Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS pozíciójának pontosítása (relatív DGPS)
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Bender hozzászólása Aug 25, 2016 /
 
Na 2 darab NV08C modul és a hozzá való GPS/Glonass antenna megrendelődött. Én realtime adatokat, ezért a GPS modulhoz drótozok egy bluetooth modult is és androidos rtklib progit használok majd. Az itthoni ntrip szerver pedig egy raspberry pi 3 lesz. A bázis helyén az árboc tetején már csináltam egy körpanorámát, hogy ki lehessen szűrni a takarásban lévő holdakat.
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Majd várjuk az eredményeket! Melyik az androidos RTKlib, én csak a pc változatot ismerem . Az androidon RTKGPS+ . Hogy érted a takarásban lévő holdak kiszűrését?
(#) Bender válasza pont hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Az rtkgps+ (majdnem) ugyanaz, mint az rtklib. Úgy értem, hogy a házunk mellett van egy vár, ami vagy 30 fok magasságban kitakarja az égboltot vagy 45 fokos szögben és azokat a műholdakat ignorálja a progi, amik a vár mögött vannak. Így csak 45x30 fokos ablak van kitakarva és nem 360x30.
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Egyenlőre ezt még nem értem, "csináltam egy körpanorámát, hogy ki lehessen szűrni a takarásban lévő holdakat. " Ha van körpanoráma akkor nincs mit kiszűrni, gondolom én. A gyengébben vehető holdakat az SNR mask kiszűri, de attól függően milyen pontosságot szeretnél, sajnos általában minden elérhető hold úgy hiányzik mint egy falat kenyér, és nem is csak a láthatóságot zavarja egy nagytömegű "árnyék" mert azt ugye ki lehet szűrni, de a róla visszaverődő erősebb jelek tudnak igazán zavarni, meghamisítani a mérést. A pi-n fut az rtklib-es strsvr progi?
(#) Bender válasza pont hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
A körpanorámán körbe van rajzolva, hogy milyen irányban milyen magas tárgyak vannak.
A pi-n fut a str2str progi. Az strsvr parancssoros változata.
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Így már értem, hogy felvetted a körpanorámát, én azt hittem láncfűrésszel csináltál helyet a körpanorámának....Ha majd összeáll, említsd meg hogy működik, (akkor lehet ebbe az irányba kell nekem is elmenni) mert lassan fél éve a bázisállomás kiépítésével vacakolok, mert ahol jó a jel ott nincs internet, vagy nem őrizhető helyen van, ahol az utóbbiak meg v annak oldva ott meg nincs jó vételi lehetőség, és ha már valaki annyit áldozott rá jó lenne a lehető legpontosabb rendszert felállítani...Jelenleg két egyforma bázis rover összeállítást használok, minden méréshez ki kell telepítenem a bázist is és az adat "átlövés" feladat megoldásán ügyködöm.
(#) Bender válasza pont hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Lehet, hogy fel kéne majd csempésznem a vár tetejére a bázist
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Meg internetet is telepíthetsz oda Ingyen wifi hotspot mint látogatócsalogató és még támogatnak is a telepítésben Egyébként mivel a várakat általában hegy tetejére építik nem reménytelen egy kis takarással sem, nálunk egy 100m-es dombon 4-5 snr-el nagyobb a jel erősség mint lent a lapon.
(#) otvenkilenc hozzászólása Szept 14, 2016 /
 
Azt szeretném tudni, hogy a GPS műhold adatokban van olyan információ, hogy a vevő a milyen szöget zár be az északi pólussal?
(#) Bakman válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Igen, a vevőtől kapott koordináták egyik fele éppen az. A másik pedig a nulla hosszúsági fokhoz képest mondja meg, hány fokra vagy. Bővebben: Link
(#) otvenkilenc válasza Bakman hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Nem jól írtam,engem az a szög érdekel amit az adott kordinátán lévő pont bezár a mágneses északi pólussal? Vagy azt az információt egy digitális iránytűvel szerezzem meg?
(#) Bakman válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Számítással megkaphatod. Gömb felület (sacc per kb), némi trigonometria.
(#) pont válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Ilyet csak mozgás közben lehet számolni, mert a gps az adott időközönként kiszámolja a tartózkodási helyét, elvileg a két egymást követő pont menet közben kiad egy irányt amerre a haladás történt. Azok a programok amelyek kijelzik az irányt, álló helyben megkukulnak.
(#) Bender hozzászólása Jún 17, 2017 / 1
 
Megterveződött, összerakódott
Már "csak" a progit kell megírni rá.

_DSC0680.jpg
    
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Milyen programot kell rá írni, milyen alkalmazásban fog szolgálni?
(#) Bender hozzászólása Dec 2, 2017 /
 
Egyelőre a penci obszervatórium adatait használom, de a tetőre lassan kikerül a saját bázis is

Az egyik képen kiraktam a ketyerét a nógrádi vár egyik csücskére, a másikon meg körbeforogtam vele. Egész tűrhető
(#) Bender válasza Bender hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
A piros 5 napos a cián pedig mai mérés. A két "new point" ezek átlaga. A kettő közt 2,5mm van. A vektor 22 km.

2mm.png
    
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Elég sok pont átlagának tűnik, ha jól értem, mi is ábrázolódik "itten". Real time erre nem igazán van idő. Hogy én is beszámoljak valamiről, az én bázisom is próba üzembe állt, a vétel lehetséges mobilon és pc-n az RTKLIB rtknavi programjával: Roverként, TCP Cliens, a 91.144.83.62 IP-n a 2101 -es porton elérhető, a formátum az U.blox az opcióknál a Glonass Galileo-hoz is mehet pipa. Korrekciós használatra (50Km-es körzetben írják használhatónak) a pozíciója : 46.68337622 18.27538452 és 196.12 magas.
(#) Bender hozzászólása Dec 19, 2017 /
 
10 perc atlagolásából is kijön ilyesmi eredmény. De a bázis minden nap kiszámítja a helyét a penci obszervatóriumhoz képest. Eddig 3 teljes nap van, mind egy 1mm sugarú körön belül. Ntrip nálam is van, nvs és rtcm3. De azt vettem észre, hogy az rtcm3-mal el lesz fix, vagy csak ritkán. Emellett negyedóránként mentődnek 2 Hz-es rinexek, óránként 1 Hz-es és naponta a nav fájl és 1/30 Hz-es obs. Vajon 1 frekis vevőhöz van értelme choje ring antennát felszerelni?
A te referenciapontod 150-200 km-re van. Tényleg, a pontos helyét hogyan határoztad meg?
(#) pont válasza Bender hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Az RTK lényege, ugye, hogy nem átlagolunk, hanem pl. 1Hz-enként az összes fogható hold hibáit átküldjük a rovernek, korrigálja vele a saját méréseit, minden pillanatban pontosnak kell lennie.

Choke ring-et ugyan megpróbáltam készíteni, de a szokásos patch antennával nem volt jó, másom meg nincs. Lehet nem jól értettem meg a működését, de ugye ha csak simán növeljük az erősítést, ami könnyen megy, ugyanakkor a zajt is erősítjük. Ez a fojtó gyűrűs antenna, nagyon jól elfojtja a zajokat lehet utána tenni 60 dB-es antennát, de akinek olyan nincs....

Egy ezresért meg lehet venni, a vízszintes alappontok bármelyikének koordinátáját. Egy ilyen kő fölé, telepítettem egy bázist, okostelefon rtkgps+ rögzítette a log file-t. A kimérendő pont volt a rover ugyan akkor ugyan úgy egy másik okostelóval loggolt. A Két file-t az RTKLIB rtkconv-rtkpost-rtkplot ahonnan már le lehet olvasni a koordinátát.
(#) Bender válasza pont hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
A choke ring inkább a visszavert jelet szűri ki. Mert ugye ha egy sima lemez van az antenna alatt, akkor arról is visszaverődik a jel. Nekem most egy 20 centis alu lemez van alatta és sokkal jobb a jel, mint nélküle, de még így is vannak furcsaságok, amit talán ez okozhat. Pl a horizonthoz közeli "zöld" jelek.

Ilyen antennát használok.

Az RTK lényege valóban a valós idejű mérés, de ha integrálsz, akkor azért pontosabb lehet a mérés. És a saját bázisod helyét azért nem árthat ismerni. Nekem abban azért mákom van, hogy itt van 21757894 mm-re () a penci KGO és van ismert pontom. Igaz a műegyetem bute állomása is elég közel van. Átlagolva ki tudsz tűzni néhány ismert pontot, amik körül lehet tesztelni majd később valóban valós időben, hogy mennyire téved.
(#) HeZ válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Bár 5 éve már megoldottad, emlékszel a részletekre? RTKLib + RPI?
(#) KBal76 válasza HeZ hozzászólására (») Jún 8, 2020 / 1
 
Uh, nem gyakori egy 5 éves visszahivatkozás ezen a fórumon . Az sem hogy hamar választ kapsz rá. Nem RPI, hanem Arduino-nano hadsereg volt benne (egységenként 3, egy összeszedte (buffer) a GPS modul soros adatait mert nagyon elaprózva küldte, egy a konzolt - gombok, kijelzô, microSD, és még volt egy de már nem elmékszem mit csinált).
Ez egy evolució volt - ami a dobozolást illeti fôképp - volt pár hatalmas borulás amiket túléltek karcolásokkal, azokra büszkébb vagyok mint hogy mûködött az egész. Bár a belsejére nem lennék büszke. Ezek adatgyüjtôk voltak (már évek óta nem használjuk) tehát helyszínen nem adtak pozíció-eredményt.
De most visszaolvasva az akkori hsz-t, írtam is hogy Atmega328, nem RPI.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) HeZ válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Tényleg ritka az 5 éves beírásra a gyors reagálás, köszönöm is!
Értem a mostani és az 5 éves írásodat is, amikben nem részletezted, milyen adatfeldolgozó szoftvert használtál és milyen beállításokkal a Nano-s adatgyűjtők által tárolt pozícióadatok későbbi kiértékelésére.
RTKLib és ESPRTK is tudja az azonnali cm-es pontosságot, ha sikerül átnyűglődni a szoftverbeállítás útvesztőin...
(#) KBal76 válasza HeZ hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Rtklib volt a befutó, ha majd gépnél leszek küldök képekben helpet. Bár az ugye az 5 évvel ezelőtti programra lesz segitség, nem követem ma hol tart az Rtklib. A GPS modulokra kell jóféle antennatuning is, egyébként csak focipálya közepén lesz pontos. Én hajtogattam qheliix antennákat hozzá (itt meg is mutattam), de "Pont" fórumtársunk más úton vitte sikerre.
(#) HeZ válasza pont hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Én még csak próbálkozom az RTKLib-bel...
Próbáltál real time pozícionálást RTKLib-bel vagy ESPRTK-val?
Nem kell mm pontosság, fűnyíráshoz elég a 100 mm is és elég pár másodperc a koordinátához, bár én kb 85 km-re vagyok a bázisodtól délre
(#) pont válasza HeZ hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Szia! Az lenne a bázisom (minden bázis) dolga, hogy "real time pozícionálást" végezzek vele, és teszi a dolgát. A fűnyírásnak van saját topikja, és ott volt szó róla, hogy mivel fák alatt veszít a pontosságából, erre nem igazán alkalmas. Bővebben: Link Nyílt terep kell az 1-2 cm-es pontossághoz: Bővebben: Link
(#) HeZ válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Olvastam a (kifogásokat) fűnyírás topikot, de ott kérdések vannak, megoldások nélkül, olvastam a fák alatti pontosságvesztést is, ami nem érint, mert a fűnyírás nyílt terepen történik, ezekért írtam ebbe a topikba.
Eddig a leghasználhatóbb leírásod neked volt, de ez is általános (használd fiam! de hogy? majd meglátod... ):
Idézet:
„Egy ilyen <<alappont>> kő fölé, telepítettem egy bázist, okostelefon rtkgps+ rögzítette a log file-t. A kimérendő pont volt a rover ugyan akkor ugyan úgy egy másik okostelóval loggolt. A Két file-t az RTKLIB rtkconv-rtkpost-rtkplot ahonnan már le lehet olvasni a koordinátát.”

Ez kell nekem is valós időben. Olvasok még hogy közelebb kerüljek a megoldáshoz.
(#) KBal76 válasza HeZ hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Elküldtem neked pl. a teljes: hogyan töltsd fel adatokkal, hogyan állítsd be az RTKLIB programjait, 8 darab screenshot-ként. Annyit se reagáltál hogy fapapucs!
Ugyanebből ha végig is csinálnád mint "pont" (neki sikerült!), már meg lenne a pontos helyadat, látnád a pozíciót, értenéd (kapisgálnád) az összefüggéseket. Csak ki kellene próbálni. Nincs királyi út, mit vártál, küldjük az "energiát"?
(#) pont válasza HeZ hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Mivel senki nem igényelt részletes leírást, minek is készítenénk kisregényt belőle, mert ez nem kétsoros történet. Ráadásul, a miénk, csak egy a sok lehetséges megoldás közül, jó magyar fórumszokás szerint, minden részletmegoldás mellé mindjárt, odatennének tíz hogyan csinálnák jobban-t. És eleve a minimum költség kb. 100 000Ft. nem sokan vágnak bele csak úgy, kíváncsiságból. Szóval ez úgy tud működni, hogy valahonnan elkezded, célszerű az RTKLIB-el, (hisz az nem kerül semmibe), akár az én bázisom adatait venni, és ha elakadsz szívesen segítek.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem