Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Homelab 3 javítása (Video szinkron hiba)
Lapozás: OK   3 / 7
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Szerintem a régi TV-k nem kvarc pontos időzítéssel működnek. A te általad belinkelt videón igencsak nagy hiba van. Ilyet akkor láttam, mikor gyerek koromban a szomszéddal videójel keverőt építettünk potméterekkel. Mikor az egyik bemenetet lekevertük kb az csinált ilyet.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Oltjátok itt egymást.
Szerintem kvarc jó, frekvencia jó, készülék is funkcionálisan működik (ámbár normális kép nincsen az adott TV-vel) és még nem kellett logikai analizátor venni.
Javasolnám a videojel megértését (szines TV-re vonatkozó kavarások nélkül, mert ez a készülék szigorúan egyszinű).
Szerintem a következő lépés az lenne, hogy hová és hogyan lett dugva az a video jel, a TV-n?
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Esetlegesen a videó kimeneti tranzisztor körét is végignézném egyenfeszültségre. Lehet egyszerűen tápot/testet sem kap a keverő tranzisztor. R34 két végén, és a tranzisztor emitterén/kollektorán hány volt van? A modulátor rossz tranzisztora is boríthatja a DC szintet...
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
A TV-ben a kompozit video bemenetére dugtam a jelet. Ezen a bemeneten más gépek komozit jelei rendben megjelennek.
Tesztből tegnap egy másik TV-vel is megnéztem, amiben a SCART csatlakozó kompozit bemenetére kötöttem a gépet.
Ugyanúgy jelenik meg rajta.
Megpróbáltam elkezdeni megkeresni a maradék alkatrészek közül, melyik a rossz. Azt hittem, az IC-30 11. lába van a D10 diódára kötve, de kiderült, hogy a diódára az IC-29 8-as lába megy. Ezen megmértem a frekvenciát, ami szintén 15575 Hz lett. Ezek után kiforraszatottam a D10 diódát, ami a sorszinkront bejuttatja a képbe. Az eredmény ugyanaz. A látvány semmit sem változott, vagyis a képből hiányzik a sorszinkron jel. A kiforrasztott diódát megpróbáltam megmérni. Ezt nem tudom, hogyan kell, ezért csak a kontaktvizsgálót tudtam használni a műszeren. Az egyik irányban nincs kontakt, a másik irányban 557-et mutat, ami nekem semmit nem mond.
Van itthon egy BAT42-es diódám, azt megpróbáltam a helyére tenni, de semmi változás.
Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a dióda jó.
Érdekesség még, hogy az alkatrészleírásból hiányoznak a D9-D11 diódák adatai. Ezt rém furának tartom.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Akkoriban még csak 1N4148 volt "a dióda", emiatt nem aggódnék.
Az 557 (mV) teljesen megfelelő nyitóirányú feszültség egy kisjelű szilicium diódának, mint ahogyan másik polaritással a szakadás is.
Mindjárt próbálok rendesebb választ is irni, kis időt kérek más dolgaim miatt.
(#) linx hozzászólása Jan 23, 2022 /
 
Visszaforrasztottam a diódát, és kiforrasztottam a T2 tranzisztort (BC182A), mivel más már nem lehet hibás.
A kép továbbra is ugyanolyan maradt, a T2 tranzisztor hiányában is. :O
Diódamérővel a tranzisztor mindkét BC és BE lábait is mértem, ami az egyik irányban szakadást mutatott, a másik irányban 624mv körüli értéket. Megpróbáltam bedugni a műszerem NPN tranzisztormérő nyílásaiba, és hFE-re kapcsoltam a műszert így 193-at mutat, igaz a lábait meg kellett hosszabbítanom hozzá, remélem ez nem zavarta lényegesen a mérést. De úgy tűnik, ez a tranzisztor sem hibás.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Visszarajzoltam az áramkört, hogy ne csak vaktában.
Igy ezen mondásod is értelmet nyert:
Idézet:
„A kép továbbra is ugyanolyan maradt, a T2 tranzisztor hiányában is.”

Szerintem nem mindegy, hogy hová tekered azt a trimmert.
Meg a D11 anódjánál lévő fehér/fekete alap átkötésen is gondolkoznék...
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) benjami válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Ha így van megcsinálva, akkor nem is csodálom, ha nem működik. A videojel és a szinkronjel teljesen egyformán vezérli a kimenetet. Az aktív szinkronjel szintjének 0V, a fekete szintnek 0.35V, a fehér szintnek 1V körül kellene lennie. Ha a bemenetekre TTL kimenetek vannak ráaggatva, akkor ez így egész biztosan nem fog teljesülni.
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
A potmétert tekertem én már az egyik ütközéstől a másikig, nem sok szerencsével.
Az R34-ről kiderült, hogy R33, csak el van nyomtatva, és az alaplapon 2.2K az értéke.
A D11-gyel pedig eddig azért nem foglalkoztam érdemben eddig, mert úgy tűnik számomra, hogy onnan a megjelenő pixelek adatai jönnek, márpedig maga a kép rendbenlévőnek tűnik, csak a szinkron hiányzik, de nagyon.
Mivel minden alkatrészt rendben találtam, csak arra tudok gondolni, hogy valamilyen jelszintbeli probléma van.
Ezért megmértem a TTL IC-k tápfeszültségének értékét, ami 4.56V körül volt. Ez fura, mivel a PC tápból 4.92V jön ki 5V gyanánt.
Próbáltam direktbe rákötni a +5V tápfeszültséget az alaplapra, hátha valamelyik tápvezeték túl keskeny. De ha rákötöm, akkor is csak 4.72V-ot mérek a TTL IC-knél tápfesz gyanánt. Ez lehet normális? Vagy ez lehet az ok?
P értéke kimaradt: 100K, ha jól emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) benjami válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
D11 jó irányban van bekötve? Az fordított mint a két szinkronjel diódája (Gafly rosszul rajzolta le). Amúgy én úgy állnék neki, hogy kivenném azokat a TTL IC-ket amik a video jelet és a szinkron jeleket adják. A kimenetre rákötnék egy akkora terhelő ellenállást mint amit a TV képvisel (75Ohm talán?). És ezek után vezetékekkel vagy a tápra, vagy a testre kötném ezeket a pontokat. Közben műszerrel mérném a kimeneti feszültséget.
(#) benjami válasza benjami hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Már nem tudom módosítani, így egy kis kiegészítés. Ha egyszerre válik aktívvá valamelyik szinkronjel kimenet (azaz alacsony szintű), és a videokimenet fehér (azaz magas) szintet ad ki, akkor 2 nyitott diódán keresztül mindenféle áramkorlát nélkül szembe kapcsolódik egymással két TTL kimenet. Ezt szerintem nem elég jól gondolták át anno a tervezésnél, főleg, hogy a videojel negálására is van lehetőség a D11 előtti jumper beállításától függően. Én kötnék D11-el sorban valami áramkorlátozó ellenállást. A trimmer meg (ha jól értelmezem), akkor fekeszint beállításához van, azzal lehet beállítani a kimenetet abban az esetben, amikor a videojel kimenet nem aktív (low), és a szinkronjelek sem aktívak (high), mivel ekkor minden dióda záróirányban van.
(#) Gafly válasza benjami hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Idézet:
„D11 jó irányban van bekötve? Az fordított mint a két szinkronjel diódája (Gafly rosszul rajzolta le).”

Igazad van, tényleg elrontottam.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) linx válasza benjami hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
A TTL IC-t nem merném kiforrasztani, annyira jó eszközeim azért nincsenek.
De nem egyenértékű ezzel, ha a D10/D11-es diódát forrasztom ki?
Amúgy műszerrel rámértem a kimenő jelre. 0.48/0.49V között ingadozott, bármerre is tekertem a potmétert. Mivel ilyenkor nincs túl sok szöveg a képen, ez akár még jó is lehet?
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
IC-t szerintem ne forrasszál ki, mert annyira sok oka nincsen.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1
 
Ha a potit testre tekered, akkor a kimeneten 5V-nak kellene lenni. Az r34 vagy R33 két végén lévő feszültség még mindig kérdéses számomra. Ha egyik végén nincs 5V, nem lesz kép. Ha a másik végén nem egyezik a tranzisztor kollektorfeszültségével akkor se. Ami esetleg kérdés még, a panelen lévő megvalósított áramkör egyezik e a rajton lévővel....( legalább a videós analóg része)
(#) benjami válasza linx hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Ha forrasztva van, akkor ne is forraszd ki (úgy gondoltam foglalatban van). D11 előtt még van egy jumper is a kapcsolási rajz szerint. Ha leveszed a jumpert (vagy ha az fixen forrasztott akkor a diódát is kiforraszthatod), akkor nem is jut el a videojel a közösítőre. Ekkor állítható a trimmerrel a fekete szint? Na meg jó irányban van az a D11 benne?
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Most hogy nézegetem, a kimenetre nem kellene valami kondenzátorféle? ( 50-100µF ) Ha nincs és a poti állásától függetlenül a kimenő feszültség 0.5V környéki, akkor a videofokban biztosan van hiba. ( persze a rajznak is stimmelnie kell hozzá, egyébként téves a megállapításom. Tranzisztor, táp, vezetékezés...)
(#) linx hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
Sikerült ESP32-re találnom egy programot, ami 1MHz-es oscilloszkópként fut.
Nincs nagy kijelzője és felbontása, és a bemeneti jel is maximálva van 3.3V-ban, így egy 50K-s potmétert kötök a jel és a föld közé, és ennek középső lábát vezetem az ESP32-be. Így kb. félállásban a TTL jeleket pont 3.3V-nak tudom mérni.
Az IC-30 12-es és 13-as lábain gyönyörű szögletes stabil 15.6kHz-es négyszögjeleket látok, de a 11-es lábon, ahol le kellene jönnie a sorszinkron jelnek, nagyon gyenge a jel, így ezt poti nélkül direktben mérem.
A direkt méréskor sem emelkedik a jelszint 2V fölé, de csak egy rövid kiugró négyszögjel az eredmény, amúgy végig 0. A frekvenciának pedig 200Hz és 400Hz közötti ugrándoznak az értékek.
Ha érdemben segítség, megpróbálhatok fényképet is készíteni a jelalakokról, de az ESP-n lévő mini kijelzőt én is csak nagyítón keresztül nézem, nehéz lenne lefotózni.
Szerintem, az IC-30-as lábán szintén 5V-os jelnek kellene lennie, ezért azt gondolom, az IC-30 rossz. Vagy lehet, hogy az utána kötött IC-26 12-es lába húzza le folyamatosan ezt a jelet, és az a rossz?
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Tudásom szerint ez a jelenlegi állás.
Frekvencián nem rugóznék többet.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022

homelab_2.JPG
    
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Igen, kb itt tartunk. Közben kicseréltem a PC tápot egy másikra, hátha azzal mások lesznek a feszültségszintek, de ugyanaz.
És az új szkóppal csináltam pár videót a kimenő videójelről. Az egyiket konvertálás nélkül fel tudom tölteni, mert elég rövid. Ezen ugyan stabilnak tűnik a kimenő jel frekvenciája, pedig néha ugrál. Majd megpróbálom a másikat is feltölteni, ahol az is látszik, csak az túl nagy lett. A jelalak azonban azon is kb ugyanígy néz ki, mint ezen.
(#) linx hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
És a másik videó - elnézést a minőségért.
(#) sany válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Esetleg forrasztási hiba nincs a panelen? A diódákat sikerült kimérned, esetleg kiforrasztva is? Vagy éppen szakadást létrehozva, ha a D11 jumpert kiforrasztod.
Érdekes ez a jel.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Lehet ott kicsit rövidebb tüske van, mint a szkópod tudása. A számlálókat nem szokták túl sokáig törölni. Hamár ilyen szkópod van, miért nem a kimenetet vizsgálod? Ha digitális hiba van áramkör ismeret nélkül el leszel vele egy darabig. Ha az analóg hibákat kizárnád aprólékos átnézéssel, átméréssel utána lehetne az ismeretlen területet nézegetni. Ha a digitális részen lenne rossz, nagy valószínűséggel egy összetört képet látnál. Ha gyors akarnál lenni, azt néznéd meg, kivett diódákkal megvannak e a jelek az utolsó kapukon. A kép tuti megvan, mert azt összerakja, már csak a két szinkronjelet kellene vizsgálnod. Ha azok szabályosak, periodikusak, nagy valószínűséggel jók.Ha nem periodikus, vagy nem jó frekvenciás, lehet keresni. De az egész láncot végigvizsgálni eszköz és tudás nélkül....Ha ott jó a jel, akkor meg lehet azt a pár egyszerű alkatrészt, akár gondolkodás nélkül cserélni, és az összes összekötést átnézni. Amúgy a tranzisztor kollektor bázisát nem cserélted össze? A potitól független kimenőfeszültség egy digitális IC hibájával sem magyarázható szerintem.....
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Ha az a tüske a sorszinkronjel, akkor nem jó a polaritása. Negatív szinkronjel.
(#) linx hozzászólása Jan 25, 2022 /
 
Mindhárom diódát kimértem kiforrasztva is, és mind jónak tűnik.
D11 kiforrasztása esetén sem látom a kimenő jelben megjelenni a szinkronjeleket.
Mindhárom dióda megfelelő irányban van beforrasztva.
Legalább bennem kezd összeállni a kép: Ahogy a videókon is látszik, az alap kimenő jelszint valahol .3V körül lehet, de mindenképpen nagyobb mint 0. A kép jeleinek ezt a szintet kellene emelni, a szinkronjeleknek meg 0-ázni, ezért is van ellentétes irányban a diódájuk.
A szkópról készült videókon úgy látszik, mintha a szinkronjel nem tudná 0-ra levinni a kimenő jel szintjét.
A D10 dióda előtt a sorszinkron jel 15.6kHz-e rendben megvan, és folyamatosan 5V az értéke, csak a szinkron rövid idejére esik le 0-ára.
A D9 dióda előtt a képszinkron 48Hz-e rendben, de fura módon a jel eleje magas 5V egy rövid ideig, majd utána nagyon hosszan 0V. Ennek nem ugyanolyan jelalaknak kellene lennie, mint a sorszinkron, azaz csak rövid ideig lenne szabad 0-ának lennie? A kompozit videójelről eddig talált leírások mind csak a sorszinkronról írtak, de a képszinkron mibenlétéről még semmit sem tudok.
1 - Lehet a képszinkron jelének alakja nem megfelelő már a digitális oldalon sem, azaz D9 előtt?
2 - Ha a sor- és képszinkron a diódák előtt mindenhol jó, akkor miért nem húzzák le a kimenő jelet 0-ára, amikor önmaguk 0 értékűek? Nem ez lenne a feladatuk?
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Idézet:
„A D9 dióda előtt a képszinkron 48Hz-e rendben, de fura módon a jel eleje magas 5V egy rövid ideig, majd utána nagyon hosszan 0V.”


Az normális, hiszen a képszinkron 312,5 sor után következik.
Neked a szintekkel kellene foglalkoznod, de arra valoszinü nincs müszered. A keverö elött valoszinü minden jel 0 és 5 voltos. A keveröben kell beállitani a szinteket, a szinkron jelek negativ 0- 0,4 V szintüek a videojelek meg pozitiv 0-1 V szintüek ( vagy invertálva ugyanez).

Hol van a rajz, a berakott leirásban nekem nem jelenik meg semilyen kapcsolasi rajz, két blokkrajzon kivül.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2022
(#) sany válasza linx hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Esetleg ezeket már megnézted?
(#) gg630504 hozzászólása Jan 25, 2022 /
 
1. A TV videobemenete egyenáramúan mekkora ellenállású a földjéhez képest? Ha kevesebb, mint sok kiloohm, akkor elhúzza a HL kimenetét.
2. A TV videobemenetén van-e egyenfeszültség? Ha igen...

Ha bármelyik, akkor a kell egy ( pár tíz-száz mikrofarados ) kondenzátor a HL és a TV közé.

Úgy érdemes feszültséget mérni, ha vagy ott van a TV, vagy egy kondenzátor + 75 ohm van a kimeneten.

A TV videobemenet szabványos impedanciája 75 ohm. Egy 2,2 kiloohmos kollektor munkaellenállás halványnak ( nagynak ) tűnik. Amikor az AM oszcillátor van helyette, 500 .. 800 ohm húz tápfeszültségre.
(#) linx válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Nem tudom, mi a blokkrajz és a kapcsolási rajz közötti különbség, de csak az a két oldal érhető el, ami a bitlet újságban van. Más kapcsolási rajzom nincs.
(#) linx válasza sany hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
AZ IC-38 elkerülte a figyelmemet, köszönöm, de egyelőre abból a vélelmezésből indulok ki, hogy ez egyszer már működött, vagyis megfelelő alkatrészek voltak/vannak benne.
Ennek ellenére erős a gyanú bennem, hogy talán mégiscsak valami túlfogyasztás állhat a háttérben, mivel a 4.5V, amit az IC-k kapnak, nekem kevésnek tűnik.
Ráadásul a gép az eredeti tápjával nem is megy, pedig az eredeti tápjában már lecseréltem a 3 elektrolit kondenzátort friss ugyanolyanra.
A másik csatolt oldalt többször is végigolvastam már, de még mindig nem értem, miért nem érzékeli a TV a sorszinkront, vagy miért nem is kapja meg.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem