Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
 
Témaindító: zozz12, idő: Dec 16, 2007
Lapozás: OK   112 / 112
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Fú azok a mérővezetékek...
Amúgy kezdőnek ezt a cuccot nem annyira javasolnám, mert noname multinak drága 30e magasságában, szkópnak meg kevés. Szkópként pedig érdemes megnézni a 10 MHz-es négszögjelet valahol a lap közepén: Bővebben: Link.
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Attol függ mire használod, de még a mai Arduino világban sem igen fordul elö nagyobb freki mint 10-20 MHz, és arra még mindig nagyon jo eredményt ad a szkop is. Persze azt tudni kell, hogy egy 40 MHz-s szkop nem fog tudni 10 MHz-s négyszögjelet tökéletesen ábrázolni. Ez a kinja minden digitális kacatnak, itt mindenhol keményen kell vágni a bemeneti jelet a mintavételelezési freki kevesebb mint felénél. Viszont a 40 MHz-s szinuszt még hiba nélkül mutatja.
És a szkop jobb, mint egy hasonlo áru kizárolgos digitális szkop (pl a DS212 pedig az szines). Ez a müszer meg rengeteg mást is tud. Nyilván, hogy nem lehet egy ilyen kis müszert egy jo minöségü nagy szkophoz hasonlitani, de mit akarsz kb 70€-ért kapni? ( régebben még egy mezei DVM-t sem kaptál volna ennyi pénzért).
Amit én inkább hibának tartok (1 napig mérecsgéltem vele), hogy egy kicsit lassu, viszont meglehetösen pontos.
Ha még tudná a decibelt is, minden gondolkodás nélkül megvenném még drágábban is. Aki többnyire hangfrekvenciákkal dolgozik annak nagyon jol jöhet.
( A hajdani Fluke 8060A kb 4-5x ilyen drága volt - a Sagiem is >300€ és egyikben sincs szkop).
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
"Viszont a 40 MHz-s szinuszt még hiba nélkül mutatja."
Meg a 40MHz-es négyszögjelet is ugyanilyen szép szinusznak mutatja
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Az viszont teljesen természetes minden digitális kacatnál. A 40 MHz a mintavételelésböl adodik ami ha jol emlékszem 100 Msps, azaz a 40 MHz-re csak 1 minta juthat ami a mindenkori jel alapharmonikusa ( szinusz). Nem tudom ezen mit lehet csodálkozni? Ez minden ilyen szerkezeten igy müködik - még a 10-20x drágább müszereken is.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) snorbiiii hozzászólása Kedd, 16:09 /
 
Sziasztok!
Multimétert vennék, egyelőre ezt néztem ki: UNI-T UT139C
Tudtok erről véleményt mondani?
Ill. van esetleg <=20.000Ft árig bezárólag valami más javaslatotok?
Amire használnám: főként hobbi elektronika, plusz némi házi villanyszerelés. Mindenképp automata méréshatár-állítással, mert utálom kapcsolgatni
Tudom, hogy egyszerűbb készülék is elég lenne ezekhez, de ha már egyszer veszek, akkor valami normálisabbat szeretnék. Persze ha van olcsóbban valami tuti, akkor nem vagyok a pénztárcám ellensége
Köszi!
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 16:53 /
 
A felső határfrekvencián jócskán lekerekít minden szkóp, az már a -3dB pont. Ott semelyik sem ad szép négyszögjelet.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 18:38 /
 
A DSO sokkal inkább mint egy analog, mert amit a DSOn látsz az valoban egy FFT leképzése a mért jelnek, azaz a bemeneti jelet elöször a komponenseire bontja, majd abbol rakja ki a képet. És itt van a legnagyobb különbség, mert egy 40 MHz-s szkop már nem is lát semilyen harmonikust 40 MHz felett (pontosabban a mintavélteli frekvencia felétöl pár MHz-t levonva van a "kinai fal" azontul bármilyen komponense a bemeneti jelnek teljesen elveszik. Azaz a 40 MHz szinusz azonosan jelenik meg mint a 40 MHz négyszög vagy fürész jel. Az analog szkop ilyen esetben lekerekiti a bemeneti jelformát, de még általában felismerhetö a valos eredeti alak, a DSO-n ez kizárt. A kinai fal szüröje olyan, hogy a mintavételi frekvencia felénél már minimum 80 dB legyen az elnyomás. ( különben aliasing effektust kapsz és mondjuk a 41MHz-s jel invertált 1 MHznek néz ki.). A DSO általában nem "kerekit le" . Ha nem stimmel a szint, akkor az már a digitális szürö hatása, általában ezt igyekeznek nem igen mutogatni, azaz ugy oldják meg a szkop skáláját, hogy azt a tartományt már ne is lásd, ahol a szürö -3 dB-s pontja van. Ezért van ebben a kis müszerben is valoszinüleg 50 MHz-s mintavételezés, hogy még sima 40 MHz-s szinuszt rendesen meg lehessen mérni.
(#) snorbiiii válasza snorbiiii hozzászólására (») Kedd, 22:18 /
 
Ill. a régebbi kommenteket végigolvasva még az AN8009-et néztem ki...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:19
(#) tbarath válasza snorbiiii hozzászólására (») Sze, 15:42 / 1
 
Mindkettő jó szerintem, nekem van mindkettő. De egy multi nem multi, ha megoldható legyen több és többféle.
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Sze, 15:57 /
 
Föleg olyankor, amikor már egészen jok kaphatok 10€ -ért is. ( még a Conradnal is).
(#) snorbiiii válasza tbarath hozzászólására (») Sze, 19:27 /
 
"Mindkettő jó szerintem" - Köszi, végül az AN8009 lett
Következő: »»   112 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu