Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Háromfázisú motor (vezérlése)
 
Témaindító: zsocaman, idő: Ápr 21, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) kadarist válasza mateatek hozzászólására (») Szept 25, 2022 / 1
 
Szia! Igen, lehet és eléggé hatékony ez a megoldás.
(#) mateatek válasza kadarist hozzászólására (») Szept 25, 2022 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat. Akkor ez alapján tervezek.
(#) erbe válasza mateatek hozzászólására (») Szept 25, 2022 /
 
Lehet, csak nem pont így. Külön mágneskapcsolót kell használni a fékezéshez. Amíg az egyik kiesik és a másik meghúz, van ideje megszűnni a megszakításkor keletkező ívnek. Máskülönben van esély arra, hogy még él az ioncsatorna az érintkezők között és a rákapcsolt rövidzár vagy DC fékezőáram zárlatot okoz. Cseréltem ilyen egyszerűsített fékező áramkörben összeégett mágneskapcsolókat. A morze érintkezőkkel még nagyobb az esély (KR - kisrelé).
(#) mateatek válasza erbe hozzászólására (») Szept 25, 2022 /
 
Két hozzászólás között elkészült a nyák és ki lett forrasztva. Remélem jó lesz. 3 morzés relét használok. Viszonylag ritkán lesz csak rá szükség.
Ha esztergán menetet vágok, akkor a menet végénél, amikor kiveszem a kést, ellen kell kapcsolni a motornak, hogy ne menjen tovább a szán. Ha esztergálás közben az asszony bekapcsolja valamelyik nagyobb fogyasztót, én meg rákontrázok a gépre, akkor elő fordul, hogy az egyik fázis kismegszakítója leold. Ilyenkor hiába váltok forgásirányt, két fázissal a motor csak megy tovább ugyanarra és mire rájövök a hibára, a szán az egész mindennel együtt belemegy a tokmányba.
Erre készül egy fázis figyelő elektronika. Ha valamelyik fázis eltűnik, akkor a relé átkapcsol és rövidre zárja a motor tekercseit.
(#) erbe válasza mateatek hozzászólására (») Szept 25, 2022 /
 
Ezeknél a 3 morzés reléknél nagyon kicsi a távolság az érintkezők között. Ráadásul a legtöbbnél még elválasztó falak sincsenek az egyes érintkezőcsoportok között. Volt rá példa, hogy így elkészített gépet kellett átszerelnem mágneskapcsolókra, mert rendszeres volt az áthúzás.
Ha vannak 400 V-os tekerccsel működő mágneskapcsolóid, bekötsz egy fő bekapcsolót és két irányváltót. A fő kapcsoló működik pl. L1 -L2-vel, a váltó kapcsolók működnek L2 -L3-mal. Már meg is van a fáziskimaradás elleni védelem.
(#) Devourer. hozzászólása Okt 19, 2022 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítség kéne! Van egy 3 fázisú szivbattyúm, amit egy beszerzett frekvencia váltóm amit egy nyomás kapcsoló vezérel. De olyan jellegű problémám lépett hogy ha áramszünet történik nálam, akkor a nyomás lemegy teljesen, amikor visszatér az áram akkor a nyomás kapcsoló nem tudja vezérelni a frekiváltót, csak akkor működik minden újra zökkenő mentesen, ha kézi vezérlésbe addig azivatom a vizet amíg a megfelelő nyomást elnem éri, hogy kapcsoljon a nyomáskapcsoló és utana visszarakjam a frekviváltót ugyanarra a programmjára. Hogyan tudnám ezt a kis kellemetlenséget kiküszöbölni?
(#) VIM válasza Devourer. hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Szia! Miért a frevenciaváltót kapcsoltatod a nyomáskapcsolóval, miért nem a szivattyút?
(#) Lacika71 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Én küzdöttem ugyan ezzel a kis esztergámon. Sosem volt jó! Két régi 6.8ohmos ellenállásra kapcsoltam rá a motort megállításkor. Persze teljesen sosem állt meg a motor. A vége egy vektoros frekiváltó lett, sok szenvedéssel a majdnem tökéletes beállításhoz. Viszont a fogyasztás is nagyot csökkent a fékezés is rendben van és a szijjat sem kell sűrűn áttennem másik fokozatba. Az erősebb motor viszont kell. Nekem 750W helyett 2.2 KW-os motor van a gépen.
(#) Devourer. válasza VIM hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
A nyomás kapcsoló kapcsolja a frekiváltót es miután kapcsolja az indítja be szépen a 3 fazisu szivattyút, majd kapcsolka le a frekiváltót a nyomás kapcsoló ha elérte a megfelelő nyomást. De ezzel csak akkor van baj, ha aramszünetem van, ezt akarom kikerulni, mivel lehetne?
(#) Hutty válasza Devourer. hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
A nyomáskapcsoló nullától x-ig be kapcsol, x felett meg ki. Gondolom, áramszünet után is kötelezően kellene indítania a meghajtást. Ha nem:
A frekiváltó beállításaiban kell olyannak lenni: - áramszünet után újraindítás szükséges. -
( Ez védelmi funkció, a Lenze szereti gyári értéken a "bekapcsolva alapbeállításon" átadni. )
Ez meggátolja, hogy áramkimaradás után újra induljon beavatkozás nélkül a meghajtás.
Ha igen, ezt kikapcsolva, egyből indul, ha a feltételek ( indítóbemenet - on - ) teljesülnek.
(#) Tomi111 válasza Devourer. hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Ha a frekiváltó nem tudja ezt( az újraindítást) vagy nem tudod programozni, akkor megoldás lehet egy meghúzáskésletetésű időrelé sorbakötve a nyomáskapcsolóval. Áramszünet után késletetve húz meg, addigra üzemkész a frekiváltó. Nem tudom mennyi idő, de gondolom pár másodperc lehet. Lehet így sem működik...ki kell próbálni!
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem