Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   2 / 45
(#) zoly15 válasza Prinner hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
na szal a 2 zöld dióda az B50 0685
a másik + vmi ruszki dióda de a nyitófeszük kb 1 forma
ebből mit lehet + állapítani?


üdv!
(#) Master_of_the_web hozzászólása Jan 12, 2008 /
 
Helló!

Kérdésem lenne, adott egy gyárilag váltóáramú hegesztő, amit átalakítottunk egyenáramúra. Szépen emgy is meg midnen, csak a bázikus pálcákat nem viszi, mindig odaragad, vagy scak angyon rövid ideig. a Diódák egy másik hegesztőből vannak, szóval áramot barják az biztos. A másik érdekes dolog az, hogy a gyári egyenáramú hegesztőben 6 dóda volt benne, hogy is van ez? Létzik iylen egyenirányítás, esetleg lehet ez az oka annak, hogy nem viszi a bázikus pálcát, hogy csak simán 4 diódával egyenirányítottuk?

üdv
(#) potyo válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Az a másik hegesztő háromfázisú?

Hegesztéshez nem értek, de nem lehet, hogy a bázikus pálcához folyamatos áram kellene, nem ilyen megszakításokkal teli, mint az egyenirányított színusz?
(#) Dudus válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
A kimenetre szoktak egy pöpecül méretezett fojtót is tenni, az egyenirányító után ami simítja picit a kimenetet, de ekkora áramra fojtót csinálni nem egyszerű.

Szerintem a 6 dióda 3fázisra utal, aminek egyenirányítva sokkal kisebb a hullámossága és az áram sem szakad meg.
(#) Taki33 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Mi az hogy rövid ideig odaragad? A bázikus elektródát pozitív pólusról kell általában hegeszteni, és természetesen kiszárított állapotban! Az elektróda vége be van vonva gyújtássegítő anyaggal, ha az első gyújtás után még egyszer akarod gyújtani, le kell a végéről szedni a bevonatot (vagy erősebben odakoppintani az anyaghoz) persze azért a rutin nem árt! :yes:
(#) Master_of_the_web válasza Taki33 hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Begyulladni begyullad, csak nem marad meg az ív, akkor odaragad és úgy kell lerángatni onnan. A hegesztő most 230 ről üzemel, de tundna elvileg 3 fázis ról is menni mert rajta van a dobozán egy kapcsoló amivel lehet állítani a feszt, mondjuk érdekes, hogy nem lehet abba az állsába fordítani, és 3 fázisú bemenet sincs rajta, csak egy sima villsádugó. A trafó primerjén 3 kivezetés van, gondolom, nem 3 fázis miatt, vagy mágis, csak nem lett bekötve az az opció?

A bázikus pálcák nagyon szépen hegesztenek, inverteres hegesztővel, szóval azokkal baj nincs.
(#) potyo válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Hát, nekem van egy régi Iskra hegesztőm, aminél szintén van ilyen átkapcsolási lehetőség, de ennél azt jelenti, hogy nem 230V-ról, hanem 400V-ról üzemel a trafó primere, és így nagyobb teljesítményt küld át a szekunder oldalra (ez a hegesztő kb. 5-ös pálcát is lazán visz, természetesen csak barkácsjellegű felhasználás mellett, nem napi 12 órában). Ennek sincs háromfázisú bemenete, egyszerűen a villásdugó két villáját két fázisra kell kötni egy átalakítóval, tehát arról szól a dolog, hogy két fázis közé kapcsolódik, de továbbra is egyfázisú hegesztőként működik. Ha a hegesztő háromfázisú lenne, akkor ahhoz háromfázisú transzformátor is tartozna, ami láthatóan eltér az egyfázisútól.


Akkor szerintem az lehet a gond, hogy az áram nem olyan az egyenirányítás után, mint amilyennek lennie kellene. Lehet állítani a hegesztő áramát? Ha túl kicsi az áram, akkor szoktak a pálcák leragadni.
(#) Taki33 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Csak simán a diódáról hegeszteni nem lehet, kell az egyenirányítás után egy szűrő ami simítsa az áramot! A szűrő lehet induktív, vagy kondenzátoros! :yes:
(#) fongab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Taki33nak igaza van. Kell a szűrő, és mind kettő ( induktív, kapacitív )
A kondenzátor 10000-20000uf között kisebbet kár beletenni, nagyobb felesleges. Ellenállás 150-220 ohm ez csak azért kell, kisüsse a kondit ( amikor leteszed, ne szikrázzon )
Induktivitás igaz kezdetleges de 8x8x8 cm trafólemezre 20-50 menet szekunder huzal kell feltekerni ha vastagabb a huzal nem gond sőt az a igazi. Próbálni kell. Ahol jónak találod a varratot, rögzíted a huzalt és kész.
A trafónál csökkenteni kell, a feszültséget. Sima váltakozó feszültségnél, kb.:24-28 V kell a hegesztéshez. ( nem az ív fogáshoz ) Egyenirányítás, kondival ez a feszültség 30-35V. Az lesz a gond, hogy kifújja az anyagot, nem össze olvassza. Ezért vissza kell menni erre a feszültségre. (24-28V) Vagy vastagabb pálca.
(#) Master_of_the_web válasza fongab hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
A trafó állítható, a vasmagot lehet mozgatni benne. A szűrőröl eddig nem hallottam, hogy kell, de nem tűnik bonyolultnak, úgyhogy meg lesz építve. A trafó kimenetén 70V körüli AC mérhető, ami hegesztés közben leesik 30V ra. Erre a feszre jó nagy kell majd, jók a sima bopltban kapható kondik sorbakötve, vagy vmi speciális kell?

üdv
(#) Master_of_the_web válasza potyo hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
A másik hegesztő amiből a diódák vannak az 3 fázisú volt, igen.
(#) ace válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Nem kell bele semmilyen szűrő! A bázikus pálcához nagyon kevés az a 30V!!!
(#) Taki33 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Na előkotortam a hegesztési könyvet, hogy lásd, miről is van szó!
(#) l48 válasza Taki33 hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
ÜDV, Már éppen fel akartam tenni azt a kérdést, hogy lehet-e sorbakötött akkumulátorokkal hegeszteni. A belinkelt könyvben már az elejét el lehet olvasni. Ha esetleg valaki itt többet is tudna erröl a hegesztési módról
(#) szulek hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
Hello. Lenneegy kérdésem: nagy teljesítményű szelén egyenírányítóval nem lehet egyenirányítani a heggesztőtrafót?(160A-rt).De lehet h. hülyeséget beszélek, mert még elég kezdő vok ebben.
(#) angelero hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Hali!
Nekem is van egy réges-régi hegesztőtrafóm, ami üresjáratban 80 Voltot ad le, és nekem is van 4 darab ugyan olyan szovjet gyártmányú dióda mint "Zoly15"-nek plussz hűtőborda. Csak az a kérdés, hogy mivel nem lehet benne a vasmaglégrést változtatni (egybe van), milyen módon tudnám szabályozni az áramerősséget:? Valamint e szabályzót a primer vagy szekunder oldalon kell beépíteni?
Előre is köszönök minden hozzászólást!
(#) angelero válasza angelero hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Sajnos nem találtam hozzá adatlapot, de ha valakinek mond valamit akkor ez van ráírva a diódákra: B25-7 0787 CCCP. a Hűtőbordával szerintem elég lesz . De bármilyen tanácsot szívesen fogadnék!

dsc00001.jpg
    
(#) Sebi válasza szulek hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Amíg nem voltak megfelelő diódák, szelénnel egyenirányítottak. Ha van belőle elég, meg lehet oldani velük, a zárófeszük 20...24V körüli, tehát legalább 4-et kell sorbakötni. Ilyen egységekből aztán annyit kell párhuzamosan kötni, hogy az áramot tudja. Ha túlterheled, átüt és gyanús - rohadt káposzta - szagot ereget.
(#) Sebi válasza angelero hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Én a képről max 15mm átmérőjűnek nézem őket, ez méretre is kicsi. Aztán az a B25 az lehet 25A, ami a mérethez illik is.

Szóval kicsik.
(#) angelero válasza Sebi hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Szóval kicsik. . Kár értük, de köszi a gyors választ
(#) angelero válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Engem lehet érdekelne köszi
(#) Pafi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Az E-re, de az I-ket is célszerű rátenni, csak pár mm légréssel! (Nem átlapolva!)
(#) Pafi válasza angelero hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Ahogy Sebi mondá, ezek csak 25 A-es diódák, de ezt úgy kell érteni, hogy a rajtuk folyó átlagos áram lehet 25A, viszont graetzben csak a fél periódus folyik egy diódán, aztán fél periódusig pihen, ezért 50 A-ig biztonságosan használhatók, ráadásul ezt 80...90 fokos tokhőmérséklet mellett is bírják, de szakaszos üzemben, netán ventillátorral hűtve valószínűleg nem lesznek ilyen forrók, szóval nem elvetendő ötlet őket használni. Nagyon jó "kis" diódák ezek! (Sacc/kb. inkább 30 mm körüli az átmérő, bár most nincs előttem egy sem, hogy lemérjem.)
(#) angelero válasza Pafi hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszi, én is gondolkoztam rajta, hogy megfelelő hűtéssel jó lenne, de találtam egy 150 amperres diódákat, amikre most alkudozok, ha nem jönn össze lehet megpróbálom
(#) angelero válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
köszönjük
(#) sprofan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
szkenneld be 300dbi -vel, utána pedig pl. paint-el konvertáld át rendesen .jpeg -be.

0012.JPG
    
(#) k.i.r.a.l.y hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Olvastam hogy 3 fázisú trafót 6 diódával lehet egyenirányítani. Egy rajzal megdobna valaki? Köszi!
(#) _JANI_ válasza k.i.r.a.l.y hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
OK! Itt van. Elsősorban delta kapcsolású rendszerekben alkalmazzák!
Csillagkapcsolású rendszernél 3 dióda is elég. Ott a - pont a csillagponton kébződik...
(#) potyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Azért tegyük hozzá, hogy a háromdiódás módszer egyenárammal előmágnesezi a transzformátort vagy a generátort, ezért csak kis teljesítmény esetén alkalmas (ott meg felmerül a kérdés, hogy minek egyáltalán három fázis).
(#) angelero hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Hali!
Na megépítettem az egyenirányítást, a diodák nem melegednek számottevően, puffer és minden nélkül nem vettem észre semmi változást, na de amikor 10.000 µF kondit raktam bele de folytótekercset nem készítettem el, a hegesztés egészen megváltozott. A lakatfogóval mértem az áramerősséget de az össze-vissza ugrált. Az ív sokkal fényesebb volt mint eddig és szerintem melegebb is. Az ívet nehezebb volt begyújtani és sokkal másabb volt a hangja is. A varrat is másabb lett. Van valakinek ötlete, hogy a pufferkondi mit okozott?
Előre is köszi.
Következő: »»   2 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem