Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   142 / 262
(#) Soler válasza mineral hozzászólására (») Márc 8, 2013
hát nemtudom pontosan azt hiszem asus w193d de nem biztos inverter trafó az mi?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) mineral válasza Soler hozzászólására (») Márc 8, 2013
Ennek is cső vagy inverter hibája van. Az inverter trafót ellenőrizni kell. Mi a pontos típusa?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) mineral válasza kicccsi hozzászólására (») Márc 8, 2013
Szinte biztos, hogy inverter hiba. Milyen gyártmányú/típusú monitor?
(#) csaba33 hozzászólása Márc 8, 2013
Sziasztok!
Néhány napja kerestem Hanns G HN 198D szerelési vázlatot, természetesen nem csak itt. A Google-val bejártam a világot és természetesen sehol nem találtam. Arról lenne szó, hogy cserélni akartattam egy pár alkatrészt az inverter oldalon és közben elpakoltam két smd ellenállást( mert öreg vagyok és mert nem látok jól nagyítóval sem). Természetesen a cserét meg a javítást nem én fogom elkövetni, én csak postás vagyok Ha jól emlékszem( átolvastam mind a- most már- 114 oldalt és talán agressiv írta, hogy több száz fajta tápegysége van. Ha esetleg tudna ebben nekem segíteni nagyon megköszönném. Mert tulajdonképpen a szerelési vázlat, ha ez két érték meglenne, nem is kellene. üdv Csaba
(#) proli007 válasza chipi hozzászólására (») Márc 6, 2013
Hello!
Hú de nehezen értettem meg (ha igaz). Ezt szeretted volna? (LI1=Left Input-1 LO1=Left Out-1)
Első esetben a felső négy kapcsoló van bekapcsolva, második esetben az alsó négy. Vagy is két CD4066 kell hozzá, és egy inverter, ami a kapcsolójelet megfordítja. Hogy amikor az egyik csapat Ki, a másik Be legyen kapcsolva és ect.
üdv!
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 6, 2013
Tovább ragozni már én se nagyon akarom ezt a témát, bár biztosan sokszor visszatér még a kinek milyen generátor adódik kapcsán.
(Jó, tegyük hozzá a hőfok függést is.) Viccet félretéve sajnos ezek a járulékos (nem a kimenetről mért Rb-n kívüli) veszteségek nem 1-2, hanem minimum 10% körüliek. Így én nem mondanám, hogy hagyjuk a francba házi szélgenerátoroknál, mint bármilyen átalakítás (egyenirányítás, fesz. szint áttevés, stb.) veszteségeit sem. Sokkal inkább azt vallom, hogy mindig az adott konkrét rendszert kell alaposan górcső alá venni, hogy a "látszólagos" javítgatásokkal nem veszítünk-e többet, mint ami eredetileg megmaradt volna. (Egyenirányító, inverter, trafó, összekötő vezetékek, bármilyen szabályzás, stb..., egyenként 10%-nyi, némelyik még több veszteséget is jelent.)

Az el nem mélyedők megnyugtatására le merem írni, hogy az Rt/(Rb+Rt)-vel számolt hatásfok tényezőt bátran szorozzák meg a 0,8-0,9 zűrfaktorral, és akkor a valóságot jól közelítő saccolt hatásfokot kapnak. Egyszerűen arra gondoljanak, hogy egy terheletlen (üresen forgatott) generátor is igényel meghajtó mechanikus energiát. Ugyanakkor az Rt-n kivehető teljesítményt se felejtsék el kiszámolni. A kettőt együtt, sohasem egymástól elválasztva értelmezzék!

A vita kipattanása: ki, mire, hogy reagál? - Ne menjünk bele!
(#) tom75 válasza _JD hozzászólására (») Márc 5, 2013
Ha zúg az inverter akkor majdnem biztos trafó hibás az invertered.
De ez lehet cső hiba is.
azt meg csak akkor tudod kideríteni, ha teszel rá másik csövet
(#) _JD hozzászólása Márc 5, 2013
Üdv fórumozók!

Adott egy Dell E6500 notebook, amely eddig gond nélkül működött.
Reggel bekapcsoláskor nem jelent meg semmi a kijelzőn (a gép ment, windows bebootolt)
Következő újraindításnál a kijelző is elindult, majd lekapcsolt (a laptop ment tovább). 4-5. próbálkozásra (akksi kikap, visszarak, próba hálózati fesz-el és anélkül) a kijelző üzemben maradt és megy. (Most is 6-7 órája gond nélkül.)
Közben volt egy kikapcsolás, megint ugyanilyen kínlódósan sikerült elindítani a kiijelzőt.
A leíráshoz hozzá tartozik, hogy akksiról üzemelve illetve alacsonyabb fényerőn az inverter eddig is zúgott.
Szóval a probléma jól gondolom hogy inverter jellegű?
Mert akkor nem kínlódok hanem rendelem is, 3500huf-ért hozzájutok .
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) zoli01 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 5, 2013
A fetek megfelelöek mivel az inverter kijövetén terhelve a számitogépel 210-215v a fesz,a pc táp kijövete terhelve 11.8 és 5.00 gondolom a feszültségek jok.Minden készülék müködik róla csak a pc nem akar beindulni.
(#) Damian666 hozzászólása Márc 4, 2013
Bocsi először is tudom nem pont idevágó téma:

Helósztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Van 6 db ccfl inverter trafóm, az elektronikáját szeretném kiváltani, 1 primer tek-je van és 1 sec. Vagyis 4 kivezetés.

Eredetileg 1 vezérlő ic hajtotta a dual pnp-npn fet párokat, és figyelte az áramfelvételét a csöveknek.

Nem akarok hosszasan szenvedni ezzel, mert valamelyik cső kicsit gyengébb már és letilt, de az egyik trafó is szakadt volt.

Szeretnék egy egyszerű áramkört építeni a trafókhoz. Áramfigyelés és egyéb nélkül. A lényeg az hogy 30-80 Khz között legyen a frekije valahol. Mert a trafó ezeken a frekiken megy szépen.
Találtam itt fórumon sok fajta ccfl meghajtást, de mind vagy közép megcsapolálsos trafóval ,vagy több primeressel van. Nekem pedig 1 primer, és egy tekercs, nincs csapolás sem.

A segítséget előre is köszönöm!!!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Damian666 hozzászólása Márc 4, 2013
Helósztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Van 6 db ccfl inverter trafóm, az elektronikáját szeretném kiváltani, 1 primer tek-je van és 1 sec. Vagyis 4 kivezetés.

Eredetileg 1 vezérlő ic hajtotta a dual pnp-npn fet párokat, és figyelte az áramfelvételét a csöveknek.

Nem akarok hosszasan szenvedni ezzel, mert valamelyik cső kicsit gyengébb már és letilt, de az egyik trafó is szakadt volt.

Szeretnék egy egyszerű áramkört építeni a trafókhoz. Áramfigyelés és egyéb nélkül. A lényeg az hogy 30-80 Khz között legyen a frekije valahol. Mert a trafó ezeken a frekiken megy szépen.
Találtam itt fórumon sok fajta ccfl meghajtást, de mind vagy közép megcsapolálsos trafóval ,vagy több primeressel van. Nekem pedig 1 primer, és egy tekercs, nincs csapolás sem.

A segítséget előre is köszönöm!!!
(#) bbalazs_ válasza poci261 hozzászólására (») Márc 4, 2013
a 029-es kepen a bal szele az, ami nem kell. Nagyjabol a ket fuggoleges vonaltol balra eso resz.
Eloszor keresd meg, hogy a 12-15V hol megy es azt szigeteld jol el a tobbi resztol. Altalaban biztositekkal vedett, de itt nem lattam, szoval lehet, hogy egy 0 erteku kis smd atvezetovel csinaltak. Vagy azzal sem.
De ez mar valami kiherelt inverter lehet, se trafo, se kapcsoloelem. Mar amennyire errol a homalyos es becsillant keprol meg lehet allapitani...
(#) poci261 hozzászólása Márc 4, 2013
Sziasztok
van egy 20'' lcd monitorom és tönkrement az egész nagyfesz ág,sikerült felélleszetenem 1 másik tápegységgel de az nem fér el a monitorban mert túl nagy.találtam 1 másik tápegységet ami el is férne de le kéne kötni róla az inverter részét hogy csak a táprésze mennyen
Tudtok segíteni táp tipusa:pl1542c02-v3 kapci rajzot nem találtam hozzá.képet rakok fel segítségnek,erröl kéne lekötni az inverter részt
elöre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Remci válasza agressiv hozzászólására (») Márc 3, 2013
Szia!

Nos összeraktam. Az inverter részben cseréltem pár elkót. Ha bekapcsolom, előjön a Benq felirat, majd kiírja hogy nincs csatlakoztatva a géphez és pár másodperc múlva átáll készenléti módra. ( nincs monitor kábelem, így nem tudom a gépre kötni, azt majd holnap kipróbálom). De úgy néz ki, működik. Viszont van egy Acer AL 1912 tipusú monitorom is ( ezt is kukáztam :jump, ez pedig azt csinálja hogy bekapcsolás után pár másodpercig van kép, utána semmi. Erre lenne valami ötleted? Esetleg vezérlő kártya hiba lenne? Előre is köszi a segítséget.
(#) mindenes válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 3, 2013
Igy van. Végfoknak is kitűnő de kapcsoló tranyóként is kasználható! Kapcs. üzemű pl. inverter tápegységekben az alacsony DS miatt előnyös lehet..
(#) tom75 válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Márc 2, 2013
Esetleg külső monitoron megtudod néni, hogy van e kép?
Az majdnem 100% hogy nem bios hiba, bios hibánál be se kapcsolna.
Lehet akár mi a hiba forrása ezt csak szerviz tudja eldönteni szerviz körülmények szükségesek a további hiba okának megállapítására.
Akár még inverter hiba is lehet
(#) bbalazs_ válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Márc 2, 2013
Miert van az inverter hiba kizarva? Vilagit talan a hattervilagitas?
Vagy kimerted az inverterhez meno vezerlojeleket? Ha a csore kivulrol adsz Masik invertert (kommersz cucc is megteszi probanak), akkor sem latszik semmi?
(#) Sanyesz1977 hozzászólása Márc 2, 2013
Tiszteletem Mindenkinek!
hp Pavilion ze 4229-es laposom bekapcsol, de a képernyőjén nem látok semmi bejelentkező szöveget, xp-t sem tölti be. Nem tudom, miért nem működik. Eddig működött, egyik pillanatról a másikra "halt meg". A képernyőn megvilágítással sem látok semmit, inverter hiba kizárva. Arra tippelek meggárgyult a BIOS-a? Frissítési kisérlet nem volt. Esetleg tud valaki BIOS-ROM-ot írni?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) agressiv válasza zenetom hozzászólására (») Márc 2, 2013
Próbálni nagyonjó, az inverter megoldja a többit, ha túl hosszú a cső, az nem jó, mert kevés a fesz neki. Amit linkeltél jó lesz bele és érdemes mind a négyet cserélni. Viszont vásárlás előtt próbáld ki mindenképpen másikkal, mert nem valószínű, de így is lehet az inverter hibája.
(#) zenetom hozzászólása Márc 1, 2013
Sziasztok!
Mai nap váratlanul fogta magát a monitorom, és "elment" a képe.
Kihúztam, vártam egy jó darabig, hátha csak valami túlmelegedett, de nem.
Bekapcsoláskor 1-2 másodpercre felvillan (az LG logo), aztán elsötétül, majd egy pillanat múlva megint villan egyet, aztán megint elsötétül.
A monitor típusa: LG Flatron W1943S, Service manual: Bővebben: Link
Úgy néz ki, hogy a háttérvilágítás száll el, az LCD-re kimegy a kép.
Nekiestem szkóppal meg multival, a CCFL inverterénél az OZ9938 IC kimenetén (ami a nagyfesz trafót hajtja meg) a már leírt ideig adja csak ki a jelet, aztán leáll.
Az MCU-tól a fényerő PWM jel megvan, az Enable jel is megvan (bár az kicsit gyanús, de lehúztam földre, és nem változott a helyzet). Szóval vagy a CCFL cső a rossz, és azért kapcsol le az inverter, vagy valami más baj van.
A kérdésem: mivel tudnám hellyettesíteni a CCFL-t, hogy úgy lássa az inverter, mintha a cső lenne rajta?
(#) agressiv válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2013
Persze lehetséges szimpla elkó hiba is, de ezeknél sajnos jellegzetes az inverter halála, nézz bele és többet tudsz.
(#) agressiv válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2013
inverter. Rövidzárban vannak a tranzisztorai és bekapcsoláskor "leszívja" a tápot, akkor megint újraindul és ezt ismételgeti amíg szét nem megy a táp.

modder86

Nagy a valószínűsége annak is, hogy villám végzett vele, vagy nagyonnagy túlfesz, én nem is foglalkoznék azzal tovább...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) _ampervadasz_ válasza Mengyán hozzászólására (») Feb 28, 2013
Szia. Tudom, csak megoldás erejére van így kialakítva a problémát megkönnyítendő, egyébként három router meg egy WiFiAP van a hálózatban illetve a nyomtatószerver.

Egy HP6100 -as laptopot is szereztem, gyakorlatilag kukára volt ítélve, de megmentettem.
A CCFL cső jó, az inverter megnyekkent, viszont nem sokat számít, mert az LCD panel leszereltem, de ez most nem lényeg.

A kis hp -n egy uhu linux van, és nem enged belépni. Valakinek van ötlete, hogy lehet kikapcsolni a jelszót, hogy betudjak lépni? Le kellene mentem, de nem tudom, mert nincsen mini P ATA - P ATA átalakítóm, mert akkor a windozos gépre rátudtam nyomni, így voszont ezt most másképp kell megoldani.

Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) vador73 válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 28, 2013
De a tied, hány méteren van üzemeltetve?A tiedben mekkora az inverter trafója?
(#) 1984white válasza mineral hozzászólására (») Feb 28, 2013
Idézet:
„Ezzel az inverter panellal már nem lesz fényerő szabályzás?”

Sajnos az nem. A ka78r12 vel viszont a ki/bekapcsolást meglehet oldani. Én csináltam már vagy két darab monitort ezzel a megoldással és mai napig jók! Azokban a monitorokban a trafók voltak a rosszak, csak kínából lehetett volna rendelni hozzá. Emiatt döntöttem ennél a megoldásnál. Amúgy a pc-n és a kontraszttal is elég jól be lehet állítani a képet, és nem venni észre azt hogy fullon megy a háttér. A legtöbb monitor (főleg az öregebbek) úgyis full fénnyel adják a legjobb képet az öregebb csöveik miatt. Nyugodtan csináld meg jó lesz az.!
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) mineral válasza 1984white hozzászólására (») Feb 28, 2013
Csak érdeklődni szeretnék. Ezzel az inverter panellal már nem lesz fényerő szabályzás?
(#) 1984white válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 28, 2013
Univerzális inverter: Bővebben: Link
És még egy ka78r12 stab ic kell a megvalósításhoz, ha e megoldás mellett döntesz. Egy inverterpanel 2db csőhöz van.
(#) agressiv válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 28, 2013
Igen, látom, de így érdekes módon nem ismerős a nyák, csak a transzformátor és van belőle hibás bőven.

Így eléggé "nem érdemes foglakozni vele" kategória, de, ha szeretsz barkácsolni, 1984white kolléga univerzális inverter javaslatát megcsinálhatod.
(#) agressiv válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 26, 2013
Benq elektronikája van, aminek klasszikus jelensége a inverter halála. Gondolom 4db. sárga szalaggal szigetelt trafó van rajta és mindegyiket egy pár 2SC5707, vagy 06 hajtja és ezek mentek rövidzárba. Valószínű, hogy valamelyik trafó menetzárlatos is lett ezért a tranzisztorok cseréjével idegi, óráig megy, de megint tönkre fog menni. Ha atranfókat ki is cseréled, akkor is általában hamar elhalálozik...

Ha a kéttranszformátoros verzió, akkor talán több esély van a feltámasztására. Mérd meg a meghajtótranzisztorokat, valószínüleg rövidzárat fogsz mérni rajtuk.

És ne nagyon kapcsold így be, mert, ha leveri a biztosítékot, vagy a kapcsoló fet is szétmegy, akkor mégtöbbet kínlódhastz vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) Fefy hozzászólása Feb 25, 2013
Üdv mindenkinek!

Egy "egyszerű" problémában kérném a segítségét minden kedves fórumozónak.

Egy fényújságot szeretnék összehozni, mely az alábbi elvek szerint működik:
- a fényújság kétirányú legyen (tetszőlegesen, akár menet közben is változtatható legyen a fényújság iránya)
- moduláris felépítésű (8x8 ledes, de ez a használt alkatrészek miatt változtatható, nem kötelező pont ekkorának lennie egy modulnak)
- mivel moduláris, így "végtelen" számú modult lehessen egymás mellé tenni
- egy modul (3+LED-ek száma)xLED-ek száma cm méretű (maximálisan) a vezérlés is maximum ekkora lehet, a két oldalas nyák megengedett
- ne mátrix vezérlésű legyen a modul, hanem shift regiszteres (vagy ehhez hasonló működésű, vagyis minden led világítson egyszerre, ha kell)
- a modulok vezérléséhez szükséges IO lábak száma maximálisan 24 (a Propeller többi lába a külvilággal való kapcsolattartásra, inicializálásra + egyéb vezérlésre van fenntartva)
- minél olcsóbb legyen (a teljes modul ára/ledek száma arány lehetőleg minél kisebb legyen)
- beszerezhető és kézzel forrasztható (tehát a BGA és társai nem játszanak) alkatrészekből álljon (ez nem olyan vicces, mint amilyennek tűnik)

Kiegészítő információk (a probléma szempontjából lényegtelen adatok):
- a fényújság működés közben is bővíthető (gombnyomásra átvált bővítés üzemmódba és ismételt megnyomásra lefut egy modul inicializálás), a modulok méretéről a vezérlőszoftver visszajelzést kap
- egyedi nyelven, az eredeti szoftver piszkálása nélkül lehet majd programozni
- a megjelenítendő szöveget/ábrát sd kártyáról, vagy valamilyen soros protokollon keresztül érkező adatból veszi (későbbi projekt, először a statikusan, kódba égetett adatokat jelenítse meg)

A fenti követelményeknek megfelel a 74HC(T)194-es 4 bites bidirectional shift regiszter, amivel könnyedén meg is tudnám valósítani egy pár kiegészítő alkatrész felhasználásával, viszont ennek az ára egyáltalán nem baráti. 16 darab kellene egy 8x8-as modulhoz + egy-két inverter (ez árban jelentéktelen), így ~1500+ Forintba kerülne a vezérlés modulonként (23,5 Ft/LED + konstans költségek).

Először gondolkoztam azon, hogy nézek kétirányú D-tárolókat és két shift regiszter sorral + egy pár kapuval oldom meg az oda-vissza váltást (MHz-es vezérlésnél fel sem tűnne a váltás), de árban ez sem olcsóbb, mint az előbb említett megoldás, arról nem is beszélve, hogy ilyen D-tárolókat szinte lehetetlen beszerezni.

Egy másik megoldásként felmerült az, hogy megépítsem a kétirányú shift regisztert kapukkal + tárolókkal, de ezzel kb 100 forintot nyerek modulonként, ami hibahatáron belül van.

A fenti hosszú bevezetés után a kérdés tehát a következő:
Tud-e valaki a 23,5 Ft/LED-es árnál jelentősen olcsóbb (nem feltétlenül egyszerűbb) megoldást? Mivel ez egy hobbi alkatrésztemető projekt, így nagyon nem mindegy, hogy végül mennyi is lesz az annyi, főleg, hogy 5 modult szeretnék kezdetnek, hogy legyen is értelme (8x40 led).
Következő: »»   142 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem