Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   102 / 262
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 16, 2015
A fetes kilowattos RT évkönyvben közölt rh végfoknak is kapcsolós tápja van.
Direktben "csatttogtatja" a 230at... 200x eleji vmelyikben van.
No igen a PÉCS URH "rádiótelefonok" mobiljai is 12 voltos tápról jártak csöves urh végfokkal.
inverter egységgel.
Veszprém L alakú kiegszítő csöves végfoka is invrterről járt 12 Voltról.
Najó persze ezek is 10 W körüli végfokozatok voltak.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 15, 2015
Hogyne. A 25W -os csoves PYE rádiótelefonk QQE06/40 800 V os anődfeszültségét is inverter állította elő a 12 V -os akkuból. Volt egy közülük, amelyik javíthatatlanul fütyült.
Vagy az FM 10-164 (Titán) tranzisztoros végfokának a 28 V -ot a 12 V -ból inverter állította elő, igaz nem 100, csak 10 - 15 W. Szerintem semmi akadálya, csak fokozottan figyelj a szűrésekre, mindkét végén.
(#) takarító válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 15, 2015
Ott keresgéltem, akkor ért össze két érintkező, aminek nem kellett volna... Viszont valószínűleg a main kapcsolta le, mert egy monitornál úgy volt, hogy az inverter leoldott, de a kijelzőn látszott a kép háttérvilágítás nélkül, vagyis a main működött. Itt meg nem volt kép sem, tehát a main sem ment, pedig a feszültségek jók voltak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
(#) Buvarruha válasza takarító hozzászólására (») Ápr 14, 2015
Az invertert magas szint indítja egy bemeneten. A main és a táp közötti csatlakozón megtalálod ezt kellett volna ellenőrizni és akkor kiderült volna, hogy a main kapcsolta le a világítást, vagy az inverter ált le hiba miatt, egy egyszerű feszültségméréssel nagyon sok információ kiderült volna, de javasoltam is, hogy ezt keresd és mérd.
(#) takarító válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 14, 2015
Jó, de én úgy gondoltam, hogy a csövek is világítsanak. Úgy működjön. Gondolom valami jel kell neki, amit az alaplapról kapott. Mert ha nem vagyok benne biztos, hogy tuti jó a táp meg az inverter rész, akkor nem veszek bele másik vezérlőpanelt. 12ezerért találtam a legolcsóbban.
(#) Andr3wJ válasza takarító hozzászólására (») Ápr 14, 2015
Nem olvastam végig az egészet, mert ma mondtam fel, szóval firmwaret nem tudok adni.

Azt hogy berakja a JVC-be nem negy ügy mert gyártottak a sharpnak is és a philipsnek is.

Ennek a tápnak szokott lenni a baja maga a primert táp IC, melette valamelyik smd kerámikakondi töröt, táptrafó egyik lába tőben megszakad. Szekunder oldalon inverternél egymás melett 5db kerámia kondi az egyik zárlatos, vagy éppen szar a trafó, talán az inverter FET-ek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) proksa1 hozzászólása Ápr 14, 2015
Sziasztok! Van nálam javításra egy régi 2kWos inverter, toroidos színuszos kimenetű. A toroid 500Hzen van járatva, mellékelek egy képet a bekötéséről. Az alsó IRF540-eket ellenütemben vezérlem ez oké, de mi a helyzet azzal a 9540el? mikor kellene azt bekapcsolnom? én arra gondoltam hogy esetleg az inverter lekapcsolásakor zárják azt a visszarúgás elnyelésére? Egy PIC vezérelte de megsérült , az új programhoz tudnom kellene ennek a funkcióját.

inverter.jpg

Szétszedtem és bedugtam. Itt van egy kép a tápról:
Bővebben: Link.

A nagyfesz puffer kondi alatt van egy tranzisztor-szerű, 3-lábú cucc, U-alakú hűtőzászlón (IC800). Na az iszonyatos hangokat produkál, nyüszörög, morog, kerreg, még visít is, ha olyanja van. Csak eddig összerakva nem hallottam, szétszedve meg nem indítottam még be. Az van rá írva, hogy STR, alatta W6253, ez alatt meg 1906E.
Az előbb megpróbáltam bekapcsolni, hidegen, és azt csinálta, hogy felvillantotta a csöveket, aztán nem tért vissza készenlétibe, hanem ez a kütyü elkezdett visítani, és egyik lábán sem tudtam mérni semmit, és a LED sem világított az előlapon. Konkrétan visított ez a cucc, de a tápban nem volt graft... Ja, nem is háromlábú, hanem 6...
Kondikra nem is gyanakodtam, azoknak semmi bajuk. Csak sokkal többet tudnék, ha kivenném az inverter trafót. Így, hogy fél másodpercre felvillannak a csövek, még a multiméter sem reagál, vagy legalábbis nem fog értékelhető adatokat mutatni...
Amúgy vesztenivalóm nincs, enyém már a cuccos, mert megvettem. A LED-beépítés amúgy is tervben volt. A FET vagy trafó zárlat meg azért jutott eszembe, mert nemrég egy hasonló hibával küzdő monitort berheltem, ott a FET lett zárlatos. Az is villantott, aztán lekapcsolt. Előtte egy másik monitornál ugyanezt a hibát egy zárlatos trafó csinálta.
De valami fw-problémája biztos volt, mert a flash előtt tényleg semmit nem csinált. Most meg legalább megpróbál elindulni, bevillantja a csöveket. Zárlatos inverter trafó? Zárlatos FET, amiről a trafó kap delejt? Lehúztam a csöveket, úgy sem indul. Kiszedem a trafót és átalakítom LED-világításra?
(#) Chipmunk1960 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 13, 2015
Szia, Ez mind igaz, de azt nézd meg, hogy a motor mennyire szereti az inverter kimeneti jelét, áramfelvétel, melegedés, zaj... Én egy APC Smart 600-al akartam a családi ház 150W-os keringetőjét megtáplálni, ami álllítólag elég jó színuszos, de inkább morgott, mint pörgött.
(#) deak francis hozzászólása Ápr 12, 2015
Hello.Tekertem egy ferrit magos ETD49-es inverter trafót,vagyis 12v/250-300v-ra.A primer rész 2x24menetx0,8mm ,meg a szekunder 1x400 menet 0,3mm.Na most a gondom az hogy eléggé fütyül. A fogyasztás ok lenne.Tudnák-e valamit tenni ez ellen? Segítségeteket előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) Massawa válasza tg0224 hozzászólására (») Ápr 12, 2015
Neked nem inverter kell, hanem 2 motormeghajto egy közös vezérléssel, ami megfelelö jeleket ad a motorra (többfázisu frekvencia vezérlés a felhasznált motoroktol függöen), és elvben kiegyenliti a fordulatszámot a kanyarban.
(#) tg0224 hozzászólása Ápr 12, 2015
A traktor meghajtott kerekein lenne fordulatszám érzékelő, ami a legtöbb modern traktornál eleve adott, tehát az ISOBUS csatlakozón át át lehet vinni a jelet a pótkocsi vezérlőjének. Ezzel az agymotorok fordulatszáma megoldott.

A segédhajtás csak sáros, vagy homokos talajon kellene, amikor a traktor hajtott kerekeinek szlipje meghalad egy bizonyos értéket. Itt nem kis v. közepes méretű pótkocsira kell gondolni, hanem hasonlóra: Bővebben: Link

Csak ez a Fliegl pótkocsi nem generátoros, hanem speciális traktor kell hozzá, ami korlátozza a használhatóságot. De méretben ilyen pótkocsira szeretném a hajtást.

Ez meg az isobus: Bővebben: Link

Az akkura azért gondoltam, mert a tlt ford.szám a traktor motor ford.számmal arányos, tehát - gondolom - a generátornak nem biztos, hogy tudja minden pillanatban biztosítani a megfelelő ford.számot, hogy meglegyen a megfelelő feszültség, áram, frekvencia.

Tehát az akku csak ilyen átmeneti megoldás lenne az ilyen generátor kimaradásokra. És normál esetben a gen. adná az energiát az agymotoroknak, közben töltve az akkut. De ahhoz gondolom töltésvezérlő is kell.

Meg inverter. úgy tudom, az arra való hogy ac-ból dc (és fordítva) legyen, meg feszültséget tud váltani.
(#) Massawa válasza witi hozzászólására (») Ápr 12, 2015
Azért ne beszéljetek félre mindenféle ASR/ABS meg hasonlo marhasággal. A kolléga egy traktor ill. annak potkocsijárol beszél és annak a segédhajtásárol. Ide felesleges ilyen dolgokat bekeverni.
Persze le kellene irni, hogy mikor is kell a segédhajtás - gondolom csak az indulásra. A kanyarral sem kell tulzottan foglalkozni, az elv már igen régen ismert: a két motort hidba kell kötni, igy automatikusan kiegyenlitödik a különbség.

Vissza feladathoz. Tisztázni kellene mikor is kell a segédhajtás. Ha csak induláskor, akkor a teljesitményleadotengely amugy is a maximumon foroghat ( föleg a régi traktoron) igy alapbol adott, hogy a generátor elvben elég energiát tudna leadni ( márha azokon a régi traktorokon van elég tartalék, ha nincs, akkor igy sem fogja tudni megmozditani a potkocsit).
A motorokhoz mindenképpen kell egy vagy 2 vezérlö elektronika ( nem inverter), ami elvben csak rásegit a mozgásra ( annyi energia sohasem lesz, hogy a potkocsi a segédmotorokkal maga is mozdulni tudjon ( ahhoz tisztességesen meg kellene rakni akkukkal - ami nagyon nem gazdaságos). Nem tudom milyenek azok a motorok de valoszinü, hogy aszinkron vagy BLDC motorokrol van szo.
Szoval inkább azt kell majd tisztázni, hogy mikor segitsenek rá az agymotorok, mikor kapcsoljanak le ( pl. amikor a traktor már kinnt van az országuton felesleges a potkocsit hajtani - energiaveszteség). Esetleg fékezéskor lehetne némi energiát visszanyerni ( ma még elég drága mulatság ilyen környezetben). Mindenképpen a fékezéskor le kell állni a hajtásnak ( egyszerüen megoldhato).
A külsö töltés is hanyagolhato, legfeljebb arra lenne jo, hogy hosszu állás után lenne némi kezdö energia, hogy a traktornak ne kelljen tul sok energiát leadnia az induláshoz, de a fentiekböl kiderül, hogy annyi energia aligha lesz, hogy a kocsi magátol megmozduljon.
Érdemes lenne tanulmányozni a modern hibrid autok hajtását, ahol valami hasonlo történik. ( igaz azok többségén a mechanikus eröátvitel a motorbol meg van szüntetve, de azért találni olyant is ahol mind a kettö megvan, a villanymotor csak rásegit).
(#) tg0224 hozzászólása Ápr 12, 2015
Sziasztok!

Azért kerestem meg a közösségeteket, mert segítségre van szükségem a szakdolgozatom elkészítéséhez. Gépészmérnök hallgató vagyok és ki kell dolgoznom egy pótkocsi villamos segédhajtását agymotorokkal.

Én úgy szeretném - nem tudom jó ötlet-e -, hogy a pótkocsin van generátor, akkumulátor (puffer céllal, mert a generátor a traktor teljesítményleadó tengelyéről lesz meghajtva, de mivel ez egy univerzális rendszer lesz, így a régebbi traktorokhoz is jó lesz, amik teljesítményleadó tengelyének fordulatszáma nem független a pillanatnyi motor fordulatszámtól, tehát nem biztos, hogy az üzemelés minden pillanatában biztosítani tudja a generátornak - persze áttételen keresztül - a megfelelő és állandó ford. számot. Ezt úgy szeretném, hogy lenne hozzá töltési lehetőségi kívülről, csatlakozóval, töltés vezérlővel, ha kell akku figyelő rendszerrel.), vezérlés és egy tengelyen két darab agymotor. És gondolom inverter is kell, de ha bármiben tévedek, elnézést.

Az lenne a kérdésem, hogy ez így jó-e, illetve milyen eszközök kellenek hozzá. Nem a villamos tervezés a dolgom, hanem a gépészeti, de azért azt szeretném leírni, hogy milyen feszültségű, áramerősségű, stb. eszközöket kellene beszerezni, vagy megterveztetni/gyártani a pótkocsihoz.

Szeretném, ha linkeket is megadnátok generátorról, akku csomagról, motorról, inverterről ,amik összeilleszthetők villamos szempontból.

Én egy ilyen motort néztem ki: Bővebben: Link

A segítséget előre is nagyon köszönöm!
(#) Baxi hozzászólása Ápr 11, 2015
Hi
Mesterek. Lassan haladok az inverter javítással. A pirossal karikázott diódák illetve stab ic és 1 ellenállás csere után elindult a táp része a hegesztőnek. Viszont ahogy fesz alá helyezem felvillan az elején a led ~ 1másodpercre majd utána egyből meghúz benne egy relé s kialszik a led. Kimeneti feszültségem nincsen ahova a hegesztő kábelek mennének. Kiszedtem a vezérlő panelt, mert a v8-as fet-nek a G és a S közt 33 Ohm-ot mértem. Elvileg ez hajtaná az IGBT-ket. Kiforrasztva viszont kiderült hogy a fet jó. A G-S közt ua. maradt az ellenállás. Én a meghajtó IC-re tippelnék, vagy ez jó ez az érték? Ja és ha dióda teszterrel vizsgálom ezt a két pontot akkor rövidzárlatot mutat a műszer. Viszont nem találok róla adatlapot sem, lehet ezt kapni?
S szerintem ez az ic miatt húzz meg a védelem is, ennek kellene vezérelnie, a "go power" résznél, ha jól tippelek?
Segítséget válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
(#) robi72 hozzászólása Ápr 10, 2015
Sziasztok!

Egyik ismerősöm hozott hozzám egy Rehmann-inverter ARC164 típusú inverteres hegesztőt. A készülék teljesen halott. Szétszedés után kiderült, hogy az egyik trafó, amit egy kábelkötegelő rögzített a panelhoz, a súlyánál és a kötegelő öregedésénél fogva kiszakadt a helyéről. Valószínű kisebb mechanikai behatás is érte. Sajna a tekercs végek beszakadta a csévébe. A trafó a primeren 220V-ot kap és két független szekunder leágazása van. Valószínű az elektronikát látja el táppal. Van esetleg valakinek rajza/ ötlete egy ilyen problémára?
Köszönettel,
Erdélyi Róbert
(#) glaci82 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2015
Tiszta szinuszos az inverter . Azt tudom hogy nem ilyenre tervezték az indító akkumulátort de ha ez van..... Az érdekelne hogy az üzemidő az amper függvényében hogy változik? Létezik erre v.milyen képlet ábra függvény stb?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
(#) Wegg válasza flajosf hozzászólására (») Ápr 9, 2015
Én is inkább újat készítenék . Itt vannak fent kapcsolások is meg ,írott anyag is bőven érdemes rá időt szánni sok hasznos infót lehet összeszedni.
Én az inverter ,triak, autó gyújtó trafóst tartom viszonylag a legjobbnak.
A saját pásztor azért is jó mert azt tudod szervizelni míg élsz
Üdv
(#) glaci82 hozzászólása Ápr 9, 2015
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Azt akarom kiszámolni hogy egy 45 Ah-ás 12 V-os indító akkumulátor mennyi ideig képes inverteren keresztül meghajtani egy 100 W-os szivattyút. inverter hatásfoka 85%. Ezek alapján 9,8 A az áramerősség és elméletileg 4,59 óráig forgatná a szivattyút az akksi. Az indító akksikat 20 órás üzemidőre adják meg tehát a 45 Ah-ás szivattyú akkor működik 20 órán keresztül ha 2,25 A-al terhelem. Arra vonatkozóan nem találtam semmit hogy milyen arányban csökken az üzemidő az amper függvényében. Kérdés hogy ha dupla akkora A-al terhelem, fele annyi ideig üzemelteti a szivattyút az akkumulátor?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Andr3wJ válasza leonskennedy hozzászólására (») Ápr 8, 2015
Ha az inverter megkapja a kapcsoló jelet és a dimmer jelet, és stabil a 24 Volt, plusz a puffer elkón primer oldalon ott van 380-400 Volt, és egy pillanatra se villan be a háttér,akkor gyanús hogy vagy az inverteren van gond.
Ritka esetbe az inverteren a biztosíték megy e annak ellenére hogy semmi baja nincs.
(#) leonskennedy válasza Andr3wJ hozzászólására (») Ápr 8, 2015
Sziasztok, nekem is van egy Technika LCD32-107E típusú készülékem, nos a táp panel sasszi száma 17PW20.1 ezen cserélve lett 2db 15nF/630 volt, os kondenzátor, az elco kondenzátorokat cseréltem rajta ahogy az inverteren is , a probléma után az van hang van háttér fény nincs , nem világítottam meg úgyhogy nemtudom képet ad e , ha valaki segítene azt meg köszönném. Az inverter LG márkájú és a 24v-ot megkapja. Köszönettel Alex.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Ápr 5, 2015
Ez a lehető legnagyobb nem tudom mit jelent a te esetedben, mert még mindig nem mondasz semmi konkrétumot a 12V-on kívül. De látva a helyzetet, egy Van de graaff generátort kéne építened, oda csak egy motor kell a többi elem lehet passzív is. Nekem 300mm-es gömbbel 50 centi szikrát tud csinálni. Igaz nem impulzusban.
Ha mindenáron impulzus kell, akkor egy lökőfeszültség generátort építs, 12V-ról viszont kell egy feltranszformáló inverter (pl. sorkimenő) ami a generátor bemenetére kerül.
(#) rogers válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 5, 2015
Köszi a választ

Az inverter trafót csak kiforrasztva tudom megmérni ugye?
(#) Buvarruha válasza rogers hozzászólására (») Ápr 4, 2015
Valúszínűbb a 3.3V a fényerőszabályzáson, de igen, ez a felállás. Ha néha indult eleinte, akkor valószínűleg az inverter halt meg.
(#) Buvarruha válasza rogers hozzászólására (») Ápr 4, 2015
Az inverter transzformátorával kezdd, ha a táp rendben van.
(#) kameleon2 válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015
Húú de harapófogósan válaszolsz..... Tehát 15V DC/100V DC konverter kell 6W-ra? Ez 1:6,666 arány. inverter és trafó. Vagy kondenzátoros feszültségsokszorozó. Mondjuk hasonló.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 1, 2015
Az a néhány pF az 100 pF nagyságrendű. Meghajtó, meg mindíg kell, csak nézd meg egy FET bemeneti kapacitását. De miért nem jó a meghajtónak egy tranzisztor? Az inverteres IC ben van elég szabad inverter, amit használhatsz meghajtónak.
De néztem, az 555 -ből is ki lehet csikarni az 1 megát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) lac- válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 1, 2015
Köszi a választ! Valóban kicsit kevés adatot adtam meg, a bemeneti fesz 15V körül lesz, akkumlátorról fog üzemelni az áramkör, ha sikerül összehozni. Mint ahogy válaszában ferci is írta, a step up okból ki lehet venni komolyabb teljesítményeket is, szóval az inverter szerintem felesleges ebben az esetben. A gyári step up konverterekkel az a bajom, hogy amit erre a célra (adatlap alapján) alkalmasnak találtam, az beszerezhetetlen. A bemeneti teljesítmény nem lehet gond (egyenlőre tápról járatom, az akksi a végső eszközben lesz, de ott sem lehet baj a teljesítménnyel). A bemenet és a konverter feszültsége megegyezik.
Következő: »»   102 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem