Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   99 / 99
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Ez nem csak akkor igaz. Lehet a hallgatónak sokkal jobb a hallása, a zenész gondolom akkor is úgy akarja vissza hallani a felvett anyagot, ahogy az ő ízlésének, hallásának megfelel, mert ahhoz tudja a nevét adni, és nagy ívben tesz arra hogy denevérek, vagy audiofülek fogják hazavinni a lemezt, CD-t.

Hallottatok már olyat, hogy egy stúdió felvétel során válogatott szuper hallású független audiofül zsűri diktálja a hangmérnöknek a keverő berendezések beállításait?

Eléggé nonszensz, de mondjuk a Monty Python előadásában szívesen megnéznék egy ilyen paródiát.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) Skori válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Bár nem nekem írtad, de azért beleolvastam. Nagyjából 99,9% reklám. Megnéztem néhány erősítő specifikációját is. Sokan írják (itt a fórumban is), hogy a torzítási adatból nem lehet következtetni a hangminőségre, de gondolom azt senki sem szereti, ha mondjuk sustorgást lehet hallani a hangszóróból (ami rossz esetben elfed csendesebb részeket a hangból).
Márpedig itt olvastam némelyik erősítőnél <-79dB jel/zaj viszonyról, meg <10mV zajról. Akinek jó füle van az biztosan hallani fogja - márpedig én pl. nem szeretek olyan erősítőt hallgatni aminek hallom a zaját amikor teljes csendnek kellene lennie, és méginkább nem neveznék ilyen erősítőt high-end kategóriájúnak.
Egy igazán jó erősítőtől én azt várnám, hogy nem csak a mért paraméterei alapján, és nem csak a meghallgatás alapján kialakult kép alapján legyen jó, hanem mindkét szempont alapján.
A többi marketing duma, a technikailag analfabéta, de kellő tőkével rendelkező sznoboknak szól, aki egy átlagos paraméterekkel bíró, de egyébként valószínűleg kellemes hangú, és szép dobozba épített erősítőért akár 1MFt feletti összeget ki tud adni, úgy, hogy eközben a jel/zaj viszony egy gagyibb CD lejátszó szintjét sem éri el...
Persze ez csak az én véleményem, amivel nem kell egyetérteni, de aki ilyet vett azt átverték mert ennyiért valószínűleg akár egy tényleg jó erősítőt is kapott volna.

Gauss Neuron:
Idézet:


Technikai adatok:

Méretek: 430 (szélesség) x 440 (mélység) x 160 (magasság) mm Súly: 34 kg ( 26 kg japán magos )

Teljesítmény: 4 Ohmra: 440W szinusz / csatorna, 2 x 500W impulzus (egyszerre a két csatornában )

8 Ohmra: 220 W - /csatornánként szinuszban, és egyszerre két csatornában is, ill. impulzusban egyszerre a két csatornában is.

2 Ohmra: 2 x 300W (impulzus, egyszerre mindkét csatornában)

Torzítás: < 0,01% THD, < 0,001% TIM

Frekvencia átvitel: 5 Hz – 70 kHz +0 dB/-1 dB Zaj: < -78 dB

Nyugalmi teljesítmény felvétel: 66W
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
A Monty Pythont jó hogy említed, nekem is az jött elő: nagyon jó, jogy nem engedték szinkronizálni. Igaz, hogy oly foghíjasan tudok angolul, hogy ezerszer több a híj, mint a fog ( ) , ezért olvasnom kell, de az előadásmód, amit mellé hallok, sokat hozzátesz.
(#) deebo válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 16, 2022 1 /
 
Idézet:
„A két ideális szélső helyzet között még van egy csomó köztes helyzet, amelyek ugyan csak félhivatalos digitális jelek, de mivel megjelennek egy D/A konverter bejáratán”


Bravó, zseniális írások. Ez az inkompetencia netovábbja.

Idézet:
„Küldj egy DAC-ra a komparálási szint határán jelet és meglhallod mi történik, de ne hangosan, mert fájni fog. Régen láttam ennyi ökörséget egy kupacba leírva, ehhez a faszihoz képest még a gelee is kiscserkész.
Az egyik kb. 20 éve esett meg velem, egy Micromega Junior CD-játszó tuningja alkalmával kiszereltem a Philips CDM-4-es meghajtót a gépből, és fellógattam 4 db befőttes gumira, úgy hogy a szalagkábel ugyanúgy a panelhez csatlakozott, mint addig is. Rátettem ugyanazt a lemezt, amit pár perccel azelőtt hallgattam, még a gép gyári állapotában. Éééés…láss csodát, a fellógatott kis futómű most sokkal nagyobb térből kezdett szólni, a zene teljesen szétterjedt a térben”


Ez már Btk kategória kellene legyen. Az édes aynja valamijének lett jobb a tere. Tényleg komolyan veszitek ezt a sok kreténséget???
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) btamas81 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 3
 
Figyelj. Én ezekkel a dolgokkal úgy vagyok, hogy miért ne. Ha tudom megcsinálom, kipróbálom. Ha nem jött be így jártam. De te élből ellene vagy minden ilyesminek. Kb olyan vagy mint a szűz lány aki azt mondja rossz d.gni.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
A kulcsszó a hangmérnök. Na neki kell nagyon pengének lenni.
A zenészek művészek, és mint ilyenek nagy ívből sz@rnak azokra a dolgokra amikről mi vitázunk.
Te is biztos hallottál már rosszul masterelt felvételt.
Pl a spotifyon a legtöbb magyar szám sajnos ilyen.
(#) btamas81 válasza Skori hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Én nem tudom ki a csóka, nem hallottam még az erősítőjét, nem reklámnak szántam.
De -és ez most szubjektív vélemény- letett valamit az asztalra. Most azt te sem gondolod, hogy a célközönség ennyi pénzért nem valami márkásabb valamit venne ha nem szólna jól, mert itt már azért nem gombokkal dobálóznak.
Azt sem mondtam, hogy vakon el kell hinni neki mindent. Ahogy GeeLee mondaná ne nekem higgy hanem a fülednek.
Mindenesetre szerintem min megfontolandó amiket ír. Megint mondom. Én senkinek sem hiszek, de nem is írok le senkit. Nyitott vagyok. Ha majd én kipróbálok dolgokat és tényleg nem veszek észre változást majd akkor véleményezek. Amíg nem próbáltam, addig sem jót sem rosszat nem írok.
Saját példám. A jlh-em végén nichicon kondik vannak. Próbáltam mással, többel nem lett jobb vagy rosszab.
Viszont a hta végere vettem 3 fajta gyártótól kondit (minimál project volt, szóval csak azt amit itt falun lehet kapni), ott egyből hallani lehetett a különbséget a kondik között. Szóval elhiszem, hogy minden alkatrésznek meg van a saját hangja.

Van ennél meredekebb oldal, deebo miatt be sem merem linkelni. Na mondjuk az már nekem is hihetetlen kategória, de lehet én vagyok csak földhözragadt.
(#) Skori válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Ne haragudj, csak magamat tudnám ismételni, azt meg nem akarom, így csak egyetlen mondatot ragadok ki:
Idézet:
„...Most azt te sem gondolod, hogy a célközönség ennyi pénzért nem valami márkásabb valamit venne ha nem szólna jól, mert itt már azért nem gombokkal dobálóznak....”
Amit az említett írásokban olvastam az tömény marketing. Egy jó marketinges pedig a sivatagban is eladja a zsákos homokot.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Júl 17, 2022 / 1
 
Ez egyrészt nettó butaság, másrészt senki nem építene után olyat ami nem jó, itt meg ugye épp az ellenkezője van, mivel az a réteg aki nem tudja ezeket megvenni az próbálja megépíteni.
Ha valami tudatlan vagy kezdő olvassa ezeket a nemrég elhangzott sorokat az a következő "okosságokat" vonhatja le belőle:
- minél drágább valami annál rosszabb, egyébként is csak a a marketing miatt kerül 20 millióba egy monoblokk, véletlenül sem azért mert jó. Na meg azért is, mert van az a réteg akit jól át lehet vele verni.
Ez megint egy olyan jó vélemény ami nulla ismeretalapon nyugszik (mint a csöves amit sosem hallott az illető de ő tudja hogy az nem jó ). Itt az egyik szomszédnak közel 20 ingatlanja van a fővárosban, szóval nem egyik hónapról a másikra él. Ilyen sóher embert még életemben nem láttam, az utcai árussal is alkudozik 100 forinton. Na éppen a jómódú emberek azok akiket nem tudsz átverni! Ha át lehetne őket verni akkor nem 19 ingatlanja lenne hanem ugyanúgy havi bérért dolgozna valami cégnél mint itt a magukat nagyon okosnak gondolók...
Egyébként én sem azért tettem bele négyszerakkora összeget egy csöves építésébe mert az jobban szól mint a negyedannyiba kerülő félvezetős, áááá nem, kizárólag a marketing miatt. Ja, a pszichológiát majd kifelejtettem...
Nagy az Isten állatkertje na...
(#) deebo válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Mert, aki kicsit is kompetens, az tudja, hogy baromság. Ez kb olyan, mintha azt mondanád egy agrármérnöknek, hogy nem kell víz a búzának anélkül is simán megvan, ő meg a fejét fogja, mert tudja, hogy marhaság és nem fogja kipróbálni hátha...

Skori tökéletesen leírta ennek az iparágnak a lényegét, ami az erős marketing. Csak nézzétek meg magatokat, isszátok szavait és fel sem merül bennetek, hogy esetleg átvernek.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2022
(#) mcc válasza Skori hozzászólására (») Júl 17, 2022 / 2
 
Aki el akarja adni, annak kell a marketing...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Nem általánosítottam, konkrét erősítőről írtam, ami példaként lett felhozva, és egy adott cikkben elhangzott állításokra reagáltam (Gauss Neuron erősítő). Szerintem 78dB jel/zaj (amit erre az erősítőre a gyártója megad), az nem audiofil, és nem high-end kategória. Értelmes ember nem akarja az erősítő zaját hallgatni, főleg nem milliós kategóriában... Szóval talán olvasd el az előzményeket is, tehát hogy kinek és miért válaszoltam azt amit.

Amúgy 20MFt szerintem bármilyen audio erősítőért irreális. Az utánépítők lényegesen olcsbban megoldják, ami azt is jelenti, hogy hatalmas haszonnal értékesítik ezeket a cuccokat - megdolgozik a marketing is rendesen azért a pénzért.
(#) tunerman hozzászólása Aug 26, 2022 /
 
A következő CD100 no global NFB-s DAC tuningokhoz vettem egy rakat Siliconix VN10LM V-MOSPOWER FET-et, és úgy látszik ezek jobban kompenzálják a kimeneti 2SK79 V-FET trióda karakterisztikáját. Miután mérő CD-vel az 1 kHz-es torzitás minimumot kikerestem (470-510R beállítása) - meglepődve látom a 0 dB-s szinten mért 0,05% THD-t 
Ez gyakorlatilag a gyári opampos THD specifikáció beállítása no global NFB-s áramkörrel!
Szerény véleményem szerint ez az elért eredmény megmutatta mekkora új távlatok vannak a no global NFB-s megoldásokban...
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
A korábbi hozzászólásomra kattintva látható a modifikáció elvi rajza.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
(#) Cannon hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
Sziasztok! Próbálok működésre bírni egy ADAU1401 és egy PCM PCM5102 panelt. A DAC kimenetén nincs hang. Szkóppal mérve GND felé DATA, LRCLK jel van(48kHz), BCLK egyáltalán nincs(0V a feszültség).

Képen a Sigmastudio beállítás, schematic és a panelek. Az ADAU 19. lába közvetlen megy a panel MP11 kivezetésére, nem értem mi lehet a probléma.

Köszönöm ha megosztjátok az ötleteiteket!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) Helios hozzászólása Nov 24, 2023 /
 
Sziasztok!

Optikai jel fogadására egy ezt a kapcsolást néztem ki. A végére egy PCm5102-es modult akasztanék. Életképes lehet?
(#) CHZ válasza Helios hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Szia, próbáltam, jól működik.
(#) Helios válasza CHZ hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Szia! Van valami spéci igénye esetleg?
(#) CHZ válasza Helios hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Semmi, nyáktervét is felhasználtam, az is rendben..
(#) Moszkvai hozzászólása Jan 21, 2024 /
 
Sziasztok. Szeretném megtudni, hogy a következő DAC nyákot tudnám-e használni így ebben a formában megbontás nélkül is, s/pdif jellel meghajtva? Ez egy Nakamichi OMS-7 lejátszóból van. TDA1540 és a meghajtói is rajta vannak.
Mellékelek néhány dokumentumot is segítség képpen .
Köszönöm előre is.
(#) Moszkvai hozzászólása Jan 21, 2024 /
 
Doksi és az SAA7011 ről némi Infó (SAA7011)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
Következő: »»   99 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem