Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
 
Témaindító: zozz12, idő: Dec 16, 2007
Lapozás: OK   108 / 108
(#) mikrodigit válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Egyetértek nedudgi-val, hogy nincs különösebb jelentősége ennek a papírnak. A szöveges részben teljesen általános dolgok vannak leírva (melyik aljzatba dugd a mérőzsinórt, ha feszültséget mérsz, stb.), amikre magadtól is rájöhetsz az előlapra nézve. A táblázatokat pedig, ahol a pontosságot sorolja fel, angol tudás nélkül is használhatod.
(#) tbarath válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
A működése azért eléggé egyszerű. Tud áramot (egyen és váltó), feszültséget (egyen és váltó), kapacitást és ellenállást mérni. A COM aljzat a közös, a többire rá van írva, hogy milyen mérésnél hova kell dugni a másik mérővezetéket.
Ha nem tudod, hogy mekkora a várható érték, akkor érdemes a nagyobbtól indulni, pl. ha nem tudod hogy 1,5V, 15V vagy 30V a fesz, akkor indul mondjuk 200-as állásból, aztán lépkedj vissza ha szükséges. A jó multiknak van olyan védelme, hogy gyakorlatilag nem tudod tönkretenni, de ez ugye olcsó multi, nem árt az elővigyázatosság.
Váltó mérésénél: nem TRMS, szóval feltételezi, hogy szinuszos áramot mérsz, ha nem szinuszos akkor pontatlan lesz a mérés - bár a pontosságára amúgy se vennék mérget.
Tranzisztormérés: oda van írva, hogy melyik lábat hova kell tenni, aztán HFE állásban megmondja a tranzisztor erősítését, azaz a kollektoráram és a bázisáram hányadosát.
Diódamérés/szakadásmérés: egyértelmű szerintem.
A hozzá adott mérővezeték valószínűleg szemét, és maga a multi se egy életbiztosítés, ráadásul még egy CAT rating sincs odaírva, szóval a ráírt 700V/1000V számokat érdemes a helyén kezelni, én 40V fölött nem nagyon méregetnék ezzel.

Mit hagytam még ki? Ja, igen, ha árammérés módban hagyod (tekerő és/vagy banán aljzat) és feszültséget akarsz mérni, akkor jó eséllyel felrobbantod, szóval erre próbálj ügyelni.

Azt hiszem ennél többet semmilyen manual nem mondana.
(#) Teaway válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Keress rá a DT-9205A szövegre! Lesz a találatok között magyar nyelvű pdf. Igaz, más gyártótól, de azért használható.
(#) BI-AMP hozzászólása Ápr 7, 2019 /
 
Sziasztok! A ZOYI ZT-X-ről mi lenne a véleményetek, és miben különbözik a Richmeters RM409b vagy a ANENG Q-tól?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2019
(#) tbarath válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
A különbség valószínűleg annyi, hogy más címkét nyomtattak rá.
Mondjuk én nem nagyon látom értelmét 10-20% felárat Fizetni az aneng q1-ért egy 8008-hoz képest - persze ez az én preferenciám
(#) Ge Lee válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Ezt a darabot konkrétan nem ismerem, de pl. azt a belsőt (meg gondolom hogy a többit is) ami az Aneng-ben van, legalább még 3-4 féle névvel is forgalomba hozzák, néha ugyanolyan kinézetű külsővel.
(#) BI-AMP válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Köszi a segítséget! Meg is rendeltem. Az oldalon ahonnan rendeltem említik, hogy ugyan az mint a Richmeters és a ANENG.
(#) Ge Lee válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Elvileg kétféle chip-pel szerelik ezeket, az egyik a DTM0660 a másikra nem emlékszem, az Aneng-ben pedig az ICL8069 a referencia. Meg van még bennük egy memória (eprom) amibe el vannak mentve a kalibrált értékek, ebbe bele is lehet nyúlni, azaz lehet házilag kalibrálni csak sehol nem írják le hogy hogyan, de azért van még benne két be nem kötött nyomógomb a nyák hátulján plusz két átköthető jumper. Nekem is van belőle kettő (a 8009-ből) az egyik az az utolsó digitre is pontos, a másiknál ha jól emlékszem 2 számjeggyel tér el, azt hevenyészve kalibrálták, lehet hogy még reggel volt és álmos volt a kislány.
Az idő majd eldönti a kijelentésem realitását, de eddig nekem úgy tűnik, hogy ár/érték arányban ezek a műszerek verhetetlenek. Az Aneng 5000Ft körül van az ebay-en, és (legalábbis új korában) hozza a nagy nevű, tízszer, hússzor ennyibe kerülő műszerek pontosságát.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Nem tudom linkeltem-e már korábban, de találtam egy Aneng 8008 "tuning" leírást: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A csipogó feletti fésű érintkező meg a "manual range select" nyomógomb "helye"
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Azt megtaláltam én is, onnan szedtem az infók egy részét. A házi kalibrálásra szerettem volna rájönni, de sehol nem írtak róla, a Chip lelkivilágában meg nem szeretnék annyira elmélyedni. Egy külföldi fórumon írt róla valaki, de a működő kalibrálásig ő sem jutott el.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Mivel ami specifikációt találtam, az DCV-re 0,5%+3d-t ad meg pontosságra, ezért az utolsó 2 számjegy eltérése bőven specifikáción belül van így nem is értelmezhető pontosságnak vagy pontatlanságnak. Nekiállni megproóbálni állítani rajta meg ezek alapján végképp értelmetlen.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Miért lenne értelmetlen? Az a szám egy relatív pontosságot takar, ugyanúgy mint a drágább műszereknél, de ez nem azt jelent, hogy attól ne lenne pontosabb. Pl. a Keithley ami nekem van, annak ugye az alap pontossága 0,015%, de oda van fölé írva, hogy 1 év, meg hogy 18 és 28 fok közötti hőmérsékleten. A másik oszlopban meg ott van, hogy 24 óra, 22-24 fok között, 0,006%.
Az Aneng-el épp azért példálóztam, mert többet tud mint ami meg van rá adva, hogy ezt meddig tudja azt majd 1 év múlva megmondom. A lényeg, hogy arra a 0,5%-ra eltérhetne 10V-on 50mV-ot, az még a tűrésen belül van. De nem tér el, a 10V-os referenciára 10,00V-ot mutatott az első mérés alkalmával is, meg annyit mutat hetek elteltével is. Itt már csak az a kérdés, hogy mennyit fog mutatni 1 év múlva, meg mennyit mutatna mondjuk 10 vagy 35 fokban.
Ugye, mint már arról volt szó párszor, nem mindenki akar Fluke-t venni, vagy akarna, csak nem telik rá neki. A Keithley-t én is csak azért vettem meg, mert használtan ki lehet néha fogni szinte jelképes áron (gondolom a kora miatt). És annyira megtetszett, hogy mindjárt vettem is belőle még egyet, remélem a héten meg is jön.
(#) diablo hozzászólása 19:05 /
 
Az UT211B megéri szerintetek a felárat az UT210E-hez képest? Papíron szinte csak a 0,1mA-es felbontással tud többet AC áram mérésben, de ez engem hidegen hagy, inkább DC áramokat mérnék vele, 1mA-es felbontás nekem elég. Vagy másban is jobb lehet pl. pontosság, gyorsabb mérés?
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu