Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   44 / 45
(#) Hetope válasza 521122 hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Pálcás (elektródás) hegesztőbe ne rakj kondenzátort ! Ha mégis raksz hát majd kiszeded mert a durrogtatáson kívül mást nem fog csinálni de ha nem hiszed akkor próbáld ki de ne rakd bele a készülékbe hanem csak kösd be kábellel hogy minél kevesebb legyen a hiába való munka!
(#) 521122 hozzászólása Ápr 5, 2017 /
 
Nem csak kondenzátort tervezek, hanem ezzel párhuzamosan ellenállásokat is. Ezeknek feszültségosztó és kisütő szerepük is van. Csak kondenzátor esetén valószínű, hogy a kondenzátor kisülése miatt durrog, mert akkor csak a pálcán keresztül tud kisülni. Ha ellenállás is van, akkor azon is folyik kisütő áram. Azt keresem, hogy milyen értékű (Ohm, Watt) ellenállás kell.
(#) pjg válasza 521122 hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Akkor meg minek?
(#) Phile80 válasza 521122 hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Ha szerinted kialszik minden félpriódusnál, akkor hogy lehet váltóárammal hegeszteni? Ott 0,02 másodpercenként van egy nullaátmenet.
Igazából a fő probléma a trafóddal lesz, mert 40V-os hegesztőfeszültséghez közel 450A áramerősség tartozik. A Te 80A-edhez 23V-ra van szükség, viszont az ívgyújtáshoz legalább 55V-ra van szükség. Tehát olyan trafóra lenne szükséged ami üresjárásban 55V-ot, 80A-al terhelve pedig 23V-ot ad le.
(#) erbe válasza 521122 hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
A feszültségosztás értelmetlen. Csak a fogyasztást növeli. CO2-nél is a jobb megoldás, ha a hegesztés befejeztével kapcsolódik rá az ellenállás, hogy kisüsse a kondit a következő indításig.
Ellenben ha a fojtó elé teszed a kondit, a fojtó csökkenti az indítóáramot. Nem tud durranni, hanem lassú (relatív) felfutása lesz az áramnak. Egy nagyobb értékű, 1-5 kOhmos ellenállás is megoldja, hogy kikapcsolás után ne lepjen meg a pálca vége.
A wattot az üresjárati csúcsratöltött értékből lehet számítani.
(#) Czeri hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Üdv.
Érdeklődni szeretnék. Van 6db ilyen "diodaszerüségem"... Ezek alkalmazhatók lennének ac hegesztő trafó egyenirányítására?
Ha igen milyen módon. Köszi előre!
(#) pucuka válasza Czeri hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
A "dióda szerűségeid" tirisztorok. Lehet velük egyenirányítani, csak megfelelően kell vezérelni.
Olvass utána.
(#) Czeri hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Olvasgattam...csak nem egyértelmű számomra... Nemnagyon értek hozzá. Esetleg pár mondatban tudnál aegíteni ,hogy hogykellene bekötni illetve vezérelni,és mivel?
Köszönöm!
(#) nzozz hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy szerencsére jó ideje nem használt, régi, valaki által épített, az ezeknél gyakran előforduló nem túl bizalomgerjesztő megjelenésű hegesztő transzformátor. Az a kérdésem, hogy ezt valahogy át lehet tekercselni a saját huzaljával úgy, hogy használható legyen egy másik, amúgy normális hegesztőtrafó egyenirányításához fojtó gyanánt? Illetve ha ez így jelenthető ki biztosra, milyen paramétereket kellene ismerni ehhez?

Köszönöm
(#) Gafly válasza nzozz hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Idézet:
„milyen paramétereket kellene ismerni ehhez?”

Fénykép?
(#) nzozz válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Hamarosan "kiásom" a többi cucc közül, leporolom és csinálok képet.
(#) Gafly válasza nzozz hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
OK, akkor előbbre leszünk picit
(#) Peter65 válasza nzozz hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Azért hasznos lehetne:
1. Ha meg tudnád adni a "normális" hegesztő trafó szekunder paramétereit; fesz és áram (ha az áram nem ismert, a szekunder tekercselés huzal méretét)
2. A "nem túl bizalomgerjesztő" trafónak leginkább csak a szekunder huzala jöhet szóba, ennek a mérete lenne fontos, illetve a vasmag jellemzői. Mivel DC simító fojtó lenne, légrésesre célszerű készíteni, aminek lehetnek akadályai.
A fenti ifók alapján nagyjából kiszámolható hány menet hozható össze, mekkora légrést kellene beépíteni. Az, hogy érdemes-e ezt végig csinálni, az más kérdés. Ha a huzal keresztmetszet nem elégséges, akkor nem biztos, hogy érdemes vele foglalkozni. Ha megfelelő, akkor még kérdés, hogy mennyire simítja az áramot, és azért érdemes-e a melót végig vinni.
(#) nzozz válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Az egyenirányítandó trafó adatai a felirat szerint: Uprimer=220/380V, Uszek=65V, Iszek=180/210A, P= 7,2kVA, de csak 230V -os primer van bekötve.
Az átalakítandó, fojtónak szánt trafót még nem volt lehetőségem előszedni (helyileg nem közvetlen nálam van), de hamarosan intézem.
(#) nzozz válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Sokkal jobb, mint amire emlékeztem, bár nyilván nem a legszebb darab. Kíváncsi vagyok szerintetek milyen, mennyire használható.
(#) granpa válasza nzozz hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Ez egy "békebeli atomerőmű"! Ha méreteket írtál volna, meg lehetne becsülni a tudását, de így is jól néz ki. Az "anyag" benne van, nem úgy mint a mostaniakban.
(#) erbe válasza nzozz hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Ezt arra kell használni, amire készült. Sokat dolgozott vele, aki készítette, a tekercseknél valódi szakmunkát végzett. A többi olyan, amire akkoriban futotta.
Ami nem tetszik, hogy a szekunder tekercsvégeket hátul rakta rá a 8-as csavarokra, elölről viszi el az elmenőt. Nem életre szóló garancia, hogy a hegesztőáramot a 8-as vascsavarokon vezeti át. Kis lazulás = nagy füst.
(#) nzozz válasza granpa hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Az egész vasmag külső, befoglaló mérete: 7x23x30cm. Elfelejtettem leírni.
(#) granpa válasza nzozz hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Akkor már csak jó nagy, bölény diódák kellenek, hogy ki is tudd használni a tudását (ha egyenárammal hegesztendő dologba fogsz).
(#) otvenkilenc válasza Czeri hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Ha az anód és a kapu ( G) közé teszel egy diódát akkor diódaként fog működni. Veszel egy hétköznapi szilicium diódát, az anódját a tirisztor anódra csatlakoztatod katódot a G -re.
(#) Peter65 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
A tirisztor gate áramát illik korlátozni legalább egy ellenállással. Pontosabb értéket egy adatlap alapján lehetne mondani, de általában elviselik az 1A-t, így 30...50v-os feszültséget feltételezve 33...47R ellenállás ajánlott lenne.
A tirisztorok maradékfeszültsége azért nagyobb, mint egy sima diódáé, ezért nagyobb a hő keletkezik rajta.
(#) otvenkilenc válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Próbáld ki amit írtam.
(#) Peter65 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Azért mert valami működik, attól még nem biztos, hogy korrekt. A gyújtás (jelen esetben a nullátmenet) közelében lévő tranziensek a gate-en keresztül túl nagy áramimpulzusokat hozhatnak létre, ezért célszerű egy-egy áramkorlátozó ellenállás beépítése.
Bővebben: Link
(#) ferci válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Amit írsz, az félig igaz.. a másik fele viszont a soros ellenállás szükségessége ( Péter65).
Magyarul, az anód felől vannak bekötve ( ez nálad jó ) és nem a betáp felől, így begyújtás után már nincs komolyabb gate áram.
(#) otvenkilenc válasza ferci hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Rendben.
(#) sándor67 hozzászólása Máj 18, 2018 /
 
Egyenirányított trafóhoz a puffer kondin kívül kell egy kb 200 ohmos ellenállás- (innen tudom)
Az hány wattos legyen?
(#) ferci válasza sándor67 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Ha tudod a puffer feszt, számold ki, hány watt fogja melegíteni az ellenállást és válassz kb. 3-szor nagyobb teljesítményűt, különben nagyon fog izzadni..
(#) szbalogh hozzászólása Ápr 4, 2021 /
 
Kedves Fórumtársak!

Van nekem egy kb 30 éves TIP 150 hegesztőtrafóm. Kíváncsiságból átszereltem AWI rendszerre, ami annyit tesz, hogy utána kötöttem egy 150A-es kínai egyenirányítót. Szépen stabilan megy vele a koppintós AWI hegesztés acélon. Alumíniumot is próbáltam egyenirányító nélkül de nagyon nehéz ívet gyújtani és nem marad meg az ív.
Pár kérdésem lenne.

Egyenáramú módban mekkora kondenzátort kellene bekötni, hogy szép egyenletes legyen az áram?

Mennyire bonyolult feltornázni a frekvenciát 100-120 Hz-re?

Amikor bekapcsolom a gépet kb 50%-ban levágja a biztosítékot a villanyórában. Ha kondenzátor lesz rákötve biztos még nagyobb áramot akar majd velvenni bekapcsoláskor. Hogyan lehetne elkerülni, hogy hirtelen nagy áramot vegyen fel?

Köszönöm!
(#) _BiG_ válasza szbalogh hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Kondenzátort felejtsd el, attól csak csattanni fog. Fojtótekercset kell használni az áramsimításhoz. A biztosítékcsapkodás ellen meg egy lágyindító jön jól.
(#) szbalogh válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Köszönöm a gyors választ! Tudnál segíteni a méretezésben? Vannak ilyen online tekercs tervező programok. Egyenes vasmagos tekercs vagy karika vasmagra tegyem, esetleg mag nélküli?
Nem fog leesni nagyon a feszültség a tekercs miatt?
Következő: »»   44 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem