ha csak a gyáriakat tanulmányozná mindenki, és azt építené, mert jobbat úgy sem tud, azzal valahol a hobbista legfontosabb tulajdonságát a kreativitást végeznénk ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 28, 2017 / 1
 
Idézet:
„Játszadozás, meg a "hazamegyek a kis hidamon, és sztárolom a fejlesztésemet, de semmit nem árulok el" dolgok, írások meg nem érdekelnek!!”
Sajnálom, ha ennyi csapódott le csak az írásokból. Sok dologban egyetértünk, de magamat ismételném, ha hosszasan fejtegetném miért nem adja ki magát az ember egy fejlesztés eredményeivel a szabadalmaztatás folyamata közben. Ennek ellenére igyekeztem akkor megszólalni, ha valaki alapvetően súlyos dolgot szeretne megtenni. De önmagától senkit nem lehet megóvni. Nem gondolom, hogy én kivétel volnék - így engem sem. Senkit nem akartam megbántani, csak óvatosan orientálni, hogy ne szaladjon kardokba. Igen hobbi nekem is az - még ha több éve tartó fejlesztés is lett belőle. Szeretek ezzel foglalkozni és a világ legjobb dolga lenne telekürtölni a fórumot a megoldásainkkal. De már most lopják - ellopták egy részét. Óvatosabbnak kell lenni. Magánban továbbra is segítek annak - akinek lehet. Aki pedig ezt nem látja át - annak úgyis hiába a falra hányt borsó. Az örök tanulság, hogy gyári készülékeket érdemes megnézni - amennyit csak lehet. A kollektív tudás mindig kíméli az ember kudarcait.
(#) kameleon2 válasza snapscan hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Akkor innen ered a félreértés. Ez ugyanis nem az én rendszerem. Ráadásul jogtalanul szerepel az oldalukon a copyright. Most nézett utána a szabadalmi ügyvivőm.
Idézet:
„egyúttal megnyugtatnám, hogy az egyik honlap alján található (C) jelzés szokásosan, template alapján csak a honlap tartalmának védettségére utaló jelzés”
Hát ennyit az oldalról. Érdemes megnézni a demobőrönd belső kialakítását is. Az én rendszerem a Kameleon system. 14 éve dolgozom rajta, nem 3 éve. Bevizsgált, dobozos termékről van szó, nem laborpanelről és marketingről.
(#) kocsgab002 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Én is azt hittem, hogy ez te vagy..
(#) kameleon2 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Ez sok mindent megmagyaráz. Elnézést kérek azoktól, akik azt hitték én vagyok emögött. A rendszerem sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint ami a CES-en megjelent. Ők megnyertek egy EU-s pályázatot - én nem. Nekik volt marketingre lehetőségük, nekem csak a saját pénztárcám. Áprilistól remélem mindent meg tudok belőle mutatni a kétkedőknek is.
(#) snapscan válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Tegnap olvastam a cikket, és valóban azt hittem a te rendszered az.. viszont azért nem kommenteltem, mert az eddigi infók nem egyeztek a cikkben szereplő infókkal. Így csak bedobtam, várva valami reakciót. (Ha esetleg ezzel megsértettem volna akár téged, akár mást, akkor sorry, ez semmiképpen nem volt célom!)
(#) Topi válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2017 / 1
 
Hirtelen én is azt hittem.

A demó bőrönd készítője nem díjat érdemel, hanem bitófát.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Én láttam a munkádat meg sem fordult volna a fejemben, hogy te lennél .


Ha valakinek erre van szüksége hát vegye meg.
És ezt így el tudja adni el sem hiszem.
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Nem tudom mi lesz belőle. Mindenesetre gőzerővel készülök a kiállításra. Folyik a sorozatgyártás.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 13, 2017 / 1
 
Szerintem eredben lesz minden!
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Azt majd a megrendelők megmondják. De ha kijössz a kiállításra meghívlak egy sörre.
(#) gyula3925 hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Sziasztok! Szeretnék tanácsot, útmutatást kérni valakitől aki hasonló házvezérlést csinált.
Hozzájutottam egy láda panelhoz amin tápáramkör mega168 és 485-ös illesztő van gyárilag, mivel ezek adottak ebből kezdtem építkezni. Tehát RS485 simple modbus protokoll. Önállóan működő szoba vezérlőket akarok csinálni amire rákötnék mozgásérzékelőt, tűzjelzőt, kapcsolóba épített kapacitív gombokat, később fogyasztásmérő gyűrűt, relékimenetek világításnak..., külső hőmérő fénymérő esőszenzor
A kazánvezérlő már üzemel és egy ethernetes szerver.
A modulok server nélkül is fognak tudni működni, de a server többféleképpen beavatkozhat automata üzem, távoli be, távoli ki, kapcsolási paraméterek felülírása növelése csökkentése, külső fényerő és hőmérséklet értékek eső brodcastolása.
A kérdésem a modbus regiszterekre vonatkozik.
Szeretném úgy használni a regisztereket, hogy ha úgy döntök és beteszek egy pc-t openhaus, open hmi, domotic... programmal akkor a regisztereket ne kelljen átalakítani.
Úgy gondoltam, hogy a legelső regisztert állapot regiszternek használnám, amiből a központ el tudná dönteni, hogy egyáltalán kell-e foglalkozni a modullal. Kinevezem a regiszter bitjeit (modulhiba, mozgás, tűz, hőmérséklet megváltozott, fényerő megváltozott, bemenet állapota megváltozott..) , ha valamelyik bit megváltozik, a központ kiolvassa az adott regisztert, regisztereket, vagy az összeset.
Tehát a dilemmám, hogy hogyan használjam a regisztereket, ha állapot biteket hozok létre, akkor azt a scada programok tudják értelmezni?
Például a bemenetek, érintőgombok állapota, egy bemenet egy bit, ennek a tárolására egy 16bites regiszter pazarlás, de ha egy regiszterből 4 bit a gombok állapota, 4bit auto/manual, 4bit távoli be ki.... feldarabolom akkor ezt fel fogom tudni programozni valamelyik scada programra?
Van valami szabvány, vagy ajánlás a modbus használati módjára?
Esetleg akit érdekel el tudom küldeni a servert és a kazánvezérlőt.
Köszönöm a válaszokat tanácsokat.
(#) Norberto válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 21, 2017 / 1
 
Nem írtál példákat vagy kiszemelt fajtákat, de egyébként igen, van olyan SCADA program, ami képes a regiszterek bitenkénti kezelésére. De olyanról is tudok, ami nem képes rá (azaz egyszerre kezel 16 bitet a kiolvasás-beírás szempontjából, a felületen viszont már lehet a bitjeire hivatkozni)
(#) gyula3925 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
A moduljaimban mega168 lesz/van, mert mint írtam van egy láda panelom amin gyárilag rajta van a stab az rs485 és a mega168, tehát csak az IOkat kell hozzákötni.
A serverben most egy arduino mega2560 és egy wiznet5100 van.
Még csak a server és egy modul üzemel, a pincében a kazánvezérlő.
A scada programokról meg semmit sem tudok még, de tulajdonképpen megválaszoltad a dilemmámat, miszerint nevesített bitekre bonthatom a regisztert kedvem szerint.
Tehát mondjuk egy villany állapotát akarom tudni akkor az x regiszter y bitjéből kiolvasható és megjeleníthető. Ugyanennek az áramkörnek a távkapcsolgatós üzemódjának a parancs kiadására használhatom az x regiszter z bitjét.
Esetleg a regiszter feldarabolására van valami szabály vagy példa?
Ez mondjuk elég hülye kérdés, hiszen a saját igényeim szerinti funkciókat akarok beletenni, de hátha van ilyenre példa.
(#) Norberto válasza gyula3925 hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Szerintem ilyenre nemigen lesz példa.

Gondolom, egy regisztert majd 1-1 áramkör irányítására használnál. Innentől kezdve van 16 bited, amiből úgy és annyit használsz, amennyit csak kedved van. A gondolkodós esetek az analóg vezérléseknél jelentkezhetnek (ha lesznek).
(#) gyula3925 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Természetesen kellenek hőmérsékletek, fényerő... számára regiszterek, de néhány állapot jelentésére és néhány állapot változtatására nem akarok külön külön regisztereket használni, a kommunikációs idő is hosszabb lenne, a kontroller memóriáját is fölöslegesen lefoglalnák azok a 16 bites regiszterek amik információként esetenként csak 0 vagy 1 értéket vennének fel.
Köszönöm a válaszodat!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2017
(#) Moderátor hozzászólása Márc 26, 2017
 
Nos, akkor egy kis rendet csináltam. A továbbiakban legyetek szívesek a HE-hez méltó módon, műszaki és valóban házautomatizálási célokra használni a topikot. Se nem off, se nem reklám, sem személyeskedés.

Nem méltó sem a HE-hez, se a topik által összefogni szándékozó témához.

Köszi,

(T)
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2017
(#) pont hozzászólása Ápr 6, 2017 /
 
Sziasztok! A hozzászólásokból ítélve talán itt van a legjobb helyen a problémám. Egy kihelyezett akkutelep állapotát (feszültségét) szeretném távolról ellenőrizni, internet elérés lenne hozzá. Egy megoldás lenne, ha a 7 szegmenses kijelzőt egy ip kamerával figyelném, de biztos van erre valami szakszerűbb megoldás. Az ötleteket előre is köszönöm. Mikrovezérlővel tudnám UART-on küldeni, ha létezik valami "UART- IP" átalakító és valami pc-s program a megjelenítéshez.
(#) nedudgi válasza pont hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Ha van internet (WiFi), egy ESP8266 + két ellenállás megoldás lehet. Az a kérdés, mire kell a PC. Egy email, ha kezd alacsony lenni, egyéb esetekre meg ott a ThingSpeak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2017
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 / 1
 
Nos, hogy most vége lett ama nagy pesti építkezős bemutatós parádénak, beváltod az igéreted?
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Ápr 10, 2017 1 /
 
Amint látod nem sok értelme van. Még az őszinte köszönetemet is kimoderálták.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Ne foglalkozz velük. Biztos irigyek. Hogy sikerült a bemutatkozás?
(#) Moderátor hozzászólása kameleon2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017
 
Túl sok választási lehetőség nem kínálkozott, a hozzászólásodra beérkező moderálási kérelmek miatt.

(T)
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 10, 2017 1 / 1
 
Igazatok van, nem éri meg hadakozni. 14 évnyi harc éppen elég volt a szakma gáncsoskodóiból. Ha valaki megkeres - szívesen válaszolok neki. A többiek meg had puffogjanak.
Következő: »»   35 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem