Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy "valódi" Reset áramkörre lett volna szükség, de "nem tellett rá". Lévén, hogy minden inverter foglalt a kapcsolásban, másikat vagy mást meg nem akartam már belerakni. (Mert akkor már inkább mikrokontroller..)
Nem az IC tápfeszével van a baj, mert az 5V-ról is tud járni szépen, hanem a P-Fet Gate-Source küszöbfeszültségével. Ha abból találsz megfelelő áramút (mert ugye kisebb tápnál, az izzók is többet zabálnak), kis Rdson ellenállásút, amelyik "Logic-Level Gate Drive" jelölésű, akkor lehet csökkenteni a tápot. De ez nem minden bokorban hentereg, legalább is felénk.. Amúgy mi az, hogy "beveszi-e"? Miért ez úgy működik, mint másik indexrelé? Vannak működési sajátosságai. Azok nem zavarják? Ha igen, az eredetit kell beletenni.
Sajnos a hazai gépforgalmazók nem érzik szükségét annak, hogy alkatrészek forgalmazásával foglalkozzanak. Én korábban megpróbáltam az olasz SIRIO cégtől több féle impulzustrafót beszerezni, de a válasz az volt, hogy a minimális rendelési tétel 5000db !
Az egész országban nincs ennyi bépített állapotban. A kereskedelemben beszerezhető impulzustrafók meglehetősen drágák és ott is van minimálisan rendelhető darabszám. De ezek csak saját fejlesztésű gépbe építhetők, nem lehet kiváltani vele pl. egy ESAB vagy LORCH inverter impulzustrafóját. Mindenesetre örülök, hogy a problémád megoldódott.
Úgy tudom, hogy a klímában aszinkron motor van. Elvileg a vonaton az 1,5 kV frekvenciája a hálózattól függ. Közben vasutas ismerősömtől megkérdeztem: a fűtőfeszt 230-ra transzformálják, egyenirányítják, majd a klíma és a konnektorok számára inverter állít elő 50Hz-es, nagyjából szinuszjelet. Az 1,5kV frekvenciája amúgy is változhat, pl. Diesel vontatás esetén a motor fordulatszámától függ.
Egyébként a 230V 50Hz-et a mozdony soha se küld hátra, csak 1,5kV-ot 50-16 2/3 Hz-et hálózattól függően. Érdekesség, hogy a RailJet szerelvénye egyben van, és 230/400V 50Hz-et inverterek állítják elő, mely gyűjtősinen megy végig a szerelvényen az 1,5 kV mellett. Ez nincs kapcsolatban a mozdonnyal, de a fűtőfeszből állítják elő.
[off] Legfőbb eldöntendő kérdés, hogy ON-OFF vagy inverter vezérlésű.
Aztán jön, hogy milyen azaz inverter vezérlés milyen kompresszort vezérel és ki a gyártó.
Kicseréltem, de mivel ez sem egy új alkatrész még mindíg zavar van viszont már csak 0,07V van. Az a baj a be és kimenő elkókal hogy kajakra berakták az LM317 és az IRF3205fetek mögé. Tehát ha tölt akkor az lm317 melegíti, ha az inverter darál akkor a fetek fűtik. Kajak néha le kéne selejtezni a tervezőrészleget bizonyos cégeknél... Remélhetőleg így nem fog annyira gerjedni és melegedni.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Hát már nem először cseréltem benne IC -t, még az SOS UPSnél megsütötték a gyárit és úgy adták vissza hogy javíthatatlan, de megveszik 2 ezerért. Szóval rendeltem 5 db -t, ugyanolyan lm317T -t, abból a csomagból raktam be az újat, amelyikből az előző már 2 évet szolgált. A tegnap viszont kiment, teszteltem a hűtését mert gyárillag semmi nem volt benne, így beraktam 2 db 8 centis ventit(egyik a trafót hűti, a másik a FETeket(irf3205x4)), rá egy relére amit egy tranzisztorral a vezérlésről kapcsol ha beindul az inverter. Mikor rádugtam a tápkábelt kapcsolt is szépen aztán fura szagot éreztem, kis füst is jött ki. Az LM317 IC volt és a füst a vele párhuzamos terhelő ellenállásról jött. Mindkettő tűzforró volt. Kicseréltem az IC -t az akkura 13,8V -t le is adja, de ampermérővel rámentem és csak 200mA -t folytat az akkuba közben nagyon forrón izzik. Valami a töltéssel van, mert ha nincs rajta és csak a vezérlést látja el árammal mondhatni hideg. 200mA -l meg szerintem nem lehet fölfűteni egy hűtőbordát... Végigmentem a diódákon de egyik sem sípolt be, viszont szerintem valamelyik ereszt... A töltő ágon mindeniket kicserélem.
Ha inverter kapcsolást keresel, megnézheted ezeket: inverterek Az a gond, hogy mindegyik négyszögjelet állít elő. Már a kozmetikai gépek piezójánál nem volt ez gond, a lényeg ott a 40 kHz volt, és a piezo önmaga színuszosította a jelet. Azok a kínaiak túl vannak bonyolítva, törpefesz.-ről a te életed is jobban biztonságban van, amíg kísérletezel. Építettem generátort 555-tel, de annak még egy kicsit formázni kell a jelét, hogy szép négyszög legyen. Lehet építeni multivibrátort hagyományos tranzisztorokkal, és kapni erre a célra FET-ek meghajtására cél IC-t. Választhatsz, hogyan szeretnéd előállítani a vezérlő jelet. Színuszjelet fázistolós R-C, vagy L-C oszcillátorokkal lehet előállítani (Vagy kvarccal, amit erre a frekire nem találsz.) Színuszjeles vezérlésnél hátrány, hogy ott iszonyú mennyiségű energia fog hővé alakulni, gondoskodni kell a nagyon intenzív hűtésről. inverterekben ezért sehol nincs színuszjel. Esetleg a legvégén színuszosítanak.
Hello! Megrajzoltam. Mindössze annyi a dolgod, hogy a REMOTE csatlakozó három vezetékét, összekötöd egy ugyanilyen másik fokozattal. Ha esetleg zavarérzékeny lenne, akkor lehet, hogy az R7 és R8 ellenállásokkal egy -egy 100nF-ot kell párhuzamosan kötni. A hat inverter természetesen egyetlen CD40106-os tokban van. Arra ügyelni kell, hogy összecsatlakozás előtt, a két készülék földelése (GND) már össze legyen kötve! üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
üdv. szeretnék egy kis segítséget kérni a mélyen tisztelt szakértőktől. lenne egy Ergus 140/50-es inverter ami kipurcant. sajnos rajzot nem találok róla csak használatit. A hiba jelenség az volt, hogy sokáig zizegett és ugy volt használlva. ez okozott néhány halált a félvezetők körében. a nagy feteket és egy kis meghajtó tranyót cseréltem, trafó nélkül minden jó. 100w-os leválasztón próbálgatom. Amikor rádugtam a főtrafót akk minden összeomlik, van benne egy relé is is egyfolytába kattog. mintha egy áramvédő lenne, ol fel áll a jel, hol nem. A potit tekerve felfele ugy sűrűsödik a ki-be kapcsolás. Ekkor arra gondoltam, hogy a trafó lehet a rosz, ezt újratekertem, de ugyan az a jelenség. ha lehúzom a trafót akkor jók a jelalakok a G-ten, viszont volt, hogy közvetlenül a hálózatba dugtam és egyből leverte a 16A-os megszakítót úgy hogy a főtrafó nem is volt rádugva. Ebbe kérnék egy kis segítséget.... elöre is köszönöm.... teszek fel pár képet a gépről
Hello!
- A PB317 bekötését és paramétereit az adatlapján találod. (Egyébként mindig azt kell keresni, mert az a mérvadó.) Ha nincs a töltésvezérlő elektronika ami kezeli a két aksipakkot, akkor szükségtelen szétválasztani. De látom nem érted, így kicsit elmondom mit gondolok erről. - A "pufferüzem" alapvetően azt jelenti, hogy az aksi folyamatosan a töltőn van. De ekkor a feszültség nem érheti el a vízbontási feszültséget, vagy is nincs az aksi teljesen feltöltve, nem számíthatunk a maximálisan elérhető kapacitására. (Hogy az ténylegesen mennyi, ne kérdezd meg, mert ki kellene mérni.) - Pufferüzemnél kétféle lehet. Egyik az abszolút szünetmentes, ahol a töltő egyeben ellátja a fogyasztót is, és még rendelkezik akkora plusz energiával, ami az aksi szinten-tartásához elegendő. (Mondjuk itt, ha 90W-os a szivattyú, akkor kb. 100W-os a töltő) Ekkor a töltőről az inverteren keresztül működik mindig a szivattyú, ha meg kimarad a tápfesz (vagy is megszűnik a töltés), akkor az aksiból jár tovább a szivattyú az inverteren keresztül.. De ennek egy szivattyúnál nem sok értelme van, mert ez ott kritérium, ahol egyáltalán egy villanásra sem maradhat ki a tápfesz. A plusz töltési energiának tulajdonképen csak annyival kellene többnek lenni, amennyi az aksi önkisütési árama. De azért kell még is több tartalék a fogyasztás és a töltő között, hogy ne "végtelen idő alatt töltse vissza az aksit, ha volt kimaradás. A másik lehetőség, hogy a fogyasztó a hálózatról üzemel, a töltő állandóan szinten tartja az aksit, az inverter meg csak akkor kapcsolódik be, ha a hálózat kimarad. Így csak az önkisütési áramot kell pótolni (ami 2..5% között lehet maximum) ha az aksit szinten szeretnénk tartani. De itt is megfontolandó, hogy mekkora töltőáram lehet, vagy is hogy kimaradás után mennyi idő múlva szeretnénk újra feltöltve látni az aksit. Nyilván ez a kimaradások gyakoriságának függvénye. Ha várhatóan a kimaradások nagyon ritkák, akkor megfelel egy "csepptöltés" is az majd vissza termeli az alksit a következő kimaradásra. Ha sűrű, akkor meg kell a nagyobb koksz, hiszen nem lesz töltve az aksi a következő kimaradásig. De ez energia kérdés is, hiszen egy nagyobb töltő önfogyasztása is nagyobb, feleslegesen van a hálózaton miután már feltöltődött az aksi. Ekkor már bőven elég lehet egy pici különálló csepptöltő is, állandó fogyasztónak. Nyilvánvalóan ehhez a megoldáshoz viszont kapcsolgató elektronika is kell a töltőn kívül. - A pufferüzem azon kívül, hogy nem biztosít teljes kapacitást, még egy olyan hátránnyal is jár, hogy növeli a szulfátosodás esélyét, ezzel tovább csökkentve az aksi kapacitását. Ezért ha a kimaradások " rendszeresek" (feltételezem ez a helyzet a komoly aksipakk miatt) akkor talán a megfelelő megoldás, hogy az aksira folyamatosan rá van kapcsolva egy csepptöltő, ami pufferfeszültségen tartja az aksit, ha a feszültségszintje lecsökkent, viszont áramkimaradás után, mindig bekapcsolódik egy "normál töltő", ami belátható időn belül visszatölti az aksikat, de nem "puffer feszültségig", hanem teljesen. Így mozgatva is van a töltés az aksiban, ami jobban hasonlít a "normál használathoz" mint a pufferüzem. Ezen kívül még az alámerítés megakadályozására is gondolni kellene. A normál töltőt, az aksi feszültség figyelésével is be lehet kapcsolni, hiszen ha csak várakozás van, akkor a csepptöltő a pufferfeszültséget tartja az aksit. Ha annak feszültsége ez alá esik, akkor a komparátor bekapcsolja a töltést (230V-ot), de az természetesen csak akkor fog elindulni, ha vissza jön a hálózat. - Azért azon is el kell gondolkodni, hogy 600Ah kapacitást, 60A-el lehet 12óra alatt visszatölteni, teljes lemerüléskor. Ez normál töltés esetén kb. 1kW-os töltőt, és kb. 10kWh összesített energia igény. Vagy is hogy mi a tényleges igény, és ebből mi valósítható meg. Mert ez jó esetben kb. három napig forgatná a keringtető szivattyút. Mert a mellékelt töltő, mintegy 10 nap alatt töltené fel az aksit teljes lemerülés esetén.. Szóval szerintem valami ilyesmi áramkört kel létrehozni, a 230V "kimaradás átváltón" kívül. De ez a kérdés nem igazán a zselés aksi kérdéshez tartozik, hanem "szünetmentes probléma". Amihez van külön topik, és ott olyan emberek akik ténylegesen foglalkoznak ezzel, nem csak elvileg mint én. Talán Ők jobb tanácsokat is tudnak adni, mert testközelből ismerik ezeket a gondokat.. üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013
Az nem lehet hogy a másik panel vesz fel sok áramot valami miatt??, mert kb 20 perce megy az inverter a kép szerint bekötve?!
most mennek a csővek vagy 10 perce, fehérek, így is indultak, egyenlőre az inverter sem tilt le.....kiszedtem őket és úgy tesztelem, az inverternél lévő tranyók kb 50 fokosak
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
valamelyik cső lehet rossz? azt hogyan lehet megkeresni melyik a rossz?
"Hello, Van 2 db monitorom itthon egy Acer 17col és xerox 19col, mindkettő át lett már kondizva, de sajnos 8-20 perc múlva mind a kettőben kikapcsol a fénycső inverter.. " A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
Nálam a rajzon is CT1. Nincs T1.
Nincs semmi infó az értékéről. A műhelyben van két ilyen panelem meg tudom mérni, de azok is L5 hiba miatt lettek cserélve (egyértelmű volt az inverter hiba). Pontosabban komplett kültéri lett cserélve. Az R3T ellenállását mindenképp mérd meg. Kíváncsi vagyok rá. [off] Csak halkan kérdezem meg a biztonság kedvéért: Bekötések ugye jók? Kültéri-beltéri és tápfeszültség rendben van? A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
Az inverter, hogy eddig mukodott meg sajnos jelentheti azt, hogy meghalt. Es a CCFL csovek is eloszeretettel pusztulnak el sajnos. Nem tul suru hiba azert CCFL kipurcanasa de ettol fuggetlenul erzesem szerint vagy a cso a hibas vagy az inverter.
Köszönöm szépen a felajánlást, lehetséges, hogy élnék vele. Bp belvárosban vagyok. Viszont ha jól értelmezem, akkor ez az inverter checker a klíma működő állapotában a kompresszor helyett bekötve ellenőrzi, hogy van-e és megvan-e minden fesz a kompresszorba menő, inverterből jövő ágakon. Nekem viszont az a problémám, hogy ha nincs rádugva a komp, akkor is kevesebb mint 1 másodpercre enged áramot a komp ágára majd kiáll hibára. Ez idő alatt lehetséges ellenőrizni azt? Vagy itt amúgyis valami alkatrész meghalt, ami mondjuk zárlatot okoz. Találtam egy olasz céget, akik kimondottan klíma alaplapok javításával foglalkoznak. Sajnos elég borsos a dolog, kb annyi, amennyiért a legolcsóbb on-offos klímát meg lehet venni.
Szia proli007 !
Látom nagyon értesz ezekhez a zselés töltőkhöz. Az lenne a kérdésem,hogy az általad itt feltett rajz jó e nekem.Van 12 V-os zselés akkuim párhuzamba kötve, rá lesz téve egy 300 W-os inverter ,hogy áramkimaradás esetén a keringetőszivattyúra átkapcsol.De ugye tölteni is kellene a zselés aksikat ,ez a rajz akkor jó e vagy valamit változtassak rajta , tehát pufferban menne és rajt lenne egész évben ? Elöre is köszönöm : Polly A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
Sziasztok!
Vettem 1 számítógépes neont, de motorom alá raktam az egyik, (párban adták) a másikat is szeretném feltenni, de mivel nem ér el odáig ameddig szeretném, ( az invertertől) megvágtam a kábelt megtoldottam,(inverter-neon között) és csak félig világít... ez mitől van? és mivel lehetne azt orvosolni, hogy hosszabb kábellel ugyan olyan erősen világítson? <-1... 2. Ha megrövidítem akkor meg erősebben fog világítani? Ha igen van rá esély hogy kiégjen? (ha ki tud) Válaszokat előre is köszi!
Vagyis kompresszor rákötése nélkül is megindul a ventilátor a kültériben majd megáll és L5 a hibakód?
Akkor PCB csere. ![]() Akkor lenne jó a PCB, ha kompresszor nélkül "üzemszerűen" működne a kültéri. Lehet próbálkozni a PCB-vel. inverter kondik cseréje előtte diódahidak ellenőrzése. Visszafele kell elindulni. Utolsó teszt inverterre: A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Van a vezérlő panel alatt egy jó nagy dög vasmagos tekercs ami úgy néz ki, mint egy transzformátor, csak nincs primer és szekunder köre hanem csak egy. A kapcsolási rajz reaktornak hívja! Sajnos, ha jól láttam akkor egy egységet képeznek az inverter tranzisztorai.... szomorú!
Ha inverter akkor fogós a kérdés. Elvileg javítható,ha kapsz megfelelő tranzisztorokat.
Bár arra már nem emlékszem, hogy ennél a gépnél külön vannak-e a tranzisztorok vagy egy egységet képeznek. Utóbbi esetben nem javítható. Melyik tekercsre gondolsz?
Addig amíg nem tudsz meggyőződni arról, hogy jó-e az inverter addig kár püfölni.
Ezek szerint nem tudod lehúzni az UVW csatlakozót a kompresszorról? Milyen két kábelt kötsz át? Arra gondolsz, hogy a panelen húzod le a csatit és a hővédelmet rövidre zárod? A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Azt megteheted, hogy az UVW csatlakozókat lehúzod a kompresszoról és mérsz. Azért a kompresszoról, hogy tudj "kényelmesen" mérni és ne legyen E5 hibád se L5, ha jó az inverter.
Ha a feszültség megvan akkor valószínűleg jó az inverter. Azért mondtam, hogy melegítsed és kicsit üssed meg mert sokat állt és valószínűleg össze van szorulva. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Persze, hogy E5 lesz a hibakód mert ennél a sorozatnál még a hővédelem csatlakozója egyben van a kompresszor csatlakozójával.
Az inverter checker egy Daikin egyszköz a saját gépeihez. Igaz nem túl bonyolult szerkezet. Megtudod mérni az indítási áramfelvételt? Ha a ventilátor megindul és meg is áll akkor nem indul meg a kompresszor. Két ok lehet: 1. Mechanikailag szorult 2. inverter hiba Nem akarlak elkeseríteni, de két héten belül 2db kültérit is cseréltünk L5 hiba miatt. Olcsóbb volt az új kültéri mint az alkatrészek. Igaz ezek RKS-B gépek voltak, de minimális a különbség. Igaz nekem 100+ ilyen telepített gépem van.
sajnos inverter ellenőrzőm nincs, így a leírás szerinti hibaelhárítási útmutatót nemtudom használni. Már csak azt nemtudom, hogy az elektronikus szelepnek hogyan kellene viselkednie. Kattog, mikor áramot kap a kültéri, de multiméterrel nem tudtam megmérni a lábakat. Szakadásjelző nem mutat semmit, ohm-ot sem tudtam mérni. Más mérőm sajnos nincs.
Szóval a következő történt. Elvittem egy ismerősömhöz, aki addig jutott el, hogy a led legalább életrekelt. Egy omron g5nb-1a szállt el valamitől. Szóval 2 db panel van kültériben. Az egyik a tápegység a másik maga a vezérlőpanel. A tápegység panelnek elvileg semmi gondja. Most a led villog, azaz a leírás alapján minden rendben. Viszont mégsem, mert összerakva nem indul el a kültéri. Ha megnézem a hibakódot L5-öt kapok, ami kompresszor testzárlat vagy inverter hiba. A kompresszort megmértem és 1,3 ohm ellenállást mérek és a testhez képest sem csipog a szakadásjelző. Azt persze nem tudom hogy ez alapján kijelenthetem-e hogy nincs hiba a kompresszorral, de nemhiszem hogy gondja van mert mikor utoljára levették és használták még a gázt visszaszívták vele, és azóta halt meg valamiért. Valakinek ötlet, hogy merre tovább?
Sziasztok! Egy Albacomp 7005L monitort próbálok megjavítani. A hiba egyenlőre az, hogy egyáltalán nincs háttérvilágítás. Bevilágítva látszik a monitoron a kép.
A feszültség 12V nem jut el az inverteren található fetekig, mert előtte a kondi és az inverter trafó közötti ellenállás hiányzik. Tehát az én panelemen egyáltalán nincs ilyen ellenállás mint a csatolt képen. A monitort hibásan vettem. Mivel tudnám helyettesíteni? Milyen feladata van annak az ellenállásnak? Köszi. A képet internetről szereztem, de semmi leírást vagy kapcsolási rajzot eddig nem találtam. A panel típusa: TDK XAD087LF-1 EA12087X, a zöld F1 feliratnál lévő ellenállásról van szó.
Sziasztok! Egy Albacomp 7005L monitort próbálok megjavítani. A hiba egyenlőre az, hogy egyáltalán nincs háttérvilágítás. Bevilágítva látszik a monitoron a kép.
A feszültség 12V nem jut el az inverteren található fetekig, mert előtte a kondi és az inverter trafó közötti ellenállás hiányzik. Tehát az én panelemen egyáltalán nincs ilyen ellenállás mint a csatolt képen. A monitort hibásan vettem. Mivel tudnám helyettesíteni? Milyen feladata van annak az ellenállásnak? Köszi.
Szia, Elolvastam a történetet, szerencséd volt vele. A DSEC műanyagtokos, de érdemes hővezető pasztával felrakni. A belseje teljesen újnak néz ki, valószínű a kínai alkatrész szemete került bele. Én 12 PMos Fet-et cseréltem, mert feltekertem az áramot a max-ra. Igaz kb 16mm-es lemezeket hegesztettem. Pont mikor a végére értem a pálcának, eldurrrant a végfok. Több oka is lehet, mint ahogyan Phile kolléga is írta. Kispórolják az alkatrészeket, nincsennek bekalibrálva, nagy a szórás az alkatrészek között. Mondjuk az IGBT-ből csak 2-van, de itt 4x3db volt összekötve, mint nállad a diódák. Feltételezésem szerint az volt a legerősebb "ló" s nem bírta, hogy a terhelés nagyobb része ráesik, ezért szállhatott el. Javaslom még a lábak "közét" ecetes szilóval kitölteni, mert a gép meletti flexelés során rengeteg fémszemcsét fúj be a venti, ami nem szerencsés.
90-95A körül, már a 3,25-ös pálcával is tudsz dolgozni. Pont az inverter miatt kevésbé érzékeny a hálózati fesz csökkenésre, előtte nekem is HETRA 160-as volt, de full-ban sem tudott annyit mint ez félállásban. de jó lett. Ja a hatásfok, van egy MIG-160 is, amit felváltva használok, az sima trafós, s sokkal érzékenyebb a betápra. Egyszóval, vigyázz a fullra való tekerésre! Sok sikert hozzá, a hegesztés élvezetét fogod megtapasztalni vele! |
Bejelentkezés
Hirdetés |