Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A komplementer MOS kapuk, inverterek bemenetén nincs fel vagy lehúzó ellenállás. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Ilyen lehet a 74HCT14 inverter belső kapcsolása is (csak nem normál tranyókkal). Ha megnézed van felhúzó ellenállás a bemeneten. Amúgy mire lenne jó ez akapcsolás?
Így néz ki a problémás rész, a bázisra nincs más kapcsolva csak az inverter bemenete. A tranzisztor nyitva van, viszont még mindig nem értem, hogy miért.
Talán szünetmentes is van azt nem tudom, de kapcsolóüzemű inverterek azok vannak, pl. ilyen meg ilyen.
A hagyományos zselés akkuval működő szünetmentesekből 700W körüli a legnagyobb, ezek általában 300-400W-ot tudnak maximum, olyanból mondjuk 2db elég. Ezek 50Hz-en mennek, tulajdonképpen 50Hz-es csökkentett kitöltési tényezőjű négyszögjel a kimenetük. Ilyet nagyon egyszerűen lehet csinálni egy mezei 494-el meg 4db fettel, hátránya hogy kell hozzá egy jó nagy méretű trafó, speciálisan megtekerve. Amiket linkeltem azok kapcsolóüzeműek, néhányszor 10kHz-en működnek, amivel csinálnak 300V körüli DC feszültséget, és ezt szaggatja meg 4db FET 50Hz-el. Ha jól tudom szünetmentesben is vannak nagyobb teljesítményűek, de az egy másik árkategória, azoknak az ára már bőven 6 számjegyű.
Ha a topik átolvasása és a gugli sem volt elég, akkor nem tudom hogy milyen ötletet vársz. Többféle megoldás is van, de ha mint írod 12V-os a rendszer, akkor az a legkézenfekvőbb hogy áramszünet esetén a 12V-os akkuról közvetlenül meg lehet táplálni a ledeket.
Ha a hálózati táplálásra 230V-ról működő kapcsolóüzemű áramgenerátorok vannak használva akkor nyilván más a helyzet, de még akkor is van két megoldás, a mezei 50Hz-es és a kapcsolóüzemű inverter. Olyan otthoni felhasználásra szánt szünetmentest még nem láttam ami a 700W-ot a valóságban is tudta volna és nem csak papíron, de kettővel már megoldható a dolog, és akkor semmit sem kell mókolni. Vagy építeni kell egy 12V-200V körüli kapcsolóüzemű DC-DC konvertert, amiről már elmennek a hálózati áramgenerátorok. Na meg kell egy jó combos akku, ami bírja azt a közel 1kW-ot veszteségekkel együtt. Az már majdnem olyan mint egy kisebb önindító forgatása.
Üdv Urak! Lehet-e feszültséget mérni egyszerű multiméterrel az inverter két munkakábelén? (talán buta kérdés, nem vagyok szakértő...)
Sziasztok!
REHM Tiger 210DC inverter kb 100-110Amper környékén letilt és a kijelzőn er 1 hibakód jelenik meg. Valaki esetleg otthon van gép javítás terén? Köszönöm a válaszokat.
Szia! Ha valóban egy jó offgrid rendszert szeretnél, keress meg. Nem éri meg az extra aksikkal bohóckodni. Jobban jársz, ha pályázol - például velünk. Van PB generátorunk is a fényszűkös időkre. Megnézheted a 8kW-os rendszerünket is. Mostoha körülmények között, porban, egy szigetelt konténerben működik harmadik éve. A gépről megy a világítás, szivattyú, tejhűtő, fejőgép, hűtőgép (induktív terhelések!!!). Ez saját gyártású inverter, a létező legjobban a magyar viszonyokra optimalizálva. Generátoros AC INPUT-tal. Akár német paneleket is tudunk adni, amik optikával javítják fel a beesési szöget, így sokkal optimálisabb, egyenletesebb a termelés. A legkisebb gépünk (szintén saját) 2kW-os. Ez is tartalmaz AC INPUT kört. Jumperrel lehet állítani a töltőáramokat akár 90A-ig. Szintén Jumperrel állítható a solar/AC prioritás. Kommunikációs panelt is tartalmaz minden gép. Árban pedig jobb mint a Victron . Kényszerből éppen tegnap kötöttünk ilyet. Egyetlen dolgot nem szabad elvárni egy offgrid géptől: ongrid azaz hálózatra visszatáplálós működést. Más a felépítése.
Elképzelhető ,hogy a cső öregedése miatt nagyobb áramot vesz föl, ezt az inverter érzékeli, és lekapcsolja.
Használható ez, mert nem kell egyenirányítani, meg pufferelni. A fogyasztó lehetne egy trafó, a szekunder oldalon meg egyenirányítás, puffer, vagy akármi. Amire igazán el tudnám képzelni, hogy a váltófeszből közvetlenül váltófeszt állítana elő. Ha trafó van benne, akkor mehet akár egész nagy frekvencián is, tehát, elég bele a ferrit is. Természetesen a primer oldalt úgy kell megtáplálni, hogy a bemeneti szinusz amplitudójától függetlenül azonos feszültség-idő területet kerüljön a primer oldalra. Létezik ilyen elven működő pwm erősítő ( nem kell hozzá tápegység ), meg szünetmentes célokra inverter is. De ez itt már nagyon off.
Azert modul es modul kozott is lehet nagyobb az elteres. Nem egy modulra erdemes szerintem vetiteni hanem a rendszer kWp teljesitmenyere erdemes vetetiteni az eves hozamot. Az tobbet mutat. Persze egy pontosabb tajolas es dolesszog ismerete sem hatrany.
Nekem a kis 1.8kWp rendszer az inverter szerint ebben (januar vege ota) az evben eddig ca. 1500kWh-t termelt. Azt azert hozzatennem, hogy kis 100W-os poly modulok vannak sorban 18db es a teto csak 30 fokos enyhen delnyugati tajolasu. Raadasul alacsony napallasnal reggel es este is arnyekos a string.
Félre van téve pénz 9 tábla napelemhez és a hozzá való hálózatra visszatápláló inverterre.
2100W-os hálózatba visszatápláló rendszer inverter: EHE N2KTL 2.1 KW 1 db Napelem: CFSR-SP240W 9 db (stringA 9x240W) Azokat kérdem akik Magyarországon laknak és legalább 1 éve van neki 240w-os napeleme, hogy mekkora átlagra jött ki neki 1db tábla éves hozama hogy számolhatok elég lesz e nekem majd? Az üzletek leírásában nem hiszek nagyobb értéket mondanak mindig a valósnál. Kérlek mondjátok meg köszi!
Csak a védelmi tápja adta fel mivel ahonnan vettem összekókányolták és csak beleszórták a nem oda való alkatrészeket ezért az ac main 2 szekunderes smps ami a védelmi ic n kívül a nagyfesz inverter egy részének az elektronikáját is viszi leégett az smps kis táppal együtt ezért leszámolta a meneteket mivel nem street alaktrész és újratekerte + impregnálta, majd a védelmi feteket is olyanra cserélte ami odavaló, szerencsémre kaptam kapcsirajzot hozzá a szervíztől,így azzal együtt adtam át a szerelőnek, hozzátenném fejlesztőmérnök volt a Beagnál,ma is aktívan javít de ő is vakarta a fejét 3 napig csak a hibákat keresve..
A lényeg hogy most már megbízható. Egyébként ma már véleményem szerint sok esetben építeni sem olcsóbb, sőt sokszor drágább mint megvenni készen, de hát az építés élménye meg hogy saját kezű munka feledteti azt a néhány+ ezrest...Ez az amiért csináljuk ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Hello! Ha ebből nem jöttél rá, hogy nem az ellenállást kell növelni (sőt) hanem a bemenetre minimálisan feszültség osztót kell tenni, akkor én a helyedben, maradnék az eredeti megoldásnál. Amúgy nem tudom miért ódzkodsz az optocsatolós megoldástól. Egyszerű, nem túl költséges. Nem tud problémát okozni, visszahatni. Tranyót nehéz lesz beletenni, mert a közös-emitteres kapcsolás invertál. Ha meg úgy kötnéd be, mint ahogy az optó tranyója van, akkor gyakorlatilag semmit nem ér maga a tranyó, mert közös-kollektoros kapcsolásban fog működni. De bármit is választasz a bementet illeszteni kell a feszültséghez. Közös-emitteres tarnyónál, meg vagy még egy inverter fokozat kell, vagy a programot átírni..
Hali!
Le kell tölteni a kapcsolási rajzot, és az inverter vezérlőjében meg kell keresni a bekapcsolást vezérlő bemenetet (a csatolt rajzon az IC 3-as lába), meg kell szakítani a vezetősávot (vagy kivenni az ellenállást/átkötést, és megfelelő szintre húzni (5V/0V ami kell neki). Van még egy bemenete, ami a világítás erősségét szabályozza (a példán a 14-es láb). Hogy ezt hogyan kell használni, arra az IC adatlapja adhat magyarázatot. Jan
Hello!
- Az áramkör alapvető kapcsolási eleme az U2c és U2d kapuáramkörből felépített RS tároló. Ez tárolja azt az információt, hogy az aksi feszültsége leesett. Addig, míg vissza nem jön a hálózat. - A tárolót a 13-as és 8-as lábon lehet billenteni, annak alacsony szintre húzásával. (GND) Tápfeszültségre kapcsoláskor C1 kondenzátor feltöltődésekor, a 13-as lábat alacsony szintre húzza, ezzel "ON" állapotba kerül a tároló, és a relé meghúz. - Az aksi feszültségét a TL431 figyeli. Ha az R8 ellenálláson a feszültség eléri a 2,5V feszültséget, a katód alacsony szintre "vált". U2b kapu inverterként működik, vagy is ennek kimenete akkor magas szinten áll. - Ha csökken az aksi feszültsége, akkor a katód magas szintre kerül. Az U2b inverter kimenete alacsony szintre vált. OFF állapotba billen az RS tároló. A relé elejt. Az aksi feszültsége ez után már hiába emelkedik fel, a tároló ebben az üzemállapotban marad. - Az R4-C2 időzítőtag arra szolgál, hogy valami hirtelen megrántaná az askit és annak feszültsége a határérték alá esne, ne billenjen rá át a tároló OFF állapotba. Az időállandót a T=R4*C2 alapján lehet kiszámolni, ami jelenleg 22ms. De ha ez kevés lenne, a C4 növelésével megoldható a gond. - Ha az aksi már lemerült, és a tároló OFF állapotban van, akkor ON állapotba akkor fog visszabillenni, ha megjön a hálózati feszültség. Ennek minden fálperiódusa "lerángatja" az ON bementet, ezzel biztosítja a relé húzását. A relé csak akkor tud elejteni, ha nincs hálózat és az aksi feszültsége a kritikus kisütési érték alá csökkent. - A kisütési érték A P1 potival állítható be, kb. 10..12,5V tartományba. Ez meglehetősen pontosan beállítható, mivel a TL431-ben pontos belső referencia feszültség van. - Az áramkör fogyasztását OFF állapotában, leginkább az R6 ellenállás értéke határozza meg. Vagy is ez kb. 4..5mA értékű. De az ellenállást növelni nem célszerű, mert a TL431 működéséhez katódáramra is szükség van. A katód feszültség változásának pedig illeszkedni kell a CD4093 bementi szintjeihez. - Az U1 optocsatoló biztosítja az áramkör hálózatról történő galvanikus leválasztását. Ennek hálózati fogyasztása is kb. 5mA körül van. Mivel a 22kohm hőtermelése kb. 0,6W körüli, így célszerű ezt a két ellenállást, 1W terhelhetőségűre választani.. Nos ennyi. Egyébként meg milyen kérdés az, hogy "mennyire biztos ez?" Pont annyira, amilyen gondosan fogod elkészíteni az áramkört. Mert én visszakérdeznék, hogy "Te mennyire vagy biztos?"..
Üdv!
Nem akarlak vigasztalni, de a 4 fet egy oldalon volt( 2-2)? A teljes ágat szoktuk cserélni (az újak hasonló karakterisztikájúak a régiben maradhatott valami rogyás, még ha mérve jó is) Zárlat a kimeneten? A gate kör ellenállása fetenként azonos pl lehuzó nem szakadt? meghajtókban zárlat? Meghajtó IC? csak igy jönnek a kérdések. Ha le lehet az inverter tápját választani próbáld úgy indítani, a gateken rendes a vezérlőjel? 2 sugárral nézve nem nyit össze? Oszt miért ment el? készülék kora? Kondik miatt (érdemes átnézni, melegebb helyen hamarabb elfogynak..) A szkópot lehet le kell választani, bár 24V-ról indítva lehet nem ha a táp leválaszt. Bocs volt pár kérdésem: Joe
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van 1 laptop kijelzőm. Ezt szeretném monitorként használni. Rendeltem a kici emberkéktől egy mt6820-b LCD driver boardot. Ezt úgy tünik, hogy be is tudom kötni az lcdre, viszont a problémám a háttérvilágítással van. Ahogy láttam van ennek egy BackLight lába. A probléma itt kezdődik, hogy ami nekem van inverter az nem univerzális és fogalmam sincs , hogyan keltsem életre? Az inverter típusa: ct: pc9b6003rty6u6. A lábkiosztás az megvan az inverteren, viszont a feszültségekről sok fogalmam nincs. Tudnátok ebben segíteni? Előre is köszi!
A linkelt képeden DC inverter van, ezért külső egyenirányító és puffer kell.
A szimmetria fontos? Ha igen, akkor az egy osztó/ inverter kell a kimenetre, az oszcillátornak meg inkább 4060-at választanék.
Szia!
Ha jól emlékezem, 14 menet fért rá profilhuzalból (ha jól emlékezem 3*5 vagy 3*6mm-es) -Tubi56: Mechanikailag tényleg eléggé jól sikerült (álszerénység on), de ezt szerintem kellő anyaggal, és gépparkkal bárki meg tudná oldani. Maximum kell hozzá egy kis gépipari alapképzés (lakatos végzettségem is van, úgyhogy megvan), plusz kellő "fanatizmus" hogy rászánjon az emberfia kellő időt (anno öt éve még ez is volt). Amúgy tőled kifejezetten jólesik a dicséret, aki a Maci egyik atyja vagy. -berobbantam: Igazad van a főkapcsoló ügyben, de a vezetékezés rövidsége és, hogy a hálózati oldal egy "helyen" legyen (gép alsó fakk hátul) vitt rá erre a döntésre. Így félig meddig mindennek megvan a helye. -hátul lent: tápegység 320V és 12V kellően túlméretezve. -hátul felül: vezérlés és IGBT panel. -középen felül: a főtrafó bordástul. -elöl fent: a kimeneti diódák, fojtó, és snubberek. -elől lent lett volna helye a kontrolleres hőmérésnek és árammérésnek, de most csak egy lm339-es komparátoros hőfokkapcsoló egység van beapplikálva a négy termisztorhoz. Itt van a kimeneti csatikon rögzítve az erdgab féle klasszikus "antistick" is. Egy gond van a konstrukcióval. Javítani igen nehéz. A tesztek alatt bezárlatosodott egy elkó a vezérlés panelon. Kiméréséhez le kellett bontani az IGBT panel összes félvezetőjét a két bordáról, kihúzni, leforrasztani az átkötéseket és csak ezután fértem hozzá a vezérlőkártyához. Bár szép kompakt így, de fél délután a ki és beszerelés. Ha ezt többször meg kellett volna játszanom, akkor elmebajt kaptam volna. -nyekk: Anyagilag anno számolgattam, hogy mibe is került az inverterem. Nem emlékezem rá, de szerintem olyan 20K körül kellett rá költenem, és jó pár dolgot megoldottam okosba meg segítséggel ingyen. De anno 5 évvel ezelőtt egy használható 130A-es inverter nagyon nem volt olcsó. És egy normális szerintem ma sem az. Én nem vagyok hegesztő, maximum gányoló, de ezzel gond nélkül tudtam hegeszteni. (bár ez inkább csak a hegeszteni nem tudásomra bizonyíték) A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Üdv.
Szép ,igényes munka .Már egy ideje gyűjtögetem az anyagot ,egy inverteres heg.-höz.Minap voltam piacon ,az eladó akinél szoktam hegesztéshez ezt -azt vásárolni,árul többek közt hegesztőket is.Egy 130A-os inverter már elvihető 110 eu-ért,a 200A -es pedig 200 -ért(nagyjából a Maci is belejön mindennel együtt 110-be,úgy számolgattam).Kicsit kedvemet szegte,de egy ilyen igényes munka azért viszazökkenti az embert az építés öröme felé !!
CCFL csövek olyan 700-900v ig működnek, ezt a feszültséget a kék dobozban található inverter állitja elő. Ilyen fénycsövek vannak az LCD kijelzők (laptop, tv) háttérvilágitásaiban.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Kialakítás és felhasználás kérdése. Gyári és épített hegesztő inverter is létezik félhidas elrendezésben is, és ott 3-3,5kW szaladgál. Van benne 2-2db IGBT. Persze az nem az IR meg IRS kategória, ott ezeket el kell felejteni.
Sziasztok!
A mai nap tisztítottam az ups-emet és miközben fújtam le a pórt róla belement valami, és egy nagyot szikrázott. A vezérlés szerencsére hamar reagált és leállította. Mikor szétszedtem láttam, hogy a n-mosfet híd szétment benne, az inverter részben. Mivel nálunk ilyet nem kapni(én TME-n néztem), kerestem hasonló tulajdonságokkal rendelkezőt helyette, csak nem tudom kelle még valamit módosítani vagy egyáltalán megfelel-e? Ez az eredeti: Bővebben: Link amiket kaptam: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Sajnos nem tartom valószínűnek , hogy jó ötlet a frekit megemelni .Az addig rendbe van hogy ez a táp nagy valószínűséggel nem szabályzott feszültség kimenetü, mert ha az lenne a feszültséget nem tudtad volna megemelni e módon.De az ,hogy neked a fesz megemelkedett nem azt jelenti hogy nagyobb teljesítményt is tudsz kivenni a tápból. Autós erősítők általam mérten 33Khz-42Khz között szoktak menni"biztos vannak kivételek is" nagy általánosságban. Nagyon valószínű viszont hogy a ferrit mag ezen a frekvencián képes a legjobb teljesítmény átvitelre is. Persze kisirletezni lehet, de ahhoz a gyárilag tekert és gyári frekvencián mérni kellet volna egy teljesítményt, hogy tudd mekkora teljesítményre volt képes tekercselés előtt ill tekercselés után az inverter. Mert a nagyobb fesz nem jelent még nagyobb teljesítményt is .Valamilyen müterheléssel terhelni kellene a feszültség kimenetet addig a pontig míg a feszültség nem kezd drasztikusan esni.S akkor a felvett áramból ill a feszültségből tudnál teljesítményt is számolni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
A széria típusa: FULL inverter FU9000-E.
Az angol nyelvű pdf-je elérhető. 17.18. oldalon van a kézi működtetés leírása. P-Pr a fékellenállás - nem lesz rá szükség. Védőföld lehetősége valahol ott van, csak valószínű a kapocs sor alatt.
Rosszul fogalmaztam: A rendszer olyan, hogy fázis-nulla közt 100-110V van.
A mi 230V-os rendszerünket rákötve gyakorlatilag 2 fázist adunk a váltónak. A teljesítmény csökkenés ebbő a "fázishiányból" adódik. A hibáért elnézést. Azt hiszem, ez a család Bővebben: Link Pontosabban a lap jobb alsó szélén: Bővebben: Link Kell a saját mesekönyve, annak a program menüpontjai már megfejthetők. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Nem mindig van hangulat cserélni a tipet, a kollega ott ül hülégfújó minden van de tudod...
Konkrétan az a relé meg a legnagyobb fejhez is nagy (több kW-os inverter kimenetét kapcsolja) így gyorsabb, hamarabb meg van. Az itthoni pákához is több tipet tartok, több pákám is van, a régi cseh 110Wos pisztolypákám is meg van (valahol) . Persze a panelnalk megfelelőt használjuk, de a 12mmes már ahhoz kicsi.Joe A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Általában 12-14V környékéről megy az inverter a scaler pedig 5V-ot kap, elég egyértelműe szokott látszódni, ha nem simmel valami a táppal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

A lényeg hogy most már megbízható. Egyébként ma már véleményem szerint sok esetben építeni sem olcsóbb, sőt sokszor drágább mint megvenni készen, de hát az építés élménye meg hogy saját kezű munka feledteti azt a néhány+ ezrest...Ez az amiért csináljuk