Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hajó robotpilóta átalakítása napelem forgatóra
Lapozás: OK   1 / 1
(#) juhasz hozzászólása Nov 13, 2009 /
 
Tisztelt Kollégák!
Két éve topikot nyitottam napelem forgató építéséről., megépítettem, működik, de csak megfelelő napsütésben, ezért más elven működőre cserélném.
Használt hajórobot pilóta alkalmazására gondolok. A most már meglévő robot pilóta tárolja az adott mágneses irányt amit +1 és +10 fokkal és -1 és -10 fokkal lehet nyomógombokkal változtatni. Ha az így megadott irány nem egyezik az általa Fluxgate áramkörrel mért iránnyal, akkor egy motort indít ami a hajókormányt elmozdítja úgy, hogy a két irány megegyezzen. Tehát tárol egy 1-360-ig terjedő számot – ez a kiválasztott irány, és végez egy mérést aminek az eredménye 1-360 közé esik, ha nincs egyezés akkor beavatkozik.
Ehhez az én robot pilótám sajnos csak 3db integrált áramkört tartalmaz: 1db CA3130 (operátor erősítő), 1db CD 4051 ( analóg multiplexer), és 1db D 8749 HC ( microcomputer). Azért mondom, hogy sajnos mert így hardware módón nem tudok bele nyúlni. A megoldandó fő probléma: hogyan lehet felfüggeszteni a processzor működését úgy, hogy csak mondjuk 4 percenként dolgozzon, de közben a tárolt adatot (1-360 fok ) ne felejtse el, mert most ha egy bizonyos időn belül nincs- sikeres kormány korrekció eredményeként- tárolt és mért adat egyezés akkor hibajelzéssel leáll. Abban reménykedem, hogy tudtok segíteni melyik jellel melyik lábán lehet blokkolni a D 8749 HC működését úgy, hogy csak mondjuk 4 percenként végezzen egy beállítást. ( 360 db 4perc van 24órában) A robotpilótámról ugyan semmiféle dokumentációm nincs, de a microcomputer működését ismerve valószínűleg megfelelően be lehet avatkozni.
Tehát hol lehet blokkolni a működést adatvesztés nélkül?
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/109706/NEC/UPD8749HC.html
(#) Lucifer válasza juhasz hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Szvsz. felesleges szívás. Mikrokontroller, mellé egy RTC, bele egy táblázat/ algoritmus, hogy az év adott adott napján mikor kel/nyugszik a nap.
(#) pittyu válasza juhasz hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
AZ "inteligens napraforgó AVR -el " itt helyben tökéletes megoldást kinál .
(#) juhasz válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Hajóról van szó helyzete minden pillanatban változó!
(#) Lucifer válasza juhasz hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Elnézést, ebben az esetben a #555450 hozzászólásom tárgytalan. Így első blikkre talán azt mondanám, hogy ha külső óráról, jár, akkor azt szakítanám meg. Igazán most nem látom át, hogy az iránytű analóg jele hol alakul át digitális jellé. (A linkelt IC-ben nincs AD.)
(#) Hooligan01 válasza juhasz hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Hello!

Esetleg valamilyen alternatív módon a kívánt időre felfüggeszted a kontroller órajelét. Gondolok itt a kvarcra.
Ha nincs órajel, nem megy a kontroller, de viszont ez a regiszterekre nincs hatással. Amint ismét van órajel, minden megy tovább.
Csak fantázia kérdése a megvalósítás
(#) juhasz válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Az AD-t a CD4051 analóg multiplexer csinálja, az "iránytű" pedig 8db tekercs - fluxgate, de közben megtaláltam a megoldást: van a procinak egy "SS" nevű lába-Single Step az 5-ös láb, arra nulla feszt téve leáll és egy másik jelre (AWE) egyenként lép. Persze nekem most elég ha megáll. Azárt tettem fel a kérdést, mert procikkal még nem volt dolgom, tulajdonképpen a kimenő jelét át is kellene prpgramozni egy kicsit, de nem értek hozzá, inkább kiegészítem + harware-el. Köszönöm a jó tanácsokat. Lehet, hogy késöbb is rá szorulok!
(#) juhasz hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Tisztelt Kollégák!
A korábban felvázoltak szerint az átalakítás megtörtént és működik. Mivel a forgató nem tekerheti magára a kábelt ezért van egy ütköző, a tovább fordulást visszafordítással, a másik oldalról való megközelítéssel kell megoldani. Ehhez áramkör lett hozzáépítve. Sajnos a processzorban lévő program robot pilóta működést szolgálja, ezért nagyobb pl. 90 fokos irány változtatást érzékelve fordító jelet ad ki és várja az elfordulást, mint következményt, de mivel ebben az esetben nem hajókormányt működtet ez a további elfordulás nem következik be ezért időben elhúzódva kisebb tovább fordító jeleket ad, és így veszi fel az új pozíciót. A processzorban lévő program végzi az analóg fluxgate áramkörök jeleinek feldolgozását is, ezért csak a folyamat és a program teljes ismeretében lehetne a programot átírni. Persze ez lehetne a tökéletes megoldás mert ez a vissza fordító áramkör szerepét is átvenné. Ez a megoldás bár nem tökéletes, de a korábbinál jobb mert nem csak megfelelő napsütésben hanem mindig működik! Részemről a témát lezártnak tekintem.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem