Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hexakopter
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Feb 17, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Thomas10100 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Találtam egy kis videót: Bővebben: Link

Illetve leírást is találtam: Bővebben: Link

Érdekelne hogy hogyan fordul és hogyan emelkedik fel, illetve házilag össze lehetne dobni egy ilyet? Valaki rajtam kívül látta még?
(#) bankimajki válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Helló, nekem van egy HG-300-as helim. És amikor itt a hírekben láttam egy 4 rotoros szerkezetet, akkor az megtetszett és elhatároztam hogy nyáron gyűjtögetek és összedobok egy hasonló gépet, (Egy nagy baj van vele hogy igen csak költséges játék és könnyen lehet törni )
(#) klemo86 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Úgy emelkedik fel, illetve fordul, és halad előre, ahogy a helikopterek általában: ciklikusan vezérlik a főrotor lapátjainak a dőlésszögét… Ez egy sima helikopter, csak nem a rotorlapátok változtatják a dőlésszöget, hanem a 6 kar, amin a "sima" propellerek vannak.
(#) szabi83 válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 / 4
 
Idézet:
„nem a rotorlapátok változtatják a dőlésszöget, hanem a 6 kar, amin a "sima" propellerek vannak.”


Nem éppen... A karok fixen vannak. A hat propeller van külön- külön vezérelve, például kettő egymás mellettinek, leesik a fordulat, akkor arra felé fog dőlni így megindul abba az irányba. Szerintem. Néztem a videót, amikor a kólás üveget rá akasztotta és meglökte, látni, hogy a motorok oda-vissza pörögnek...

Bővebben: Link
(#) klemo86 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ez is egy életképes dolog, és valamivel egyszerűbb kivitelezés szempontjából, viszont elég durva lehet vezérelni. Valóban fixnek tűnnek a karok… De ez is kivitelezhető
(#) Thomas10100 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Köszi a hozzászólásokat. Hát azok a kis motorok sem kerülhetnek semmibe. Meg akkor még a szoftver hozzá.

Így tényleg nem egy olcsó szerkezet.
(#) Cavalier válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
A mikrokopteren kefe nélküli motorok vannak, amik 3 fázisú pwm vezérlést igényelnek, motoronként egy-egy mikrovezérlő van rajta plusz teljesítmény elektronika ugye, illetve egy központi vezérlő egy nagyobb mikrokontrollerrel. 4 motor van fixen szerelve, kettő jobbra, kettő balra forog, így kiegyenlítik egymást. Van benne több gyorsulásmérő, ami érzékeli a gép dőlését, és automatikusan szabályozza a motorokat, hogy egyenesben maradjon. A szoftver megtalálható a honlapon, és a motorok, rotorok, vezérlők is megvásárolhatóak. Kell még hozzá egy komolyabb távirányító is, anyagárban veri 100ezret, de elég komoly kis modellt kapunk cserébe, mechanikusan pedig elég könnyű összeszerelni, nem kellenek bonyolult mozgó alkatrészek, meg szervók. Youtubeon van egy videó ahol több mint 400 méter magasra megy fel! Ja, és elég 4 kar is hozzá, elég brutál motorokat lehet kapni, úgyhogy akár egy komolyabb videókamerát is fel tudna vinni.
(#) tatabike válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Engem az ereje nyűgözött le. Baromi nagy a tolóereje, pillanatok alatt felszökkent a magasba, még 1.3 kiló túlsúllyal is...brutális.
(#) bankimajki válasza Thomas10100 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Jó hogy nyitottad ezt a topikot, most egy kicsit beleástam magam a helikopterezés világába. (Átolvastam a gyroszkópok működését, meg hasonlók.) De szerintem a 100e Ft karcsú ehhez, mert csak a brushless motorok, meg a vezérlőik vannak kb. annyiban. (Hol van még az akku, a rotorok, az egyéb anyag, a vevő + a táv. a gyro. meg a többi sallang) Sajnos ezeket nem lehet olyan kicsiben és könnyűre megépíteni, hogy használható legyen, ezért erre pénzt kell költeni és nem is keveset.
(#) bankimajki válasza tatabike hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Csak az vele a gáz hogy a 6 motor nagyon sokat eszik, ezért hamar lemerül az akku. (Ha meg több akksit teszel, akkor meg oda a fürgesége.) Kompromisszumot kell kötni. Nekem is ez a bajom a helimmel, hogy 15-20 perc alatt lemerül, de ha esetleg több akut teszek rá, akkor meg dög lassú lesz. (Amúgy egy jó heli is majdnem így fel tud emelkedni, csak azoknak nem nyomják annyira. )
(#) tatabike válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Mondjuk csodálkoztam előszőr, hogy milyen sokat repül, de szerintem ezt a videót sem egy töltéssel vették fel, az tuti. A leírás szerint 30 deka az akkupakk, de szerintem 3x ennyi sem kottyan meg neki, ahogy láttam.
Szerintem a 15-20 perc repülési idő bőven jó. Én úgy gondoltam, hogy ezek ilyen 5-10 percig repkednek csak egy töltéssel...
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Ügyes kis szerkezet, én 3 karosat akartam csinálni, de aztán győztek az egyéb szerkezetek. A vezérlése viszont meglepően egyszerű, az egész olyan 30k körül hozható ki szerintem, de rengeteg utána talpalás kell.

Ha valaki nekikezd, ne féljen megosztani az eredményeket!
(#) klemo86 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Ez majdnem olyan, mint amilyenre én gondoltam először, kíváncsi lennék egyre az udvarunkban Érdekfeszítő a dolog nagyon, csak az anyagiak egy kicsit közbeszólnak, mint ahogy az RC autónál is, amit régebben nézegettem… Egyszer talán lesz egy ilyen csodahelim :pirul:
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Én úgy gondolom, hogy csak páros karral lehet megépíteni, mert ki kell egyenlíteni az fordító nyomatékot, illetve el kell tudnia fordulni is vezérelten, ami csak egyensúlyban lévő karokkal lehetséges.
(#) tatabike válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ez nem feltétlenül van így. Ha mondjuk nem kör alakú gépben gondolkodsz, hanem csak szimmetrikusban, aminek van hossztengelye, és pl. elöl két légcsavar van, hátul meg egy, szerintem úgy is megoldható, csak más vezérlés kell. Ebben az esetben a hátsó légcsavarnak csak a hosszirányú bólogatást kellene korrigálnia, meg az előre haladásban is segítene, fordulni meg az első kettővel lehetne.
(#) watt válasza tatabike hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Az elfordulás a rotorok tömegével és a fordulatszámmal arányosan történik(gondolom tudod, hogy nem egyirányba forognak a rotorok). Esetleg, ha nem egyforma tömegű rotorokat használnál, talán arányosítani lehetne a fordulathoz és a felhajtó erőhöz(egyszerre), de szerintem ez nem túl könnyű mutatvány úgy, hogy közben fel se boruljon az egész. Nem véletlen, hogy nem látsz páratlan rotoros szerkentyűt.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
De jó lenne egy ilyet építeni! Rengeteget tanulna belőle az ember. Csak szerintem ahol én most tartok (18F-es PIC-ek assemby programozása) az ehhez egy csöppet kevés.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Megnéztem az árakat. Nem lesz ilyen repülőm, ez igen valószínű!
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Tanulás céljából én egy ötvenest még simán rááldoznék.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Csak a gyro 30, ami ide szóba jöhet és az csak az elfordulást detektálja, a dőlést nem. Oda 3D-s gyro kéne, ami 40 körüli, és akkor se motor, se rotor, se akku, nem sorolom...
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
A Conrad-ban van egy, áfával együtt 100000Ft: Bővebben: Link
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Távval, mindennel, megéri, jobban, mint építeni, mert szerintem alkatrészenként nem lehetne spórolni.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szerintem is. Ezek a mikrovezérlők mint amilyen ebben is van (Atmel Mega8) sokkal bonyolultabbak mint a 18F-es PIC-ek? Ha három hónap alatt eljutottam az abszolút nulláról a laminálóm vezérlőelektronikájáig, akkor ez még nagyjából milyen messze van?
Bocs a hülye kérdésért!
(#) pittyu válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szia. Nekem van egy négy motoros gyári (csajna gyártmány) repülne szegény de egy kis emelkedés után hanyatt vágja magát.Egy pörgettyűs giró van benne ,ami sz....
De helibe való girót lehet már venni 10 e alatt+ a motoroknak is lement az ára. Az elektronika legyártása nekem nem gond, de a processzor program írása nem megy.
(#) toto válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
"nagyteljesítményű RISC mikroprocesszorból álló komplex szabályozó"
Mikor ezt olvastam, kb. ARM-re gondoltam hirtelen, aztán meg írták, hogy ATmega 128. Ekkor majdnem a falba vertem a fejem.
Semmivel sem bonyolultabbak, mint a PIC18F. 8 bites mikrokontrollerek.

watt: biztos igazad van, hogy venni olcsóbb, meg egyszerűbb, de akkor hol marad az építés élménye és művészete? Ráadásul, ha valami elromlik, megsérül, jobban lehetne pótolni a beszerezhető alkatrészekből.
Ha többen is akarunk építeni, összefoghatnánk. Nagyobb tételben talán olcsóbb beszerzést is találhatunk. Valaki ehhez ért jobban, valaki ahhoz. Én például jól tudok szurkolni. :yes:
A girókhoz viszont abszolút nem értek. Nem váltható ki több, olcsóbb gyorsulásérzékelővel?
(#) bankimajki válasza pittyu hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Az a pörgettyűs gyro, amit te írsz az a leg kezdetlegesebb cucc, de már az is sokkal jobb, mintha semmi nincs. (Akkor nagyon nehéz szinte lehetetlen az irányítás.) Attila86, egyáltalán nem annyira nehéz, megépíteni mint amennyire látszik. Bár az igaz hogy elég sokat kell utánaolvasni, de rengeteg jó irodalom van hozzá. A programozás sem olyan vészes, mert a fő dolgokat szerintem úgysem lehet megépíteni (gyro, receiver-transmitter, a motor vez.) Ebből adódóan csak a különböző jeleket kell értelmezni, és ezek segítségével vezérelni. Ill. csatoltam egy linket a gyroszkópokról:gyro
(#) Little válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ugyan nem ertek a helikopterezeshez, de erdekel. Ugy gondolom kiserletezni, jo lehet a "gagyi" is. (Sot, osszetorni inkabb azt... )
Gyro
egy lehetseges motor

Tudom, meg a vaz, a vezerles, az akkupakk, a taviranyito stb, meg sok plusz kiadas, de lehet mas is aprankent tudja osszeszedni a dolgokat, es ha maganak csinalja az ember, nagyon sokat fog tanulni belole.

Bar ez csak egy velemeny, lehet jobban megeri az 1200euros profi egysegcsomagot megvenni
(#) bankimajki válasza Little hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Én a Vat..án szoktam nézelődni, mert néha ki lehet fogni olyan törött RC cuccokat, amiket még meg lehet annyira javítani hogy szórakozhassunk. (Igaz már versenygyőztes nem lesz, de az kit érdekel.)
(#) pittyu válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hali-- Vagy heli ?
Megépítettem egy trikoptert, már emelgetem- tesztelgetem. Hát nem egyszerű lebegtetni, persze én még helit sosem vezettem csak repülőket.A hozzávalókat a Hobby King---és a girókat a Heli buy ból rendeltem.Mindenképp lassú de nyomatékos motorokat kell választani- nagy átmérőjű ,kis emelkedésű proppal.Az adónak tudnia kell a 120 fokos pcm heli módot.

DSCF0252.JPG
    
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Még egy kép:

PICT0082.JPG
    
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem