Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   273 / 274
(#) tursaba válasza pittyu2 hozzászólására (») Vas, 20:26 /

Pálcás ember, ha van.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 19:46 /

Egyszerübbé tettem a tervet, a változó hullám nem jó mert kihagyhat dolgokat, helyette
egy ESP32s3 processzorral egyszerre 5 különböző frekvenciát (4, 8, 12, 16, 20 kHz) rakok össze egyetlen komplex jellé, ezt egy DAC és egy D-osztályú erősítő tolja ki a 30 cm-es DD fejre. Így egyszerre látja a mélyen fekvő nagy vasakat és az apróbb tárgyakat és így pontosabb lehet mert össze tudja őket hasonlítani hogy mindenhol ugyanazt látja vagy téves, esetleg vasnak lát olyan tárgyat ami nem az.
A vevő oldalon egy opa erősitőből egy 24 bites ADC_be menne a jel, az adótekercsnél sorba kötve egy 0,5 ohmos ellenállást ahol az esp figyeli a kifelé menő jeleket, ha valami elhúzza a fázist akkor korrigálja egyből.
Az esp32s3-ban (duola mag, 240 MHz) van MI ami külön tudja választani az 5 frekvenciát és tudja elemezni egyszerre, ki tudja vonni teljesen a talajhatást, illetve próbalengetéssel tanitható is.
A d osztályú erősítő azért kell hogy szép színusz legyen illetve az esp vissza tudja szabályozni az adóteljesítményt torzítás előtt, így kell a fejbe egy Step-Up konverter (12v)és árnyékolni is kell a paneleket.
Annyi a hiba az egészben hogy amikor leadja az esp a jelcsomagokat addig nincsen vétel, mert bezavarna a jelbe. ha egy métert lengetünk akkor összesen 1mm kiesik, maxon 96 000 minta/másodperc aminek a töredéke is elég.
Van az espén egy olyan funkció ami nem wifi és nem is bluetooth, esp-now a neve, 1–2 milliszekundum alatt átküldi az adatcsomagokat a másiknak.
Linkelek majd egy videót ahol szinte teljesen kész a fejegység, a fejből csak számokat kap és az alapján jelez, direkt csináltam dupla találatot amit ki is jelez, a hangon még azért dolgozni kell picit.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 19:56 /

(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 19:56 /

Most valamit nem értek teljesen. Ha jól veszem ki az írásodból, akkor szinusz jellel dolgozol. A szinusz jelhez hangolt adó tekercs kell. (A vevő tekercsbe most ne menjünk bele) Ha hangolt az adó tekercs, akkor csak egy frekvencián fog rajta áram folyni. A többin nem. Ahhoz, hogy legyen valamelyest mágneses térerőd, kell az áram. Miként tudod elérni azt, hogy a tekercsen minden frekvencián megfelelő áramod legyen?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 20:12 /

Pont az a lényege hogy nem lesz hangolva csak rá lesz
küldve a jel, egyenlőre 12v de lehet 24 is, az esp
megoldja hogy azonos legyen a "térerő", kb. úgy mint
egy potméter, 4khz-nél 0.1-es szorzóval dolgozna,
20khz-nél meg 0.25.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 20:14 /

Mármint a d osztályú erősítő tápja a 12-24v.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 20:15 /

Milyen induktivitású tekerccsel dolgozik az adó?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 20:33 /

Szt. 3-6mH körül, ez a fej megmaradt régről és pont tőled kaptam,
20ohm az adó, 24ohm körül van a vevő, nem túl ideális
de most ez van.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 20:51 /

Durván úgy kell elképzelni hogy az adótekercsnél lévő figyelő
ellenállás rá van kötve egy pcm1802 ad konverter egyik csatornájára,
a másik a vevő részére és ezt hasonlítsa össze az esp, ha szépen lassan mászik el
akkor utánaállít, ha viszont fém van az gyors jel és egyből mér.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 20:52 /

Mi a működési elve ennek a gépnek, ha nem titok? A négyszög jellel működő multifrekis gépet azt értem. De a szinuszosnál nem tudom, hogy abból a "katyvasz" jelből miként lehet a vevő oldalon kimazsolázni a találatot, illetve a talajt. Illetve azt sem nagyon értem, hogy ha a vevő tekercs hangolatlan, akkor azon egy alap frekvencián hajtva sem lesz szinuszos a vett jel, hát még ha egyszerre több komponens van jelen. Illetve az sem tiszta előttem, hogy miért van szükség 5 különböző frekvenciára. Az én eszem szerint, ha a találatot megmérem 4, illetve 20 kHz-es jellel is, akkor abból kiszámolható szoftveresen az, hogy milyen válaszjele lenne más frekvencián. Habár ez utóbbi kérdésemre leírt válaszomban nem vagyok teljesen bizonyos, de egyenlőre így gondolom.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 20:58 /

Vlf-smf
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 21:00 /

Idézet:
„Durván úgy kell elképzelni hogy az adótekercsnél lévő figyelő
ellenállás rá van kötve egy pcm1802 ad konverter egyik csatornájára,”

Ezt a megoldást mellőzném. A soros ellenállással lerontod a tekercs jóságát. lesz egy csomó veszteséged. Áramváltó tekercset neki.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 21:03 /

Nem tudom mekkora áram folyna azon, az lehet kevés
az ad konverternek, olyannal még nem dolgoztam.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 21:08 /

Idézet:
„Nem tudom mekkora áram folyna azon”

Olyanra tekered, amilyen áramot szeretnél. De az ADC-nek feszültség kell és nem áram. Ezt pedig az áramváltó tekerccsel nagyon jól meg lehet oldani.
Egyszerűen le tudnád írni azt, hogy mi ez a Vlf-smf, és mi az elve?
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:08
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 21:23 /

Simultaneous Multi-Frequency a neve, ilyen pl. a Minelab equinox,
az Deus xp 2 és a Nokta legend is, a lényege hogy egyszerre
küld a tekercsre több frekvenciát (4-45khz), azokat processzorral
szétválogatják külön külön csatornán és összehasonlítják.
Elvileg olyan apró jeleket is kiszűrnek amit sima keresővel
képtelenség.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 21:29 /

Idézet:
„azokat processzorral szétválogatják külön külön csatornán és összehasonlítják.”

Na, pont ez érdekelne.
Értem én, hogy apa és anya összebújik, abból lesz a baba, de kissé konkrétabban miként történik ez?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 21:42 /

Visszacsatolási hurokban figyeli a jelet hogy a
beépített órajelhez vagy ilyesmihez képest alul vagy felül van az
értéke és az alapján módosít, lesz rengeteg 0 és 1-es.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 21:53 /

Az esp azt nézi hogy milyen gyorsan változnak a jelek amit kap, ha lassan
az pl. az 5khz, ha gyorsabban akkor 10khz és szétválogatja, közben meg
nézi hogy mikor küldte és mikor jött be tehát tudja a fázisát is, olyan mintha
sok pici csomag jönne.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 22:03 /

Az a lényege hogy egyszerre nézi az összes fáziskésést és ez alapján dönti
el hogy mit fog továbbküldeni, egy sima gép pl. vasnak néz egy érmét a
több frekvenciás pontosabban mondja meg hogy mi az mert összehasonlítja
a többi frekvenciával. Ha 2 freki azt mondja vas, de 3 meg érmét mond
akkor érmét fog jelezni.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 22:09 /

Idézet:
„Ha 2 freki azt mondja vas, de 3 meg érmét mond akkor érmét fog jelezni.”

Vagy becuppantottam a vaskarikát.
Miért jobb ez az elv a négyszögjelesnél?
Visszatérve pár hozzászólással, a Deus 2 az tudtommal négyszögjellel működik. Legalább is, ami szkóp fotókat láttam róla, az alapján az.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 22:29 /

A deus tudtommal színuszos, mindenhol azt olvastam eddig hogy
a színuszos jobban diszkriminál.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 22:48 /

Fene se tudja. Ha láttad a négyszög jellel működő gép jelalakját, akkor tudod, hogy a szinuszos miért úgy változik, ahogyan. Ha valamiben van infó, akkor az a négyszög jeles. És ha már négyszög jeles, akkor el is lehet felejteni a frekvencia fogalmát. Ott csak az van, hogy gerjesztünk és onnan veszünk mintát, ahonnan akarunk. Ha a jel elejéből 10 μs-os mintát, akkor ott a 100 kHz-nek megfelelő válaszjelet kapjuk. De mégis tud jól szelektálni, mert ha gerjesztünk 200-250 μs-ot, akkor ott már a nagy tárgyak válaszjelét is mérni tudjuk.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 23:13 /

Négyszögjellel még nem próbálkoztam de ott az a baj hogy
valószínűleg nem lehetne 4-5 frekvenciával hajtani.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 23:19 /

Éppen ezt próbálom elmagyarázni. A négyszög jelben gyakorlatilag ott csücsül az összes frekvencia, amit szeretnél. És az a szép benne, hogy ki is lehet bogarászni belőle egyszerűen.
https://www.mathsisfun.com/calculus/fourier-series.html
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 23:26 /

Az a gond hogy smf keresőt csak tiszta színusszal lehet hajtani
különben megbolondul és nem tudja mit csináljon, legalább is elvileg,
gyakorlatban attól még működhet, egyszerűbb a négyszöget
kezelni és előállítani.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 23:28 /

Amúgy a négyszög jeleket is lehet kombinálni. Én 5 és 20 kHz-es kombinált négyszög jeles gépet építettem.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») 8:28 /

Még ki kell üríteni a fejemből az előző projektet, (led vezérlés)
ott volt négyszögjel, akkor vettem egy logikai analizátort
amin szépen lehet követni akár 8 csatorna jelét is, az hasznos dolog.

Elvileg a multi frekvenciás gépek litze huzalt használnak,
azt próbáltad már fejben?
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») 8:34 /

Idézet:
„Elvileg a multi frekvenciás gépek litze huzalt használnak, azt próbáltad már fejben?”

A négyszög jellel hajtott esetében az adó tekercs az abból készül. A vevő részen kicsit határozatlan vagyok ez ügyben, mert ott az lenne az ideális, ha a vevőerősítő saját zaja miatt minél nagyobb jelet szolgáltatna a tekercs. Tehát sok menet lenne rajta. De mivel nagyon nagy frekvenciájú összetevők is vannak a jelben ezért kicsi önkapacitással kellene rendelkeznie. Tehát sok menet és kevés önkapacitás. A kettő üti egymást. Nem tudom, hogy a litze ilyen szempontból segítene, vagy rontana.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») 8:57 /

Valahol olvastam négyszögjeles gépről amit litze huzallal
tekercseltek, vevőt is, ott írta a srác hogy a vevőtekercsnél
párhuzamosan be van rakva egy 20k trimmer poti amivel
beállítja hogy ne legyen kilengése de még ne torzítson a négyszög.
(3-5kohm körül)
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») 12:31 /

Igen, a négyszögesnél csillapítani kell a vevő tekercset. Minél kisebb önkapacitású a tekercs, annál nagyobb ellenállás kell a csillapításhoz és annál szebb a jele. Kompromisszum kompromisszum hátán. Szerintem a litze huzal a vevőnél nagyobb önkapacitást okoz, mert az egymás mellett lévő menetek közelebb tudnak kerülni egymáshoz.
Az a gond, hogy egy fejet nem csak a műhelyben, de a terepen is le kell tesztelni. Nagy munka a sok eldobott fej. Meg sok pénz.
Következő: »»   273 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem