Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Pontosan ilyen összeállításhoz készül egy alkalmi feszültségkorlátozó. 3 db 60-as égő sorban+220 Ohm 50W, amiket FET kapcsol. A FET-et osztóval glimmlámpa indítja. A glimm előtti kondi elnyújtja a visszakapcsolást, mert az inverter vár 60 sec-ot. A lengések, berezgés ellen Schmitt-trigger véd. Most várakozik a szerkezet, mert nem érek rá összerakni a panelt, de ha meglesz a működő változat, felteszem. Kísérleteztem már vele, úgy jutottam el a leírt verzióig. Több működő prototípus is volt, csak a glimm hajlamos a berezgésre és ettől még a FET is tűzbejön.
Na nem ment tönkre, szerencsére, csak megszaladt és nem kapcsolt ki. Kihűlt, újra üzemképes volt.Éppen ilyenkor, amikor néha hideg környezet mellett ragyogó napsütés van, volna rá szükség. Terhelés nélkül 509-510 V-ig is fölmegy és arra már reagál a Growatt. Rá kell dobni egy takarót a szélső modulra, míg újraindul. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
3000-es inverterre szerintem gond nelkul tehetsz 3290Wp modult. Tularam vedelem van. Es az a par szazalek amikor az inverter "leszabalyoz" az szinte semmi veszteseg nem lesz. De aramerosseget mondjuk nem irtal. Irjal pontos modulfeszultseget es aramot ami az adatlapon van. Ugy kicsit konnyebb szamolni.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
akkor már több az áramerősség. 14x235W-os panelek= 3290W az inverter meg Growatt 3000
Mi lenne, ha csak 7 db-ot kötnél sorba és ilyenből kettőt párhuzamosan? Fele feszültség, dupla áram. Hátha belefér az inverter paramétereibe.
Sziasztok. Tudnátok olyanban segíteni, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a 14db. sorba kötött napelem amikor terheletlenül 500V feletti feszültségre felmegy hogyan mivel lehetne úgy megterhelni, hogy 500V alá essen mert az inverter csak 500V alatt indul el.? Lehetőleg ezt automatikusan csak addig terhelni amig 500V felett van, majd utána kapcsoljon ki. Vagy csak 1 panelt automatán lekpcsolni a sorból az is megoldás lehet.
Akkor hadd szóljon méregess. Az inverter figyeli a csöveken folyó áramot, ha túl nagy, vagy túl kicsi leáll, ha a tied tényleg elmegy majdnem fél percig, akkor a legesélyesebb az, hogy áthúz a nagyfeszültség a csövek vpégénél (leszakadt a kábel akár) Nem villog, vibrál, mielőtt leáll?
Gondold végig! A kondenzátorok jók, a monitor bekapcsol és világítás leállása után is bekapcsovla marad, vagyis a táp az első, ami kizárható. Ha ennire nem vagy tisztában az elektronikával, akkor keress valakit szerintem, így nem fogod tudni megjavítani. Az inverter transzformátorainak szekunderét mérd meg esetleg (kikapcsolva, ellenállást mérj), de, ha azzal kérdeznél vissza, hogy hogyan és mi az, akkor ne is tedd.
Ha DIR magas, akkor egy 8 bites 3 állapotú kimenettel rendelkező meghajtót kapsz, ami az A bemenetet a B kimenetre viszi, ha G alacsony szintű.
Kétszer 4 + 4 bitet ráviszel egy-egy ilyen meghajtóra, a kimenetület összekötöd, az így kapott 8 bitből további két ilyen meghajtóval (csak a felét használod) előállíthatod a 4 kimenetet. Kellene még két inverter.... Ez 4 + 1/3 tok... Inkább 2 db 74xx153 -at használnék... A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Ha hibásak a csövek hidegen általában rózsaszín a fényük, de fél percre rá már kifehérednek. Ha a tied nincs elszíneződve, akkor a csövek jók. Marad a táp és inverter, mindenképpen szedd szét keress pupos, kifolyt kondenzátorokat. Az még lehet, hogy a csüvek kábele szakadt le a végükről és azért ál le, de előbb a tápot ellenőrizd.
Leaáll a háttérvilágítás. Okai lehet: Tápegység nem bírja az áramot (kondenzátorhiba jellemzően) Az inverter transzformátorai menetzárlatosak lehetnek és ott van klaszikus a hibás fénycsövek.
Hidegen bekapcsolva nem rózsaszínes a képe, ami lassan fehéredik?
szia!
Idézet: „..Az is lehet, hogy a benne levő inverter csak bizonyos terhelés felett működő képes...” Ez igen valoszinu, mint emlitettem is 10+2 felallasban mukodik a dolog. -ekkor kb 90W a felvett teljesitmeny- Idézet: S ha nem történik meg az egyeniranyitas, akkor az okozhatja a LEDek halalalat?„..hogy az egyenirányító diódák is vannak benne, de szinte biztos, hogy nem alkalmasak a nagyfreki egyenirányítására, ..” Nagyon szepen koszonom minden valaszolonak, hogy sikerult megfejteni az anomaliat. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
A csatolt képen jól látható a felirat :
SEC:11,5 V ~ 80 - 250 W. Az is lehet, hogy a benne levő inverter csak bizonyos terhelés felett működő képes. A LED lámpa messze nem ad ekkora terhelést, bár nem tudom, hogy egynek egynek mekkora a felvett teljesítménye, de nem gondolom, hogy 5 W -nál több lenne. De ha az összes eléri a 80 W -ot, működnie kellene, egyenirányítás után. Arra azért figyelj, hogy Shottky egyenirányítók legyenek, mint a számítógép tápokban. Ahogy látom, az áramkorlát benne van, lehet, hogy az egyenirányító diódák is vannak benne, de szinte biztos, hogy nem alkalmasak a nagyfreki egyenirányítására, mert azok csak a fordított polaritás problémára vannak benne. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
A kimenetre tegyél egy Schmitt trigger bemenetű invertert, jelformálás céljából. Valószínűleg működni fog, de ha nem, akkor kénytelen leszel egy komparátort használni.
Impulzus áramkörök használatánál elengedhetetlen egy szkóp használata. A jel generátor kevésbé, hiszen egy Schmitt triggeres CMOS inverter áramkörből CD4093, vagy LM555 -ből egyszerűen tudsz jelgenerátort készíteni.
Ez a célja a napenergia termelésnek. Minél nagyobb hatásfokkal átalakítani a napenergiát - villamos energiává. A hatásfok sajnos még messze nem e legjobb, hiszen egy közel 2 m2-es 280W-os napelem tábla 1000W/m2 besugárzást és merőleges beesési szöget feltételezve 2000W napsütésből készít 280W villamos energiát. Ez mindössze 14% -os hatásfok, de már ez is tökéletesen kihasználható, hiszen a fotoszintézis ennek a töredéke és a növények mégis szépen fejlődnek tőle. Egy tábla 35V-on 8A-t ad le. Egy 1200W-os fűtőszál meghajtásához így legalább 4 db 280W-os tábla kell. Azonban ez már 140V 8A mellett. Én nem szeretnék olyan helyen zuhanyozni, ahol ekkora egyenfeszültségű sokk érhet műszaki hiba esetén. De ha párhuzamosan kötöd is, 35V alá akkor sem fog lemenni, viszont 32A-t kell elvinned egyenfeszültségen, rézkábelen, jelentős feszültségesés mellett, ami felesleges melegedési problémákat okozhat és szintén életveszélyes. Én másképp gondolkodnék, ha melegvíz kellene. 1.) Napkollektor 2.) Napelem+inverter + hőszivattyús bojler. Ez utóbbi a legjobb hatásfokú összeállítás. A napelem hatásfoka 14% Az inverteré 97% trafósé kb. 85% A hőszivattyús bojler azonban magas COP értékű, azaz 1kW villamos energiából képes akár 3-4kW hőenergia leadására. A napkollektorral mindez olcsóbb, mivel 5,03m2-en 30db cső elegendő. Ugyanez az utóbbi megoldásnál 8m2 tetőfelület és drágább. Az általam javasolt megoldások mindegyike mentes az életveszélytől.
Ezt már kiveséztük korábban. Olvass vissza. Nem igazán szerencsés egyenáramról fűteni a bojlert, mert elhordódik az anyag. Jobban fogy a fűtőszál, többet kell karbantartani. De ha 100x mondom el - akkor is mindig lesz aki visszakérdez. Mivel egyenáram esetében az áram iránya mindig azonos, sokkal nagyobb az anyagelhordódás, mint a váltakozó irányú áram esetén. Ráadásul élettani szempontból is sokkal veszélyesebb az egyenáramú táplálás és nincsenek hozzá megfelelő védelmi berendezések pl. FI relé. Tudom, hogy egy inverter költségesebbé teszi a dolgot, de az ember élete és a hosszabb élettartam talán megér ennyit...
Hello! Meg kell nézni a 4060 belső felépítését. Azt látni, hogy két inverter áramkör van a bemenetén. Az ellenállás negatív visszacsatolást hoz létre az inverter ki és bemenete között, így az inverterből egy analóg erősítő fokozat lesz. Mert a kvarc berezgetéséhez egy erősítőre van szükség.
Az ellenállás értéke azért ilyen nagy, mert az alacsony frekvenciás kvarcok pld. 32768Hz impedanciája meglehetősen magas. Ha kisebb lenne terhelné a kvarcot. Nagyobb frekvenciájú kvarcok mérete nagyobb, impedanciája kisebb, így kisebb értékű ellenállással is berezgethető. Néha soros ellenállás is kell, és két kondi a kvarc két végére, mert frekvencia értéke ezzel a soros kapacitással lesz megfelelően stabil. Soros pedig sokszor azért kell, hogy a kvarc frekvenciája legyen a meghatározó. Mert ha erős a visszacsatolás, akkor torz a szinuszos jel, ami tulajdonképpen felharmonikusokat jelent és képes az oszcillátor azon rezegni, nem a kvarc frekvenciáján.. Szóval néha kísérletezni kell a megfelelő és stabil eredményért. (Mikrokontrollernél sem véletlenül kapcsolják át az oszcillátor fokozatot, az alacsony és magas frekvenciájú kvarcok használata esetén.)
Igen, jo kellene legyen.
Már sokadik laptopba cseréltem igy kijelzöt, még senki sem panaszkodott. Csak vigyázz hogy a háttérvilágitás is ugyanolyan legyen (led vagy csöves (ccfl)) Ezt legkönnyebben ugy lehet ellenörizni, hogy leveszed a plasztik rámát a kijelzöröl s szokott lenni egy inverter, ha van akkor ccfl a háttérvilágitás, ha nincs akkor LED.
Én sem. Terheld meg rendesen, és nézd meg a felső gate meghajtást. Nekem konkrétan a gerjedés határán volt, és nem gagyi nyáktervvel. A véleményem tartom, annak ellenére hogy egyetlen egyet sem tettem tönkre belőle.
Sok táp meg inverter mi? Mutatnál néhányat (nem házilag fabrikáltat)? Tíz év után? Szerintem 10 éve még nem is létezett az IC, vagy legalábbis nem nagyon használta senki. Maradjunk annyiban hogy ha ez annyira frankó lenne, akkor nem másféle megoldásokat alkalmaznának a gyári készülékekben... Erre különösen igaz a mondás, hogy ha valami egyszerű, kicsi, olcsó meg mindent tud, akkor az valójában nem tud semmit.
Én nem vitatkoznék. De miért nem javasolsz tápot ezzel az ic-vel? Pedig nagyon sok táp, inverter, fénycsőelőtét készült ezzel amik a mai napig meűködőképesek több év, tízév után. Igen, lehet könnyen készíteni Gate meghajtó trafót is, de minek küszködjön vele az, aki csak megveszi ezt az IC-t, beteszi az áramkörbe és máris szépen muzsikál.
Talán az a tapasztalat, hogy sok IC szállt már el? Pedig ha nem kap mást mint amire szüksége van, nincs vele probléma. Szerintem bátran építhetnek ezzel, csak vegyenek két IC-t legalább.
Nagyon szépen köszönöm, így tényleg sokkal egyszerűbb!
Sőt egy felesleges IC-től is megkíméltél ![]() A diódákkal a relénél tisztában vagyok, csak még nem jutottam el odáig ![]() A 7404 inverter adatlapja pl tápfeszt ír VHO-nak.. De mindegy, már nem kell ![]() Köszönöm szépen idődet és energiádat! Idézet: „Én anno azt tanultam, hogy a H szint a tápfesz kimenete” Elméletben... TTL -nél a jel 3,3V -tól H szintűnek tekintendő és 0,35V alatt L -nek. Jól megvariáltad a kapcsolásodban a reléknél a motor bekötését. ![]() Kivettem az invertereket, azok okozták a problémát. Nem köthetsz össze direktben két TTL kimenetet, ha jól rémlik (de ebben nem vagyok biztos). Neked az inverter kimenete ráment a felső flip-flop kimenetére közvetlenül. Egyszerűsítettem, meg a Ledeket máshová tettem, felesleges a Ledek áramával pluszban a TTL kimeneteket megterhelni. A relékkel párhuzamosan pedig záróirányban diódák kellenek. Ellenkező esetben az indukciós feszültség átütheti a tranzisztorokat.
Kb. 2 maréknyi alkatrész ami néhány ezresedbe kerül, meg némi munka.
Mondjuk azt még mindig nem értem hogy mi lesz. Egy 230V-os inverter?
Sziasztok!Módositott sinuszhullámu inverter nem fogja tönkretenni a kazán keringetőszivattyuját?
Csak ha laptopba kell, ott ket dolog szokott meg fontos lenni:
1. A csavaroknak furt lukak, amik az oldalan futo fempalca odacsavarozasahoz kellenek. 2. a hatervilagitas csoveinek kivezeto kanoca, aminek pont oda kell ernie az inverter panelhez. Mindketto bosszanto, ha nem stimmel. A hattervili vezeteket lehet ugyan toldani, meg az lcd-t is ragasztani, atfurni, stb, de sajnos mar egy fel millimeter elteres is csunyan megfeszitheti a kepernyot, akkor a hattervili foltos-savos modon reagal. Ennek az azonositasara szolgalnak a kepernyotipus-kodok vegen a szamok es betuk.
Az inverter bemenetét magas szintre húzva, a shift regisztert megfelelően vezérelve elméletileg működésbe hozható a kijelző.
Mert ez nem is lehetséges!
Legfeljebb 1 külső inverter segítségével.
A Growatt inverter max 300.000.- korul mozog. Ha olcson vetted a paneleket akkor az kb 60€cent / W korul kellett, hogy legyen 2013-ban ahogy igy az akkori szamlainkat nezem. Tehat maximum 700.000.- Ez igy kb egy millio. Persze hianyzik a tartoszerkezet ami 16 modulhoz nokedli. Nem tudom a rogzitesi modot de a mi esetunkben ez kb 32m 40x40-es profil plussz a hozza tartozo kotoelemek. Szamolok meg 100 ezret kezdesnek. Az is eddig kb 1.100.000.- Persze lehetnek meg jarulekos koltsegek amikrol nem tudok.
En szerintem 9,6ev megterulessel nagyon is pozitiv amugy az eredmeny. Abban az esetben ha az inverter birja addig. A nemeteknel 15 ev megterules is jonak szamit. Nem egy rendszert kalkulaltak ugy ki, hogy meg 1 inverter arat beleszamoltak es ugy szamoltak megterulest es hozamot. 15-16ev korul mar orulnek a befektetok. Mondjuk itt (szamomra is furcsa neha) sokkal hosszabb idoben gondolkodnak a befektetett penz eseteben osszegtol fuggetlenul.
Szia! Nem vagyok nagy inverter szaki, de ha megnézed az ic adatlapját irja hogy 1khz-től 300khz-ig van a kapcsoló frekije.
Írj pontos típust, esetleg fénykpezd le a tápot. Az inverter valószínűleg döglött.
Sziasztok! Régóta fejlesztés és tesztelés alatt van a következő kapcsolás. Egy nagyfeszültségü egyenáramu inverter. Bele épitettem egy feszültség visszacsatolást de sok esetben hasznos lenne egy áram visszacsatolás is, mert van hogy a ferrit vas telitődik meg esetleges hibákat kiszűrne és megvédene. Tulajdonképpen a Feteket szeretném védeni. Meglehet oldani akkor egy áramvisszacsatolást? 1A körűl szeretném tetőzni.
Üdv:Levente A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Na nem ment tönkre, szerencsére, csak megszaladt és nem kapcsolt ki. Kihűlt, újra üzemképes volt.