Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   53 / 59
(#) bady70 hozzászólása Dec 25, 2017 /
 
pedig ilyen szépen sikerült panelt még nem csináltam
(#) Moszkvai válasza bady70 hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Igazad van, a fólia oldalt tükrözni kell. Egy kicsit megtévesztő, hogy a beültetés tükrözve volt a nyákoldal pedig nem. A vasalásnál figyelni kell, hogy nem mindenki vasalással készíti a nyákot.
Érdemes a beültetési feliratot is rávasalni, nagy segítség. /Az már tükrözve van/
Remélem a második is szép lesz! A hangja pedig kárpótol majd!
(#) jani76 hozzászólása Dec 26, 2017 /
 
Minden esetre érdemes lett volna megadni melyik technológiához van megadva a nyákterv, valamint ha cikket írtam, egy pár e-mail-es egyesztetést végeztem a kiadó oldallal, hogy megfelel e amit gondolunk.
Egyébként véleményem az, hogy az "A" osztályú erősítőfokozatok szerencsések ennél a receptnél, ami miatt jó lehet a hangja. Én még egy trükköt megosztanák. Hogy jobb legyen az ellenütemben lévő tranzisztorok munkája. Javítani lehet a hőmérsékletstabilitásukat, ha a meghajtó kis tranzisztorokra nyomunk egy pici purhabot, és húzunk rá egy valamivel nagyobb zsugorcsövet. Csökken a leadott hő. Kisebb lesz a fokozatok hő és fázis mozgása asszimetrikus vezérléseknél. Rotel erősítőben láttam.
Olvastam hogy van akinek a mélyhang nem elég megfogott. Itt viszont a kimenőkondikkal kell kisérletezni. Plusz esetenként párhuzamosan kötni egy pár mikros MKT, MKP kondit. Mondjuk ezt a magashangok hállálják meg. A tápban viszont kellően nagy puffereket használjunk.

Bocsánat ha ez ellenkezne bárki véleményével.

Tisztelettel: Bodnár János
(#) cruisher hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Megvan valakinek a HEED Q-PSU kapcsolási rajza? Vagy esetleg a PX táp rajz?
Egy Quasar phonohoz szeretném utánépíteni.
Köszi előre is!
(#) khaosz hozzászólása Okt 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Mondjátok, hogy van még itt valaki, aki még segíteni is tud nekem!!!
Csatoltam a .LAY-t, amelyiket megépítettem és a pdf-t, hogy utalni tudjak a problémámra.
A történet: Nyugalmi áram mérése közben rövidre zártam T11 kollektorát és emitterét. R36 (0.33) látványosan szétégett. Tranzisztorok cserélve (mind), R36 cserélve. Leég. R27 (100Ohm) látványosan megadja magát. Azóta észrevettem, hogy D3 is tönkrement. Ezekkel együtt újra cseréltem tranzisztorokat. Halkan még lehetett is hallgatni, de emelve a bemenő jelen, újra látványosan leég R27.
Megjegyzés: Mielőtt összeértettem volna, hallgattam, de akkor csak halkan, ez alapján akár akkor is meg lehetett a probléma... Másrészt multiméterrel összehasonlítva a két oldal beépített alkatrészein mért értékeket, nem veszek észre különbséget. (Alkatrészek újra beültetése után és a másik oldallal semmi gond.)
Kérdés: Megjósolható, mint a hollywoodi filmek... Hol keressem a hibát, mire gyanakodjak?
Utóirat. Egy drágább DAC és szintén drágább diy hangfal közé rakva bizony mosolyt fakasztott az arcomra míg halkan hallgattam!!! Nagyon szépen tud szólni.
Köszi a segítséget!
(#) reloop válasza khaosz hozzászólására (») Okt 10, 2018 / 1
 
Szia! Jó lett volna egy fotó a beültetésről is. Ezen NYÁK-terven a rajzolás kényelmi szempontja miatt az egyik oldalon a BC tranyók bázisát a lapolt oldal felé kell kihajlítani. Ezt vajon figyelembe vetted a tranzisztor garnitúra cseréjekor?
Mivel vesszőparipám, súlyosan el kell ítéljem a tápszűrésnél a vezetősávok kialakítását

Ilyen alkalmakkor az is elő szokott fordulni, hogy NPN és PNP el van cserélve, nézd át!
Egész konkrét hibára is rámutathatunk, ha ráírod a rajzra valamennyi tranzisztor kollektor, bázis és emitter testhez képest mért feszültségét. Sok közös pontjuk van, nem olyan nagy feladat az, mint amilyennek első látásra tűnik.
Az R27 füstöléséből egyelőre annyit tudunk, hogy a T6 táján komoly hiba van. Annak kollektorából csak 4 mA áram folyhat, ami maximum 1,6 mW-tal fűtheti az R27-et.
(#) Ge Lee válasza khaosz hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Ahogy már reloop írta nézd meg nincs-e valami rosszul beültetve, és az élesztéshez használj labortápot, vagy valami áramkorlátot, akkor nem fognak alkatrészek tönkremenni. A "nagyon szépen tud szólni" megállapításhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy a helyedben kipróbálnám a cső nélkül is.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Miért? Cső nélkül szebben szól?
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szerintem, meg még néhányunk szerint igen.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Melyik változatot ajánlod megépíteni?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018
(#) CIROKL válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Van változat? Ha van ?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018
(#) pjg válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Nem tudom. Ezért kérdem. Vagy csak kiveszem a csövet és kész?
(#) CIROKL válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Az attól függ milyen s megépitett változat ha netán csöves akkor kiveszed áthidalod és ennyi
(#) pjg válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Látom már. Van az Obelisk végfok és teszek elé csöves, vagy HTA, vagy akármilyen előfokot.
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Csak kiveszed a csövet és kész. Már kommersz alkatrészekkel (pl. Yageo) is olyan hangja van, amilyen szerintem egyetlen másik kapcsolásnak sincs ennyi félvezetővel (6db tranyó). Onnantól meg olyan alkatrészeket teszel bele amilyen szem szájnak (fülnek) ingere.
(#) khaosz hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Itt a kép a beültetésről. Bejelöltem azokat, amik biztosan tönkrementek. Kiszedtem bc556-okat és bc546-t. A rövid lábak miatt nem tudtam erősítést mérni a rajtuk, de nyitófeszültség alapján csak 546 tűnik rossznak. Látszólag nem cseréltem fel sem a lábakat, sem a típusokat. Gondolom ennél többet nem tudtok a képről mondani, de ezen ne múljon. Hétvégére veszek még BDW-ket, hogy cserélhessem, aztán méregetek. Gondolom rövidre zárt bemenettel ajánlott. Áramkorlátot pedig szintén csak gondolom, de a pufferkondi után kellene beraknom.
Jól esik, hogy majd egy év szünet után beírok ide és egyből mennyi segítő ember reagál!
(#) CIROKL válasza khaosz hozzászólására (») Okt 11, 2018 / 2
 
Szerintem minden félvezetőtt ellenőrizd az a legegyszerübb .
5-10 perc az egész aztán ami rossz.cseréld utána ennek menni kell .
Egyszerű mint egy faék.
(#) reloop válasza khaosz hozzászólására (») Okt 11, 2018 / 1
 
Szia! Aki megfigyelésre jelölte a témát, kap üzenetet, ha valaki hozzászólást írt, nincs itt semmi ördöngösség.
Komoly zárlat után nem szoktam egyből beültetni a végtranzisztorokat, kis trükkel tesztelhető a meghajtó fokozat. Ez esetedben abból áll, hogy T10 helyén a bázis és az emitter forrpontokat egy darab huzallal összekötöd. Jó áramkör esetén a kimeneti csatoló kondi előtti ponton a tápfeszültség fele mérhető és T5 C-E feszültség beállítható 2 V-ra. Nincs rendellenes melegedés.
(#) khaosz hozzászólása Okt 12, 2018 /
 
Reloop tanácsa szerint próbáltam éleszteni, azaz darlingtonok nélkül. Nem a tápfesz felét mértem a kondi előtt! Ezek után végig mértem az összes tranzisztor feszültségét (BDW-k most sem voltak beforrasztva). Közös pontok ide vagy oda, utólag néztem mit nem kellett volna többször mérnem, így a több mérést is többször írtam be, többé-kevésbé egyező eredményekkel.
Ahogy a képhez is beírtam, T7 emitterén nem tudtam pontos értéket mérni, ott folyamatosan csökkent feszültség, ahogy multiméter mért.
Így már van rálátásotok, mit forraszthattam el?
CIROKL, én szuperhős vagyok! Az a szuper-képességem, hogy spontán el tudom rontani bármely faéket.
(#) reloop válasza khaosz hozzászólására (») Okt 12, 2018 / 2
 
Gondosan mértél.
Az eredmények azt mutatják a jelenleg beépített alkatrészek jól működnek.
A T7-nél van egyedül gond. A bázisának nem lehetne tartósan 0,7 V a feszültsége, R26 közel a tápfeszültségre kell töltse C10-et. A voltmérőd belső ellenállása természetes, hogy kisüt valamennyit a töltöttségéből, de a 0,7 V elfogadhatatlanul alacsony. Az emitteren mért feszültség reális.
Végeztél alkatrész cserét, vagy csak a végtranzisztorokat távolítottad el?
Az R27 elégését a végtranzisztorok esetleges hibájával sem tudom összefüggésbe hozni. A forrasztási oldal szépen le van takarítva? A forrasztási segédanyagot lemostad már? Attól kitelik, hogy kiszámíthatatlan módon elkezd vezetni, kis forrasztgatástól, mozgatástól változhat is a fals vezetés állapota.
Az R21-en tekernék egy kicsit a nagyobb ellenállást adó irányba, hogy alacsony legyen a nyugalmi áram az élesztés soron következő lépésénél.
Jöhet ki az átkötés és mehetnek be a legalább diódavizsgálóval ellenőrzött végtranzisztorok. A biztosíték lemaradt a NYÁK-ról, a trafóról érkező vezetékek egyikébe tennék soros 10 Ω-os ellenállást áramkorlátozónak. Lássuk mennyire fut fel a tápfeszültség?
A végtranzisztorok beforrasztása előtt ne feledd kisütni a tápszűrő és a kimeneti csatoló kondikat, valami pár ohm-os terheléssel.
(#) khaosz válasza reloop hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Cseréltem az alkatrészeket. Kapirgáltam gyantát. T7 bázisa is rendesen működött utána. (Asszem 70v környéke). R21 max ellenállás irányába tekerve, bemenetre rövidzár. Tápra rákötve, nyugalmi áram méregetés. Ahogy melegszik (márpedig melegszik) csökken kicsit. A hő miatt gondoltam 150mA elég lesz nekem, rajta hagyom úgy, figyelem hogy melegszik. Már-már lekapcsolom egy óra után, egy utolsó mérés 150mA-el (51mV), erre ismét megcsúszott kezemben a multimeter ceruzája. Rövidre zártam, elfüstölt.
A segitségeket köszönöm még egyszer! A többi már nem rajtatok múlik...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) CIROKL válasza khaosz hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
150mA ?
Nem sok az egy kicsit!
(#) khaosz válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Emlékeim szerint 100-200 mA az ajánlott. De ezek szerint rosszul tudom. Mennyi kellene legyen?
(#) Ge Lee válasza khaosz hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Olyan 40mA körül. Illetve javítom magam, a végfoknak kell ennyi, plusz az uborkás üveg árama.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) khaosz válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Jézusom! Jól benéztem valamit... Ezer köszönet és hála!
(#) CIROKL válasza khaosz hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
30mA.
Eredetileg Max 50- 60 ig. Kisérleti jelleggel.
(#) reloop válasza khaosz hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Ebből is van tanulság. Ezzel a mérőcsúccsal még számtalan készüléket tönkretehetsz, de akár meg is előzhető a baleset. Szigeteld a mérőcsúcs fémes részét annyira, hogy csak a hegye maradjon szabadon. A szigetelés lehet olyan mértékű, hogy szomszédos IC lábat se lehessen vele összezárni.
Praktikus a vékony zsugorcső, de szigetelő szalag is megmenthette volna a tranzisztoraidat.
Gyanítom tartottad a két tapogatót az emitter-ellenálláson és tekerted a nyugalmi állító potméterét - öreg hiba. Beállításhoz csipeszes mérőzsinór kell, egyik kéz a potit tekeri, a másik a kapcsolón (!), hogy rendellenesség esetén azonnal tudj reagálni.
(#) khaosz válasza reloop hozzászólására (») Okt 15, 2018 / 2
 
A lényeg: hallgattam vagy két órát! Igaz csak halkan, de minden rendben és szépen szólt. Köszönöm nem csak ezt az utolsó oldalnyi választ, hanem az egész információhalmazt, amit felraktatok ide a fórumba! Most egy olyan erősítő tulajdonosa vagyok, amilyen szép hangú egyik barátomnak sincs és ráadásul ezt magam csináltam. Csak legyen kész a dobozolás, hogy leeshessen az álluk.
Amúgy nem vagyok ilyen vagány, ahogy elképzelted. Csak rástresszelek és elkezd remegni a kezem. De zsugorcső ezen is segített.
(#) Ge Lee válasza khaosz hozzászólására (») Okt 16, 2018 / 2
 
Még egy tanulság, magad készítettél egy olyan erősítőt ami nem került százezrekbe, milliókba, nem kellett hozzá drága cső, kimenőtrafó és egyebek, mégis szép hangja van.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Nemrég akadtam rá véletlenül a Quad 303 rajzára, ami kísértetiesen emlékeztet a HTA kapcsolására. A 303 valamikor a 70-es években készült, akkoriban még divat (vagy inkább szükség) volt a kvázikomplementer vég, de ahogy elnézem a bétával sem spóroltak, így tranyó is több van benne. Nem tudom milyen hangja lehet, de szerintem megér egy misét.
Következő: »»   53 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem