Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS pozíciójának pontosítása (relatív DGPS)
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Bender hozzászólása Dec 30, 2015 /
 
Csak egy ötlet: a differenciális GPS ugye úgy működik, hogy egy pontosan ismert koordinátán található GPS mért és valós koordinátájának különbségét a mezei felhasználók készülékei felhasználják a hely kiszámításához.

Ha egy GPS modult leteszek egy helyre az egész szépen tud kóvályogni, akár több métert is.

De mi van akkor ha leteszek egy modult valahova én pedig egy ugyanolyan modullal járkálok a közelben.
Akkor a mozdulatlan "bázisállomás" pontos helyét nem kell ismernem, elég csak azt tudni, hogy mennyit vándorol. És ez alapján pontosítható a mozgó modul helye. Vagy ez így nem működik?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) KBal76 válasza Bender hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Sajnos ez így nem mûködik (kivéve ha szerencsés módon pont ugyanazokat a mûholdakat látja-és-használja-is navigálásra a két modulod), vagyis attól függ mennyire pontos GPS-re vágysz. Ez a "kóválygás" elég nagy lépésekben történik amúgy, tehát mintha egy négyzetháló keresztpontjain ugrálnál, amik egymástól egy-két méterre vannak.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) Bakman válasza Bender hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
HA valóban kell a pontosság, akkor az RTK GPS módszert érdemes hazsnálni. Csak az a kérdés, valóban kell-e ilyen pontosság, megéri-e a fáradozást. Van, akinek szüksége van ilyenre: Bővebben: Link.
(#) Bender válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Csak kb fel meteres pontossagra lenne szukseg. De ugy, hogy allo helyzetben nem kavirnyal 10 metereket a koordinata.
(#) Bakman válasza Bender hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Mennyi idő van a pontosításra? Mert ha kivársz pl. 30 pozíciómérést, átlagolással egész jó eredmény érhető el. Szerintem.
(#) kaqkk válasza Bender hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
(#) KBal76 hozzászólása Dec 30, 2015 /
 
Vannak gyors modulok, amik másodpercenként 5-10 mérést is kiadnak, ott már hamar lehet átlagértéket kapni, és akkor nem kell bázisállomás. Az se mellékes kérdés, hogy azonnal kell-e a koordináta adat, vagy utólag akarsz vele kezdeni valamit. Illetve hogy megismételhetô, vagy csak relatív pontosság kell (azaz holnap is ugyanoda kell hogy találj pontosan)?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Valahol azt olvastam, a jelkésleltetést a légköri viszonyok erősen befolyásolják. Ha ez igaz, a kis időtávon belüli mérések átlagolása sem vezet pontos méréshez hosszútávon.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Valamennyire biztos pontosít. Igazábol azt nem tudni, mennyire kell pontosan belőni a pozíciót. Pár megoldás felmerült, a kérdező pedig majd választ.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Bocs, de én inkább szkeptikus maradok..

8 karakteren milyen pontos koordinátát lehet megjeleníteni? (a másik képen pedig csak 4 karakteres az a koordináta..)
És a vevőegységről (L1, L2, Egnos) semmi fotó, de a parfisról és kabátfogas-állványról annál több.
(#) KBal76 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Bizonyára a cucc LCD-jére utalsz. Maga a hw nem ad ki élôben koordinátát, semmilyent. Amit leolvasunk az egy ID, amit gomb lenyomásakor tárol el a koordinátához. Az ID pedig a gyorsaság/ergonómia kedvéért a nyakunkban lógó diktafonra van felmondva, a tereptárgy egyéb ismertetőjegyeivel együtt.
u.i. egy lelkesebb fórumtárs már utánépíti az instrukcióim alapján, majd leírja neked hogy mûködik-e.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Egy cikknek szerintem sokan örülnének.
(#) KBal76 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Cikk írásának több akadályát látom, nem lustaságból nem tettem.
Egyfelől van egy üzleti része a dolognak, magam alatt vágnám a fát, amit nem várhat el senki.
Más részről olyan alkatrészeket tartalmaz, amiket Kínából kell rendelni, és nem olcsóak (habár ez relatív), az esetleges garanciális gondok, tanácsadás mit tegyen ilyenkor stb, sem vállalnám fel.
A készülék belsejéről azért nem tettem fel fotókat, mert a szerelés hagy kívánnivalót maga után, (többek közt az ütésállóság miatt kemény szivacs-bakokra vannak felragasztva a panelek) és amúgy sem sok látszik az antenna takarásában.
A használt modulok L1 frekvenciás vevôk, Egnos képesség nélkül (persze nincs is szükség rá, a saját korrekció miatt), amik bizonyos funkciókban nem szokványosak (bár tucattermékek).
A csatolt képen (screenshot) a "mûszeremmel" készült (térinformatikai) térképrészlet van, majdnem nyers kimenetként. A szabályos négyszögek 2x2méteresek. Önmagukban ezek a modulok sem pontosabbak mint egy telefonba épített modul, csak a korrekciókkal.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Arra azért figyelj hogy az L1 vándorolgat..
Hogy ennek milyen a területi eloszlása (nálad szerintem ez számít jobban) nem tudom.

Átlagolós módszerrel telefonos gps-el kb fél óra alatt megmértem volt egy pont koordinátáját 10cm pontossággal (mobile topographer progival) de másnapra ugyanígy ugyanilyen pontosra megmérve: a mért pont 5-6 métert 'elvándorolt'
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) KBal76 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Igen, magához képest, vagy akár Egnos segítséggel is másnapra hatalmas hibákat mutat, ezt tapasztaltam régebben, többféle túra-gps (amik alapból képesek átlagolásra) esetén is.
De az RTK módszernél ezek totál kiesnek. Teszteltük 3 napon át, 3x új helyre kitett bázissal, ugyanaz a jelölt pont néhány cm-en belülre adódott, ami a függôlegesen tartás, vagy a nem központos antenna hibája is lehet.
(#) nagym6 hozzászólása Jan 2, 2016 /
 
Sziasztok.
A mezőgazdaságban használt sorvezető -traktorokat vezeti pontosan az előző sor mellett- 1-5cm pontosságú elvileg, én nem tudom igaz-e, nem próbáltam. És ez gyors, mert menet közben történik azonnal a pozíció infó. Ez hogy lehet, tudtommal csak éves előfizetéssel kapjuk ezt a pontosságot, de itt nincs semmi előfizetés.
Nem relatív, csak egy vevő van a traktorban.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Egyébként milyen távolságra tesztelted/használod a referencia és a mérőpont közti távolságot? párszor 10m vagy néhány km vagy 100km-re is..? meddig marad pontos?
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Igen, van ilyen készülék, saját szememmel is láttam. KBal76 ehhez hasonlót épített jóval olcsóbban. Azt nem tudom, hogy előfizetéshez kötik-e a használatát, de szerintem egyszer megveszed és annyi. Esetleg olyan konstrukcióban vásárolod meg és kész.

A GPS műholdakat nem tudják előled elzárni, max. a készülék nem működik bizonyos idő után.
(#) KBal76 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Elvben 20-30km de nekünk 200m belül van a bázis.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Most már elhiszem hogy ez működik. A nyáron ki fogom próbálni a meglevő eszközeimmel, de ebben a hidegben nincs kedvem kimenni sétálni.

(igaz ezen módszer az abszolút helyzetre semmivel se ad jobb infót mint bármely telefonos gps, de a relatív helyzetre (távolság és irányszög) amolyan 'földmérő' eszköznek tényleg jó lehet)
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Igen de azok 1,5 millás cuccok,és nagyon valószínű hogy ott nem is a GPS dolgozik hanem egy pc . Először ha jól tudom (legalábbis egy gazda nekem azt mondta) hogy körbe kell kerülni a földet a traktorral és beállni az első sorba ,majd onnan vezeti az elektronika ,a kerülésnél felveszi az adatokat"a végállásokat"a föld méreteit . Azután már csak a gép méreteire és sebességére van szükség a számításokhoz .
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Kb. 300e-600e Ft. a tipikus, elterjedten használt készülék árak. Bővebben: Link
Annyi elég, hogy egyszer végigmegy egy egyenesen, két végpontján gomnyomásra pozíciót tárol és ehhez lesz párhuzamos vezetés a megadott oldaltávolsággal. De van sok egyéb funkció is, biztosan amit írtál az is.
Viszont most utánanéztem adatlapokat, és 10-30cm pontosságról írnak. Ez is nagyon jó, de pár évvel ezelőtt még 1-5cm adatok voltak. Talán mégsem volt 5cm pontos, és változtattak az adatokon.
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Kb 3-4 éve hallottam ezt az 1,5M árat lehet hogy azóta olcsóbb lett (éppen egy John Deere trakival kapcsolatban)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Lehet annyi is az ára opciókkal, sok egyébb opció van hozzájuk. Pld. kormánykereket gép tekeri a pontos nyomvonalon tartás miatt, és még egy-két valami, így már 1.5M felé lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 3, 2016 / 1
 
Az olcsó sorvezetôkben (erre gondoltam) kommersz uBlox LEA-6H modul dolgozik Bővebben: Link. Ezeknél 30cm sorvezetési pontosságot ígérnek, ugyanakkor a visszatérési pontosság 1-2m. Tehát holnap már máshova vinne, bizonyos esetekben ez nem akkora hiba.
Amit én építettem, az nem helyben ad pozíciót, hanem utólag, tehát a sorvezetés mint fogalom nem értelmezhetô rá. Persze ez is megoldható (mármint a helyben pontos pozíció) de nekünk nincs rá szükségünk.
(#) nagym6 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Köszönöm, ezt nem tudtam. Tehát itt csak a vevő 120e+áfa.
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 3, 2016 / 1
 
De az amit megveszel 120e+áfáért, azt megkapot eBayról tizedéért (mármint magát a vevôt). Itt inkább a mögé tett szoftver az ami nehezen pótolható, de azt nem ezért az árért kapod meg.
(#) pont válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 3, 2016 / 1
 
Üdv! A mezőgazdaságban is sokféle GPS-t használhatnak. Van a sima GPS EGNOS korrekcióval, teljesen ingyenes, ha valóban veszi az eszköz a DGPS jelet is akkor mára a pontossága (beleértve a másnapi visszaállást) 50 cm alatti, valós idejű helyzetmeghatározás. A tábla körbejárásra, területméréskor van szükség. Párhuzamvezetéskor, a tábla egyik (a művelési iránnyal párhuzamos) oldalán lehet végigmenni, rögzítve a pontokat amikkel párhuzamosan kell vezetni, de ennél jellemzőbb, hogy csak két pontot vesznek fel köztük legyen az egyenes, mert elég hülyén nézne ki egy cikkcakkban művelt tábla. A következő kategória EGNOS helyett valami fizetős műholdas korrekció ezek, olyan 10 cm körüli pontosságot tudnak. Az 1-2 cm-es pontosságot a földi sugárzású RTK hálózatok tudják. Ez lehet saját bázisállomás, vagy elő lehet fizetni valamelyik országos hálózatra, a földmérők is ezt teszik. Ha van pontos jel, automata kormányzással, akár meg lehet tenni hogy az egyszer felmért útvonalon, bármikor elmegy a traktor a közértbe, és utána haza a garázsba, vezető nélkül. Olyan rendszerek léteznek, hogy a kombájn vezérli a traktort amire üríti a gabonát menet közben, vagy a két traktor közül csak egyikben ül ember.
(#) nagym6 válasza pont hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Köszönöm.
(#) pont hozzászólása Jan 21, 2016 /
 
Sziasztok!

Erre : Bővebben: Link referálva jelentem, hogy a dolog működik 10 cm alatti pontosságra (vannak méréseim 10mm-en belüliekre is) . Igazából másféle felhasználásra szánom én, mint Balázs, Nekem szükségem van az abszolút pontosságra EOV koordinátákra levetítve, de nekem sincs szükségem valós idejű kijelzésre, (a számolás egy PC-n történik.) Az Én mérési módszerem hátránya, hogy napi szinten viszonylag kevés idő (20-30 perc, jó holdállás) áll rendelkezésre. Az alkalmazott kütyük megbízhatóan működnek, Balázs türelmét, és szaktudását ezúton is szeretném még egyszer megköszönni.

Névtelen.jpg
    
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem