Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   142 / 262
(#) Remci válasza agressiv hozzászólására (») Márc 3, 2013
Szia!

Nos összeraktam. Az inverter részben cseréltem pár elkót. Ha bekapcsolom, előjön a Benq felirat, majd kiírja hogy nincs csatlakoztatva a géphez és pár másodperc múlva átáll készenléti módra. ( nincs monitor kábelem, így nem tudom a gépre kötni, azt majd holnap kipróbálom). De úgy néz ki, működik. Viszont van egy Acer AL 1912 tipusú monitorom is ( ezt is kukáztam :jump, ez pedig azt csinálja hogy bekapcsolás után pár másodpercig van kép, utána semmi. Erre lenne valami ötleted? Esetleg vezérlő kártya hiba lenne? Előre is köszi a segítséget.
(#) mindenes válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 3, 2013
Igy van. Végfoknak is kitűnő de kapcsoló tranyóként is kasználható! Kapcs. üzemű pl. inverter tápegységekben az alacsony DS miatt előnyös lehet..
(#) tom75 válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Márc 2, 2013
Esetleg külső monitoron megtudod néni, hogy van e kép?
Az majdnem 100% hogy nem bios hiba, bios hibánál be se kapcsolna.
Lehet akár mi a hiba forrása ezt csak szerviz tudja eldönteni szerviz körülmények szükségesek a további hiba okának megállapítására.
Akár még inverter hiba is lehet
(#) bbalazs_ válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Márc 2, 2013
Miert van az inverter hiba kizarva? Vilagit talan a hattervilagitas?
Vagy kimerted az inverterhez meno vezerlojeleket? Ha a csore kivulrol adsz Masik invertert (kommersz cucc is megteszi probanak), akkor sem latszik semmi?
(#) Sanyesz1977 hozzászólása Márc 2, 2013
Tiszteletem Mindenkinek!
hp Pavilion ze 4229-es laposom bekapcsol, de a képernyőjén nem látok semmi bejelentkező szöveget, xp-t sem tölti be. Nem tudom, miért nem működik. Eddig működött, egyik pillanatról a másikra "halt meg". A képernyőn megvilágítással sem látok semmit, inverter hiba kizárva. Arra tippelek meggárgyult a BIOS-a? Frissítési kisérlet nem volt. Esetleg tud valaki BIOS-ROM-ot írni?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) agressiv válasza zenetom hozzászólására (») Márc 2, 2013
Próbálni nagyonjó, az inverter megoldja a többit, ha túl hosszú a cső, az nem jó, mert kevés a fesz neki. Amit linkeltél jó lesz bele és érdemes mind a négyet cserélni. Viszont vásárlás előtt próbáld ki mindenképpen másikkal, mert nem valószínű, de így is lehet az inverter hibája.
(#) zenetom hozzászólása Márc 1, 2013
Sziasztok!
Mai nap váratlanul fogta magát a monitorom, és "elment" a képe.
Kihúztam, vártam egy jó darabig, hátha csak valami túlmelegedett, de nem.
Bekapcsoláskor 1-2 másodpercre felvillan (az LG logo), aztán elsötétül, majd egy pillanat múlva megint villan egyet, aztán megint elsötétül.
A monitor típusa: LG Flatron W1943S, Service manual: Bővebben: Link
Úgy néz ki, hogy a háttérvilágítás száll el, az LCD-re kimegy a kép.
Nekiestem szkóppal meg multival, a CCFL inverterénél az OZ9938 IC kimenetén (ami a nagyfesz trafót hajtja meg) a már leírt ideig adja csak ki a jelet, aztán leáll.
Az MCU-tól a fényerő PWM jel megvan, az Enable jel is megvan (bár az kicsit gyanús, de lehúztam földre, és nem változott a helyzet). Szóval vagy a CCFL cső a rossz, és azért kapcsol le az inverter, vagy valami más baj van.
A kérdésem: mivel tudnám hellyettesíteni a CCFL-t, hogy úgy lássa az inverter, mintha a cső lenne rajta?
(#) agressiv válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2013
Persze lehetséges szimpla elkó hiba is, de ezeknél sajnos jellegzetes az inverter halála, nézz bele és többet tudsz.
(#) agressiv válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2013
inverter. Rövidzárban vannak a tranzisztorai és bekapcsoláskor "leszívja" a tápot, akkor megint újraindul és ezt ismételgeti amíg szét nem megy a táp.

modder86

Nagy a valószínűsége annak is, hogy villám végzett vele, vagy nagyonnagy túlfesz, én nem is foglalkoznék azzal tovább...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) _ampervadasz_ válasza Mengyán hozzászólására (») Feb 28, 2013
Szia. Tudom, csak megoldás erejére van így kialakítva a problémát megkönnyítendő, egyébként három router meg egy WiFiAP van a hálózatban illetve a nyomtatószerver.

Egy HP6100 -as laptopot is szereztem, gyakorlatilag kukára volt ítélve, de megmentettem.
A CCFL cső jó, az inverter megnyekkent, viszont nem sokat számít, mert az LCD panel leszereltem, de ez most nem lényeg.

A kis hp -n egy uhu linux van, és nem enged belépni. Valakinek van ötlete, hogy lehet kikapcsolni a jelszót, hogy betudjak lépni? Le kellene mentem, de nem tudom, mert nincsen mini P ATA - P ATA átalakítóm, mert akkor a windozos gépre rátudtam nyomni, így voszont ezt most másképp kell megoldani.

Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) vador73 válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 28, 2013
De a tied, hány méteren van üzemeltetve?A tiedben mekkora az inverter trafója?
(#) 1984white válasza mineral hozzászólására (») Feb 28, 2013
Idézet:
„Ezzel az inverter panellal már nem lesz fényerő szabályzás?”

Sajnos az nem. A ka78r12 vel viszont a ki/bekapcsolást meglehet oldani. Én csináltam már vagy két darab monitort ezzel a megoldással és mai napig jók! Azokban a monitorokban a trafók voltak a rosszak, csak kínából lehetett volna rendelni hozzá. Emiatt döntöttem ennél a megoldásnál. Amúgy a pc-n és a kontraszttal is elég jól be lehet állítani a képet, és nem venni észre azt hogy fullon megy a háttér. A legtöbb monitor (főleg az öregebbek) úgyis full fénnyel adják a legjobb képet az öregebb csöveik miatt. Nyugodtan csináld meg jó lesz az.!
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) mineral válasza 1984white hozzászólására (») Feb 28, 2013
Csak érdeklődni szeretnék. Ezzel az inverter panellal már nem lesz fényerő szabályzás?
(#) 1984white válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 28, 2013
Univerzális inverter: Bővebben: Link
És még egy ka78r12 stab ic kell a megvalósításhoz, ha e megoldás mellett döntesz. Egy inverterpanel 2db csőhöz van.
(#) agressiv válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 28, 2013
Igen, látom, de így érdekes módon nem ismerős a nyák, csak a transzformátor és van belőle hibás bőven.

Így eléggé "nem érdemes foglakozni vele" kategória, de, ha szeretsz barkácsolni, 1984white kolléga univerzális inverter javaslatát megcsinálhatod.
(#) agressiv válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 26, 2013
Benq elektronikája van, aminek klasszikus jelensége a inverter halála. Gondolom 4db. sárga szalaggal szigetelt trafó van rajta és mindegyiket egy pár 2SC5707, vagy 06 hajtja és ezek mentek rövidzárba. Valószínű, hogy valamelyik trafó menetzárlatos is lett ezért a tranzisztorok cseréjével idegi, óráig megy, de megint tönkre fog menni. Ha atranfókat ki is cseréled, akkor is általában hamar elhalálozik...

Ha a kéttranszformátoros verzió, akkor talán több esély van a feltámasztására. Mérd meg a meghajtótranzisztorokat, valószínüleg rövidzárat fogsz mérni rajtuk.

És ne nagyon kapcsold így be, mert, ha leveri a biztosítékot, vagy a kapcsoló fet is szétmegy, akkor mégtöbbet kínlódhastz vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) Fefy hozzászólása Feb 25, 2013
Üdv mindenkinek!

Egy "egyszerű" problémában kérném a segítségét minden kedves fórumozónak.

Egy fényújságot szeretnék összehozni, mely az alábbi elvek szerint működik:
- a fényújság kétirányú legyen (tetszőlegesen, akár menet közben is változtatható legyen a fényújság iránya)
- moduláris felépítésű (8x8 ledes, de ez a használt alkatrészek miatt változtatható, nem kötelező pont ekkorának lennie egy modulnak)
- mivel moduláris, így "végtelen" számú modult lehessen egymás mellé tenni
- egy modul (3+LED-ek száma)xLED-ek száma cm méretű (maximálisan) a vezérlés is maximum ekkora lehet, a két oldalas nyák megengedett
- ne mátrix vezérlésű legyen a modul, hanem shift regiszteres (vagy ehhez hasonló működésű, vagyis minden led világítson egyszerre, ha kell)
- a modulok vezérléséhez szükséges IO lábak száma maximálisan 24 (a Propeller többi lába a külvilággal való kapcsolattartásra, inicializálásra + egyéb vezérlésre van fenntartva)
- minél olcsóbb legyen (a teljes modul ára/ledek száma arány lehetőleg minél kisebb legyen)
- beszerezhető és kézzel forrasztható (tehát a BGA és társai nem játszanak) alkatrészekből álljon (ez nem olyan vicces, mint amilyennek tűnik)

Kiegészítő információk (a probléma szempontjából lényegtelen adatok):
- a fényújság működés közben is bővíthető (gombnyomásra átvált bővítés üzemmódba és ismételt megnyomásra lefut egy modul inicializálás), a modulok méretéről a vezérlőszoftver visszajelzést kap
- egyedi nyelven, az eredeti szoftver piszkálása nélkül lehet majd programozni
- a megjelenítendő szöveget/ábrát sd kártyáról, vagy valamilyen soros protokollon keresztül érkező adatból veszi (későbbi projekt, először a statikusan, kódba égetett adatokat jelenítse meg)

A fenti követelményeknek megfelel a 74HC(T)194-es 4 bites bidirectional shift regiszter, amivel könnyedén meg is tudnám valósítani egy pár kiegészítő alkatrész felhasználásával, viszont ennek az ára egyáltalán nem baráti. 16 darab kellene egy 8x8-as modulhoz + egy-két inverter (ez árban jelentéktelen), így ~1500+ Forintba kerülne a vezérlés modulonként (23,5 Ft/LED + konstans költségek).

Először gondolkoztam azon, hogy nézek kétirányú D-tárolókat és két shift regiszter sorral + egy pár kapuval oldom meg az oda-vissza váltást (MHz-es vezérlésnél fel sem tűnne a váltás), de árban ez sem olcsóbb, mint az előbb említett megoldás, arról nem is beszélve, hogy ilyen D-tárolókat szinte lehetetlen beszerezni.

Egy másik megoldásként felmerült az, hogy megépítsem a kétirányú shift regisztert kapukkal + tárolókkal, de ezzel kb 100 forintot nyerek modulonként, ami hibahatáron belül van.

A fenti hosszú bevezetés után a kérdés tehát a következő:
Tud-e valaki a 23,5 Ft/LED-es árnál jelentősen olcsóbb (nem feltétlenül egyszerűbb) megoldást? Mivel ez egy hobbi alkatrésztemető projekt, így nagyon nem mindegy, hogy végül mennyi is lesz az annyi, főleg, hogy 5 modult szeretnék kezdetnek, hogy legyen is értelme (8x40 led).
(#) _vl_ válasza -Thomson- hozzászólására (») Feb 24, 2013
A fogyasztó nem tud róla, hogy előtte vannak átalakítók; ha 220V-ot kap, akkor X Wattot vesz fel. Akár inverterből, trafóból, akár a hálózatból közvetlenül kapja azt a 220V-ot.
A trafó + inverter pedig nem tud a "semmiből" teljesítményt/energiát varázsolni, tehát ami kijön a kimenetén, annak a bemenetén be is kell mennie (ill. picit többnek kell bemenni, mert még veszteségük is van, azt is pluszban be kell táplálni).
Ezt hívják energiamegmaradás törvényének.
(#) -Thomson- válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 24, 2013
na várjunk, de a hűtőládának semmi köze nem lenne a hálózati áramhoz közvetlenül! Csak a trafókon keresztül, akkor is ugyanannyit fogyasztanának?
Mert hasonlóképp lenne megoldva:
Trafó 220V--->12V ----> inverter Trafó 12V---->220V ----->fogyasztó (hűtőláda)

A számítást értem mert a hűtőláda plussz trafó páros, de hogy lehet az, hogy nem fogyasztana kevesebbet?
Hát az a trafó ami 220-ból csinál 12V-ot az nem fogyaszt 130W-ot vagy így mégis?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Bloodeye válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2013
"Bele való" sajnos nincs, mert gyárilag nincs benne. :S Akkor megnézem jó-e az inverter, aztán ha nem akkor keresek valami olyat amit beleműthetek.
(#) Bloodeye válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2013
12V-os egyenáramú autóakkuról menne, járó motor mellett, szóval nem fogja nagyon leszívni az akksit szerintem. Kb 10perc és 3 óra közötti időtartamokat kellene mennie. Az inverter pedig (elvileg) nem négyszöges(???), hanem sinusos(??)(legalábbis ezen a címen került 3x annyiba még anno) csak elég nagydarab a rendelkezésre álló hely mellé, szóval ezért szeretném kihagyni.
Ha meg át lettem verve és nem eszi meg a motor, akkor megint nem tudom mit fogok csinálni.

Szívesen beraknék trafót csak úgy tudom egyenáramot nem lehet transzformálni, de totál laikus vagyok a témához, szóval ha valami bődületes baromságot mondok akkor se nevessetek ki!
(#) Tóth Vilmos hozzászólása Feb 23, 2013
Lakásban használtam az autóerősítőt, 14 Volt DC tápról.
Egyszer csak a Power led lassan pislogni kezdett durva zajok kiséretében.
A Hifi hibájára gyanakodtam, és itt olvastam azt, hogy ezek az erősítők valójában nem 12 volt DC-ről mennek, hanem nagyobb tápfeszről. Ekkor vált gyanússá a végfok tápja.
Szétkaptam a cuccot és valóban, egy inverterrel kezdődik, mely + és - 16 voltot csinál. Mérésekkel megállapítottam, hogy az inverter a rossz.
Innen már könnyű dolgom volt, készítettem egy dupla külső tápot, és leválasztottam az invertert a végfokról. Ez nem volt nehéz, logikusan látszódott minden, a végfok és az inverter felépítése egyaránt.
Azóta is jól "muzsikál".
(#) _vl_ válasza -Thomson- hozzászólására (») Feb 23, 2013
Idézet:
„akkor csak azt a 40-50W-ot kellene fizetni a 3 hűtőláda után”

Egészen biztosan rosszul gondolod. Ha most X Wattot fogyasztanak, akkor a megoldásoddal a fogyasztás X+Y Wattra fog nőni, amiből az Y Watt az a teljesítmény, ami a trafó+inverter pároson hővé alakul.
Energiamegmaradás törvénye, általános iskolai fizika, 6-7. osztály.
Ha nem ezt méred, akkor hibás a mérésed!
(#) -Thomson- hozzászólása Feb 23, 2013
Üdvözlök mindenkit, egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek!
Nos arról lenne szó, hogy én egy olyan invertert szeretnék készíteni ami hálózatról megy, jogos, a kérdés, hogy annak mi értelme van. Az lenne az értelme, hogy van nekem itthon egy szünetmentes tápból kiszerelt inverter trafóm és azt nem akkumulátor+DC elektronikával hajtottam meg, hanem egy egyszerű elég erős 12V-os váltóáramú trafóval (ez a trafó dupla huzallal van megtekerve 2.5-ös vastagságú rézdróttal 12V-ra szóval nem hiszem, hogy gyenge lenne). A művelet be is jött mert a 400W-os 3A-es inverter trafóm meghajtotta a Tv-t, a kis 200W-os tápegységű számítógépemet (persze külön, külön)!
És a fő kérdésem az lenne, hogy mivel észrevettem, hogy a hűtőládák fogyasztanak a legtöbbet mert van belőle 3 is örömömre! Ehhez szeretnék egy régi hegesztő trafót úgy újratekercselni ha egyáltalán lehetséges, hogy egy olyan inverter trafót kapjak, ami AC 12V vagy 24V-ról 230V-ra alakít áramot olyan 13-16A-es erősségűt, mert ugyebár induláskor elég sok áramot fel tudnak venni ezek a hűtőládák, főleg ezekhez szeretnék kitalálni valamit!
azért gondolkozok ilyeneken, mert akkor csak azt a 40-50W-ot kellene fizetni a 3 hűtőláda után!
Szeretném leszögezni, hogy az itt leírtakban egyenáramról nincs szó!
Előre is köszi!
(#) lsilent válasza zetyere hozzászólására (») Feb 23, 2013
Sok jót nem remélj, ha 19V-ot tessékeltél rá az 5v-os vonalra.

A bekapcsolo gombon kellene feszt mérned, van e rajta vmi, vagy nincs semmi.

Aztán meg tudjuk mondani talán kb mi lehet a gond. Nem a pontos okot, de egy iránymutatás talán tudunk adni.

Eleve halott ötlet volt, az inverter kiváltani ledszalaggal. Egyrész nem gondolom, hogy olcsóbb a ledszalag, mint egy bontot inverter, vagy éppen cső. Kettő hogy képzelted a vezérlését? Folyamatosan világít majd csőgázon?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) sargarigo válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 22, 2013
Ha csak a dolog technikai részét nézzük, akkor ugye adott a kitöltési tényező mint információ forrás. Ez arányos a nyitási idővel. A kitöltési tényező középértéke pedig tekinthető egy analóg dc jelnek. Tehát fogod a "negatívokat", amiket kapnak az injektorok, ezeket odaadod egy valamilyen tranzisztornak (vagy valami inverter kapunak, ezen a ponton még lényegtelen hogy mivel oldod meg), és az így leválasztott jelet ráereszted egy mezei kivezérlésmérőre. Ebből van egy pár itt a fórumon is. A kitöltési tényező csinál egy arányos "analóg" jelet, amit a kivezérlésmérő szépen megmér neked. Szerintem kár lenne ettől jobban elbonyolítani.

De másfelől mire is lesz ez jó neked???
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) verdan válasza norby_torok hozzászólására (») Feb 22, 2013
Úgy még nem próbáltam, hisz nem tudom melyik az inverter panel, mert ennél jobban még nem szedtem szét mint ahogy a képen látszik. A két panel közül egyiksem az, gondolom.
(#) mineral válasza agressiv hozzászólására (») Feb 21, 2013
Vettem új inverter trafót. Beépítettem a monitor prímán működik. Köszönöm a segítségeteket.
(#) agressiv válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 21, 2013
Az egyik inverter nem megy, mérd meg a transzformátorok szekunderének elenállását, ha nem egyformák, megvan a válasz.

Viszont a piros kábel, lehetséges, hogy a trafó lábára köti a nullát, ami most így megszakadt és csak az a gondja.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
(#) norby_torok válasza verdan hozzászólására (») Feb 21, 2013
Hello
Akkoris halatszodik a csatogas ha az inverter panel nemkap aramot?
Következő: »»   142 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem