Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az inverterek trafóinak a szekunderét lehet mérni multiméterrel, abból ki szokott derülni, hogy gondjuk van-e. Az ilyen 2 perces, vagy akár húsz perces üezemet általában az okozza, hogy a csövek végeinél szétmegy a kábel és áthúz földre a nagyfesz, persze ettől még világít a cső, akár nagyobb fényerővel is, viszont az inverter nem érzékel folyó áramot. Persze hibás elkók is okozhatják ezt, szóval érdemes azzal kezdeni és nem mindíg puposak, valamikor abszolút nem látni rajtuk, hogy már csak levegő van bennük.
![]() Amúgy 4 napja küzdök egy HP-val, ami 2-3 óra után állítja le az invertert... A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Sziasztok!
Csak nem rég ismerkedek az elektronikával ezért szeretném a segítségeteket kérni. Van egy AOC LM725 típusú monitorom. Elkezdte azt csinálni, hogy bekapcsolom, 10 másodpercig van kép, utána kikapcsol a képernyő, de ugyanúgy zölden világít a jel. Kicseréltem az inverter panelen minden kondenzátort. Most ott tart a dolog, hogy ha bekapcsolom, utána kb 2 percig van kép, utána megint nincs. Ez már haladás, de nem eredmény. Most nem volt jobb itthon, ezért jobb híján egy 50v4.7 µF-es kondi helyett egy 400v100 µF-eset raktam, a többi ugyanolyan mint volt. Okozhatja ez a problémát vagy esetleg mással lehet a gond? Ja és van rajta 2 nagy transzformátor, ezeket multiméterrel hogyan mérjem le? Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Bár már kadarist leírta röviden, azért én is leírom kicsit bővebben:
- 1D,C1: (negatív) élvezérelt D flip-flop. - S,R,C2,2D: (negatív) élvezérelt D flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. - S,R,C3,3S,3R: (negatív) élvezérelt SR flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. A bemeneten és kimeneten lévő karikák a negatív logikát jelölik, azaz hogy a jelek aktív-alacsonyak. - |>o : inverter (pozitív logika) - o|> : inverter (negatív logika) - o|>o : meghajtó (negatív logika) A negált bemenetekkel és kimenetekkel rendelkező vagy kapu pedig egy negatív logikás vagy kapu, azaz egy és kapu (pozitív logika szerint).
Üdv!
A mellékelt adatlapon a 74ls598 logikai diagramján mi a neve a kétfajta négyzet alakú elemnek? Továbbá mit csinál az a kétféle inverter amelyiknek a bemenetén van a kis kör és amelyiknek mindkét végén van?
Szia, Nagy bambaságomban, csak most vettem észre, hogy Te is ugyanarról a készülékről érdeklődsz, amit én is kinéztem magamnak. sajnos, most drágábbra nem futja, Pedig jó lenne egy 100Mhz-es Tek.... Itt láthatsz képeket, a "nagyokéhoz" hasonlítva. Szerintem nem véletlen van: "4 inputs & 4 tracks (2 analog 2 digital)" bemenete. A mellékelt leírásban ez szerepel:
This pocket oscilloscope is primarily used for applications in the following situations: 1. Repair common electronic equipment outside (Air conditioning or Industrial frequency inverter power supply, AC / DC switching power supply or inverter, elevator and building fire safety equipment, industrial control circuit) Stb. De a " Puding próbája az evés" így csak akkor tudjuk meg, hogy mit tud, ha saját-kezűleg teszteljük le. Üdv:Mike
Igen, így néz ki egy inverter hiba. Amit lehúztál az az inverter vezérléséért felelős kábel ami a mian-ről megy. Ha lehúzod akkor újraindul az inverter, azért villan akkor is. Ha nem az inverter a hibás, akkor lehet a tápja is, ellenőrizd, hogy bekapcsoláskor mennyire stabil a 24V ami az invertert táplálja.
Az sem mindég igaz, hogy háttérvilágítás nélkül menni kellene neki. Innentől bárhol lehet a gond, de az adott " fajta " 95%-ban táp, és inverter gondokkal küzd. Milyen csatira gondolsz ? Ami a csövekre megy ?
Egytől egyig az elkók cserélve vannak a tápban. Ha inverter hibás lenne, a háttérvilágítás kiiktatása után, mennie kellene a TVnek. De ha lehúzom a háttérvilágítás csatiját, ugyanaz a gond. Hosszú áramtalanítás után elindul, fény nélkül. Majd kis idő múlva ugyanúgy nem indul be.
- Egy optot áramhurokban, és áramgenerátorral szoktak hajtani.
- A vételi oldalon teljesen mindegy milyen jel kell, mert ha az optotranyó emitterét testre teszed és felhúzó kollektor ellenállást használsz, vagy a kollektort tápra teszed és az emitterre lehúzó ellenállást, akkor a jel inverzét kapod. Vagy is ezért inverter nem szükséges elé. - Az opto típusát kellene a sebességhez választani. Vannak gyors optok, sőt TTL kompatibilis kimenetűek is. Természetesen ezek drágábbak. - Egy mezei opto sebességét lehet növelni a Led áramával is, mert ekkor kisebb munkaellenállás alkalmazható. De lehet a tranyójának bázis-emittere közé ellenállást tenni, de ezzel jelentősen csökken az érzékenysége. (CTR tényezője) Ez a "nyitva maradás" az opto tranyójára is érvényes, hiszen annak bázisa "lóg a levegőben", így a Miller-kapacitása jelentősen csökkenti a tranyó sebességét. De a kérdés, nem a "kezdő topikba", hanem az "optp-csatolós topikba" tartozik! A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Sziasztok!
Megépítettem az 5 zónás riasztórendszert, ami itt található az oldalon, kis változtatással! Mivel mozgásérzékelőt szerettem volna, így a buffer helyett inverter IC-t használtam, és egy kis memóriahatást is sikerült elméletben elérnem (elvben)! NYÁK lapon is megcsináltam zeket a változtatásokat, de először azt csinálta, hogy az összes visszajelző led világított, és amikor kikapcsolt a mozgásérzékelő, ami az A vagyis a késleltetőzónara volt kötve, rendesen működött, de a többi folyamatosan világított! Ha a többi zónát összekötöttem, vagyis az érzékelőbemeneteket egy kábellal, akkor elaluddtak, de a B Zóna úgy viselkedett, hogy bekapcsoláskor világított, és csak 1 perc alatt aludt ki. Ez így használhatatlan! Volna valakinek ötlete, mi lehet a probléma? Mellékeltem az általam elkészített rajzot! U.I.: Bocsánat a hosszú szövegért, csak így tudtam elmagyarázni! A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
A külső tápos vizsgálatnak csak annyi a lényege, hogy elindul-e maga az inverter, vagy az is döglött.
Az, hogy megmelegited az nem BGA-zas. Melegitest mondtam pont ezert es nem forrasztast. abbol csak ralelsz a hiba biztos okara. Az inverter kulso tappal probanak nem ertem mi lenyege van, hogyha amugy sincs kep
Ha megkapja a tapot akkor meg kell neki egy PWM es egy engedelyezo jel is.
Nem, egyik ismerősöm hozta, hogy nézzem meg. A kezdeti panasz az volt, hogy full fényerő mellett is alig látja a képet. A napokban meg már nem is volt háttérvilágítás. Egyáltalán nem kapcsolt be. Akkor próbáltuk külső monitorra kötve, valamint elemlámpával bevilágítva a képtartalmat megnézni. Sajnos egyik sem volt eredményes. Monitorra nem ad képet, valamint lámpával világítva nem látni semmit. Ezért kezdett fura lenni.
Most szétkaptam és kipróbáltam a csövet külső inverterrel, az jó. Az inverter csatlakozóját megmértem, ott a fentebb írt feszültségek jelen vannak. Ebből gondolom, hogy az inverter biztos hibás. Viszont ami a probléma, hogy ettől függetlenül nincs képtartalom, amit a VGA hibájára tudok csak visszavezetni.
Táp környékén? De az inverter kap 18V-ot, 0,6V-ot és a fényerő függvényében 0,6-3,1V-ot. A VGA-t most újrapasztáztam, mert kőkeményre volt száradva az eredeti.
Tápnál mit keressek? A gép amúgy megy rendesen, a Windows is betölt (rendszerindítási hang), gombokra reagál.
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni egy Acer Aspire 5920 laptoppal kapcsolatban. Az volt a problémája, hogy gyengélkedett a háttér világítása, majd meg is szűnt. Viszont az LCD-t kívülről megvilágítva sem látszik a kép, valamint a d-sub csatin sem ad ki jelet. A háttérfény miatt az invertere okolható. Külső inverterről szépen világít a fénycső benne, az inverter működéséhez szükséges feszültségek is megvannak. Viszont a képtartalom nem jön meg. Ezzel kapcsolatban viszont nincs ötletem. VGA hiba lehet? Előfordulhat, hogy egyszerre megy el a vga és az inverter? A gépben egy Nvidia 8600M GT VGA van. Köszi és üdv: spgabor
Sziasztok.
Egy gondolat foglalkoztat, és ti tudnátok szerintem a választ rá. Van egy sima hegesztő trafóm amit egy ellenpárhuzamos titiszrorral szabályozok, pic vezérléssel. Töléletesen megy. Akár négyes pálcát is viszi. Az a kérdésem fel lehet az inverter kimenetén lévő egyenirányító részét ide használni? Az inverteren 35-40Khz van a sima trfóba meg csak 50Hz. Bírná szerintetek? A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
NYÁK tervre lenne szükségem 555-ös alapkapcsoláshoz, időzítő vagy multivibrátor, fénykapcsoló, inverter, motorvezérlés...
Esetleg ha van ötlet kipróbált, egyszerűbben használható NYÁK tervező programra Ha valaki tud segíteni annak nagyon örülnék
Szia, Köszi a tippeket! Egyébként én is csak annyit találtam róla, hogy hol vegyek újat, illetve egy blogban azt hogy ha így villog, biztosan az inverter a hibás. Magánvéleményem szerint a hibaérzékelő része hibásodott meg. Úgy érzi, mintha hibás lenne valamelyik nagyfesz modul, és ezért leold, majd újraindul. Rákerestem a benne lévő IC-kre, a 4 ből kettőről találtam némi infót, "Ground sense quad comparator és Dual diffential comp. De a 3db NG24 AJ, és 1db NG25 AD amik az inverter trafót hajtják semmit. Szerintem valami FET-ek lehetnek. Megy vissza a gazdájának, vegyen bele Ő panelt, ha nézni akarja..... Köszi a segítséget! Üdv: Mike
Sziasztok,
12V-os autó akkumulátorról szeretnék kevertfényű 160W-os, vagy 80W-os higanygőzt működtetni inverter segítségével. Az a cél hogy minél tudjak világítani egy 55 Ah-s akksival. A kevertfényűhöz ugye nem kell előtét, fölvesz 160/12= 13,3 A-t, tehát világíthatok vele kb 4 órát (55 Ah/13,3A, ha nem számolok az inverter veszteségével) Az első kérdésem, hogy jó- e a gondolatmenetem? A második: A 80W higanygőzzel elvileg 8 órát világíthatnék, viszont ehhez fojtó kell. Mennyit vesz le a fojtó? melyikkel tudok tovább világítani? Előre is köszönöm a segítséget!
Áhh az ilyesmi cuccokra még rákeresni is felelleges, semmit nem találni róluk. Maga a kijelzőnek kellene a pontos típusa, ha nem látszik, akkor tovább kéne bontani. Ha doksit nem találnánk a kijelzőhöz, a panelook-on vannak fenn adatok a feszültségről és áramerősségről. Mérve az inverter áramát kiderülne, hogy túl nagy, vagy esetleg túl alacsony áramot eszik és abból lehet valamennyire következtetni, így bizonyosodtam meg arról, hogy az enyém inverteres lett, mert fél amperrel többet evett, mint kellett volna, pedig egy hónappal azelőtt mértem és a doksi szerinti értékeket mutatott (azért mértem korábban is mert, ez egy épített TV volt, most is apám nézi burkolat nélkül
.
Lehetséges hogy az invertert felváltja egy toroid,mert kevésnek találom. Visszakötöttem a Stage mélyet a Beag-ra,és hát érzékelhetőbb hogy "valamivel" erősebb/meg hát rátesz hogy új puffert kapott a Beag,a gyári megunta a szolgálatot,1995/ Az inverter-t megpróbálom újra puffer növelésre bírni,de most más módon,mert letiltott mikor próbálkoztunk vele.
Ez volt itthon
amúgy az inverter leold ha zárlat van,mert volt rá példa, PL: IC meghibásodás. Ilyenkor kattogo hang jön az inverterből , onan tudtam, hogy a LED-ek az inverterre vannak kötve és villogtak. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Hi-fi inverter,ha jól emlékszek Philips cuccból lett kiszedve,a Hi-fi tudott elég nagy W-tot, +-40V megvan/+GND 40V, -GND 40V. A dobozolással lesz a gond, mert a próbák alatt /asztalra kiterítve / nem volt zúgás.
Ez nem az inverter.
![]() Ez egy akkumulátortöltő, nemrég kaptam hibásan. Az egyenirányító szakadt volt, és kiégett az izzó. Rendbe hoztam, szépen működik. Egyébként műanyagbúrában van a dolog, nem érhet semmihez. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Erről a master-slave rendszerű inverterről nem találok kapcsolási rajzot. A táp megvan, nem zajos, a csövek szerinted jók, akkor csak az inverter modulban lehet valahol a probléma kulcsa.
Szia, Köszi a tanácsokat, bevallom őszintén, hogy nem ismerem ennek az inverter részét. Szerintem túlságosan elbonyolították. A csalánba pedig nem csap a mennykő! Egyébként köszi az aggodalmad! Én a neten nem találtam semmi hasonlót, ha esetleg tudsz, dobj meg egy linkkel légyszi. Üdv: Mike
Sziasztok!
Megépítettem az 5 zónás riasztórendszert, ami itt található az oldalon, kis változtatással! Mivel mozgásérzékelőt szerettem volna, így a buffer helyett inverter IC-t használtam, és egy kis memóriahatást is sikerült elméletben elérnem (elvben)! NYÁK lapon is megcsináltam zeket a változtatásokat, de először azt csinálta, hogy az összes visszajelző led világított, és amikor kikapcsolt a mozgásérzékelő, ami az A vagyis a késleltetőzónara volt kötve, rendesen működött, de a többi folyamatosan világított! Ha a többi zónát összekötöttem, vagyis az érzékelőbemeneteket egy kábellal, akkor elaluddtak, de a B Zóna úgy viselkedett, hogy bekapcsoláskor világított, és csak 1 perc alatt aludt ki. Ez így használhatatlan! Volna valakinek ötlete, mi lehet a probléma? Mellékeltem az általam elkészített rajzot! U.I.: Bocsánat a hosszú szövegért, csak így tudtam elmagyarázni!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy adott egy inverter, aminek az egyik trafója és a trafó utáni egyik nagy feszültségű szűrő kondenzátor elhalálozott. A trafó csere az egyértelmű. Viszont a kondenzátorral van problémám. Nem találok sehol 5pf 6kv-os kondit. Van otthon viszont 10pf. Ha két 10pF-ot sorba kötve az eredeti helyére teszek, az okozhat problémát, vagy próbáljak meg szerezni valahol az eredetivel egyezőt? Illetve ha simán kicserélem 10pF-ra az 5pF-ot, az mennyire problémás? Köszi és üdv: spgabor |
Bejelentkezés
Hirdetés |

amúgy az