Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Homelab 3 javítása (Video szinkron hiba)
Lapozás: OK   7 / 7
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Hja...akkor a 200µA-hez pont jó!
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Rémlik, mintha valaki egy lapos elemet használt volna a -5 volt előállítására.
(#) linx hozzászólása Jan 28, 2022 / 4
 
Köszönöm a további segítségeket, a dióda cseréje után stabilan elindult a Homelab a saját tápjáról!

kesz.jpg
    
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Szép eredmény.
Akkor már csak a magnóra kell menteni és visszaolvasni a programokat.
(#) sany válasza linx hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Ismét gratula! Egy kincs lapul az asztalodon.
Titokban tudtam én, hogy dióda hibája van.
(#) linx válasza sany hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Sajnos egyelőre nincs magnóm, így ez még várat magára ...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Ha jól láttam a panelen, az alaktrészek a magnóhoz nincsenek beforrasztva.
(#) linx hozzászólása Jan 28, 2022 /
 
Annyit látok, hogy a magnó 5 pólusú kerek DIN csatlakozója 3 zsinórral be van kötve az alaplapra, amiből az egyik test.
A SAVE parancsra elkezdem hallani a jellegzetes hangot, és valóban nem mérhető semmi a kimeneten. De ugye, nincs bedugva csatlakozó, csak a vezetékeket mérem. Nem tudom, egy ilyen DIN csatlakozó is olyan-e, mint a jack, hogy érzékeli a dugó bedugását. Majd szerzek DIN dugót, de ha a hangot már legenerálja, akkor azt már csak rögzíteni kell, így most arra tippelek, fog tudni menteni és visszatölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
(#) sany válasza linx hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Úgy legyen.
De a D12 és D13 dióda az alaplapon nincs beforrasztva. Az pedig szerintem a magnóhoz tartozik. Igaz a többi alaktrész nem látszik a képen.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Úgy látom lesz még dolgod, van a háttérben több régiség....
(#) linx válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Szkóppal megmértem a kimeneteket, és SAVE alatt semmit sem tudtam mérni.
Megmértem multiméterrel is, és az az egyik lábon nagyon minimális feszültséget mért (néhány tíz milivolt), ha jól láttam, inkább a váltakozó feszültség állásban.
Magnó híján a laptopomra kötöttem rá a kimenetet, és azon akartam felvenni.
Fel is vette, de rettentően halkan. :O
Tehát van is jel, meg nincs is. Olyannak tűnik, mintha egy mikrofon jelszintjén generálná a jelet, már ha a mikrofonok anno ilyen mértékű áramokat adtak le. De azért itt még valami tényleg nem kerek. Bár eddig az derült ki, hogy alapjában véve működőképes volt az eredeti összeállítás.
(#) sany válasza linx hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Én csak a megadott kapcsolási rajzból gondolom. Attól függően valahogy működhet.
(#) linx válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Ha jól értem, a hardver leírás azt mondja (20-21. oldal), hogy betöltéskor 2V körüli bemenő jelre van szüksége a magnóról. Ha ez nincs meg, akkor beépíthető az IC-38 (748) műveleti erősítő, amihez kell a D12-D13 dióda is.
Amúgy a mentéshez meg a hangszóró jeléből csatolja ki direktbe a magnó kimenetét, az R6, R7, C5 osztó és szűrőkörön keresztül. A leírás szerint ennek 100mV körüli jelnek kell lennie. Amennyiben ez váltakozó feszültség, és nem egyenáram, úgy még az is lehet, hogy meg is van, bár ezt nem tudom, hogyan kellene korrekten mérnem.
Az biztos, hogy a hangszóróra még erős jel jut.
Lehet, hogy egy magnó bemenete valami miatt más, mint egy laptop mikrofon bemenete?
(#) linx hozzászólása Jan 29, 2022 / 4
 
Sikerült az első programot kimentenem, és visszatöltenem. A laptopon a felvétel jelszintjét kellett megemelnem. Visszatöltéshez teljes hangerő kell, de működik.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
A régi DIN csatlakozók 100-500Kohm bemenő impedanciásak voltak, a laptop meg 4-10Kohm. ( gondolom) Helyből ugrik a kimenő feszültségszint jó része.
(#) linx hozzászólása Jan 30, 2022 /
 
Tudom, hogy ez már nem tartozik közvetlen a témához, de lenne valami egyszerű ötletetek, hogy hogyan lehetne a hivatalosan 100mV-os - de szerintem azért ez alatti feszültségű - jelet valami 3.3V-os vagy 5V nagyságúra alakítani?
Elvileg a magnó kivezetésén ez a jelszint digitálisan jelenik meg, azaz vagy be van kapcsolva, vagy ki. Ha ez legalább 3V értékű lenne, rá tudnám kötni egy ESP-re, és oda tudnám lementeni a programokat, majd onnan vissza is tudnám tölteni. Egy tranzisztor vezérléséhez ez ugye túl kicsi.
Találtam egy cikket, ami szerint 3 ellenállással és egy kondenzátorral a 10mV jel is 1V fölé emelhető. S bár a szkópom ezzel magasabb feszültséget jelet, a jelgörbe továbbra is egyenes, azaz mégsem tudom, hogy ki vagy be van kapcsolva a bit.
Talán valami térvezérelt alkatrész kellene? Ahhoz elég a 10-100mV kapcsolási feszültség?
(#) linx hozzászólása Feb 1, 2022 /
 
Sajnos most derült ki, hogy mégsem jó a kompozit kimenet javítása!
Ugyanis, a kép már stabil, de a TV kb 3 perc múlva automatikusan lekapcsol. Azt hittem, ez a TV hibája, de most kipróbáltam egy másik számítógéppel is, és a TV folyamatosan mutatja a kompozit jelet, nem kapcsol le.
Ezek szerint még mindig nem elég jó a kompozit jel, amit a TV felé küld a gép.
Lehet, hogy a homelab leírásának megfelelő 10-50µF-os kondenzátor kellene csak bele a 470µF helyett? Ez okozhat ilyen jelenséget?
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Kondenzátor elvileg minél nagyobb annál jobb. ( persze egy határ felett meg felesleges.) Az hogy mi okozza, van esp-s szkópod, még ha nem is tudja azt a frekvenciát, megnézhetsz vele alapvető eltéréseket. (pl jelszint, jelalak, dc szint...) Kevéssé valószínű a kondi érték hiba. Ha újat tettél bele, az talán még nem vezet át, hogy bármi bajt okozna. Műszerrel ellenőrizni a rajta lévő feszültség polaritását, ezzel egyezzen a kondi helyzete.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Milyen a TV?
Mert van olyan is ami a képtartalmat figyeli, és ha nincs változás akkor azt hiszi, hogy megakadt a video és kikapcsol. Az ujabbakban be lehet állitani az automatikus kikapcsolást.
Probald rendszeresen valtoztatni a tartalmat, ha akkor is kikapcsol, akkor lehet, hogy maga a rendszer olyan, hogy esetleg nem váltogatja a félképet, és abbol gondolja a TV, hogy nincs jel. ( voltak olyan computerek, amik csak egy képet adtak ki ( nem váltogatták a félképeket.) az ilyen gond már keményebb dio lesz.
Nem tudom mit is csinäl a te géped, de ez ellen már a Sinclair is ugy védekexett, hogy a képernyön mindig villogott valami, ha más nem, qakkor a kurzor.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2022
(#) linx válasza Massawa hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Folyamatos használat közben is kikapcsol a homelab videójelével.
A másik gép videójelével akkor sem kapcsol ki, ha otthagyom. Tehát nem ilyen beállítás és érzékelés kérdése.
Egyébként ez egy Grundig TV, fent megvan a típusa is, még dokumentumokat is linkeltek hozzá, de szerintem ez inkább a homelab oldaláról javítandó probléma.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Bennem három dolog motoszkál:
- Ha van a TV menüjében sleep funkció, azt érdemes lenne kikapcsolni.
- Ha kell, akkor adok ajándékba egy Junoszty TV-t, és mellé egy rádiósmagnót.
- Öcsi panelen (vagy nélküle, de ne forrasszuk már szét a gép panelját teljesen, ha eddig működőképesen túlélte) épiteni egy viszonylag korrekt 1 Vpp videójelet szolgáltató áramkört, ahol van fekete, fehér és szinkron szint is, 75 Ohm-on.
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
- A TV menüjét próbáltam legelőször, de bármit állítok is, akkor sem kapcsolható ki ez a kikapcsoló funkció.
- Köszönöm a TV-t, még az is lehet, hogy élni fogok vele, ha nem tudom megoldani. Megvallom, a jelenlegi is egy "ingyen elvihető" TV volt, és van ilyen elég sok, tehát előbb a környezetemből próbálok szerezni másikat, már ha ez lesz a megoldás. Bár igaz, a junoszty biztos nem fog kikapcsolni magától!
- Én sem akarom megváltoztatni magát a gépet. Az is lehet, hogy ez a kondi majd belekerül a kábelébe, de csak ha már kiderült, hogy hogyan és mitől lesz tartósan stabil a kép. Lehet, hogy ezt a generált videojelet eredetileg sem minősítette volna videojelnek ez a TV, csak amikor a gép készült, még nem létezett ilyen automata kikapcsolás funkció? Ha ez a helyzet, akkor ebbe bele tudnék nyugodni, és hajlandó lennék tényleg egy külső stabilizátort csinálni hozzá, ami csak a modern TV-khez kellene. (Persze akkor is kérdés, hogy milyen ez a stabilizátor kapcsolás, amit én is meg tudok építeni.)
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Hát könnyen lehet, hogy pontosan a homelab oldalárol javithatatlan a problema. A mai TV-kben már annyi láthatatlan jel van, amit a homelab tervezöi megcsak nem is ismerhettek., de a mai készülék ezt figyeli. Már hetek ota mondjuk, hogy egy tisztességes TV szkoppal kellene megnézni a jelet, igy csak keresztül kasul találgatunk.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Logikai analizátort is kinálgattunk neki.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Azt azért nem gondolnám, hogy az ESP-s szkópjával ( ha nem digitális jeleket tud csak) nem lehetne tetten érni, mi a különbség a TV számára jó, és nem jó videójel között. Ha ezt tetten érhető, akkor érdemes a megoldáson gondolkodni. Valóban jobb lenne, egy erre alkalmas eszköz, de ha sem hozzáértő szem, sem eszköz nincs....
Amúgy a feljavított ( kondenzátoros) változatban a videó fokozatban lévő potit próbálta már vajon tekergetni?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Igen, mert akkor még semmit nem tudtunk mi lehet a gond, hogy egyáltalán megvan egy a szinkron keverék. ( és a logikai analizator fillères cucc)
Azota már tovább jutott, a H-V szinkron megvan, de még mindig nem megy a TV, mert még mindig nem tudjuk, helyesek-e a DC szintek, azt sem tudjuk, hogy mi minden van, illetve nincs abban a videokimenetben.
Márpedig ezt nem lehet semilyen szabadonfuto szkoppal megállapitani (kivéve a DC szinteket). Egy 50 éves Tektroniszal pillanatok kérdése lenne. ( a maiakbol már rendszerint hiányzik az analog TV szinkronizácio).
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Megvallom, nem próbáltam tekergetni, vagyis amikor a kondit beraktam, kb-ra visszaállítottam az eredeti pozíciójába. De tekergetés közben nem változott a kép, így nem is gondoltam rá.
Azt mondod, próbáljam meg több állásban is, hátha egyszer nem kapcsol ki a TV?
Amúgy scope-pal rámértem a kondenzátor utáni kimenő jelre, és nagyon ugrándozó görbét mutat, ami 1.5-2V-os csúcsokkal is rendelkezik. Ez lehet, hogy már túl sok?
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
A szabványt még az elsö napon (jan 20.-án beraktam).
Azt az értéket nem ajánlatos tullépni, mert akkor már kiég a kép, de ettöl biztosan nem kapcsol ki a TV.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Ahogyan tudom, most ezzel (plusz egy elkó a kimeneten) van rendes képed, csak a TV egy idő után kikapcsol.
Ez egy annó működő megoldás volt.
Nem gondolnám, hogy egy kinai logikai analizátor csatlakoztatásától nem kapcsolna ki a TV ugyanúgy mint eddig.
Oszcilloszkópot meg úgyis kell venni mindenkinek.

Ezt meg fenntartom.
Több energiát a magam részéről már nem fektetnék a dologba.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Amit kérdeztem volna, van egy jó videójeled, meg egy rossz. Akár milyen is az a szkóp, de ha drasztikus eltérést látsz a kettő között, már közelebb vagy a megoldáshoz. Akár jelszint, akár dc eltolódás információ... Ha szemre nem veszed észre, akkor elég kis hiba lehet. Igyekezz valami homogén képet küldetni mindkét eszközről.
Ezt magában vizsgálhatod akármennyit, azt is csak papíron láttad még, hogy néz ki egy jó videójel egy jó szkópon. A te eszközöddel tudásoddal idealizált görbét soha nem fogsz látni. Arra sem bíztatlak, vegyél jobb eszközt, mert nem biztos hogy közelebb visz a megoldáshoz. Esetleg ha hosszabb távon elektronikával akarsz foglalkozni, és nem csak egy két régi gépet feléleszteni, akkor viszont itt az alkalom beruházni és megtanulni kezelni.....
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem