Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Az erősítő beindult. ![]() Ahogy tegnap már sejtettem is, nem lehet kiragadni a kapcsolási rajz részletét, ahogy azt tettem, amikor csak az előerősítők rajzát küldtem a fórumba. A hiba máshol volt, nem az előerősítőben. Természetesen teljesen banális. A tirisztor volt zárlatos, ami védi az erősítőt a kimenet túlterhelésétől és a rövidzárlattól. Azóta már szimuláltam is a tirisztor begyújtását. Előjött a tipikus hiba a torzítás. Az előerősítő és az inverter csövek munkapontja ilyenkor széthullik. Sokat tanultam most. Az 50Hz továbbra is jelen van, de az egy más probléma, ami majd szintén megoldódik valószínűleg a pufferek cseréjével. Közel 40 éves alkatrészekről van szó. kristikoma, köszönöm a tippeket. Sajnos nincsenek megfelelő eszközeim, mint pl. generátor és oszcilloszkóp. Csupán egy multiméter. Az audió jelet egy discman szolgáltatja. Így azt sem tudom, hogy mekkora jelet adok a bemenetre, csupán sejtem. Hosszú idő után ezzel a munkával kicsit visszatértem a gyökerekhez. 16 évesen már építettem egy csöves sztereó erősítőt. Akkor még szinte csak germánium tranzisztorok léteztek nálunk. Le sem merem írni, hogy az mikor volt. ![]() Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Sziasztok!
A beteg egy Fujitsu Siemens FSC P19-2. Csak akkor működik, ha a CCFL csöveket kiveszem a kijelzőből. Mind fehéren világít. A nagyfesztrafón szkóppal nézve a leválasztó kondi után, mindegyiken ugyanakkora a jel. Ha visszarakom a kijelzőbe, pár másodperc múlva letilt az inverter, de így is ugyanakkorák a jelek. Gondoltam valami átvezetés lehet, de akkor is működik, ha a fémkeretet, amiben a csövek vannak testelem kiszerelt állapotban. Kondikat kicseréltem újakra. A FET -et kapcsoló smd tranyókat is másikra cseréltem, de most már tanácstalan vagyok, mit nézzek meg.
Szia!
Ellenállást ne használj, inkább az inverter feszültségét kellene csökkenteni az elektronikájával.
Az invertert a maximális terheléshez kell méretezni. Ha csak 100W-os világítás megy róla napi 5 órát akkor elég az ehhez legközelebbi nagyobb. De ha 1kW-os szivattyú fog róla működni mondjuk napi 30 percet, akkor bizony elég szépen túl kell méretezni és trafó nélküli invertert nem is nagyon használnék. Az elfogyasztott energiamennyiség a két példánál ugyan az de az inverter teljesítmény aránya akár 1:20-hoz is lehet, az áráról nem is beszélve.
Köszönöm a választ akkor a 36V.os rendszer lesz a nyerő nàlam. Mégegy kérdés az inverter, hogy kb 1kw-ra tervezem a rendszert az elején ahhoz kb mekkora inverter az ajànlott?? Üdv.!
Üdv!
Bontottam egy régi monitorból, négy csövet, és egy invertert. Ezek biztosan jók, a monitornak más baja volt. A kérdésem az lenne hogy a monitoron kívül az invertert hogy lehetne beüzemelni? Három vezetékkel volt a fő panelhoz kötve, ebből kettő a gnd és a +12V, de a harmadik vezetékre nem tudom mit kellene kötni hogy működjön. Az inverter típusa: Link A rajta lévő vezérlő ic TL1451A
Ha előbányászom a pincében, lefényképezem. Egy 500-as részeiben még dobozban van. Nem volt nagy, de piszok nehéz.
Külön ugyanakkora, kicsit magasabb dobozban az akkuk. A hálószoba szekrényke méretű az 1000-es volt.Licenszekkel nem vagyok tisztában. A jelgenerátor részt nem kellett javítanom soha. A meghajtás ellenütemben ment. 2 db BD... hajtott trafóval 4 pár 2N3055-öt. A tápot kapcsolóüzemben 3-4 db cseh KU... tranzisztor nyomta. Fütyült állandóan. Nem úgy néz ki, mint egy rezgőkörös inverter. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Trakis? Ez nem egy VKI licence alapján gyártott kütyü volt? Tulajdonképpen egy rezgőkörös inverter volt, ami 50 Hz-re volt hangolva... Mint egy hálószoba szekrényke. Spéci kondik voltak benne, a C213 mintájára, csak sokkal nagyobbak voltak. Valami 50 uF, meg 100µF rémlik... Mindjárt kapunk a pofánkra az off-ért...
Ez egy LCD monitor inverter trafója után van a fénycsövek előtt.
Hello! Ellen-ütemű vezérlést egy inverter fokozat közbeiktatásával lehet megoldani. Ez akár egy másik 555 is lehetne, ha a 2-es és 6-os lábat az első kimenetére kötöd. De egyébként nem lehet egy komoly kapcsolás, amit alkalmazol. Ellen ütemű meghajtásnál gond lehet a két végfokozat egyidejű bekapcsolása. Pont ebből a célból vannak kapcsolóüzemű vezérlő-meghajtó IC-k kitenyésztve, amik ismerik ezt a problémát. Vagy is célszerűbb ezeket alkalmazni..
üdv! Idézet: „pár 7-szegmenses dekóder IC is fog kelleni” A bináris 0 és 1 könnyen megjeleníthető a hétszegmenses kijelzőn: Két szegmens (B és C) állandóan mehet, a többi (A, D, E és F) a bit kimenetről egyből vezérelhető (0 -nál bekapcsolva). Az áramigény miatt egy inverter és egy tranzisztor kellhet.
Köszi, de én olyasmire gondoltam, hogy gk. akksiról huzamosabb ideig menjen, amit ha visszajött az áram egy töltőn keresztül automatikusan feltöltsön. Valami olyanra, amiben van akksi, töltő inverter és ezt kapcsolja ki-be valamilyen eszköz annak megfelelően, hogy van-e áram, vagy nincs.
Sziasztok.
Van egy Asus VW193D-B típusú monitorom olyan hibával hogy amikor fehér színt kell megjelenítenie vibrál a kép, mintha a háttérvilágítás lenne kontakthibás. Nem tudom hogy a többi színnél is fennáll-e a hiba mert igazából csak fehér háttérnél látszik de elég zavaróan. Próbáltam másik VGA kábellel a hiba ugyanúgy megvan. Nem egy annyira öreg monitorról lenne szó, keveset is volt használva. Esetleg jelenthet az gondot hogy földeletlen konnektorról üzemelt egy darabig, vagy egyáltalán mi okozhatja ezt a hibát? Esetleg az inverter haldoklik? Előre is köszi.
Ez már vicc.
Kérdező: "Egy ilyen napelemnek körülbelül mennyi az élettartalma? Egyáltalán megtérül valaha is az ára?" Okoska: "Ki kell számolgatni. Elvileg nincs ami elromoljon benne (főleg ezeknél). Ami inkább szétmehet az az inverter, illetve akkus rendszernél az akkuk. Amúgy ez leginkább befektetésként üzemel mint megtérülésként. Jelenlegi energiaáraknál nem biztos hogy megtérül, de nem lehet tudni a jövőt. Tulajdonképpen felfogható hogy kifizeted előre a villanyszámlát, de nem a Démásznak (vagy kinek) hanem magadnak fizeted ki. Ami pl "gyorsan" megtérül az a napkollektor, bár most tényleg sokat estek a napelemek árai."
Sziasztok Mesterek! Már megint én vagyok a kicsinyes problémáimmal.Egy LCD monitor inverter panelján találtam "Q" betűjelzéssel pár alkatrészt, 9443 T18C, 4559W17C, 4431W18C jelzéssel.Nyolclábú SO 8 tokozással. A környezetéből ítélve ezek FET-ek lehetnek, vagy tévedtem?Ugyanitt IC felirattal van egy rakás más típusszámú, ugyanilyen tokozású alkatrész is. Köszönettel veszem a választ.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Szünetmentes tápegység, autós erősítő, vagy inverter stb.
Látni kéne a panel alját is, de szerintem ez az inverter biztosítéka, ezt forraszd ki és nézd meg, hogy leoldogat-e tápja. Szóval jó lenne egy jó minőségű kép az aljáról.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
Ebben is ott vigyorog a bizti, csak ott az inverter résznél a kondi melletti az a vöröses. Az aljáról nem tudnál képet csinálni? Már nem emlékszem milyen fetek voltak a 940-es ben de gondolom ebben is hasonlók. Talán AF4502.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
Most írta, hogy cserélte a kondikat és nem minden hibát old meg a kondicsere. Ott rövidzárba ment az inverter meghajtó fetje, ki kell mérni, ki kell cserélni, ha csak félperiódus is megy, akkor is villanhat a cső..
Üdv.
Nem régen javítottam én is hasonlót talán 940-es nem tudom. A bizti kiment az cső inverter előtt a fetek előtt bizti be és ment vagy fél órát és hasonlót produkált. Rövid zárba ment a két meghajtó Sop 8-as tokozású Fet, ezek cseréjével szerencsére azóta megy kb.: 6 hónapja, ha nem több (kopogjam le ) Szerintem keress zárlatot valahol vagy égett alacsony ellenállást, mármint fet dióda, tranyó. Ja és azt kihagytam, hogy eléggé eldugott bizti volt benne, zöld ellenállás alakú, ha ez segít amit az előttem lévő is írt azt a biztit szedd ki és ha akkor megy akkor ott a csőinverternél lesz a hiba. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
Nem tudjuk. Mivel az inverter a legnagyobb fogyaszto, az le kellene kotni, aztan igy ha elindul, akkor maris megvan a bunos. Ha nincs, akkor valoszinuleg mar a 230-as tapresz lehet hibas, ennek a nagyfesz resze es a kisfesz oldala is lehet hibas.
A bekapcsolast jelzo led legalabb felvillangat? Hallasz-e vinnyogo hangot, fustszagot erzel-e? Villanast latsz-e a kepenyon bekapcsolasi kiserletnel, sotetben? A tapegyseg kisfesz reszen is cserelted a kondikat? ESR-ek voltak?
Jó estét Mesterek! Kérdésem a következő lenne: Samsung Syncmaster 920N típusú monitorom bekapcsoláskor másodpercenként próbálkozik elindulni. Az inverter panelján a kondik cserélve lettek, a CCFL csövek szinte újak, inverter trafók jók . Némi útmutatást szeretnék kérni, mi lehet a gond.Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok,
van egy HannsG HC194D LCD monitorom, hibásként kaptam. A tápban volt egy marék púpos kondi, azokat cserélve életre kelt. Viszont, amikor bekapcsolom, jel nélkül hallhatóan zúg az inverter, jellel viszont jól megy, csak akkor hallom a zúgást, ha a hátlapnál közelről hallgatózok. Ilyen esetben mit érdemes méricskélni?
Szervusztok!
Új hozzászóló vagyok és inverter hibával kapcsolatban kérném a segítségeteket. 1 éve működtetek sziget üzemű napelem+szélgenerátoros rendszert. HQ 1500W 24/230V-os invertert használok,ami most sajnos [a garancia lejártával] meghibásodott. Max, 210V-ot ad le, így semmilyen motoros szerkezet-például a hűtőszekrény sem működik róla. A villanyboyler fűtőszála működik ugyan róla de az is csak fél teljesítménnyel. Ezt onnan tudom,hogy az eddigi 50 A helyett csak 25 A-t vesz el az akkuktól. A hibát valószínűleg én okoztam, mert barkácsoltam egy hálózatról leválasztót és ennek "beüzemelésekor" keletkezett a hiba. Ha az invertert sikerül megjavítani, utána "bypass" témában is szívesen fogadnék segítséget. Most azonban az inverter javítása a legfontosabb. Sajnos a hibajavításhoz nem értek, több tízezer forintom sincs a javít- tatásra, de ha sejteném hogy hol a hiba és nem lenne túl drága az alkatrész- megpróbálkoznék a javítással. Ebben a témában várom a hozzászólásaitokat. Hálás köszönettel: kepesistvan.
Szia. Időközben átnéztem a panelt,és gondoltam megpróbálom egy pc táppal elindítani,de szerencsére nem tettem,mert problémába ütköztem...Az a gondom,hogy a képeden látható lábkiosztással ellentétben úgy tűnik,mintha ezen a GND lenne az,mint a képen a +12V.
Kisípoltattam,és az alsó kettő megy fel 3as,4es képen látható videopanel-inverter panelt összekötő 6-os vezetékek közül a középső kettő feketéhez...Akkor viszont hogy lehetne megkülönböztetnem az 5V,és a 12V-os ágat?(nyák sajnos nincs meg jelölve) Ha nem jó a logikám,jelezzen valaki... Attila
Bocs, de most nem tudom összehasonlítani a Zsolti progijával.De.A csatikkal ne foglalkozz,azA-B lábra kösd a PIC azt a kimenetét, amely indítja az áramkört.A CLK lábra gyakorlatilag az órajelet,ami ugye egy másodperc.A CLR lábra a törlő inpulzust (ha nincs, akkor kell az inverter).A többi nem kell Neked.
A papi által feltett oldal jó, csak azt írja, hogy a kapcsolási rajztól kezdve minden hibás....
Nem a tápja ment tönkre, az invertere és nyílván nem jó bele bármelyiknek a tápja. Ahogy blasz írta, lehet, akár kondibaki is, de olyankor nem szokott azért kattogni, meg kellene mérni az inverter fetjeit stb.
A kattogás valószínűleg a táp indulása lenne, de nem tud indulni, mert valahol rövidzár van, tipikusan az inverter fetjei, tranzisztorai halottak.
Kerestem az inverter alatt is de sajnos nem találtam olyat ami 75 Vac adna nekem mindenre csak 75W dobot ki, esetleg ha valaki tudna ebben nekem segíteni hogy hogy tudnék 12vdc aksibol 75vac kapni azt megköszönném.
Fujitsu-Siemens 15" monitor.... lehet, mert az inverter panelhez egy csatival kapcsolódik.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Külön ugyanakkora, kicsit magasabb dobozban az akkuk. A hálószoba szekrényke méretű az 1000-es volt.