Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   45 / 45
(#) borsozo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
A Bosch a Junkers alapokról indulva gyártja-fejleszti a kazánokat. Gondolom ennek következménye, hogy a kazán vezérlőjének protokollját megváltoztatták. Tehát: tehát a kazánom Heatronic-3 vezérlője már! nem kompatibilis a Junkers protokollal. Sajnos a Bosch rövid idő után változtatott a protokollon, így az újabb (Bosch-) termosztátok már! már nem kompatibilisek az FW200 protokolljával, vagyis nem tudnak kommunikálni a kazánom Heatronic-3 vezérlésével... Erre lehet mondani, hogy ez pech!!!
Marad tehát a hagyományos kapcsolgatós termosztát...
(#) borsozo hozzászólása Ápr 6, 2021 /
 
Nagyjából egy hete fix ellenállás van bekötve a külső hőmérő helyére. Ezzel az FW200 folyamatosan +8,5 Cfok külső hőmérsékletet ír ki.
A tapasztalatom:
- A lakás felfűtése - a kísérletezés miatt alacsonyabban tartott hőmérsékletről - egy naptól hosszabbá vált, a korábbi néhány órával szemben. Ez nem igazán jó.
- A beállított hőmérsékletet néhány tized(!) fok pontossággal tartja, a külső hőmérséklettől függetlenül, tehát a célomat elértem. (Vagyis az FW200 valóban hibásan, túlszabályozza a szoba hőmérsékletét, ha van külső hőmérséklet érzékelés.)

Utána kell néznem, hogy mit lehet tenni, és át kell gondolnom, hogy mit változtassak a rendszeren:

1. Külső hőmérséklet érzékelés helyett marad a fix ellenállás -> a szoba hőmérséklet tartása jó lesz. De ugyanakkor a kazán szabályozása nem megfelelő! (Nem elég dinamikus...?)

2. Úgy tudom, hogy a kazánba(!) a behelyezhető az FW200, ki van alakítva a csatlakoztatása a Heatronic3 vezérlő paneljén. Ekkor - gondolom - nincs funkciója az FW200 termisztorának, de a kazánt tudja vezérelni, intelligensen. Úgy rémlik, szobában elhelyezett termisztort tud fogadni a kazán. A kazánba visszakötném a külső hőmérséklet érzékelőt.
Ezzel együtt az FW200 valószínűleg ugyanúgy túlszabályozna a külső hőmérséklet hatására, mint eddig... De ennek utána kell járnom.

3. Marad az FW200 a szobában, a külső hőmérséklet érzékelést visszaállítom. Ugyanakkor a szobában elhelyezett (második) egyszerű, kétállásos termosztát felülbírálja az intelligens FW200 felfelé szabályozó parancsát; a kazán kikapcsolásával. (Ahogy ez egy korábbi hozzászólásban felvetődött.)

Egyéb okok miatt, átmenetileg abbahagyom a további kísérletezést, és halasztom a hőmérsékletek monitorozását is.
Köszönet mindenkinek az eddigi segítségért!
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem