Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   34 / 46
(#) sirály12 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Én eddig mindig azt hittem valamiért, hogy az összes bistabil relé nagyon drága. Most, hogy írtad utánanéztem és tényleg van ennyiért 5 és 12V-os példány is, ami akár 10A-t is tud.
Fogok is rendelni belőlük, kösz az ötletet.
(#) sirály12 hozzászólása Jan 23, 2017 / 1
 
Pár napja megjött egy próbából rendelt érintéskapcsoló. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire gagyi vagy sem. Eléggé meggyőző. Bár szét fogom szedni és megkapja a saját elektronikám, de kinézetre ilyet nem tudtam volna alkotni, pláne nem ennyiért. A kapcsoló 3000Ft volt.
A belső fotón az alsó panelt dobom majd ki belőle(az enyém az alap verzió, ebben nincs rádiós rész, de ha úgyis kidobnám belőle minek is kellene? ), a tuoch panel marad, a pic amit kap tudja a tuoch-ot kezelni. A ledje helyére pedig egy WS2812-es ledmodul kerül, így bármilyen színt tud majd.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Akkor a feledékenységről... 12 évesen 3 hónapot töltöttem a László kórházban. Ugyanazzal a betegséggel ami most sorra szedi az áldozatait. Nekem "szerencsém" volt és éppen csak a rövidtávú memóriám sérült. Egy barátom rosszabbul járt, csak a kisujját tudja mozgatni. Ha valaki tudna erről mesélni - az pont én vagyok. Nem feltételezem, hogy minden ember úgy gondolkodik mint én. De biztos vagyok abban, amit létrehoztam. Ezt bizonyítja a sok előrendelés. Nyilván van akinek nem tetszik. Az nem veszi meg. Megcsinálja, vagy megvásárol egy másik terméket. Ez nem relétömb. Ha az lenne, nem dolgoztam volna ennyit vele. Arra ott az Arduino, a PI, a sok tucat meglévő dolog. Tudjátok ez az érdekes a magyar emberben. Ha valaki kilóg a sorból - elkezdik ütni, hogy ne lógjon ki. Összeszámoltam hány kollégának jutott eszébe gratulálni és hányan szapulnak valamit, amit soha nem láttak és nem próbáltak, mert zsigerből csak rossz lehet. Hozta a magyar átlagot. Nem csalódtam. De ez inkább beszéljük meg téma így. A konkrétumokra térve. 11 éve lakom ebben a házban. Eddig soha nem fordult elő úgy áramszünet itt, hogy zuhanyozás közben botorkálnom kelljen. De ha ezt jó funkciónak tartod - mármint a memorizálását a világítás állapotainak - egy DIP switch állásba belefér és máris benne van a szoftverben, más számára is elérhető módon. A legjobb ötleteket a rendszerhez maguk a felhasználók adták eddig is - nem én.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Én is kellemesen csalódtam a minőségükben. De ha már rendelsz - van 65-ös magyar szerelvénydobozhoz való változat is.például ilyen.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 2
 
Félreértettél, nem lenézni vagy "szapulni" akartam a vezérlésedet. Mert nem is ismerem! Mert amennyi infót eddig megadtál az kb. semmi!
Leginkább azért írtam hátha feltűnik, hogyha valaki mond valami olyat ami máshogyan is lehetne akkor ne "zsigerből csak rossz lehet" módon állj hozzá és egyből meg akarj magyarázni, hogy miért is nem lehetne jobb úgy?
És ezt nem sikerült elérnem a válaszodat olvasva.
Mindegy.

Bár érdekesnek találom azt, hogy mint írod: "A legjobb ötleteket a rendszerhez maguk a felhasználók adták eddig is" mégis szinte zsigerből minden kicsit is mást mint amit te kitaláltál egyből elvetsz, hogy az nem olyan jó és nem olyan megbízható. Érdekes!
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ez hasznos infó. Köszönöm!
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Az elnevezés nagyon tetszik.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) sirály12 válasza proba hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Viszont a burkolat az jó minőség! És lássuk be ez a fontosabb.
Amit kaptam meggyőzött. Biztosan ilyen kapcsolóim lesznek.
(Ők sem érthetnek mindenhez. )
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Csak azt vetem el, ami a gyakorlatomban rossznak bizonyult, de ismétlem magam. Ha téged meg akar valaki győzni, hogy jó dolog egy lerobbant buszban megégni, akkor elfogadod? Pusztán csak azért mert valaki ezt állítja? Én nem. Szeretem kipróbálni a dolgokat, de sok mindenen túl vagyok már. Azt pedig vagy elfogadja valaki, hogy nem adhatok ki többet jelenleg, vagy nem. A kiállítás után bőbeszédűbb leszek, de a napokban voltak kellemetlen élményeim. Visszaéltek a rendszerrel, a rendszer nevével, a logóval. Nem gondolom, hogy több magyarázatra szorulna a dolog.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ez hogy jött? Mondjuk jópofa, de az érdekességeknél lenne a helye.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ha jó a kérdés megfelel majd a válasz is
(#) Sanyessz válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Nekem van egy Mega alapu vezérlésem, még fejlesztés alatt. Kb 2-3 naponta frissítem, ahogy dolgozok rajta. Hát stabilnak egyenlőre nem mondhatom, mert ha be vannak kötve kapcsolók, mármint a kommunikáció, akkor hajlamos elszállni, pontossabban nem hajlandó reagálni a dolgokra, mintha befagyna.
Fogalmam nincs mi okozhatja ez, lehet h vmi zavar a kommunikációs vezetékbe, valami zavar amit össze szed.
De ha nincsenek bekötve a kapcsolók, minden stabilan és jól megy (ilyenkor okos telefonnak vezérlem).
Nálam hasonlóan vannak/lesznek a kapcsolok meg a többi ahogy kameleon2 is írja, kb minden kapcsoló ugyan az belül kisebb változtatásokkal, és csak busz rendszeren küldik vagy fogadják az adatokat.
csak az a fránya zavarok a kommunikációban,... még esetleg holnap egy optocsatolós leválasztást kipróbálok.
(#) mrobi válasza Sanyessz hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Milyen buszrendszert használsz?
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
A munkám során főleg ipari automatizálással foglalkozok. Jó ez, hogy egy központba fut be minden. Engem az zavar, hogy ha kiesik a központi vezérlő (például kiszárad a tápegységben egy kondenzátor - ami bármikor előfordulhat), akkor teljesen magatehetetlen vagy. Engem megnyugtatna, ha például a világítás működne szimplán huzalozottan is. Ha kiesik a vezérlés (nem tudom okos telefonról irányítani), akkor sincs gond, mert a huzalozott vezérlés működik.
Idézet:
„Egy készülék van mindenre”

Hány ki és bemeneted van? Modulárisan bevihető? Minek vegyek meg egy olyan készüléket, ami tud kezelni 20 lámpát, ha nekem csak 10 lámpára van szükségem. Vagy éppen fordítva: ha 20-at tud kezelni, de nekem 30 lámpám van?
Idézet:
„Mivel buszrendszer alapú a rendszer, nem muszáj minden készüléknek ugyanabba az elosztóba kerülnie.”

Ezt úgy értsem, hogy lesz hozzá valami rimote io eszköz?
(#) kameleon2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Sok kérdésed van. Jó kérdések. A rendszer éppen a kiesések ellen készült úgy, hogy a buszvezeték megszakadása esetén is működőképes maradhasson autonóm módban. EGy családi ház nem ipari komplexum, más gondolkodást igényel szerintem. Ha egy impulzusrelés világítás tönkremegy - akkor sincs világítás, de ha egy kapcsoló kiég - akkor sem. 8 digitális be és 8 opcionális relés kimenet van 12A terhelhetőséggel. Egyetlen készülék is működik, de egyesével is bővíthető. Ne lámpákban gondolkodj, hanem világítási körökben. Nálam 96 lámpahely van mégis elegendő 24 áramkör a kapcsolására a szervezés miatt, hiszen van több olyan lámpakör, ami több helyről is kapcsolódik. Elég jól skálázható kis odafigyeléssel. 8 relés áramkör 4 redőnyt, vagy 2db 2 szárnyas kaput képes hibamentesen kezelni. Az analóg egységek kezelése trükkösen van megoldva. De itt most megállnék. Maga a készülék egyben vezérlő, kompakt PLC és távvezérelt IO egyszerre. CAN, DMX és USB protokollal. Bluetooth Class1 (100m) és Wifi van készen. Az applikáció letölthető a Bluetoothoz. Az Apple is jóváhagyta az IOS-es verziót és Androidon is fut. De maga a rendszer önálló. Az appok csak ráülhetnek, plusz kényelmesebb vezérlést tesznek lehetővé. Például az RGB vezérlés lehetséges nyomógombbal, de az appból színkörrel és csúszkával könnyebb ugyanazt elérni ami a beállításokat illeti. A használat viszont ugyanolyan egyszerű.
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Elnézést, hogy ennyit kérdezek. De engem érdekel a téma. Hasonlón töröm a fejem. Persze nem piacra szeretném dobni, csak saját célra.
Szerintem nincs különbség egy családi ház és egy ipari komplexum között. Azon kívül, hogy mások az üzemviteli tényezők, mások az elvárások. De két ipari komplexum se egyforma. Ezáltal tekinthetünk úgy egy családi házra is mint egy ipari létesítményre.
Ha jól értem modulokból épül fel. Minden modul eltudja végezni a rá kiszabott feladatot? A modulok kommunikálnak egymással?
(#) Topi hozzászólása Jan 23, 2017 /
 
A pár nappal ezelőtti moderálási kérelem beérkezése óta, figyelemmel kísérem a témát. azt hiszem vannak bőven felteendő kérdések. Én is CAN-t használok lakásautomatizálása, 32-bites ARM alapú minden végpont, stb.

Olyan érdekességeket olvastam, amin csak pislogtam, ezért inkább csak kérdezek, hátha félreértettem valamit.

"Önszerveződő CAN": Ezen nyitottam fel a legjobban a szemem. Maximum autonóm lehet a CAN. Tekintettel arra, hogy huzalozott buszrendszerről beszélünk, az önszerveződés nem tud létrejönni, mivel nem tud eddig nem létező P2P kapcsolat létrejönni két eszköz között. Ez még marketing szövegnek is rossz, maximum Plug and play.

Üzembiztosságra válaszul EMC konformitás: Két egymástól teljesen eltérő dologról van szó. Nem is folyománya egyik a másiknak. Az EMC összeférhetőségi tanúsítvány, semmi köze nincs ahhoz, hogy lefagy-e a program a uC-ben. Na a SIL-hez meg végképp nincs köze.

EMC és 4kV egy mondaton belül: Az EMC összeférhetőségi vizsgálat. Hacsak nem szór szikrákat, akkor az EMC fő célja, hogy az áramkör sugároz-e elektromágneses szempontból. Semmi köze nincs ahhoz, hogy valamit x kV-al megszórtak-e, az egy másik vizsgálat, maximum egy vizsgálati "csomagnak" lehet része a szigetelésvizsgálat, de az 4kV (vagy bármennyi kV) az az immunitásvizsgálat része.

Állapot mentéshez bistabil relé: Minden bizonnyal én értettem félre valamit, de létezik Flash memória, self-prog flash, EEPROM, NAND, vagy backup-os SRAM, stb. Nehogy bistabil relére legyen szükség ahhoz (még arduino szinten sem), hogy miután visszajön a villany, a lámpa visszakapcsoljon az előző állapotra. Bárki, bárhogyan is, bármilyen szinten (egyszerűen, vagy bonyolultan) old meg dolgokat, nem vagyok benne biztos, hogy a bistabil relé a legegyszerűbb megoldás. Még egy egyszerű 8-bites szoftverben is, egyszerűbb az utolsó output állapotokat kiírni EEPROM, stb-be, mint bistabil relét húzni.

Kapcsoló vs. nyomógomb vita: Szerény véleményem szerint, ebben kameleon2 fórumtársnak igaza van, nyomógomb elv a követendő, akár kontakt, akár kapac. A memóriát nem a kapcsoló oldalon kell "beépíteni".

Illetve jótanácsként kameleon2 fórumtársnak a termék és Construma témakör margójára. Ne feledd, a CAN nem nyílt és ingyenes protocol. Nem mindegy, hogy CAN vagy bxCAN vagy egyéb implementáció (lásd I2C vagy TWI esete). Ha ténylegesen CAN az interfész a mikrovezérlőben, akkor a HW layerre vonatkozó licensz díjat a mikrovezérlő ára tartalmazza (a gyártó megfizette a Bosch-nak). Viszont a további absztrakciós rétegek már lehet, hogy érintenek a szoftver miatt CAN Protokoll szabványt.
Ne feledd, patent védi, a készüléked papír dobozára sem írhatod rá csak úgy, hogy CAN. Sőt, 2A-ra és 2B-re is más vonatkozik.
Ugyan ez igaz az "USB Port" és logó használatára, ugyan ez igaz a Bluetooth használatára. Vagy, hogy ne menjünk túl messze, az euro dugvilla is ugyan ebbe tartozik.

Fejlesztettem és gyártunk is, ezernyi szabványnak megfelelő cuccot, amerikai védjegyhasználattól kezdve sokmindenre volt már szükség. A piacravitelnek jól látod fontos része az EMC, ESD, CE és társai tanúsítványok, de azt se feledd, hogy még a self declarated CE-nek is komoly feltételei vannak. Ha gyártod, akkor az ISO 9001-en túl ISO 14001-re is szükséged lesz, hogy egyáltalán például Németországba eladhasd. Ha van tanácsadód ezzel kapcsolatban, és felhívta a figyelmedet ezekre, akkor nem szóltam, de ha ebből bármi is ismeretlenül hallatszott, akkor... ez csak jótanács volt. Ezen felül ez már bőven nem hobbi elektronika, bár jó olvasni, hogy vannak még akik komolyan gondolják.

Illetve egy pár szót, mint civilben lévő egyik modi jelezném, hogy a topikban nagyon sűrűn van erőfitogtatás. Erre, meg a ki hány éve mit csinálra semmi szükség, szerintem bárkit meg lehet győzni ész érvekkel. Személy szerint engem mindig csak felbosszantott, de soha nem győzött meg műszakilag az, hogy mi mennyi éve, ki mennyi éve, vagy mi hánymillió forint volt eddig. Fontos része a hosszútávú tapasztalat és a hosszútávú üzembiztosság ennek a témakörnek, de nem válasz és nem magyarázat rá.
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Hopp és mégvalami, hogy kameleon2 fórumtárs nehogy támadva érezze magát:
Teljesen egyetértünk abban, hogy nem az az intelligens épület, aminél a lámpafelkapcsolás, vagy a zsalúzia úgy működik, hogy okostelefont elő, app elindít, eszköz kikeres, bekapcsológomb megnyom.
Ugyan ez a AV Receiver-ek kérdése. Az nem okos, hogy 8-at kattintasz, hogy szóljon a zene. Az marketingnek jó, mert szépen néz ki az App képernyője a prospektusban, de intelligens épületnek végképp nem nevezném.
Én végig úgy építettem fel a rendszerem, hogy ha kapcsolni, nyomni, állítani kell bármin is akkor az már nem az amit én akartam. Nehogymár én nézzem, mennyire süt be a nap, hogy növelni kelljen a fedést a zsalúzián, vagy nehogy már nekem kelljen a légcsatornás szellőztetést feljebb kapcsolni, mert kevés a levegő, vagy nehogy már app-ról kelljen a folyosó világítást felkapcsolni. Pont azért intelligens nem? Tudja, hogy ott vagyunk, tudja, hogy kevés a levegő (sok a CO2), tudja, hogy hogyan váltsa a falfűtés - padlófűtés szelepeket télen.
(#) mrobi válasza Topi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
A bistabil relére reagálnék: Én nem azon tulajdonsága miatt használnám, hogy állapotot lehet vele menteni, hanem az miatt, hogy mindegy honnan kap impulzust, vált. Ezáltal a világítást meglehet oldani huzalozottan.
(#) Topi válasza mrobi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Értem, erre a feladatra valóban egy bolondbiztos és egyszerű megoldás, csak azért kalandozott el a gondolatom ebben a témában, és fogalmazódott meg a kérdés bennem a főkérdés, mert olvastam az áramszünet esetén elemlámpával a zuhany alól esetet, és hát kevéssé volt erre számomra, a kis kekeckedő felvetésemre jó magyarázat, mert bistabil relével azonnal visszajön a világítás, mikrovezérlővel meg 4ms múlva Ennyi idő alatt a vízcsepp nem esik le a zuhanyrózsából
(#) mrobi válasza Topi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Áramszünet miatt nem aggódok. Igazából kameleon2 felvetése volt, hogy nála áramkimaradás után nem állítja vissza az előző állapotot. Azzal érvelt, hogy ha elmegy az áram, és ő elmegy otthonról, majd visszajön az áram, akkor ne maradjon felkapcsolva. Ez is egy érthető magyarázat. Én inkább betennék egy aksit, mely a 24V-os rendszert táplálja csak. A riasztó rendszert is életben tartaná. Ha elmegy az áram, és beriasztok majd elmegyek otthonról, akkor tudni fogja a rendszer, hogy ha visszajön az áram, akkor szépen lekapcsolja az összes lámpát.
(#) Topi válasza mrobi hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Én alap koncepciómból kiindulva teszem fel a kérdést. Úgy marad a lámpa? Miért? Nem tudja, hogy nincs otthon senki és úgy hagyta valaki a lámpát? Timeout. Ez szoftver kérdése, meg távoli felügyelet. Ha nincs villany, úgy mész el otthonról, akkor egyrészt vagy a garázskapu, vagy a kertkapu nem nyílik, csak a vészkulccsal, másrészt a rendszernek ott a távfelügyeleti része. Megnézed a munkahelyről, hogy miután visszajött a villany, minden rendben van-e, látni kell igazából, hogy feleslegesen megy valamelyik lámpa.
Szerk: Tehát igen, én is a szünetmentes felügyeleti eszköz (riasztó, szerver, stb) pártján állok.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) kameleon2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Idézet:
„Szerintem nincs különbség egy családi ház és egy ipari komplexum között.”
Egy ipari komplexumban reggel felkapcsolod a világítást - este le. Egy családi házban más a helyzet. Ez máris egy jelentős különbség. Iparban van egy rendszer és az azt karbantartó személyzet. Családi házban erre sem idő sem pénz sem energia. Sorolhatnám még igen sokáig a különbségeket. A nagy rendszerek éppen emiatt drágák, mert iparról kerültek át családi házakra, otthonokra. Neutron ágyúval szúnyogra lőnek vele.
(#) kameleon2 válasza Topi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szia Topi! Örülök, hogy élsz, mert keresnek sokan
Idézet:
„az önszerveződés nem tud létrejönni, mivel nem tud eddig nem létező P2P kapcsolat létrejönni két eszköz között.”

Erre azért engedj meg egy reakciót. A rendszer szoftveresen önszerveződő, mert egy készülék is működik, de minden egyes új résztvevő automatikusan szerveződik a rendszer alá. Nem igényel kézi címzést. Az üzembiztosságot illetően nagyon is van köze az EMC-nek is az üzembiztossághoz. Ha 4kV-al meglövöd a mikrokontrollert - ez a vizsgálaton megtörténik - igaz burkolaton keresztül, azzal azt tesztelik, mi történik, ha a kedvenc macskaszőr pulcsidban feltöltődve nyúlsz hozzá valamihez üzem közben. Persze sok más összetevője is van, de ez egy a sok közül.Az EMC vizsgálat egy teljes méréssorozat, mint Elektromágneses összeférhetetlenség. Ennek része a sugárzott zavarkibocsájtás, a zavarokkal szembeni immunitás, a vezetett kibocsájtás és a vezetett immunitás is. (4kV-os szikrákkal) - bizony. Mivel már rendelkezem pár napja a tanúsítvánnyal, ha gondolod a másolatot szívesen megmutatom, bár katalógusban is elérhető lesz nyomtatott formában. De nagyjából egyet értünk. A bistabil relével kapcsolatban egy platformon vagyok veled, ahogyan a nyomógombot illetően is. A CAN busz fizikai rétege fölött saját szoftver van. Az is jogdíjas és kódolt, de a sajátunk. Köszönöm a figyelmeztetéseket - éppen a gyártás és a gyártással kapcsolatos kérdések miatt kerestelek volna oly sokszor.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Te linkelted be. Ez csak kivonat.
(#) spiler2 válasza Sanyessz hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Szia Sanyessz!

Köszi az infót. Kipróbáltad opto-val? Van valami fejlemény?
Így már tudod kapcsolgatni a lámpákat?

Kovidivi fórum társ azt írta, hogy a tápon sok minden múlik, ha jól értem. Nem tudom, de szerintem ha 5V-al táplálom meg a MEGA-t akkor terhelésre nem esik le a kapocs feszültség. Akkor már az sem 5V lesz szerintem. De javítsatok ki ha rosszul tudom, hogy ne írjak zöldségeket.

A biztonság kedvéért megcsinálom kicsiben a kis házamban a vezérlést ahogy írtam.

Szóval nyomógombos lámpa kapcsolás 24V-al, amit a MEGA bementéhez illesztek (5V).
Ide teszek egy váltó relét (dupla kapcsosat) amit kézzel át lehet billenteni, hogy kikerüljem a MEGA-t és buta üzemmódban is működjön a rendszer. Igy viszont kell egy bistabil relé is ami impulzusra vált, majd ez után tennék SSR reléket amit a bistabil relé vagy felkapcsolva tart vagy le...

Remélem nem hagytam ki semmit. A sémát pár oldallal előbb már feltöltöttem ha valakit érdekelne.

Ha valami nagyon hülyeség akkor javítsatok.

Köszi a segítséget mindenkinek.

spiler
(#) spiler2 hozzászólása Jan 27, 2017 /
 
Az előző kommentenben az kérdés volt hogy "terhelesreterhelésre nem esik-e le a kapocs feszültség " csak valahogy pont került a mondat végére kérdőjel helyett....
(#) ronin75 válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Szia. 7-12V az ajánlott tápfeszültsége a DCin kapcsokon. Ha a Vin-t használod 5V-os tápfeszültség bemenetnek, akkor pedig a tápegységed terhelhetőségén múlik a stabilitás.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) Kovidivi válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Nekem ezek a DC-in 7-12V bemenetek mindig elszálltak. Mini pro-nál egy SOT-23-as stabilizátor van. A keletkező hő bent ragad a tokozásban. Még jó, hogy eddig mindig túlélte az AVR ezeket a baleseteket. Az analóg stabilizátorokat hűteni kell rendesen. 12V-ról 5V-ra 100mA mellett 0.7W-ot kell folyamatosan elfűteni, ez hosszú távon már sok. És még csak 100mA-ről beszéltünk, amit akár egy LCD háttérvilágítása meg néhány LED gyorsan elér.
(#) dB_Thunder válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Nem akarok senkit sem megbántani, de lehet hogy az kellene ahhoz, hogy átüssem azt a gátat, ami miatt nem ér be a reális gondolat az ilyen agyakba.
Szóval tucatjával találkozom olyan emberekkel akik meg akarják erőszakolni az elefántot, de még lefogásáról sem gondoskodnak. Vagy a spanyolviasz feltalálása adják a fejüket..
Majd én megcsinálom 3 forintból...
Minek az ipari elvárásoknak eleget tenni, csak otthon fogom használni..

Aztán meg nem akarnak összejönni a dolgok, nagyon nem, meg nagyon sokára.

Meg lehet mindent csinálni mindent otthon is avr-el is! De sokkal többe lesz mint a gyári a végére!
Meg kellene vizsgálni első sorban, hogy a gyári készülék mit tud, milyen minőségben, miért használnak ilyen vagy olyan megoldásokat. Végül tudom e otthon reprodukálni a gyári készülék szükséges funkcióit, stabilitását, minőségét rentábilis áron, belátható időn belül !!!
Ha minden jel arra mutat hogy a projekt reális akkor érdemes belekezdeni.
Egyébként jó játékot!
De ebben az esetben is érdemes megvizsgálni a gyári megoldásokat, miérteket, hogy a játék ne kudarccal végződjön!
Következő: »»   34 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem