Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ez jogos, de a kivett 24V-os zenerrel be lehet állítani a negatív ágban egy nyers -24V-ot, utána meg már jó a stab. De nem hiszem, hogy ez a kis ripli okozza a berezgéseket.
Az erősítő tápfesz elnyomása miatt ennek nem szabadna látszania a szabályozott kimeneten. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2024
Én a zenerek helyett betennék 1-1 stabot, azok jelentősen elnyomják az ilyen, ripliket.
78L24, és 79L05 stabok. TO-92 tokozás, simán bebarkácsolható a zenerek helyett. De a kimeneti 1,6V-ra ez nem lesz megoldás, csak a linkelt fűrész fog eltűnni. A stabilitás miatt lehet hogy kell elkó a stabok elé, mögé. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2024
Igen, mert figyelmetlen voltam, és nem helytálló dolgot írtam. Van ilyen néha.
![]() De a lényeg, hogy az IC tápfesze elvileg a megengedett limitan belül van, ami 32V MAX. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2024
Ilyen tokozású tranzisztorokat nagy körültekintéssel kell beszerelni mert ha alákerül valami kis kosz könnyen okozhat galibát.. A hűtőbordán a kis furatoknál a tranzisztorok lábainál ha valami belekerül forrasztáskor,lemosáskor az tréfás játék tud lenni.Ha ilyet építek akkor lemosom a beültetett nyákot és csak utána szerelem rá a bordára a tranzisztort új csillámlemezzel finoman pasztázva,óvatosan beforrasztva,nehogytöbb ón fusson a lábaihoz mint kéne..Nem ártana ha a tranzisztorok egyformák lennének esetleg még válogatva is mert ezek úgy látom mind más gyártmányú.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2024
Esetleg cseréld nagyobbra az 1nF-ot (pl. 2,2nF)
Köszi, de azon túl vagyok, ahogy a tranzisztorcserén is. Olvastam itt a fórumon Attila86-tól, hogy nem a legsikeresebb konstrukció, és többeknek szintén gondja volt a kimeneti 0V-al. Hátha valakinek van még ötlete, esetleg mit kéne mókolni rajta.
Esetleg próbáld még meg lemosni a gyantamaradványokat a panelről.
kiegészítés:
A DC-OFF, terheléssel működni látszik(2mV-ra lekapcsolja a kimenetet). Terhelés nélkül, csak a kimeneten jelen lévő 1,2-1,95V-ig kapcsolja le, viszont terhelés nélkül nincs fütty sem szabályzáskor.
Megpróbálom összefoglalni az eddigi méréseket, és köszönet a segítségért.
IC tápfeszültsége 4. láb 24,17V; 11. láb -4,969V -------------------------------------- Feszültségek terhelve 12V-os fényszóró izzóval, leszabályzott U és I potméterrel. A kimeneti feszültség 3,5mV 14. láb 898mV 13. láb 1,5mV 12. láb 0,5mV --------------------------------------- Feszültségek terheletlenül, leszabályzott U és I potméterrel A kimeneti feszültség 1,776V (ez változik bekapcsolásonként 1,2-1,95V-ig) 14. láb 3,998V 13. láb 486mV 12. láb 1mV ---------------------------------------- Amit még tapasztaltam: Izzóval terhelve, az áramszabályzót feltekerve, a feszültség szabályzót fölfelé szabályozva megjelenik egy kb 10kHz fütty egy pillanatra olyan 2 voltos kimeneti értéknél. Oszcilloszkópon szemlélve kiértékelhetetlen maszlagnak látszik és azonnal el is tűnik a gerjedés, nem folyamatos. Teleakasztgattam a tápágakat kondikkal, de akkor is meg van ez a pillanatnyi oszcilláció 2-3V kimeneti feszültség között izzóval. A jelenség pikantériája, hogy pl egy 25 Ohmos ellenállással terhelve nincs fütty. Az 1nF kondiknak fóliát raktam be, esetleg jobb lenne a kerámia, ha egyáltalán az okozhat ilyet? A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2024
Légyszi nézd meg a az IC 4-es és 11-es lábán mérhető feszültségeket a GND-hez képest. A 11-en -5V körüli értéknek kell lennie, hogy képes legyen az IC a tápegység kimenetét 0V-ra lehúzni (szintén a GND-hez képest). Ez most kicsit pongyola lesz: az LM324 nem tudja a kimenetét a saját tápján belül faltól-falig kivezérelni, ezért a negatív tápját lejjebb kell vinni, hogy legyen elég mozgástere a tápegységen belül.
Köszönöm a segítséget! A 14. láb 903mV-3,7V-ig ingadozik, 13. láb 2,4mV, 12.láb 0,9mV a csúszka 0,4mV, mindezek letekert állapotban.
Nem látom az áramhatár elérését jelző LED-et.
A kimenetre tegyél valamilyen terhelést, pl. egy kisebb méretű izzót. Mérd meg a potméter csúszkáján lévő feszültséget. Most elsősorban azt keressük, minimumra tekert állásban mennyi. Nullára számítunk. Utána mérd a 12-es, 13-as és 14-es láb feszültségét is a minimum állásban. Az IC tápfeszültségeit is mérd meg (4-es, 11-es láb). A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
Nekem 28,4V. Az áramkört egy 24V(26V) AC trafóról próbálgatom.
Nem tudom az IC okozhat e ilyen problémát? Sajnos egy új van még itthon, és ezt bontottam ami benne van. Az új példánnyal talán még vacakabb volt a helyzet. A DC-off-ra sem megy nullára. A tranzisztorokat ellenállásokat átmértem. A panellal nincs baj, többször átnéztem. Terhelhető, szabályozható, de az a fránya 1,5-1,6 volt a kimeneten....
Hülyeséget írtam. DC-off rövidzárnál is ott a 1,5V
Ha DC-OFF nullázza a kimenetet, és a P2 minimum nem, akkor látatlanban vagy a potméter hibájára, vagy rossz potméter bekötésre gondolnék. A DC-OFF az nagyjából azonos a Potméter minimum állásával.
Meg kell mérni minimum állásban valóban nulla feszültség van-e a potméter csúszkáján. Kellene néhány fotó az építésről, mert azon is fel lehet fedezni, néhány részletet.
Ha a P2 középső lába le van tekerve a GND állásba és a P2 jó, akkor a P4-től teljesen függetlenül ott a P2 csúszkáján (középső lábán) 0V-nak kellene lennie. Szerintem a feszültség állító poti (P2) 0-ra állítása mellett mérd végig az áramkör pontjain lévő feszültségeket a GND-hez viszonyítva, és írd be rajzba. Az LM324 tápját is. Úgy már lehet számolgatni is. Akinek ilyen tápja van esetleg így egyből kiszúrja, hogy hol van más érték, mint kellene.
Azt rövidre zárva is ott a 1,5V a kimeneten, és 5K állásban is.. Egyedül DC-off-nál megy le nullára.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
Elolvastam, melyet köszönök. Sajnos a kimeneti 0V finomhangolásáról nincs szó benne. Átnéztem, átmértem, az összes alkatrész a rajznak megfelelő értékű. A referencia feszültség rendben van. Tulajdonképpen jól is működik minden funkciója, attól eltekintve, hogy nem lehet leszabályozni a kimeneti feszültséget 1,5V alá. Lehet ez a konstrukció ilyen volna alapból?
Időközben kicseréltem az IC-t egy bontottra, és az 1. lábon 9,87V van, viszont a kimeneti feszültség 1,5V alá nem vihető, ha a potméter csúszkáját a testre zárom sem. Az R7-el kéne variálni?
Itt a 3. pontban olvashatsz a referencia feszültségről.
Üdv mindenkinek!
Megépítettem az Alkotó panelterve alapján ezt a 2.4.7 tápot. Működik minden, viszont olyan nehézségbe ütköztem, hogy a kimeneti feszültséget 2,5V alá nem lehet vinni, és az IC 1. lábán is 14,3V van a rajzon jelzett 9,9V helyett. Valakinek esetleg ötlet, merre kapirgáljak?
Az előbbiből, de úgy néz ki az utóbbiból kapok panel-t.
A kérdésedből nem derül ki, hogy 1db tápot építenél aminek + 0 - azaz a nullához képest +/-kimenete is van, vagy 2db egyformát aminek csak 0 és + és ezeket kötnéd sorba. Előbbiből itt a topikban csak egyetlen rajz fordult meg, még pedig az ELPS-1, utóbbiból pedig elég bő a választék.
Sziasztok !
Szeretnék építeni egy ( nem kapcsoló üzemű ) labor tápegységet olyan +/- 40V-osat. Nem szeretnék nyák-ot tervezni,maratni. Beszerezhető valahonnan ilyen legyártott panel, vagy esetleg kit ami megfelelne ilyen célra ? Vagy valaki magán gyártásból árul ilyet ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |