Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   33 / 46
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Programozás/paraméterezés. Hogy is van ez? Neked van egy eszközöd, amin fut egy program. A programon belül ki és bemeneteket tudsz egymáshoz rendelni (paraméterezni). Úgy gondolom egy PLC-re és egy HMI-re simán lehet olyan programot írni amiben én a ki és bemeneteket egymáshoz tudom rendelni (paraméterezni) mindenféle programozási tudás nélkül. Ha ezt elkészítem, akkor ugyanott vagyok tulajdonképp mint Te. Nem nézem le a munkád, mert le a kalappal, hogy ennyi időt, pénz és energiát fektettél bele. Sajnos nem tudok elmenni a kiállításra, de ha esetleg nyáron lenne rá lehetőség, szívesen megtekinteném a rendszered.
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Idézet:
„De mint fórumtársat óvnálak a mellékvágányoktól. Persze, ha sok a pénzed és olyan megoldásokba akarod ölni, amin más már régen túllépett - akkor hajrá!”


Köszönöm, de már elég rég óta, megelégedésemmel működik a rendszerem :
Bővebben: Link ,Ma már meg tudnám írni mikrovezérlőre is fillérekért, de azóta is úgy gondolom, hogy jó választás volt erre a célra a PLC, az általam, korábban részletezett okok miatt.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Szia!
Ha nem tudod hogy működik a bistabil relé olvasd el ezt :Bővebben: Link
De röviden.. Ez a relé csak a behúzás pillanatában fogyaszt és úgy marad ahogy hagytad, tehát ha nincs ellentétes impulzus vagy a 2 tekercses verzióknál nincs másik tekercsre impi akkor az a világ végéig behúzva marad. És mivel váltó érintkezős így az egyik alternatív kapcsoló helyett kell bekötni.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jan 21, 2017 / 3
 
Hetek óta ezt az egymás meggyőzése dolgot olvasom. Nem lehene a "termékbemutatót" máshol lefolytatni? Van az a ki mit épített topic. Ráadásul a HE egy gyakorlati oldal, erős elméleti alapokkal, közben itt nem elmélet megy, sokkal inkább filozófia.
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A kiállítás után igen. Az lesz a hivatalos publikáció ideje.
(#) kameleon2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Félreérted a paraméterezés fogalmát. Ha van 3 kiválasztható, előre jól meghatározott paramétered, az csak egy egyszeri választás a telepítéskor. A programozás ennél azért összetettebb feladat. Emiatt végezzük el mi, akik pontosan tudjuk, milyen buktatókat kerül ki így a rendszer. Nyáron is megnézhető lesz a rendszer, sőt tervezünk még egy publikációt, de nem minden adatot adhatok meg itt. Bármennyire szeretném is. Annyiban még korrigálnám azt amit írtál:
Idézet:
„Ha ezt elkészítem, akkor ugyanott vagyok tulajdonképp mint Te.”
Egy dolgot kivéve. Mögöttem van közel 26 évnyi gyakorlati tapasztalat is, ami a szoftverekbe be van építve. Ezzel nem mindenki rendelkezik. Főleg nem okosház területen. Ahogyan a szabadalmakkal sem.
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 4
 
És 28millióFt, ezt se felejtsd el. Minden oldalon 2x hangoztatod.
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 2 /
 
Szerintem nézesd meg magad. Ez már üldözési mánia. Alternatív megoldás egy kellemes lazulós hétvége egy jó csajjal
(#) Norberto válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 2
 
Kíváncsi vagyok, hányan kell még beírják, hogy ez a meggyőzősdi itt a HE-n és ebben a topikban már kezd sok lenni... mikor fogod fel végre, hogy marhára rossz kapukat döngetsz itt? Itt hobbisták vannak, akik önmaguk akarnak építeni és próbálkozni, fejleszteni, tapasztalatot cserélni.

Ha még most is modi lennék, most azonnal kezdeném a mellébeszélős, meggyőzős, de igazából csak tömény rizsa, öntömjénző hozzászólások törlését...

A jó csajos, vagy a kirándulós alternatívákat önmagadra is vonatkoztathatod ugye, és nem csak ma?
(#) kameleon2 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 22, 2017 1 /
 
Köszönöm kérdésed, igen - és jól érzem magam a bőrömben, nincs kötözködhetnékem. De érdemes lenne neked is elolvasnod időnként a hozzászólások feladóit és a témához hozzászólók neveit. Sok esetben, ha szólok valakinek, aki illendően megköszöni - mások csak bele-belekotnyeleskednek érdemi mondanivaló nélkül. Ha ezért én vagyok a bűnös, akkor én magam kérem a moderációt. Ha azok, akik csak beszólogatnak, akkor pedig kérem, hogy őket moderálják, ne engem. Érdekel mások véleménye és technikai észrevételei. De a személyeskedést elítélem.
(#) goreny hozzászólása Jan 22, 2017 / 4
 
Srácok, csak kérdezem, nem lehetne, hogy nem válaszoltok neki? Egy-két oldallal elöbb végre beindult egy értelmes, hobbi szemléletű eszmecsere. Nem lehetne inkább azt folytatni, mint reagálni erre a folyamatos önkirálycsinálásra?
(#) kly válasza kokozo hozzászólására (») Jan 22, 2017 1 / 3
 
Persze kokozo beadta neki a sakk mattot erre nem írt semmit.
Szép volt
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Pontosan tudom hogyan működik. 1982-óta használom. Még a mechanikus távírók is ezt használták. De nem tudsz vele egzakt állapotjelentést visszaadni és mint írtam korábban - drágább megoldás. Ettől működik persze villamosan, akárcsak az alternatív vagy a keresztkapcsolók. Az sem mindig szerencsés, ha egy áramszünet, vagy reset után nem áll be egy alapállapotba a rendszer. Lehet ezt persze külön levezényelni, csak az még egy plusz biztonsági protokoll, miközben ezt egy sima relé élből megcsinálja tápelvesztéskor.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) Moderátor hozzászólása Jan 22, 2017
 
Ne harcoljatok légyszíves. A szakmai vitát szeretjük, de a személyeskedő vitát már nem.

Köszi,

(T)
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Szerintem egy plc-re is lehet írni egy jól paraméterezhető programot.
Erre a publikációra kíváncsi leszek. Nem kekeckedni akarok, csak tényleg érdekel a dolog.
Abban nem vitatkozok, hogy 26 év alatt biztos rájöttetek sok dologra.
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Csak úgy kíváncsiságból. Hogy van nálad megoldva? Például a világítás. Azt mondod, egy sima relé megoldja a kapcsolást. Mi van akkor, ha kiesik a vezérlésed? Attól függetlenül tudod kapcsolni a lámpát? Van neki kézi üzemmódja?
(#) kameleon2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Csak egy gyors kérdés. Mi történik, ha elmegy az áram? Nem világít a lámpád. Ennyi. Az a különbség, ha közben el kell menned otthonról, akkor nem marad véletlenül felkapcsolva semmi. Ha biztonsági megoldás kell, egyszerűen szünetmentes áramellátást kell alkalmazni. Lehet ez DC 24V oldali és lehet 230V ~ oldali is. Publikálni azért nem szeretném mert éppen ma ért egy nagyon kellemetlen meglepetés. Élőben szívesen megmutatom egy-egy embernek, de a net elég cinkes ilyen szempontból. Biztonság szempontjából annyi a plusz, hogy ha megszakad a buszkapcsolat - a készülékek autonóm módban is képesek ellátni a feladataikat.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Csak 1 kérdés.. A Te rendszered honnan tudja, hogy mi volt az utolsó állapot áramszünet előtt? Mert nálam 8 kapcsolónként 1 bájt menti az állapotokat és az opton keresztül ellenőrzi vissza. Mellesleg áram szünet után nem is kellene visszaellenőrizni mert ugye a relém nem vált és minden marad ugyanúgy mint előtte. Ja a relé 700 , 50 az opto pic 100.. szóval az egész egy 1000 Huf kb. nyákostól.. Cserébe teljes szabadságot és függetlenséget biztosít. És ami a legszebb bármilyen meglévő rendszerbe könnyen beépíthető.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Lehet, hogy nem tudok olvasni, de mrobi kérdése nem áramszünet esetére vonatkozott. Vezérlés kiesésre. A lámpák működnek, villany van, de kiesik a vezérlés (tudom, nem fordulhat elő). Ekkor mi van?
Autonóm modul. Oké, egy páratartalom mérő, szellőztető modul tudja a dolgát. De egy lámpamodul? Mi alapján kapcsol? A nyomógombbal még ugyanúgy kapcsolható marad?
Mivel nem sokat árulsz el a rendszeredről, ne minket nézz butának a kérdésekért.
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Az döntés kérdése, hogy elmentem -e a nemfelejtő memóriába az állapotot vagy sem. Én jobbnak láttam nem menteni. 1000HUF? Nincs több kérdésem. Nem állunk egy platformon. Ugyanis ennyiből még a kínai sem jön ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Nem értem a kérdést. Milyen vezérlés esik ki? Nyomógombos alapú a vezérlés. Vagy van impulzus, vagy nincs, illetve ezek hossza az ami változó lehet. 7 év alatt nem is találkoztam ezzel a problémával a működő tesztrendszeren. De még az EMC vizsgálatok alatt sem, ahol csúnyán meg lett bombázva 4kV-al is. Páratartalom, szellőztető modul? Nem vagyok a magam és az ügyfelek ellensége. Ezeket meghagyom a marketingeseknek. Ha túl lennél azon a 2db épületen, ahol ilyet kellett ipari szinten megépíteni - most röhögnél hangosan a kérdésen.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Tételezzük fel vacsoráztok, jön egy áramkimaradás, relék leejtenek, áram vissza full sötétség, botorkálás az első nyomógombig? Inkább elmenteném, mert tuti az asszony zokon venné hogy minden pillanatnyi áramkimaradás után újra kapcsolgatni kell a villanyt. Sajnos mifelénk gyakori. És igen 1000 huf/kapcsoló + vezérlő. A vezérlő meg annyiba kerül amennyibe keríti az ember. Ha pi akkor 5000 től, ha ardu akkor 1000 től. De bármi tudja innentől vezérelni akár neten, mobilon, sőt még az asszony is kapcsolóval
(#) mrobi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Nem az áramszünetre gondoltam.
Milyen felépítésű a rendszered? Mindenhez van modulod (kapcsoló, redőny)? Vagy van egy központ ahová minden be van huzalozva?
(#) spiler2 hozzászólása Jan 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Van valakinek Arduino MEGA lapkával működő házvezérlése (legalább 1 éve)?
Gondolok itt a lámpa kapcsolásra, hőfok mérésekre (ds18b20), esetleg szellőztetésre, stb...

Szóval az érdekelne, hogy mennyire működik stabilan.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) Kovidivi válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ez program és periféria függő, nem pedig Arduino probléma. Önmagában én az Arduino-n található uC-eket megbízhatónak tartom, a lapon levő tápellátás már nem, tehát nem táplálnám meg az Arduino-t 7-12V-ról sosem, külön készíteném stabil 3.3-5V-ot.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 2 / 2
 
Igaza van goreny-nek, kár kérdezni tőled, reagálni. Tudod mit, jó szórakozást.
(82-ben 12évesen, te miben használtál impulzusrelét? Maximum tologattad a szönyegen és brümmögtél hozzá).
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Idézet:
„Ha biztonsági megoldás kell, egyszerűen szünetmentes áramellátást kell alkalmazni.”
Vagy a mellettem lévő telefonről visszakapcsolom. Nincs botorkálás. Én nem feltételezem, mert így működik. Igaz nem 1000Ft, de stabil.
(#) kameleon2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Egy készülék van mindenre. Ezért intelligens. Nézz meg egy gyári rendszert - ott 300-500 különböző részegység közül válogathatsz. Elosztott intelligenciájú és központi intelligenciájú rendszerként és rendszerelemként is működőképes. Ha 10 készülék van - mind ugyanolyan, csak más üzemmódban dolgozik. Ettől tud olcsóbb lenni. Jelenleg igen be kell huzalozni a gombokat az elosztóig. De nem lesz ez sokáig így. Ahogy jönnek a bevételek - úgy fog egyre többet tudni a rendszer, mert a szoftverfejlesztés része igen jelentős. Mivel buszrendszer alapú a rendszer, nem muszáj minden készüléknek ugyanabba az elosztóba kerülnie.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 2 /
 
Semmi gond Robin2. Valahogy túlélem a hiányod.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Azért ez nem feltétlenül van így. Mert én például zuhanyozni nem viszem magammal a telót, ilyenkor igazán király lenne vizesen botorkálni, mert ennyit sem tud magától megoldani a rendszer.
És velem olyan is előfordul, hogy lerakom valahová a lakásban és nincs nálam. Ez is sok emberrel fordul elő!
Ezeknek a vezérléseknek a számomra az lenne az igazán jó része, ha az ilyen apró dolgokat egyedül megoldaná, hogy ezekkel már ne nekem kelljen foglalkozni. Egy távvezérelhető relétömböt intelligencia nélkül nem szeretnék a házamba.

Szerintem a legnagyobb baj az, hogy azt gondolod az emberek pont úgy gondolkodnak mint Te. De ez nem mindig van így. A legtöbb ember feledékeny!
Következő: »»   33 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem