Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IGBT-s szaggató
 
Témaindító: magneto01, idő: Feb 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) magneto01 hozzászólása Feb 9, 2007 /
 
A következő problémához kérek segítséget :
Egy olan váltakozóáramú szaggatót akarok készíteni ,
amellyel a hálózati feszültséget szaggatnám meg egy
Gratz - hidba helyezett IGBT segítségével , az IGBT
gyújtásszögét pedig egy PIC16F62X mikrovezérlővel
vezérelném , a terhelés ohmos.
Kérdésem , hogy hogyan lehet a PIC - kel a színuszos
feszültség null - átmenetét érzékelni , hogyan tudok
olyan impulzust előállítani , amellyel az IGBT begyujtható , hogyan állíthatom a gyújtásszöget 0 és 90 fok között , és milyen IGBT meghajtó szükséges.
Ha valakinek van ötlete kérem írjon.
(#) Prinner válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
A uC AD átalakítójával nehézkes lenne érzékelni a hálózati színuszjel nullátmenetét mert a hálózati feszt le kell (ajánlott!) leválasztani, és szinteltolást kellene rajta végezni... Szóval ez nem a legcélszerűbb megoldás.

Van egy jóval egyszerűbb ötletem:
A hálózati feszültséget oszd le olyan kis feszültségre amilyennel meg lehet hajtani egy műveleti erősítő bemenetét, és állíts elő +- tápfeszt a műveleti erősítő részére. Olyan opamp-ot kell választanod amit inkább komparátoros alkalmazásokban ajánlanak, megfelel pl. egy lm324-es is, ezt biztosan be tudod szerezni. A műv. kimenetére optocsatolót kell kötnöd sorba egy előtét ellenállással.
Az optocsatoló kimeneti tranzisztorán pedig megjelenik a hálózati frekvenciával és fázissal szinkron négyszögjel, ezt már csak egy ellenállásal fel kell húznod a tápra (vagy le a földre ahogy tetszik) és mehet rá a portra.

Ebben a megoldásban figyelj, hogy a komparátor, és annak a tápegysége nincs leválasztva a hálózatról! :felkialtas:
És a picet és a hozzá tartozó perifériákat azonban célszerű leválasztani a hálózatról, gondolom lesznek hozzá kezelőszervek (nyomógomb, poti) és jó ha ezek nincsenek a hálózattal galvanikus kapcsolatban. (De ha ezeknek jó a szigetelése és precízen dolgozol, akkor lehet vele kísérletezni)
Ezzel a megoldással van lehetőség pontosan érzékelni a nullátmenetet. Most nincs időm rajzot csinálni, de ha van rá igényed, akkor írj.
(#) Prinner válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Elfelejtettem kérdezni: ez a szaggató ugye egyfázisú?
(#) THT válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
http://www.hoelscher-hi.de/hendrik/english/dimmer.htm

Ezen a linken találsz egy nagyon egyszerű 0 átmenet figyelőt, szintén egy mikrovezérlőnek szolgáltat jelet, tehát valószínű jó lenne neked is. Én megépítettem a feti áramkört, működik.

Ez egyébként egy fényerőszabályzó, tehát nem kizárt hogy gyujtásszög kérdésre is találsz megoldást a vezérlő programja is letölthető, igaz nem pic, hatnem atmel..
(#) bbatka válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Nézd meg a kapcsolások között a Fényerőszabályzós cikkemet . Én két nagyértékű ellenállás osztót használtam és interruptot. Basicben mellékelve van a forrás. Úgyhogy neked csak át kell írnod , mert az enyém triacra íródott. Ezt a nullátmenet érzékelést nem én találtam ki. A Microchip publikálta.
Ráadásul a PIC a tápellátást is közvetlenül a hálózatról kapja.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/fenyeroszabalyzo_pic-el.html
(#) bbatka válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Régen foglalkoztam a témával, de ha nem boldogulsz a szoftverrel abban segíthetek. Az IGBT-ket nem ismerem sajnos.
(#) Prinner válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 10, 2007 /
 
(#) magneto01 hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
A következő kérdésekben kérném a segítségeket :
1. A 230 V - os 1 fázisú hálózati feszültséget , amelyet egy IGBT - vel meg akarok szaggatni le kell transzformálnom kisebb feszültségre , hogy egy PIC - el ézékelni tudjam a színuszos jel null - átmenetét , de a transzformátor fázist tol , ezért a PIC színuszos jele már nincs fázisban a hálózati feszültséggel , ezt optocsatolókkal hogyan lehet kiküszöbölni ?
2. A PIC16F62X - ek két C1 , ill. C2 jelű komparátort tartalmaznak , melyekkel 8 működési mód alakítható ki , hogyan tudok egy színuszos jel null - átmenet érzékelésére alkamas komparátort kialakítrani ?
3. Ha ismerem színuszos jel nulla átmenetét , akkor PWM modulációval hogyan tudok olyan vezérlő jelet előállítani , amellyel az IGBT gyújtásszögét tudom változtatni 0 és 90 fok között ?
(#) bbatka válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Figyi. Az összes feladatot amit megakarsz csinálni meg lehet valósítani a fényerőszabályzómmal. Közvetlenül ~230V-ról kapja a nullátmenet figyelést egy ellenállás osztón keresztül. A PIC-ben nem tesz kárt a nagyfesz, mert annyira pici az áramerősség. Szóval a nullátmenet kivált egy megszakítás így a PIC programja a megszakító rutinba folytatja tovább a futás. Ott a gyújtó impulzus előtt be van építve egy késleltetés, amivel pozíciónálni tudod a gyújtó impulzus helyzetét. Ezt a késleltetést akár a PIC AD átalakítójával is tudod változtatni . Csak egy potméter kell hozzá.
Nagyon keveset tudok az IGBT-ről, de gyanítom hogy nem lehet gyújtani, hanem kapcsolni lehet mint egy tranzisztort, mert tulajdonképpen egy FET bemenetű tranzisztor. Kapcsolni úgy lehetne pl. hogy figyeled a nullátmeneteket egy számlálóban és amikor eléri a neked kellő számot,időt akkor kapcsolja az IGBT-t. A kikapcsolt állapotra úgyanez.
Lásd 65442 hozzászólás !
(#) Sebi válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Itt már csak azt nem értem, miért kell a feladathoz graetz meg IGBT, mikor a triac vagy antiparalel tirisztorpár sokkal kisebb veszteséggel és macerával dolgozna.
(#) bbatka válasza Sebi hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Ja. Én is ezt akartam kérdezni. Minek a drága IGBT, hacsak ha nem ingyen van.
(#) magneto01 hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
Tudna valaki küldeni egy egyszerű kapcsolási rajzot , hogy tudjam , hogyan képzelitek el az áramkőr megvalósítását , azt nagyon megköszönném.
(#) Prinner válasza magneto01 hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Rajzoltam egy elvi rajzot neked, hogy milyen elrendezésre gondoltam. Ebben a rajzban a PIC le van választva a hálózatról, a többi eszköz viszont nincsen :felkialtas:
A műveleti erősítő és az IGBT meghajtó feszültségét egy többszekunderes trafóval biztosítottam (mint a PIC feszültségét is) Ennél a változatnál a szekunder tekercsek közötti szigetelésnek annyira jónak kell lennie, hogy nem ütheti át a hálózati fesz!
Ha nincs többszekunderes trafód akkor a műveleti erősítő és az IGBT vezérlőfeszültségét megoldhatod kondis+ zeneres feszültségstabilizátorral, ami közvetlen a hálózati feszkót stabilizálja.
(#) gepesz13 hozzászólása Márc 1, 2007 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne egy 230V 300W-os tekercsre, aminek a frekijét 50 és 200 Hz között lehetne változtatni, valamint a teljesítményét is változtatni kéne. Arra gondoltam,hogy 555ös timerrel egy négyszögjelet csinálni, a kitöltési tényezőt pedig kéne állítani 20 és 80% között, ezzel pediga 230V egyent egy MOSFET-tel szaggatni. A pontosság nem olyan lényeges.
Tudna valaki segíteni? (rajz, tanács). Köszi
(#) Axel válasza Prinner hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
"Az optocsatoló kimeneti tranzisztorán pedig megjelenik a hálózati frekvenciával és fázissal szinkron négyszögjel, ezt már csak egy ellenállásal fel kell húznod a tápra (vagy le a földre ahogy tetszik) és mehet rá a portra."

Hogy kell érteni azt, hogy felhúzom?
(#) hbal hozzászólása Ápr 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Tud esetleg valaki IGBT-vel foglalkozó szakirodalmat?
(#) Saggitarius válasza hbal hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Beirod a Wikipediaba az IGBT-t es alul a "preferences" es az "external links" jopar szakirodalmat elohoz.

Ime egy link: http://www.microsemi.com/micnotes/apt0201.pdf
az alapoktol kezdi
(#) hbal válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Igen, tényleg jó, de nekem magyar nyelvű kellene.
(#) kadarist válasza hbal hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /
 
Egy összefoglaló mű, benne szót ejtenek az IGBT-ről is.
Teljesítményelektronika
(#) gery77 hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Valaki tudna nekem segíteni, hogy miként lehetne IGBT-vel 10hz-től 150Hz-ig szaggatni nagy egyenfeszültséget ?!
( kb 600V 1000W-on )
(#) tanulo99 válasza gery77 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
1000/600=0.166666667
167mA ennyinek kell legalább az igbt-nek lenni meg 600 voltosnak. Megtervezem neked a gondolod.
(#) cszotyi válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Hello !
Nálam 1000/600 = 1,666667, tehát 1,67 A.
(#) tanulo99 válasza gery77 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
De miért pont igbt?
(#) tanulo99 válasza cszotyi hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Ja tényleg! Googleval számoltam biztos több ment nullával. De amit kinéztem tranyó akkor is jó lenne. 1200 volt 8 amper.
(#) gery77 hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
lényeg h legalább 500V-1000W-ig 1000-1200 W-on egyenáramot szaggatsak meg :\ ha megtennéd h megtervezed, megköszönném :\
(#) gery77 hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
persze ezt szabályozni lehessen 10-100Hz ig
(#) bundyland hozzászólása Aug 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Valaki pár képlettel el tudná nekem magyarázni hogy hogyan tudom kiszámolni hogy egy adott IGBT meghajtó tudja e az adott frekvencián egy IGBT meghajtását.
Pl. IR2233 meghajtó, FGA25N120ANTD IGBT és mondjuk 10KHz. Konkrétan nem az érdekel hogy ez éppen jó e, hanem hogy megértsem hogyan tudom kiszámolni.
Elég sok anyagot átnéztem már de teljesen világos nem lett sajnos.
(#) kadarist válasza bundyland hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Szia!
Kiszámolni nem nagyon tudod, inkább az adatlapokból és alkalmazási példákból kell leszűrni ezeket az információkat.
(#) bundyland válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Hát valahogy csak ki lehet. Mondjuk pont ezt a párost építettem meg ami később fémgözzé vált, de valahogy azért csak kell tudni hogy azt az adott gate kapacitást
az adott driver fel tudja e tölteni illetve ki tudja e sütni adott idő alatt. Erre azért van elég sok leírás csak nem értem meg, ezért kéne magyarázat aki már számolt ilyet.
(#) kadarist válasza bundyland hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Lehet, hogy más miatt ment tönkre ez a páros. Mekkora gate-ellenállást használtál? Az IR 200mA-nél nem nagyon tud többet kipréselni magából bekapcsoláskor, ezt figyelembe kell venni.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem