Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Nem próbáltál még úgy csinálni dd fejet hogy két különálló
D forma aminek a közepe 3-4 centi szélességű és ha készen van akkor öszeforgatod és tudod állítani, csak kell egy jelölés rá hogy a végén összefogatásnál ne fúrd meg a tekercset? Így bármilyen variáció kipróbálható lenne, a tekercselés is egyszerűbb mert oldalról lenne egy nút a drótnak.
Nem próbáltam még, de igazából megfontolandó.
Hamarosan valószínűleg nekiállok az 5-20 kHz-es négyszögjeles átépítésének. Van néhány hibája. Főként a fejjel. Külön van az adó és a vevő tekercs kábele fölvíve. Ha az adó tekercs kábele elmozdul a vevőhöz képest, vagy fordítva, az fals jelet generál. Nagy áram folyik az adó kábelben és ez indukál jelet a mellette lévő kábelben. Át kell dolgoznom a kábelezését a fejnek, Illetve sajnos a vizes fű elleni védelmet sem tudom használni a négyszög jelesnél, mert azt is találatnak látja. Igaz, hogy statikusan, de akkor is ott van a jele és esetlegesen ki is ülteti a vevő erősítőt. A hozzászólás módosítva: 13:03
Ami még jó lehet és többször nekiálltam csak anno nem
volt türelmem hozzá hogy egymás mellé tekered a drótokat egyetlen sorba laposan. Elég macerás és naponta csak pár menetet tudsz csinálni, illetve árnyékolni is nehezebb.
Ha ki lehet alakítani nagy helyet a sablonban a tekercsnek akkor valamennyire járható út lenne szerintem az a fajta tekercselési mód is ahogy a csöves kimenőtrafók készülnek. Vagy még azon is lehetne javítani. Tehát, legyen mondjuk 10 menet egy sorban (csak tipp). Fel van csavarva a 10 menet, jön a következő sor. Na de nem visszafele, tehát a 11. menet nem a 10. tetejére kerül hanem vissza van vezetve a huzal és a 11. menet az 1. menet tetejére kerül, ezáltal csökken a tekercs önkapacitása. Ezt még meg lehet spékelni azzal, hogy a drót mellé oda van fogva egy azonos átmérőjű damil, így minden egyes menet dupla olyan távolságra lesz egymástól.
Sokkal sokkal több idő így elkészíteni egy tekercset, de biztosan sokkal kisebb önkapacitása lesz. Szétvehető D forma, a szélén belemarva a tekercsnek a nút. Amikor kész a tekercs, meg kell fújni lakkal hogy ne csússzon szét, a D sablont szétvenni és kivenni belőle a kész tekercset. A D közepe kifúrva, így be lehet fogni valami gépbe, vagy egy kézi hajtókarra, és lehet úgy tekerni mint egy csévét, gyorsabban megy. Idézet: „Ezt még meg lehet spékelni azzal, hogy a drót mellé oda van fogva egy azonos átmérőjű damil, így minden egyes menet dupla olyan távolságra lesz egymástól.” Ez azzal a problémával jár, hogy a menetek között kevésbé lesz szoros a csatolás és ez miatt azonos induktivitáshoz több menet kell. Csináltam hasonlót, mégpedig úgy, hogy megvastagítottam a szigetelést a zománc huzalon. Kisebb lett az önkapacitása, de az induktivitása is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |