Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 119
(#) GARFIELD13 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Szia!
Mindenféleképpen építeni akarod?
A kész javítása mindig olcsóbb és gyorsabb, mint nulláról építeni. Alkatrészek+ asztalosmunka nagyon nem fog 20 eFt-ban megállni.
Én pl. most ezt javasolnám, mint viszonylag kicsi és emellett mégis elfogadható dobozpárt a Vidi korszak végéről.
SL 201 QB
Talán van olyan hozzászóló itt a közelben aki meg is tudja peremezni neked

A korábban itt is emlegetett RFT B3010 is jó lenne, mert az még kisebb és olcsóbb, de már nem nagyon lehet beszerezni Honecker elvtárs bosszúját. Nemrég volt egy előlap nélküli a jófogáson, de 6000 Ft-ért villámgyorsan el is kelt.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2021
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Messze lakunk ha jól emlékszem, meg itt van még ez a covid is... A 4 mélyközép az egyforma, és össze vannak vegyesen kötve, hogy kiadják a kellő impedanszét? Az oldalain minek van szövet borítás ha az az? Mekkora átmérőjűek a hangszórók?
(#) fery45 válasza msteve hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Kedves msteve!
Szerintem az a te magánügyed, hogy használsz vagy nem használsz hangszínszabályzót. Én a hangszórók és váltóik fázis és frekvencia viszonyait vizsgálva hasonló torzítási jelenségekre figyeltem fel, melyek az erősítők hangszín szabályzóinál jelentősen nagyobbak. Erről rengeteget írtak már a szakirodalomban. Felesleges nekünk, kettőnknek, ezen okoskodnunk. Az erősítő gyártók nem véletlenül beépítik ezeket. Felvetődik bennem, hogy a gitárok effektjeit, szintik regisztereit, dinamika kompresszorokat, nagy erejű hangforrásoknál a mikrofonok jeleit hogyan kezeled? Ezeknél, és más-más hangszínezet keletkezik a természetes hangjukhoz viszonyítva.
A képedet nézve gratulálok a szép munkádhoz, főképp ha a faipari munkát is te csinálod. Nem hallom a hangját, de elhiszem, hogy szépen szól. Érdekelne, hogy a belső kárpitozást alkalmaztál-e , és hogyan méretezed?
Tisztelettel:H.F.
(#) fery45 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Kedves Cinema!
Nem szeretek így tanácsokat adni, mert nem ismerem az egyéni ízlésedet. Más részről itt többen hozzászólva segítségedre voltak. Kérlek vedd figyelembe az Ő véleményüket.
Ha eladtam egy hangdobozt, akkor a vevővel a stúdióban meghallgatva döntött a számára kellemes hangszínről és vásárolt, vagy nem. Ez nagyon egyéni ízlés kérdése.
Tisztelettel:H.F.
(#) GARFIELD13 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Szia!
Ha építenél mégis:
Ez pl. egy érdekes oldal, mert forintosítva is közli az építés adatait.
Mondjuk 5 éves már és "csalt", mert komplett, üres dobozt vett előlappal kiindulásnak.
Ez a kiinduló doboz most ennyi pénzért biztosan nem reprodukálható asztalosnál. (5780 Ft)
HD vario star alapra építés
Már akkor dobozból indulva 30 eFt volt a vége, + a beleölt munkaidő...
De mint mások is írták a választás joga a tiéd.

A kérdésedre felrémlett előttem még egy mostanában látott hirdetés.
Ott kaplaptartóba beleaplikált H2000-es 20-as mélyeket árultak a kalaptartóval együtt.
Van aki az autós dolgokat hozza be a lakásba, más meg a benti készülékekbe valót viszi ki a kocsiba.

Ezen felbuzdulva lehetne akár 2.1 is a rendszer. Egy 4 Ohmos kis mélyláda, dupla mélyekkel (isobarikban megépítve pl.) aminek vannak szatelit kimenetelei is és Videoton AB1010 vagy 1011, szateliteknek amik még nem olvadtak meg.
Az AB-ben max a mélyeket kell megperemezni és mehet olcsón a zene.
Így keverhető pl. teljesen a szobai és az autós zajkeltő, az építés meg a felújítás egyszerre.
Üdv.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Van más határ is. Mind a szoftveres szimuláció, mind a meghallgatás (mérésre még nem rendezkedtem be) alapján túl nagy doboz nyúlóssá teszi a basszust. Reflex doboz esetén ugyanis van egy rezonátor, amit egy X akusztikai impedanciájú (lehet hogy nem túl szakmai kifejezés) forrás gerjeszt. Elektromos helyettesítésnél a gerjesztő forrás legyen Ohmikus, a doboz és a cső pedig kapacitás és induktivitás. Ezek alkotnak egy veszteséges rezgőkört. Növekvő méret esetén a kör jósága növekszik, és bár erősödik a basszus, egyre inkább egy szűk sávra koncentrálódik. Van ugyan egy 15"-os hangszóróval épített 180l-es 40Hz-re hangolt ládám, az mélyre is megy, nem keni el a hangot, meg nem is brummog. Csak az nem fér be a szobába. Az a bajom, hogy minél többet mérek, tanulok, számolok, hallgatok, annál inkább kiderül, hogy vagy rossz hangsugárzóim vannak, vagy még rosszabbak. Pedig valami egyszerű trükkje lehet a jó hangsugárzónak, csak lehet hogy jó hangszóró kell hozzá. Azt már lassan kapizsgálom hogy mitől rossz egy hangszóró, mi miatt nem alkalmas sem zárt, sem reflex dobozba, de azt nem tudom hogy mit kellene változtatni a hogy alkalmas legyen.
(#) Cinema válasza fery45 hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Köszönöm neked és a többieknek is a tanácsokat, de ez az út nem járható számomra, sok a változó benne.
Mint említettem, kimondottan autós koaxiális, vagyis, kétutas hangszórókból szeretnék valami olcsó szobai hangsugárzót kreálni, PC-hanghoz.
Ezekhez keresnék általatok ismert és javasolt autós-hangszórót, a 16-17cm-es méretben.
Ha nincs ilyen javasolt, azt is írjátok meg.

Üdv!
(#) fery45 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Kedves Cinema!
Fent tartom a véleményemet, hogy a hangszóró megítélése erősen egyéni ízlés. Mivel nem ismerjük az ízlésedet, rendkívül nehéz tanácsot adni! Hidd el, hogy itt a kollégák jó tanácsokat adtak akár a VIDEOTON AB 1011 vagy a 2.1-t ajánlják.
Ami az autós hangszóró választásodat illeti az jó megoldás, mert ezek a hangszórók ajtóban, kalaptartóban, oldalfalban, műszerfal alatt egyformán jól szólnak "széles sávú" hangszínezettel. Jól hallgathatók a komoly-, nép- (cigány), zongora művek, fúvós- (réz és fa fúvósok), és egyéb zenék és énekek. Viszont hátrányuk, hogy kevés a mély a popzenék számára. Nem véletlen, hogy az autó rádiókhoz külön basszus hangszóróval erősítőket használnak. (2.1 rendszer!) Az említett VIDI. AB 1011-s is ilyen. Ennek még az is a hátránya, hogy a hasonló elektromos teljesítményhez viszonyítva halkabb a hangja.
Mindenképpen tanácsot kérsz, akkor azt javaslom, hogy 16x24 cm méretű ovál hangszóróval próbálkozz. Sok ilyen típus van. Ha ilyet vásárolsz, akkor javaslom, hogy a hangváltóban lévő elektrolit kondit (ha ilyen van) cseréld ki fólia kondira!
Az általad említett "16-17 cm-es méret" nem szerencsés, mert ezek általában közép hangúak. 80-100 Hz-től 8 -12 kHz freki. sávot sugározzák.
Bocsáss meg nekem, nem akarlak megbántani, ha te PC-s zenét akarsz hallgatni, tehát nem hanglemezt, FM és műholdas digitális rádiót, akkor bármilyen hangszóró is megfelelő!
Tisztelettel:H.F.
(#) fery45 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Kedves totbela!
A dolog természete olyan, hogy méricskél az ember és ekkor belezavarodik.
Tisztelettel:H.F.
(#) Cinema válasza fery45 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Értem és köszönöm.
A VT régi és az újabb H2000 hangszóróit látni sem bírom, hallgatni pláne nem.
Az autókban viszonylag új dolog a 2.1-es kiépítés, ez inkább döngetés, mint zenehallgatás kategória.
Van az autómban egész jó hangszóró, nem tudom, hogy milyen gyártmány, nem bontom szét, de kellemes hangja van, mind beszédre, mind zenére jó. Erre kell nekem a PC-hez is, nem csak zenehallgatáshoz, de "közeltéri" használatra talán oda megfelel. Szóval nézzek ovális koax-hangszórókat? Hmm, kevesebb van és drágábbak, de talán használhatóbbak?
Jó lenne ezeknek a hangszóróknak (16-17cm-es és a többi koax autós) a méréseiről valamit tudni, mit, hogyan mér a gyártó (forgalmazó-reklámozó cég), mert a mért, megadott adatokból valamennyit azért lehet hasznosítani, vagy elvetni egyes darabokat.

Üdv!
(#) tothbela válasza Cinema hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Azért vigyázz a gyári mérésekkel, mert a jó hangszórót valóban mérik, és az sem tökéletes. A rosszat pedig odahazudják. Természetesen nagyon szép adatokkal.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Idézet:
„Pedig valami egyszerű trükkje lehet a jó hangsugárzónak, csak lehet hogy jó hangszóró kell hozzá.”
Igen, valami ilyesmi trükkje van. A valóságban egyébként nem ennyire rossz a helyzet, mert valóban csúcsosodik a mélyátvitel, de lejjebb is kerül, ahol már a hangszóró átvitele is csökken, meg talán a zenében sincs már ott semmi.
A Laci elektromos-mechanikus átalakítós cikke jó olvasmány, de én már úgy vagyok ezekkel, hogy ha jó autót akarok, nem feltétlenül akarom tudni hogy a motorban milyen anyagból készült a gyűrű vagy a hajtókar, legyen jó és kész, a miért már nem érdekel, úgysem tudok házilag hangszórót készíteni, rosszat se, jót meg pláne.
Annak idején annyit figyeltem meg, hogy egy kommersz hangszóróhoz a jó mélyátvitelhez (zárt esetén) minél nagyobb doboz kell (és a formája sem tetszőleges), a jó terhelhetőséghez meg minél kisebb, azaz kevésbé engedje a "légrugó" lengeni.
Vagy ott vannak a mai nagyon érzékeny hangszórók, amiket alig kell meghajtani, cserébe a mélyátvitelük az siralmas, sávközépen tudnak 95dB körül, 60Hz-en meg már csak 85dB-t. Az érzéketlen hangszórónál meg ez az arány 3-4dB. És előbbiekből szoktak kétutast csinálni, fogalmam nincs hogyan.
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Ha pár hónappal ezelőtt szólsz tudtam volna konkrét típust ajánlani, de pont az ősszel lett kidobva a doboza. A 2000-es évek elején vettem az autóba egy Philips CD-s rádiót, ami később már VDO néven futott, soha előtte olyan szép hangú autós cuccom nem volt, meg azóta sincs (nagyon megbántam hogy eladtam a kocsival együtt). Ahhoz ajánlottak szintén Philips 3 utast, mindjárt vettem is belőle 4db-ot a kalaptartóba, nagyon jól, szépen szóltak együtt. Típust még csak közelítőleg sem tudok mondani, de kerek, 20cm átmérőjű, 3 utas hangszórók voltak, a szokásos apró lyukú fém rács borítással, szélén a márkajelzéssel mint pl. ahogy a Blaupunkt is kinéz.
(#) rozsdas111 hozzászólása Jan 17, 2021 /
 
Sziasztok! Hangdoboz hangváltójához szeretnék tekercset készíteni. Megfelelő erre a célra az ellenálláshuzal? A segédprogramok közt található kalkulátor használata nem teljesen világos számomra. Egyáltalán használható-e erre a célra, ha igen akkor melyik mezőbe kell megadni a tekercs átmérőjét ( külső vagy belső )? Melyikbe a huzal átmérőjét? Vagy tud-e valaki adatokat adni? Kéne három tekercs: 0,458mH, 0,270mH,1,850mH. Ezt a hangváltó variációt próbálom megépíteni.
(#) GARFIELD13 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Szigetelt az ellenálláshuzal?
(#) GARFIELD13 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 17, 2021 / 1
 
Szerintem te inkább ezt keresed:
zománcozott tekercselő huzalok
(#) antiktelefon válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Attól függetlenül ez a DC2050 hangváltója, nagyon sok van ezekből mindenhol. Szinte biztos, hogy a tekercselőhuzal anyagköltségéért tudsz venni egy teljes pár hangváltót, kész nyákkal.
(#) TAttila77 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 17, 2021 / 3
 
Ellenálláshuzal NEM!!!! Általában a hangváltókat bármilyen fajta, típús is legyen, igyekszik a hozzá értő megalkotója úgy elkészíteni és olyan módon, hogy minél kevesebb jel essen rajta, menjen pocsékba a hangminőség és érzékenység rovására. Hangváltó tekercseket igyekszünk a legkisebb ellenállásúra méretezni!!! Mindig!! Nagyobb teljesítményeknél elég vastag huzalt, 2-est használunk (PA hangváltók) Hi-fi esetén is ajánlott mélyhez legalább 1-es huzal, többi szekcióhoz is. Pár vattos magasnál (nax. 30W-ig elég 0,63-as huzal is) De RÉZ huzal! Ha van pénzed lehet venni kész szalagtekercseket is rézből és ezüstözött rézből, de az egy más világ.
Egy kicsit állj le egy szösszenetre a dologfal és nézzél meg pár értelmes leírást hangváltók mérekezéséről. Még a régi Klinger könyv is nagyon jó. Aztán agyalj kicsit és úgy ess neki a dolognak, hogy mit, hogy és miért kell...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2021
(#) GARFIELD13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Attol függetlenül ez nem a DC2050 hangváltója.
Az gyárilag egy pozdorjalapon van némi ragasztóval és tűzőgéppel rögzítve és más alkatrészekkel.
Ez "Robeston" váltója a 2050-hez.
Aki már hallott ilyet, az majd megmondja, hogy javított vagy rontott a helyzeten.
(#) antiktelefon válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Jogos. Ugyanakkor számítás nélkül, véletlenszerűen választott hangszórókkal olyan mindegy.
(#) GARFIELD13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Szia!
Az első dobozpárom amit anno használtan vettem már több mint 30 éve.
Lassan krisztusi korban van.
Biztosan nem a legjobb, de szerintem mostanában is lehet jóval drágábban venni nála rosszabbakat.
Mondjuk én már teljesen le vagyok ragadva a régi holmiknál és nem értem a legmodernebb műholdas hangszórókat sem
állvány műholdas hangszórókhoz
Az a csillagos egyes feladatvégzés is biztosan a magyar viszonyokra vonatkozik.
Ennyire szerintem már a google translate se hülye, ehhez kellett szerintem külön "hozzáértő" élő erőt is bevetni.
(#) fery45 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Kedves rozsdas111!
Sokszor találkozunk épületes hülyeséggel. Ilyen az "ellenállás huzal". A tekercsnek nem az a feladata, hogy a sorba kapcsolva a hangszóróval növelje az impedanciáját és csökkentse a hangszóró áramát és a létrejött hangerőt.
A tekercsnek két feladata van.
1. A mélyhangú hangszórónak a hangáramát késleltesse a feszültséghez képest. Optimális esetben 90 fokosnak kellene lennie.
2. A hangszóró impedanciáját a váltási sáv elejétől és a névleges értéktől (4, 8, 16 ohm) a váltási sáv végére végtelen nagyságúra növelje! De a váltási sáv közepén a névleges hangszóró impedancia kétszeres értékű legyen a tekerccsel.
A hangváltó méretezésnél nélkülözhetetlen az egyes hangszórók frekvencia sávjának alsó- és felső frekvencia határának ismerete. Itt sávszűrőket kapcsolunk a hangszórók elé.
A huzal vastagságát a hangszóró névleges teljesítményén fellépő hangfrekvenciás váltakozó áram effektív értéke határozza meg 2,5 A /mm négyzet áramsűrűséggel.
Röviden ennyit. Tisztelettel:H.F.
(#) antiktelefon válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Jó, a mai 5.1 meg 6*10^23 csatornás erősítőkre akasztott műanyagdobozokat minden veri
A DC2050 ár/érték arányban elég erős, főleg hogy mai is kapható bele hangszóró, perem és minden egyéb. Mondjuk akkor már a DC2040 nekem jobban bejött, én nem méregettem ezeket soha, de elfogadhatóan szólnak. Abba ne menjünk bele, hogy mennyire hifi vagy nem, mert nem hiányzik fölösleges vita.
(#) rozsdas111 válasza fery45 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat. Mivel abszolút nem vagyok szakember, csak lelkes kontár, így én tudok " épületes hülyeséget " kérdezni. Lehet hogy még tudom fokozni ha. Szóval a hozzászólásokból tanulva megtudtam hogy ez a huzal amire nekem szükségem van az nem ellenálláshuzal, hanem tekercselő huzal. Hogy a két fajta huzal teljesen más tulajdonsággal bír és más-más feladatra alkalmas. Köszönet érte még Garfield13nak és TAttila77nek. Szóval egy ilyen jelzővel bíró kérdés feltevésével is lehet hasznos infóhoz jutni. A dolog másik része az hogy tudom hogy ez egy módosított hangváltó ( ala Robertson ). Átgondolva a dolgot azt a következtetést vontam le,hogy sok munka lehet benne és talán jobb is mint az eredeti gyári változat. A gyárban gondolom a gazdaságosság jegyében született egy kompromisszum és megspóroltak néhány alkatrészt. Mivel a kereskedelemben nem találtam ilyen értékű tekercset ,ezért gondoltam megcsinálom én magam. Még nem adtam fel. A nyák már elkészült, a kondenzátorok megvannak, a tekercsek még megoldandók. Egyenlőre itt tartok. Még egyszer köszönöm az építő hozzászólásokat és ha van még tanács az szívesen fogadom.
(#) rozsdas111 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Köszönöm! Jól gondolom hogy akkor ezek a hangváltó tekercsek induktivitások? A segédprogramok közül a III. verziójúból a légmagos tekercsre vonatkozó kalkulátort használhatom? A tekercs fizikai méretét illetően ( D-L ), valamint a menetszám ( N) tekintetében korlátozottan szabad a választás, a lényeg hogy a megfelelő értéket kapjam?
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2021
(#) GARFIELD13 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 18, 2021 / 1
 
Szia!
Mielőtt teljesen beletekerednél, néz meg ezt pl:
Tekercsek

A 270-es van készen, a 458-hoz 470-es az 1,85-nél meg a 2 mH lehet jó.

Utóbbi kettő letekeréséhez meg kell valami LC mérő is, ha pontos értékeket szeretnél, vagy ennyi módosítást te is hozzáteszel a Robeston-hoz.

Mondjuk nekem úgy rémlik, hogy gyárilag csak 2 db tekercs, 2 db kondi és egy ellenállás volt csak a váltóban a 2050-nél, az még olcsóbb lenne (pontos értékekhez régi pc-n kellene kutakodnom).
A HFM is a 2050-et szidta legkevésbé az akkor tesztelt adagból, a gyári váltóval. Ez talán "dicséretnek" vehető
(1,85 légmagosban nem igazán lesz)
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2021
(#) tothbela hozzászólása Jan 18, 2021 /
 
Sziasztok!
Polipropilén membrán ragasztásához van valami házilagos megoldás? Kétkomponensű epoxi nem jó, mert most próbáltam egy levitézlett kis 8cm-es autós csodabogárral.
(#) TAttila77 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Igen azok. És a jelentős szórt mágneses tereikkel is nagyon figyelve számolni kel ,mivel drasztikus hatással lesz a hangfalad produktumára! Mivel zömeik, pláne a jobbak mind lég magosak kivétel nélkűl. Méghozzá aképpen, hogy mindegy milyen fajta és hány sávos, a tekercseket úgy kell a hordozó lemezen, vagy nyákon elhelyezni, hogy bármelyik bármelyikhez képest is mindenféle képpen 90 fokos merőlegest adjon. Ha pl. több közűl mondjuk egyik állva van leragasztva, és a következő már csak fektetve lehet jó mindegyikhez képest, akkor azt úgy kell helyzetében rögzíteni. Ne törekedj arra, hogy lemez vasmagos, vagy ferrit magos legyen, mert az még sokkal több probléma okozója, ami vájt fülűek számára azonnal hallatszik is. De pl. nagyobb kivezérlések mélyei igen hamar betelítik a tekercset és iszonyatos recsegéseket hallat a hangsugárzód. Pl. a méreg drága L-acoustics, Meyesound /PA márka/ Csak légmagos tekercset használt, amíg passzív váltó-szűrőket alkalmazott egy két tipusban.Pl. L-acoustics régi MTD 115-ben a koaxiális magasán az 500mH-is tekercs egy hatalmas 2-es huzalból tekert légmagos rétegenként ragasztott tekercs volt. Nem is veszett azon semmi hangjelből, ami igen az meg jelentéktelen volt. Ez csak példa egy nagyobb teljesítménynél. De jobb hi-fi hangfalak, amiket valóban igényes minőségnek lehet hívni, azok sem alkalmaznak, csak légmagos tekercset.
Na tovább nem regélek, tudnék az audiológiáról napokig itt /is/ írkálni. Túl sok dolgot írtam ígyis már, ha még van kérdésed, privátban... komunikáljunk.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2021
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Épp ezért a paneleden én az L2-t vízszintbe helyezném és úgy rögzíteném oda ragsztóval és kábelkötegelővel pl.
(#) rozsdas111 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Igen a gyári váltó három tekercs és két kondenzátor. De a tekercsek és a kondenzátorok értékei mások. Van egy pár 2050E-m itthon, szeretem is a hangját, de szívesen kipróbálnám ezt a módosított váltót is. A gyári 2050 nagyon kellemes hangzású doboz, bár inkább nagyobb hangerőnél jön meg a valós tudása. Kis hangerővel teljesen középszerű a hangzás minőség, bár ez lehet hogy az elhelyezése miatt van. Nálam asztalon közvetlen közel van hozzám és a szoba akusztikája sem a legjobb.
Következő: »»   109 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem