Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az összes itt fellelhető kapcsolás teljesen inkorrekt. Egy rendes inverter, ami hosszú távon is működik, nem a hobbi kategóriába tartozik. Nem érdemes vele foglalkozni, ez nem egy Quad erősítő, vagy ilyesmi.
1 tok CD4009 (6 darab inverter) + 6/8 tok ULN2003 (8 darab invertáló megjahtó) helyett ajánlottam egy tok 7407 -est (6 darab nem invertáló 30V -os meghajtó). Mindkét 6 jel illesztését oldja meg.
Sziasztok,
Hozzám került egy Acer AL2671W típusú LCD TV. Alap állapotban a készenléti állapotot meg volt a front panelon világított a led de bekapcsolni nem lehetett. Szétszedés után láttam, hogy Main board panelon van néhány 470µF/16V-os kondi felpúposodva. Ezek cserélve lettek és a biztonság kedvéért a teljes táppanel is újra lett kondizva. Ez sajnos nem oldotta meg a problémát vagyis ahoy próbálgattam bekapcsolni 2-3 alkalommal sikerült bekapcsolnia a front led kékre váltott. Ekkor a panelen lévő össze (21db) 100µF/16V-os kondit is kicseréltem de a helyzet még mindig nem változott, nem indul el a TV. Közben megmértem a tápot és ha össze van dugva a Main board a táppal akkor minden feszültség nem van még az inverter felé menő 25V is, de ha kiveszem a csatlakozóból a PS ON kábelt akkor csak az 5 v van jelen és ha újra csatlakoztatom akkor indul el a táp. Ha jól gondolom a Main Board lesz a hiba forrása de mit érdemes rajta megnézni? Segítségeteket előre is köszi.
A vezérlő ict én nem találtam kereskedelmi forgalomban , de nyilván elütöttem valamit mert most találtam. A ledesítést azért ajánlottam mert az inverter 14V ról megy és a Pc táp nem biztos hogy kitudta volna hajtani.A zener nélkül ha nagyfeszültségű tüskék keletkeznek a fet vagy az IC ugyan úgy tönkre megy .
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
...nem az első monitor amit életre keltettem...megfelelő kapcsolási rajzzal itt sem lenne gond... A Fet jo, a vezérlő ic (amint az a második képen látható már leforrasztva..azóta az új is a helyén s pár ellenállás) cserés S ha azt mondjátok próbáljam nélküle..úgy legyen ( én arra gondoltam talán Ő váltotta ki a szekunderköri kettőt...)
Egyébként már ledesítéssel is próbálkoztam (táp-inverter panel hiánya miatt)...pár éve tökéletes
Ilyen kis frekvencián bármilyen kondival jól kellene működnie. A pontatlanság vagy a hőmérsékletfüggés okozta néhány Hz elcsúszás senkit nem zavarhat. Jófülű zenész ismerőssel még "hangolni" is lehet akár a kondi, akár az ellenállás változtatásával. Akkor sípolhat, ha túl kicsi a kondi vagy az ellenállás. De attól még csak más a freki, az IC nem mehet tönkre. Annak más oka volt. Pl. az, hogy a 2. oldalon látható rajzon semmi védelem nincs. Legalább egy RC körrel védhették volna az IC-ket a tranziensektől.
![]() Ha rákeresel a rajzokra, akad olyan "inverter500.gif" ahol 4,7 µF-os kondenzátort használtak a hozzáillő ellenállással. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Szia!
Szerintem te az inverter DC-busz túlfeszültség elleni ellenállásos terhelőjéről beszélsz. Ha a DC-busz feszültsége túlságosan felmegy, például generátorüzem miatt, akkor egy elektronika ellenállást kapcsol erre a buszra, ezzel csökkentve annak feszültségét. Ezt szakaszosan tesz, az igényektől függően. Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
OK, akkor a többit pü-ben megbeszéljük.
Többieknek: Köszönöm az érdeklődést, inverter egyelőre foglalva furko-nak.
Üdv mindenkinek .
Van egy radar szkópom , azaz radarállomáson használt ( Orosz ) , talán valami speciálisan használt jelvizsgáló . 80-as években leheltem bele életet , most megpróbáltam ,de nemigazán jó ! ![]() Csövek 6N23P , EFxx , 2-ö fémburás , 2 x 6N6P a 8LO39 meghajtó . Az 1000-1500 Voltra (+/-) alkottam anno 2 Ge tranzisztoros invertert , méregettem (M380) az 1500 Volt környékén , a víz szintes sugár és a műszer meg az inverter is elment a vadászmezökre . Most esélyem van 8LO39 tönkremenetelére ? ![]() Az inverter már megy 2-3 mm ívet húz a csavarhúzómra . Műszer hiány miatt most teljesen meg vagyok lőve . Találkozott valaki ilyen készülékkel ? Ez a kütyü doboz nélküli , szekrény rendszerű !! Üdv.: János
A következőkben néhány, számomra feleslegessé vált tárgyról töltök fel képeket. Átvételi lehetőségek: munkanapokon 9h-17h között Budapest, egyéb időben Maglód. Postai díjszabás szerinti postaköltség fejében postázás lehetséges. (Részletek majd PÜ-ben.) Jelentkezés: itt a topikban.
Első kacat: WAECO 24V-os inverter. Hibája: 230V-os aljzat műanyag része el van repedve, szivargyújtó dugó hiányzik (beépítve volt használva). Egyébként működőképes a kütyü.
Az is lehetséges hogy maga az inverter zárlatos a plazma tv ben vagy ez is ki lett mérve?
Mindenképp valami táp baja van mert a hangából ítélve nem tud rendesen elindulni! Én e mögött tranzisztor hibát sejtek valahol! Ha a táp egység panel rendben van akkor az alaplapon van a hiba ami ezt okozza ! Kapcsolási rajza van hozzá? Milyen classis van a tv ben?
Pontosan ilyen összeállításhoz készül egy alkalmi feszültségkorlátozó. 3 db 60-as égő sorban+220 Ohm 50W, amiket FET kapcsol. A FET-et osztóval glimmlámpa indítja. A glimm előtti kondi elnyújtja a visszakapcsolást, mert az inverter vár 60 sec-ot. A lengések, berezgés ellen Schmitt-trigger véd. Most várakozik a szerkezet, mert nem érek rá összerakni a panelt, de ha meglesz a működő változat, felteszem. Kísérleteztem már vele, úgy jutottam el a leírt verzióig. Több működő prototípus is volt, csak a glimm hajlamos a berezgésre és ettől még a FET is tűzbejön.
Na nem ment tönkre, szerencsére, csak megszaladt és nem kapcsolt ki. Kihűlt, újra üzemképes volt.Éppen ilyenkor, amikor néha hideg környezet mellett ragyogó napsütés van, volna rá szükség. Terhelés nélkül 509-510 V-ig is fölmegy és arra már reagál a Growatt. Rá kell dobni egy takarót a szélső modulra, míg újraindul. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
3000-es inverterre szerintem gond nelkul tehetsz 3290Wp modult. Tularam vedelem van. Es az a par szazalek amikor az inverter "leszabalyoz" az szinte semmi veszteseg nem lesz. De aramerosseget mondjuk nem irtal. Irjal pontos modulfeszultseget es aramot ami az adatlapon van. Ugy kicsit konnyebb szamolni.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
akkor már több az áramerősség. 14x235W-os panelek= 3290W az inverter meg Growatt 3000
Mi lenne, ha csak 7 db-ot kötnél sorba és ilyenből kettőt párhuzamosan? Fele feszültség, dupla áram. Hátha belefér az inverter paramétereibe.
Sziasztok. Tudnátok olyanban segíteni, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a 14db. sorba kötött napelem amikor terheletlenül 500V feletti feszültségre felmegy hogyan mivel lehetne úgy megterhelni, hogy 500V alá essen mert az inverter csak 500V alatt indul el.? Lehetőleg ezt automatikusan csak addig terhelni amig 500V felett van, majd utána kapcsoljon ki. Vagy csak 1 panelt automatán lekpcsolni a sorból az is megoldás lehet.
Akkor hadd szóljon méregess. Az inverter figyeli a csöveken folyó áramot, ha túl nagy, vagy túl kicsi leáll, ha a tied tényleg elmegy majdnem fél percig, akkor a legesélyesebb az, hogy áthúz a nagyfeszültség a csövek vpégénél (leszakadt a kábel akár) Nem villog, vibrál, mielőtt leáll?
Gondold végig! A kondenzátorok jók, a monitor bekapcsol és világítás leállása után is bekapcsovla marad, vagyis a táp az első, ami kizárható. Ha ennire nem vagy tisztában az elektronikával, akkor keress valakit szerintem, így nem fogod tudni megjavítani. Az inverter transzformátorainak szekunderét mérd meg esetleg (kikapcsolva, ellenállást mérj), de, ha azzal kérdeznél vissza, hogy hogyan és mi az, akkor ne is tedd.
Ha DIR magas, akkor egy 8 bites 3 állapotú kimenettel rendelkező meghajtót kapsz, ami az A bemenetet a B kimenetre viszi, ha G alacsony szintű.
Kétszer 4 + 4 bitet ráviszel egy-egy ilyen meghajtóra, a kimenetület összekötöd, az így kapott 8 bitből további két ilyen meghajtóval (csak a felét használod) előállíthatod a 4 kimenetet. Kellene még két inverter.... Ez 4 + 1/3 tok... Inkább 2 db 74xx153 -at használnék... A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Ha hibásak a csövek hidegen általában rózsaszín a fényük, de fél percre rá már kifehérednek. Ha a tied nincs elszíneződve, akkor a csövek jók. Marad a táp és inverter, mindenképpen szedd szét keress pupos, kifolyt kondenzátorokat. Az még lehet, hogy a csüvek kábele szakadt le a végükről és azért ál le, de előbb a tápot ellenőrizd.
Leaáll a háttérvilágítás. Okai lehet: Tápegység nem bírja az áramot (kondenzátorhiba jellemzően) Az inverter transzformátorai menetzárlatosak lehetnek és ott van klaszikus a hibás fénycsövek.
Hidegen bekapcsolva nem rózsaszínes a képe, ami lassan fehéredik?
szia!
Idézet: „..Az is lehet, hogy a benne levő inverter csak bizonyos terhelés felett működő képes...” Ez igen valoszinu, mint emlitettem is 10+2 felallasban mukodik a dolog. -ekkor kb 90W a felvett teljesitmeny- Idézet: S ha nem történik meg az egyeniranyitas, akkor az okozhatja a LEDek halalalat?„..hogy az egyenirányító diódák is vannak benne, de szinte biztos, hogy nem alkalmasak a nagyfreki egyenirányítására, ..” Nagyon szepen koszonom minden valaszolonak, hogy sikerult megfejteni az anomaliat. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
A csatolt képen jól látható a felirat :
SEC:11,5 V ~ 80 - 250 W. Az is lehet, hogy a benne levő inverter csak bizonyos terhelés felett működő képes. A LED lámpa messze nem ad ekkora terhelést, bár nem tudom, hogy egynek egynek mekkora a felvett teljesítménye, de nem gondolom, hogy 5 W -nál több lenne. De ha az összes eléri a 80 W -ot, működnie kellene, egyenirányítás után. Arra azért figyelj, hogy Shottky egyenirányítók legyenek, mint a számítógép tápokban. Ahogy látom, az áramkorlát benne van, lehet, hogy az egyenirányító diódák is vannak benne, de szinte biztos, hogy nem alkalmasak a nagyfreki egyenirányítására, mert azok csak a fordított polaritás problémára vannak benne. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
A kimenetre tegyél egy Schmitt trigger bemenetű invertert, jelformálás céljából. Valószínűleg működni fog, de ha nem, akkor kénytelen leszel egy komparátort használni.
Impulzus áramkörök használatánál elengedhetetlen egy szkóp használata. A jel generátor kevésbé, hiszen egy Schmitt triggeres CMOS inverter áramkörből CD4093, vagy LM555 -ből egyszerűen tudsz jelgenerátort készíteni.
Ez a célja a napenergia termelésnek. Minél nagyobb hatásfokkal átalakítani a napenergiát - villamos energiává. A hatásfok sajnos még messze nem e legjobb, hiszen egy közel 2 m2-es 280W-os napelem tábla 1000W/m2 besugárzást és merőleges beesési szöget feltételezve 2000W napsütésből készít 280W villamos energiát. Ez mindössze 14% -os hatásfok, de már ez is tökéletesen kihasználható, hiszen a fotoszintézis ennek a töredéke és a növények mégis szépen fejlődnek tőle. Egy tábla 35V-on 8A-t ad le. Egy 1200W-os fűtőszál meghajtásához így legalább 4 db 280W-os tábla kell. Azonban ez már 140V 8A mellett. Én nem szeretnék olyan helyen zuhanyozni, ahol ekkora egyenfeszültségű sokk érhet műszaki hiba esetén. De ha párhuzamosan kötöd is, 35V alá akkor sem fog lemenni, viszont 32A-t kell elvinned egyenfeszültségen, rézkábelen, jelentős feszültségesés mellett, ami felesleges melegedési problémákat okozhat és szintén életveszélyes. Én másképp gondolkodnék, ha melegvíz kellene. 1.) Napkollektor 2.) Napelem+inverter + hőszivattyús bojler. Ez utóbbi a legjobb hatásfokú összeállítás. A napelem hatásfoka 14% Az inverteré 97% trafósé kb. 85% A hőszivattyús bojler azonban magas COP értékű, azaz 1kW villamos energiából képes akár 3-4kW hőenergia leadására. A napkollektorral mindez olcsóbb, mivel 5,03m2-en 30db cső elegendő. Ugyanez az utóbbi megoldásnál 8m2 tetőfelület és drágább. Az általam javasolt megoldások mindegyike mentes az életveszélytől.
Ezt már kiveséztük korábban. Olvass vissza. Nem igazán szerencsés egyenáramról fűteni a bojlert, mert elhordódik az anyag. Jobban fogy a fűtőszál, többet kell karbantartani. De ha 100x mondom el - akkor is mindig lesz aki visszakérdez. Mivel egyenáram esetében az áram iránya mindig azonos, sokkal nagyobb az anyagelhordódás, mint a váltakozó irányú áram esetén. Ráadásul élettani szempontból is sokkal veszélyesebb az egyenáramú táplálás és nincsenek hozzá megfelelő védelmi berendezések pl. FI relé. Tudom, hogy egy inverter költségesebbé teszi a dolgot, de az ember élete és a hosszabb élettartam talán megér ennyit...
Hello! Meg kell nézni a 4060 belső felépítését. Azt látni, hogy két inverter áramkör van a bemenetén. Az ellenállás negatív visszacsatolást hoz létre az inverter ki és bemenete között, így az inverterből egy analóg erősítő fokozat lesz. Mert a kvarc berezgetéséhez egy erősítőre van szükség.
Az ellenállás értéke azért ilyen nagy, mert az alacsony frekvenciás kvarcok pld. 32768Hz impedanciája meglehetősen magas. Ha kisebb lenne terhelné a kvarcot. Nagyobb frekvenciájú kvarcok mérete nagyobb, impedanciája kisebb, így kisebb értékű ellenállással is berezgethető. Néha soros ellenállás is kell, és két kondi a kvarc két végére, mert frekvencia értéke ezzel a soros kapacitással lesz megfelelően stabil. Soros pedig sokszor azért kell, hogy a kvarc frekvenciája legyen a meghatározó. Mert ha erős a visszacsatolás, akkor torz a szinuszos jel, ami tulajdonképpen felharmonikusokat jelent és képes az oszcillátor azon rezegni, nem a kvarc frekvenciáján.. Szóval néha kísérletezni kell a megfelelő és stabil eredményért. (Mikrokontrollernél sem véletlenül kapcsolják át az oszcillátor fokozatot, az alacsony és magas frekvenciájú kvarcok használata esetén.)
Igen, jo kellene legyen.
Már sokadik laptopba cseréltem igy kijelzöt, még senki sem panaszkodott. Csak vigyázz hogy a háttérvilágitás is ugyanolyan legyen (led vagy csöves (ccfl)) Ezt legkönnyebben ugy lehet ellenörizni, hogy leveszed a plasztik rámát a kijelzöröl s szokott lenni egy inverter, ha van akkor ccfl a háttérvilágitás, ha nincs akkor LED. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Na nem ment tönkre, szerencsére, csak megszaladt és nem kapcsolt ki. Kihűlt, újra üzemképes volt.