Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   136 / 262
(#) pjg hozzászólása Máj 27, 2013
Ez már vicc.

Kérdező:
"Egy ilyen napelemnek körülbelül mennyi az élettartalma? Egyáltalán megtérül valaha is az ára?"
Okoska:
"Ki kell számolgatni. Elvileg nincs ami elromoljon benne (főleg ezeknél). Ami inkább szétmehet az az inverter, illetve akkus rendszernél az akkuk.
Amúgy ez leginkább befektetésként üzemel mint megtérülésként. Jelenlegi energiaáraknál nem biztos hogy megtérül, de nem lehet tudni a jövőt. Tulajdonképpen felfogható hogy kifizeted előre a villanyszámlát, de nem a Démásznak (vagy kinek) hanem magadnak fizeted ki.
Ami pl "gyorsan" megtérül az a napkollektor, bár most tényleg sokat estek a napelemek árai."
(#) kerisanyi hozzászólása Máj 26, 2013
Sziasztok Mesterek! Már megint én vagyok a kicsinyes problémáimmal.Egy LCD monitor inverter panelján találtam "Q" betűjelzéssel pár alkatrészt, 9443 T18C, 4559W17C, 4431W18C jelzéssel.Nyolclábú SO 8 tokozással. A környezetéből ítélve ezek FET-ek lehetnek, vagy tévedtem?Ugyanitt IC felirattal van egy rakás más típusszámú, ugyanilyen tokozású alkatrész is. Köszönettel veszem a választ.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) Buvarruha válasza kerisanyi hozzászólására (») Máj 25, 2013
Szünetmentes tápegység, autós erősítő, vagy inverter stb.
(#) matyusz válasza kerisanyi hozzászólására (») Máj 25, 2013
Látni kéne a panel alját is, de szerintem ez az inverter biztosítéka, ezt forraszd ki és nézd meg, hogy leoldogat-e tápja. Szóval jó lenne egy jó minőségű kép az aljáról.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) matyusz válasza kerisanyi hozzászólására (») Máj 25, 2013
Ebben is ott vigyorog a bizti, csak ott az inverter résznél a kondi melletti az a vöröses. Az aljáról nem tudnál képet csinálni? Már nem emlékszem milyen fetek voltak a 940-es ben de gondolom ebben is hasonlók. Talán AF4502.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Máj 25, 2013
Most írta, hogy cserélte a kondikat és nem minden hibát old meg a kondicsere. Ott rövidzárba ment az inverter meghajtó fetje, ki kell mérni, ki kell cserélni, ha csak félperiódus is megy, akkor is villanhat a cső..
(#) matyusz válasza kerisanyi hozzászólására (») Máj 24, 2013
Üdv.
Nem régen javítottam én is hasonlót talán 940-es nem tudom. A bizti kiment az cső inverter előtt a fetek előtt bizti be és ment vagy fél órát és hasonlót produkált. Rövid zárba ment a két meghajtó Sop 8-as tokozású Fet, ezek cseréjével szerencsére azóta megy kb.: 6 hónapja, ha nem több (kopogjam le ) Szerintem keress zárlatot valahol vagy égett alacsony ellenállást, mármint fet dióda, tranyó. Ja és azt kihagytam, hogy eléggé eldugott bizti volt benne, zöld ellenállás alakú, ha ez segít amit az előttem lévő is írt azt a biztit szedd ki és ha akkor megy akkor ott a csőinverternél lesz a hiba.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) bbalazs_ válasza kerisanyi hozzászólására (») Máj 24, 2013
Nem tudjuk. Mivel az inverter a legnagyobb fogyaszto, az le kellene kotni, aztan igy ha elindul, akkor maris megvan a bunos. Ha nincs, akkor valoszinuleg mar a 230-as tapresz lehet hibas, ennek a nagyfesz resze es a kisfesz oldala is lehet hibas.
A bekapcsolast jelzo led legalabb felvillangat? Hallasz-e vinnyogo hangot, fustszagot erzel-e?
Villanast latsz-e a kepenyon bekapcsolasi kiserletnel, sotetben?
A tapegyseg kisfesz reszen is cserelted a kondikat? ESR-ek voltak?
(#) kerisanyi hozzászólása Máj 24, 2013
Jó estét Mesterek! Kérdésem a következő lenne: Samsung Syncmaster 920N típusú monitorom bekapcsoláskor másodpercenként próbálkozik elindulni. Az inverter panelján a kondik cserélve lettek, a CCFL csövek szinte újak, inverter trafók jók . Némi útmutatást szeretnék kérni, mi lehet a gond.Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Prometheus01 hozzászólása Máj 22, 2013
Sziasztok,
van egy HannsG HC194D LCD monitorom, hibásként kaptam. A tápban volt egy marék púpos kondi, azokat cserélve életre kelt. Viszont, amikor bekapcsolom, jel nélkül hallhatóan zúg az inverter, jellel viszont jól megy, csak akkor hallom a zúgást, ha a hátlapnál közelről hallgatózok. Ilyen esetben mit érdemes méricskélni?
(#) kepesistvan hozzászólása Máj 22, 2013
Szervusztok!
Új hozzászóló vagyok és inverter hibával kapcsolatban kérném a segítségeteket.
1 éve működtetek sziget üzemű napelem+szélgenerátoros rendszert. HQ 1500W 24/230V-os invertert használok,ami most sajnos [a garancia lejártával] meghibásodott. Max, 210V-ot ad le,
így semmilyen motoros szerkezet-például a hűtőszekrény sem működik róla. A villanyboyler
fűtőszála működik ugyan róla de az is csak fél teljesítménnyel. Ezt onnan tudom,hogy az eddigi 50 A helyett csak 25 A-t vesz el az akkuktól. A hibát valószínűleg én okoztam, mert barkácsoltam
egy hálózatról leválasztót és ennek "beüzemelésekor" keletkezett a hiba. Ha az invertert sikerül megjavítani, utána "bypass" témában is szívesen fogadnék segítséget. Most azonban az inverter
javítása a legfontosabb. Sajnos a hibajavításhoz nem értek, több tízezer forintom sincs a javít-
tatásra, de ha sejteném hogy hol a hiba és nem lenne túl drága az alkatrész- megpróbálkoznék
a javítással. Ebben a témában várom a hozzászólásaitokat.
Hálás köszönettel: kepesistvan.
(#) attila1 válasza deniel hozzászólására (») Máj 20, 2013
Szia. Időközben átnéztem a panelt,és gondoltam megpróbálom egy pc táppal elindítani,de szerencsére nem tettem,mert problémába ütköztem...Az a gondom,hogy a képeden látható lábkiosztással ellentétben úgy tűnik,mintha ezen a GND lenne az,mint a képen a +12V.
Kisípoltattam,és az alsó kettő megy fel 3as,4es képen látható videopanel-inverter panelt összekötő 6-os vezetékek közül a középső kettő feketéhez...Akkor viszont hogy lehetne megkülönböztetnem az 5V,és a 12V-os ágat?(nyák sajnos nincs meg jelölve)
Ha nem jó a logikám,jelezzen valaki...
Attila
(#) Csupasz válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 20, 2013
Bocs, de most nem tudom összehasonlítani a Zsolti progijával.De.A csatikkal ne foglalkozz,azA-B lábra kösd a PIC azt a kimenetét, amely indítja az áramkört.A CLK lábra gyakorlatilag az órajelet,ami ugye egy másodperc.A CLR lábra a törlő inpulzust (ha nincs, akkor kell az inverter).A többi nem kell Neked.
A papi által feltett oldal jó, csak azt írja, hogy a kapcsolási rajztól kezdve minden hibás....
(#) Buvarruha válasza rcrajmund hozzászólására (») Máj 19, 2013
Nem a tápja ment tönkre, az invertere és nyílván nem jó bele bármelyiknek a tápja. Ahogy blasz írta, lehet, akár kondibaki is, de olyankor nem szokott azért kattogni, meg kellene mérni az inverter fetjeit stb.
(#) Buvarruha válasza rcrajmund hozzászólására (») Máj 19, 2013
A kattogás valószínűleg a táp indulása lenne, de nem tud indulni, mert valahol rövidzár van, tipikusan az inverter fetjei, tranzisztorai halottak.
(#) zsoltkis100 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 18, 2013
Kerestem az inverter alatt is de sajnos nem találtam olyat ami 75 Vac adna nekem mindenre csak 75W dobot ki, esetleg ha valaki tudna ebben nekem segíteni hogy hogy tudnék 12vdc aksibol 75vac kapni azt megköszönném.
(#) kerisanyi válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2013
Fujitsu-Siemens 15" monitor.... lehet, mert az inverter panelhez egy csatival kapcsolódik.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
(#) blasz válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 17, 2013
Azt a táp panelen keressem,vagy az inverter részen?
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Máj 17, 2013
Valamiért nem kapcsol le az inverter. Nézd meg, hogy nem e esett óngolyó a bekapcs és a scaler tápfesze közé. Van két szál ami megy az inverterhez, az egyik a fényerő a másik a bekapcsolás. Ha magas szinten van a bekapcs szál, akkor megy az inverter.
(#) ati790731 válasza nzozz hozzászólására (») Máj 16, 2013
Persze, inverteről fog menni, mégpedig azt szeretném megépíteni hozzá, ami az inverteres hegesztőtrafó fórumon már sokan megépítettek, (maci).
A bekapcsolási idő, a hűtés minőségétől fog függeni, az én célom a közel 100%, de mint mondani szokták a "puding próbája az evés", majd kiderül, még először működjön!
(#) _vl_ válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2013
Ha a fogyasztód 12 vagy 24V-ról üzemel, akkor minek ide inverter, minek ide 230V AC? Fölösleges a sok konvertálgatás, sok fölösleges veszteség, és sok fölösleges pénzkidobás a cuccokért.
Vagy az ábrának csak a bal felére gondoltál?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) nzozz válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 15, 2013
Idézet:
„Ez tulajdonképpen egy Awi feltét amit egy egyenirányított hegesztőtrafó után szánt a szerző, csak én inverter után akarom tenni, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle.”
Ezért gondoltam, hogy inverterről lesz "táplálva" és azt is lehetne esetleg hűteni.
Amúgy milyen bekapcsolási időkkel lehet azzal a géppel dolgozni?

nyekk: ja, így már értem. Bár a pisztoly hűtése se rossz dolog, de tényleg nem olyan fontos. (bár munkakábel (pisztollyal együtt) függő, hogy mekkora terhelést bír, nyilván)
(#) soos csaba hozzászólása Máj 15, 2013
Sziasztok!, van nálam egy LG tévé LG32LG2000-tipusu, az érdekesség az vele hogy ez a tévé már volt nálam ja-vitatni, minden ment a tévén de kép nem volt a gazdája szerint!. Mikor el hozták hozzám a tévét ment, és be kapcsolt egyből!, kontóakt hibára gyanakodtam, és az inverter részben az összes alkatrészt át forrasztottam, arra gondolván hogy ott a hiba. Akkor ment is a tévé a gazdájánál egy napig, és megint panaszkodott hogy nincs kép, el hozta hozzám, be dugtam a konnektorba és o előtte be kapcsoltam és el indult, 10-szer kapcsolta be és ki, és mind a 10-szer el indul, és be kapcsolt a kép is!, azt mondja ö ezt nem hiszi el, nálam megy a tévé, nála meg nem. Akkor ö haza vitte és most egy pár napja megint mondta hogy csak kellene csinálni a tévével valamit, ma el mentem hozzá, és nála tényleg nem ment a tévé, most el hoztuk a tévét hozzám, első bekapcsolásra el indult!. A hálózati feszültségre gyanakodtam hogy vagy túl alacsony lehet nála a feszültség, vagy túl magas, nálam meg mértem volt 239V, náluk meg mértem volt 251V!, ami szerintem túl magas!. A kérdésem az volna hozzátok hogy olyan lehet hogy a túl nagy feszültségre a táp le tilt és azért nem kapcsolna be az inverter részt, vagy mi lehet a probléma?, valaki tudna nekem adni erre a problémára választ?. Mit lehetne csinálni a tévének a tápegységével hogy kapcsoljon be nagyobb feszültségnél is, már ha ez a probléma?.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) ati790731 válasza nzozz hozzászólására (») Máj 15, 2013
Nem gyári inverter megy elébe, hanem egy "MACI", vagy valami teljes híd, és az is megy bele a dobozba az Awi mellé, vagyis fölé, meg ahova elfér majd. Már a Fet-ek meg vannak hozzá, meg a ferrit is, a többi, meg majd, ha a költségvetés engedi.
A hűtést úgy csináltam meg, hogy szerintem, így is bírnia kellene. A két szembefordított borda, 300mm hosszú, 150mm magas, 55mm és 35mm a zászlók hossza, a talpak pedig jó egy centi vastagok, és 5kg az egész, a végére meg megy egy 120mm-es aluházas, nagyfordulatú ventillátor.
(#) nzozz válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 14, 2013
Szerintem egy sokkal egyszerűbb, sokkal kisebb blokkal is megoldható lenne legalább olyan jól. A legegyszerűbb, hogy egy oválisra alakított rézcsőhöz fogatod őket. De mondjuk szebb és jobb ha egy vastagfalú zártszelvényhez csavarozod őket. Vagy valami hasonló. De miután a radiátor/hőcserélő csövei szinte biztosan rézből vannak, nem volna célszerű azzal egy rendszerben alumíniumot használni, a két fém közti korrózió miatt. Egy példa hőcserélőre: link. Olcsó, nagy, szerintem ideális. Amúgy érdemes lenne nem csak a Te általad épített gép melegedő alkatrészeit, hanem a tápként szolgáló gyári hegesztőinverter melegedő alkatrészeit is vízhűtéssel hűteni. A munkakábel hűtéséhez pedig kell szerintem egy másik vízhűtőkör, de ott legalább nem kell hűtőblokk.
Sokféle megoldás van erre a problémára, az biztos.

nyekk: azért azt nem mondanám, hogy a hűtés a legkisebb probléma. Persze, hogy az a legfontosabb, hogy működjön a gép, a hegesztés. De szerintem egy ilyesmi (inverteres, félvezetős, stb.) gépnél elég fontos szerep jut a megfelelő hűtésnek, hogy egyáltalán normálisan használni lehessen a gépet ill. az élettartam se csökkenjen drasztikusan.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) Remci válasza gege95 hozzászólására (») Máj 14, 2013
Szia! Még esetleg nézd át az inverter panelen a forrasztásokat, nekem egy ilyen alig látható felszakadt forrasztás az inverter trafónál okozott ilyen hibát.
(#) zoli0078 hozzászólása Máj 14, 2013
Sziasztok,

Egy 17"-os Belina monitor javításában kérnék egy kis segítséget. A hibajelenség a következő: tápkábel bedugása után villog a kijelző és semmire sem reagál. Szétszedés után kiméregettem pár dolog és kiderült, hogy az egyik meghajtó tranzisztor párból (C5706) az egyik totál zárlatos. A hibás párost kicseréltem egy BD441-es tranzisztor párra (ezt ajánlották helyete abban a boltban ahol megpróbáltam beszerezni a hibás alkatrészt). A csere után a képernyő villogás abbamaradt be és ki is lehet kapcsolni a monittort, de a kijelzőn nem látható semmi (külső megvilágítással még nem néztem meg, hogy úgy van-e kép). A power led folyamatossan zölden világít amíg ki nem kapcsolom. Ahogy bekapcsoltam a monitort halg zizegészt lehetett hallani ami a primer oldali kettős diódából jött (a tápjavítós topikban olvastam, hogy szilikon csővel hallgatva megtalálható a zaj forrása). A feszültség a primer oldalon 11,7-12,08V között ugrált. A kondik szemre jól néznek ki (igaz tudom ez nem jelenet semmit). Ezek után a táp részről az inverter részt leválasztottam (kivettem a táp ágából az átkötést) és ekkor a zizegész meg szünt és a feszültség ingadozás is meg szünt (beállt 12.08V-ra). Gondoltam a kondik cseréjére, mert talán attól is ingadozhat a fesz ha nem egészen jók, valamint a primer oldalon a kondik alatt a nyán kicit elszineződött.

Segítségeteket előre is köszi.
(#) tomipap válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 13, 2013
Ha rendes elfogadott invertert valsztasz es nem valami kinai csodat akkor ez abban benne lesz. Fronius, Sunny Boy es tarsaik ezt mind tudjak. Alap elvaras europaban, hogy az inverter halozat kieses eseten old. Igazabol minden forgalmazott inverternek tudnia kell. Tapasztalatok szerint meg a kinai vackok sem indulnak vagy uzemelnek ugy, hogyha kiesik a halozat.
(#) ati790731 válasza nyekk hozzászólására (») Máj 13, 2013
Ez tulajdonképpen egy Awi feltét amit egy egyenirányított hegesztőtrafó után szánt a szerző, csak én inverter után akarom tenni, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle.
(#) ati790731 válasza nzozz hozzászólására (») Máj 13, 2013
Hát a nyákok tervezése okozott némi fejtörést, és van amit már másképp csinálnék, de már nem akartam áttervezni. minimum háromszor néztem át a tervet, és eddig nem találtam több hibát csak amit leírtam. a vezérlést végülis már lehetne éleszteni, az bíztató jel, hogy a tápegység tökéletesen működik, meg van a 3-6-9-5-12--12-15v is, tehát ebben nem volt tervezési hiba.
Az anyagi oldala: az összes Ic, tranzisztor, ellenállás, kondi, stb, kijön 10 000Ft-ból, az IRFP4332-t 20db-t vettem, egy fórumtárstól 4000Ft, hűtőborda 5000FT, még kb 10 000Ft- lesz az inverter bele.
És reménykedem, hogy a végén működni is fog, bár a szerző azt nyilatkozta, hogy már sokan utánépítették, és működik.
Következő: »»   136 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem