Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   109 / 262
(#) kadarist válasza Balázs hozzászólására (») Nov 10, 2014
Szia!
Van itt egy polaritásváltós konverter: Bővebben: Link.
(#) ferci válasza CHrissDock hozzászólására (») Nov 9, 2014
Kezdem azzal, hogy az 5-8 volt közötti tartományban sokra nem mész azért SEM, mert a napelemed ott még nagy áramot SEM tud leadni... kéne pl. 2 fokozatú áramgenerátor, hogy ne is tudja megszívni az inverter a napelemet.. ( csatolt rajzod korrekciója, ahogy írtam..)
Külön kis elektronika az akkuról, ami átkapcsolná pl. az érzékelő ellenállást...
A kisebb fesz hátrányait nem ismétlem.
Az egésznek akkor van értelme, ha már van egy közepes napsütés 10 voltos cellafesz környékén.
A napelemed mekkora feszt ad ki max. napsugárzás esetén? Szükséges a max. fesz korlátozása? Ott esetleg elég lenne egyszerűbb megoldás is.
Nem egyszerű téma a gyakorlati kivitelezés.
Kísérletezni pedig a november nem igazán ideális időszak... a napsugarak is "alacsonyan szállnak" már.. hacsak nem fordítható vertikálisan is a napelemed.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) Buvarruha hozzászólása Nov 8, 2014
Néhány szó a mostani projektről, konkrétan a tápról. Ez a táp az univerzálisság jegyében született. Mindíg érdekes kérdés volt monitor építéskor, hogy mi módon legyen kapcsolva az inverter nagyteljesítményű tápegysége. Végülis amellett döntöttem, hogy a kijelző tápja vezérelje az inverterek tápjának bekapcsolását, mivel az minden scaleren ottvan. Ez a scaler amit épp használok rendelkezik egy power kontrol kimnettel, ami kikapcsolt állapotban földre húz, de sajnos tranzisztorral, ezért nem képes 0.6 alá húzni, vagyis nyitva maradnak a reléket vezérlő tranzisztorok, még szerencse, hogy jumperrel át lehet álítani a relék kapsolását, ami úgy lett megoldva, hogy az eredeti kijelzőt tápláló 5V vissza van vezetve a táppanelra és egy soros diódán keresztül tölt egy kondenzátort. Erre azért van szükség, mert nem szerencsés dolog, ha összevissza van kapcsolgatva az inverter tápegysége, így a kondenzátor a felbontásváltás erejéig bekapcsolva tartja az inverter tápját, a kondenzátor értéke 470 és 2200uf között variálható, attól függően, hogy mennyire gyors a scaler, a kondit a bázisáram és egy 10k-s ellenállás süti. Látható még egy poti a nyákon amivel a fényerőszabályzás oldhtó meg, ha a scaler megoldása nem kompatibilis az inverterünkkel, az én most használt scalerem analóg módon szabályozza a fényerőt, így a potit nem használom, ez is jumperrel szabályozható. Helyet kapott még egy 3.3V-os feszültségstabilizátor is a nyákon, ami a fényerőszabályzáshoz hivatott előálítani a 3.3V-ot, de jumperrel a poti is 5V-ra köthető, ha esetleg 5V-ot igényelne az inverter, de ez általában 3.3 és 0V között állítható. A scaler táplálását egy 5V-os kapcsolóüzemű DC-DC átalakító biztosítja, a scalerek 99.9%-ának elég 5V, más feszültség nem kell nekik, olykor külön DC-DC konvrterrel oldják meg a kijelzők táplálását, ami 12V-ból álítja elő az 5V-ot a kijelzőnk, de, ha erről is van szó, akkor ezt nem kell bekőtni.

Amit változtatni fogok, a relék 24V-osak lesznek stabilizálás nélkül és az inverter tápjával együt egy P csatornás fet fogja kapcsolni a 12V-os DC-DC konvertert, mert jelen állapotában készenlétben, üresen is megy, ami nem szerencsés állapot egy kapcsolóüzemű áramkörnek, de rákerült egy 1.2K-s ellenállás a 12V-ra, hogy mégse terheletlenül menjen. amint elkészült a táp újabb, javított verziója közkinccsé teszem, illetve lesz egy külső tápos verziója is, jelenleg is így van megoldva a 47" kijlzős monitorom, de lehet, hogy később lesz egy ráépített 12V-os kapcsolóüzemű tápos verzió is.

A kijelző tápellátáse érdekes még, mert a monitorokban lévő kijelzők 99%-a 5V-ról üzemel, viszont a nagyméretű kijelzők LCD vezérlő elektronikája már 12V-ról jár. Mivel LG-ék szeretik megvariálni az LVDS csatlakozók lábkiosztását, konkrétan a tápot vezetik a megszokottól eltérően a csatlakozók másik végén, szükség volt egy LVDS konverter panel készítésére, szerencsére az adatbuszok sorrendjét nem variálják, így azt csak át kellett kötni. Erre a kis panelre épült a kijelző tápjának kapcsolója is, ami egy P csatornás fet, amit egy npn tranyó nyit, ezt a tranyót pedig az eredeti kijelzőt tápláló 5V nyitja.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Nov 6, 2014
Sziasztok! Engem is érdekelne egy hálózatra tápláló inverter készítése, így utánnanéztem a dolognak. Találtam egy áramkört ami a tulajdonos szerint elméleti szinten működik. Építettem már transzformátoros invertert ami kb 100w-ot tudott de ez a visszatáplálás nekem még új.Szerintetek mennyire megvalósítható? Áramkör
(#) Hoffer82 válasza Laurox hozzászólására (») Nov 4, 2014
Szia!
Semmiképpen nem a cső vezetékére kell kötni, ott elég nagy a feszkó
Én az inverter tápfeszültségét lekötöttem a panelen (kiforrasztottam a megfelelő átkötést), mert úgysem kell mennie, és arról a tápról megy a LED. Sajnos még mindig nem jutottam túl a fentebb leírt tesztüzemen, de azt hiszem valahogy megoldom majd, hogy lehessen a fényerőt szabályozni. Ha megcsináltam leírom.
Ha meg nem kell szabályozni, akkor teszel be egy soros ellenállás, oszt kész.
Addig viszont eljutottam, hogy vettem 8mm-es LED-szalagot (120LED/m), remélem belefér a fém profilba.
(#) Alto hozzászólása Nov 4, 2014
Üdvözlök mindenkit a fórumon!
Segítséget szeretnék kérni, egy COTT 175S inverter javításához. A problémát egy parányi (kb.3x3 mm) smd típusú ic okozza, amely után több hete hiába kutatok a neten, nem tudom beazonosítani. A felületén „ .L21” jelölés látható, de erre rákeresve -akármilyen kombinációban- nem találtam ilyen lábkiosztással, csak egy shunt regulátor smd-t. Kapcsolási rajzom nincs, így felvéve az ic környezetét, azt találtam, hogy ezen ic kimenete a bemenetére adott stabil 5V-al, a kimenetén -nem tudni mikor hány V-tal- szabályozza az UCC 28025 sofstart bemenetét. A hiba az, hogy ezen ic 3-as kimenetén gyakorlatilag nincs mérhető feszültség, így vezérlés sincs az UCC kimenetein. Még annyit, hogy a Q23-as tranyón keresztül késleltetve van a vezérlés, illetve a hővédelem is itt blokkol, a Q20-as tranyót, ha jól vettem fel a kapcsolást, az MMA/TIG áramkör illetve a szekunder oldalai védelmek vezérlik. Van valakinek valamilyen ötlete? Előre is köszönöm!

COTT 175s.sch

(#) Koncsar hozzászólása Nov 2, 2014
Sziasztok! Van ez az inverter. Megszeretném kérdezni, hogy ezt mire lehetne használni? Bővebben: Link
3 fázisról 3 fázisú motort lehetne vele szabályozni? Ez frekiváltó?
(#) ferci válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 2, 2014
Gondolom, inverter kell neki... TALÁN.. ... 4 volt x 24 db ( cca 100 volt ) +áramgenerátor...
(#) Laurox válasza Hoffer82 hozzászólására (») Nov 2, 2014
Szia! Kéne egy kis segítség. Most szeretném én is a ccfl csöveket kiváltani led-re. De gondolom ez nem olyan egyszerű, hogy csak ráforrasztom a led szalagot a ccfl vezetékére amin a csatlakozók is vannak. (Tehát amit előtte leforrasztottam a ccfl csövekről) Vagy csak ennyi lenne? Úgy tudom, hogy kell valamilyen vezérlő áramkör is a monitorban az inverter panelen lévő helyettesítésére. Tudnál segíteni néhány mondatban, hogy te hogy oldottad meg ezt a dolgot? Üdv.
(#) proli007 válasza gábris95 hozzászólására (») Okt 31, 2014
Hello! Nem mindegy miben és hogy általában, vagy közvetlenül a helyére szeretnéd tenni.
A 7404 egy hatos inverter, az van más típusban is. A 49700 ha emlékeim nem csalnak, egy kettős meghajtó volt anno. Mert már nem sok minden található róla. Közvetlen nem, de egy áramkörben az helyettesíthető pld. ULN2803-al (csak abban 8db. van) de akár egy logikai Fet-el is. (Egyébként meg nem "döglős típusok voltak", és könnyű ellenőrizni is.)
(#) ezermester1 válasza greenpower hozzászólására (») Okt 30, 2014
A számításhoz még hozzá kell tenni az inverter készenléti fogyasztását.Nagyobb teljesítményű invertereknél ez akár 0,8-1A x akkufeszültség. Azaz 12w ill. 24w.
(#) Hp41C válasza plutoka hozzászólására (») Okt 28, 2014
A Conrad -os +3 .. +15V között működik, a kimenete nyitott kollektoros. Nagyobb feszültségre úgy alkalmazhatod, hogy egy stabilizátor teszel elé (78L05) és a kimeneteit felhúzod a +5V -ra kb. 10k -val. Nagyobb feszültségű kimenethez egy tranzisztoros inverter kapcsolás kell. A jelet az ellentétes polaritású kimenetről vedd le, bázis ellenálláson keresztül vidd a tranzisztor báziusára, a kollektort egy ellenálláson vidd a bemenő tápfeszültségre. A kimenet a tranzisztor kollektora. Ha nagyobb távolságra viszed, akkor olyan erősítő fokozat kellene, ami mindkét szintet alacsony kimenő impedanciával hajtja meg. Sajnos 30V -ra nem jók már a CMOS kapuk sem, de 15 .. 18 V -re még felhasználhatók.
(#) Gabii hozzászólása Okt 24, 2014
Sziasztok!

Van nálam egy IMAC G5 gép(bekapcsolás után nem ad képet csak hangot), külsö monitoron tökéletesen ad képet
Milyen úton bírnék elindulni vele hogy kijelző vagy, inverter hibás?
Ha egy lcd monitor csöveit rádugom tesztként, abbol gondolom gond nem lehet
segítségeteket köszönöm
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 23, 2014
A jelfeldolgozás (erősítés) a kapcsoló üzemű erősítőben éppenhogy digitális, ezért megáll a digitális erősítő megnevezés is. A kimeneti eszközök kapcsoló üzemben működnek, ami semmiképp nem nevezhető analógnak. Pl. egy TTL buffer, vagy nagyobb teljesítményű TTL inverter éppúgy megfelel "végerősítőnek" mint egy nagyáramú félhíd.
Ha analóg lenne, nem kellene a kimenetére demodulátor (szűrő) ahogy az analóg végfokokon sincs, eltekintve a Zobel körtől aminek más a szerepe.
(#) Davidd hozzászólása Okt 22, 2014
Sziasztok! Már clip-es topikban említettem, hogy van egy tda7294 hidam, aminek a tápfeszültsége +/- 32V. (autóba való erősítő inverter kimenete) Gyárilag 2200µF 50V kondi van szűrésnek téve, meg maga a tda-s panelen 2x470 uF. Első kérdésem az lenne, hogy ennyi szűrés elég-e? Második pedig, ha nem sikerül újratekercselnem egy adott hangszórómat, nameg újraperelezni akkor kénytelen vagyok venni kész mélynyomót. Az a helyzet hogy az olcsobb kategóriás somogyik pl ez csak 4 ohmos verzióban van. Mit mondtok tda híd mit szólna ilyen terheléshez. Tudom nagyon jól, hogy olyan mintha 2-2 ohmal terhelném ic-nként, 6.5A korlát. Mellékelem a kis erősítőt, hogy néz ki. Sajnos pontos méretet nem tudok a külsejéről mondani, hűtés miatt. Esetleg az egyik oldalt sok hely van oda betennék egy ventillátort, hogy járjon benn a levegő egy kicsit az elkók élettartama miatt. A hangszóró megvolt rángatva több mint 24 órán keresztül és egyszer a tekercse elengedte magat, megereszkedett meg kicsit meggyűrődött. Meglehet-e csinálni új cséve es újratekerés nélkül? Cséve nem sérült. A vidin kb 3/4-ig volt kihajtva, teljes kivezérlésen beleütött 20A-be 16.6V-on (ez egy 80es akku töltő)
(#) Lucifer válasza tosaki159 hozzászólására (») Okt 22, 2014
Ez az inverter panel. Húzd ki a csöveket, mert lehet azok haltak meg. De az is lehet, hogy a trafók húznak át.
(#) Buvarruha válasza gobei hozzászólására (») Okt 19, 2014
Valószínűleg öregek már a csövek, illetve sokat mentek. Esetleg az inverter kimenetén lévő néhány pf-os ballaszt kondik lehetnek már kapacitásszegények.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) zaza99 hozzászólása Okt 18, 2014
Sziasztok!

FTP14N50C 14A 500V fetet mivel tudnok helyettesíteni? Vagy hol kapok ilyet? 24V-230V inverter kimenetén volt 4db, 2 lett zárlatos.

Köszönöm.
(#) dave500 válasza pjg hozzászólására (») Okt 17, 2014
Értem, köszönöm szépen!
Másik kérdés.. ez már talán kicsit hülyeség.
Ha egy 12V-os kis DVD tápjában kiszedném az egyenirányítót, és a kondikat, ezzel szaggatott egyenfeszültséget kapnék, amit közvetlen (vagy kis ellenállással) rákötnék az inverter trafóra direktbe, kaphatnék olyan feszültséget, amivel meghajtok egy neont?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Okt 16, 2014
Eddig nem volt nagy erőfeszítés. Megvolt a hardver, aminek a kimenetére került egy inverter. A szoftvert más készítette el. Nekem a tanulás része volt a lényeg. Ugyanez a hardver bármilyen léptetőmotoros vezérléshez jó. Használhatom robottánchoz is ha kedvem szottyan rá.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2014
Okés, kb meg is vannak az értékek mik kellenek. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy most mekkora feszültségre méretezzem a másik clipes áramkört. Kaptam egy autós erősítőt, aminek az inverter után van +/-32V. Na de ez nem ilyen szép. A vezérlő paneljen ne555van (jobban mondva valami orosz jel es utanna irja, hogy 555) ez a modulátorja 3 tranzisztorral. A kimeneten + irányban van 32V -ban pedig 29.8, vegyuk 30nak. A végfok része nagyon csúnyán tönkre volt menve, ezért inkább kapott egy tda7294 hidat. Ennek már szabad féltápra méretezni, és ha igen akkor a 30V ra kell?
(#) gabo7600 hozzászólása Okt 16, 2014
Sziasztok. A problémám a következő lenne. Adott egy 11KW-os Konecranes Dynac Vector frekiváltó, amely bekapcsolás után pár percig hajtja a motort, majd IGBT temp hibára megáll. Valamikor, hidegen, bekapcsolás után is, ja, és még társul hozzá Mot. Overtemp, valamint earth fault hiba is. A Föld hiba is sztem false, mivel földelve van az inverter, és a motor is. Pasztát az IGBT és a borda között cseréltem. Jah, az IGBT Semikron skiip NAB 12 t10 49, valami ilyesmi. Szerintetek az IGBT, vagy a váltó többi része a hibás? Ezen kívül, még kettő ugyanilyen frekiváltó is van, 7KW-osak, ugyanez a hibajelenség. Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Medve válasza diamik hozzászólására (») Okt 13, 2014
Igen az jó ötlet, Az RS232 nem kell, csak egy sima inverter, aztán egy OPA, +/-21V os tápról.
Illetve...a szinteltolást még meg kell oldani, hogy a nulla közeli helyett valami negativ feszt kapjon az OPA. (Az invertálást is rá lehet bízni a végén lévő OPA-ra)
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 13, 2014
A 400V-os DC szint azért kell, hogy ne kelljen transzformátort használni a híd kimenetén. A 400V-ból kényelmesen kijön a 325V csúcsértékű szinusz.

PFC a bemenetre? Hát a PFC azért van, hogy a váltakozó feszültségű hálózatból szinuszos áramot vegyen fel egy berendezés, miközben ő maga DC feszt termel a kimenetén. Akkor ez úgy lenne, hogy a bemenet 230 V AC 50 Hz, aztán 400V DC, aztán egy inverter, ami megint 50 Hz, 230 V AC-t csinál. Ennek legfeljebb akkor lenne értelme, ha a 400V-on még lógna egy akkumuklátortelep. De akkor már szünetmentesnek hívjuk.
(#) Moszkvai válasza greenpower hozzászólására (») Okt 11, 2014
Úgy gondoltam, hogy a relét /12V-os/a töltésvezértő kimenetére kötöm, az szabályozná a ki be kapcsolást, egy másik relét /220V/pedig az inverter hűtő felöli végénél, ami viszont a hálózatról választaná le, mikor éppen aktív. Az akuőr funkciót maga a töltésvezérlő végzi, az benne van magában a töltésvezérlőben.

Az akksiaim nem éppen szolár akkuk. Ilyen munka akksik

Tulajdonképpen addig fog működni ameddig van szufla az akksiban. Utána visszakapcsol hálózatra.
Viszont még egy órát is be kellene iktatnom, hogy nappal ne használja, akkor had töltsön fel teljesen. Aztán a többit majd eldönti a gyakorlat.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) Moszkvai válasza greenpower hozzászólására (») Okt 11, 2014
Akkor egyenlőre lerelézem, aztán ha lesz rá pénzem, veszek egy ilyen állíthatót.
Viszont a relét, ha jól gondolom, akkor az akksi és az inverter közé tegyem? Gondolom az akkuőr funkció jó lenne, ha nem jutna rá az inverterre. Vagy nem jól gondolom?
(#) greenpower válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 11, 2014
Szia

Az első kérdés az hogy az aksik párhuzamosan (12V) vannak vagy sorba kötve (24V)

Ha párhuzamosan és 12V/220V-os invertered van akkor a 600W-os inverter 50A-t is felvehet és akkor letilt a töltésvezérlő.
Ha sorba van kötve akkor is 25A felvehet egy inverter max. terhelésnél, így semmiképpen nem húz el 2 darabot a töltésvezérlő.

Ebből kifolyólag az invertereknek kell lennie aksi védelmének hogy ne kövessenek el harakirit az aksikkal.
(#) Moszkvai hozzászólása Okt 11, 2014
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában és lenne egy kezdő kérdésem.
Van egy MPPT-30A töltés vezérlőm. Az lenne a kérdésem, hogy az invertert, hova csatlakoztassam? A töltés vezérlő DC kimenetére, vagy közvetlen az akksikra? Az inverter 2db 600W-os Az Akksik pedig 2x100A/12V Két db hűtő menne róla, ha sikerül.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) patkolttojas válasza tápos hozzászólására (») Okt 9, 2014
Szia! Szerintem ha baj van az inverterrel mindenképpen. Az elkókat cseréld ki feltétlen első lépésként, mert azoknak a kapacitásszegénysége okozhat ilyen hibát. Nincs puffer, visszapofázik a terhelés, stb. A fénycső a terhelés, üresjáratban az inverter nem okoz problémát, mert elméletileg nem erőlködik, vagyis meglehet a fénycső nélkül látszólag rendben lenne.... de nincs. Az ESR kondit annak kell kérni, ha nem gagyi a hely ahol veszed, tudják mi az és azt is adnak, ha van. Nekem szép sötétzöld bőrben vannak általában, de van amikor rá is van írva, hogy ESR. A szín nem szentírás!!! Ha nagyobb feszültségű van helyette nem gond, de kisebb nem lehet soha. Előfordul, hogy vannak benne hülye értékűek, akkor inkább egy megközelítő, de kicsivel nagyobbat válassz, kisebbet ne nagyon. Valószínű sok 47 µF-et találsz benne, nekem volt vagy 20 darab, nem válogattam, mindet kidobtam. Vannak tápfesz-szűrő kondik is benne, azok elég nagy kapaccal bírnak, nehéz kiforrasztani, mert a negatív nyák is kétoldalas általában és jó nagy felület, csak óvatosan, nehogy kiégesd a panelt a pákával, könnyebben jön ki, ha adsz neki kis friss ónt a forrasztáskor. Veszteni nem fogsz semmit, szerintem az inverterpanel összes elkója nem kerül még 1000 forintba sem.
(#) tápos válasza patkolttojas hozzászólására (») Okt 8, 2014
Hello!
Ha az inverter panelrol lehuzom a fenycsoveket, akkor mar nem kapcsol ki a tv. Ha zarlatos lenne a fet akkor a fenycsovek nelkul is kikapcsolna a tv? Egyebkent egyik kondi se pupos, semmit nem latni egyiken se...
Következő: »»   109 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem