Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   144 / 262
(#) Feri hozzászólása Feb 9, 2013
Van egy VOLTCRAFT SWD-300/24 inverter sajnos a kollégám leszerelte és rátette az akkura és eldurrant benne két tranzisztor TO220-as a 24V-os részen. Az égés miatt nem lehet leolvasni a típust. Ha valaki tud legyen szíves segíteni, mert ha nem tudjuk megjavítani újat kell neki venni.
Minden segítséget köszönök.
(#) BarnaPili válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2013
Amiket leírtál,az az inverter panel.Az hajtja meg a háttérvilágítás CCFL csöveit.Ha fehéren virít,akkor a háttérvilágítás működik.Másutt lesz a hiba.
István
(#) Andr3wJ válasza szaszaa01 hozzászólására (») Feb 8, 2013
Másik nem éppen szakszerű tesztelés bár kollégám eredményesen kiszúrta a rossz trafókat 90%-ban, táp kábelt fel dugod majd lehúzod mikor leáll az inverter, majd ismét be, és ki. Pár ilyen indítás után megnézed melyik a meleg trafó a többihez képest. Persze ha jól emlékszem hogy ez az inverter volt pontosan.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) stadlergab válasza clive hozzászólására (») Feb 8, 2013
Kikapcsol, igen. Ez az inverter védelme ha túl nagy vagy túl kicsi a csövek áramfelvétele akkor lekapcsolja magát. Aztán ez történhet sok okból, nálam a csövek "szemrevételezve" teljesen épek, a trafóm egyik oldala szakadt. Cseréltem már olyan csövet, ami szó szerint szétégett a végénél, nem csak feketedve volt.
Én innen rendeltem.
(#) szaszaa01 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 8, 2013
Végigmértem az inverter panelt. Meg is találtam a hibát. Az egyik trafó égett le. Kiforrasztottam, és lehetett látni az elégett tekercset. Már meg is rendeltem a csere alkatrészt.
Az alábbi módszerrel vizsgáltam:
CCFL csövek, illetve az inverter tesztelésére, érdekes lehet az alábbi módszer is, amit Kegyes György publikált a neten.

Annak kiderítése, hogy a cső vagy az inverter-e a ludas, az alábbi szkóppal történő mérés lehet a legbiztosabb módszer:

1. A szonda hegyére teszel egy szigetelést.
2. Arra egy monofil szigetelt huzalból(kb. 2mm vastagságút) 3-4 menetet rátekersz, de maradjon kb 1 cm szigeteletlen vég.
FIGYELEM! A tekercset NEM SZABAD ÖSSZEKÖTNI A MERŐFEJJEL!!!!! (nem egészséges a szkópra nézve)
A kép egy ilyen mérőcsúcsot mutat.
Ezzel a csúccsal rámérhetsz az inverter trafó kimenetére.
Használata:
A készülék bekapcsolása előtt a megbarkácsolt merőfejet ráteszed az inverter trafó kimenetére és bekapcsolod a készüléket. A szkópon megjelenik az impulzus 1-2mp-re, ugyanez az eljárás minden csőnél.
Ha eltérést látsz valamelyik fénycsőnél (kb 3-szor nagyobb impulzust a többséghez képest), akkor tuti hogy az a cső halott.
Ha kisebb kb. 3-szor, akkor az inverter trafó a rossz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) clive válasza Xeryus9 hozzászólására (») Feb 7, 2013
Azon a nyákon amin a táp van, azon található az inverter.
2 körös, ha minden igaz körönként egy kék-fehér és egy rózsaszín-fehér vezeték ami az lcd panelból jön ki.
Én úgy próbáltam ki hogy először az egyik kör volt csak bedugva, bekapcsoltam, majd a másik kör, ismét bekapcsoltam. De vigyázz mert nagyfeszültség jön ki az inverterből, ne nyúlj hozzá mikor bekapcsolod. Arról nem beszélve hogy a táp is azon a nyákon van, 220V
Nálam csak az egyik állapotában világítottak a csövek, tehát nálam az egyik inverter kör hibás.
(#) clive válasza Xeryus9 hozzászólására (») Feb 7, 2013
Nekem is pont ezzel a tipusu monitorral van problémám.
Nézd meg hogy mind a négy cső világít e bekapcsoláskor.
Nálam az inverter trafójának az egyik oldala biztos nem jó, csak 2 cső működik. Ugyanaz a hibajelenségem mint neked, pár másodperc után lekapcsol a fény.
(#) clive válasza stadlergab hozzászólására (») Feb 7, 2013
Üdv!

Egy ilyen inverter trafó engem is érdekelne 6 dollárért.

Lenne még egy kérdésem.
Ha jól olvasom, neked az inverter egyik oldala működik csak.
Neked is kikapcsol a világítás pár másodperc múlva, vagy féloldalas világítással is megy a monitor?
(#) adBoBber hozzászólása Feb 6, 2013
Helló!
Egy elérhetőséget szeretnék kérni, olyanét aki foglalkozik inverter szervizeléssel.
Mozgó boltban volt, napi használatban a süteményes hűtő volt rákötve.
SI-12150/e típusu 1500wattos sinusos inverter, a bekapcsolásnál sípol és a piros lámpa világít.
Nagyon sűrgős lenne mert elég nagy miatta a kiesés.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) 1984white válasza clive hozzászólására (») Feb 5, 2013
Idézet:
„Annyit sikerült kiderítenem hogy az invertertrafó tipusa 8tc00332”

Amúgy ha keresel valamit a google a barátod:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) clive válasza 1984white hozzászólására (») Feb 5, 2013
De mi okozhatja azt hogy ha bekapcsolom, megjeleníti a bejelentkező feliratot és utána lekapcsolja a világítást.
Olyan is előfordul hogy ha lehúzom a vga kábelt és visszadugom, újra felvillan pár másodpercre majd ismét lekapcsol.
Okozhatja ezt az inverter trafó hibája, "nem zárlatos"
(#) 1984white válasza clive hozzászólására (») Feb 5, 2013
Idézet:
„Egy dupla inverter tekercs van benne, a primer oldalon 1 Ω az ellenállása, a szekunder oldalon amelyik működik 1 Kohm, a másik oldal ami nem működik 1,4 Kohm. Megcseréltem a tekercseket, és akkor a másik oldal működött, tehát a tekercs biztosan rossz.”

A transzformátorod valóban hibásnak tűnik ez alapján. Sajnos az öreg vagy hibás cső meg szokta ölni a transzformátort is, ha cseréled, elképzelhető hogy a cseretrafó is hamar megzárlatosodik. Szerintem a hibás oldali 2db csövet is cseréld majd a trafójával egyetembe. Én ilyenkor már mind a 4 csövet szoktam cserélni! Ha trafót nem tudsz szerezni, a hq-ban van univerzális inverter amit az előző oldalon linkeltem, csövet pedig a vaterán tudsz olcsón venni.
(#) Medve válasza albinolynx hozzászólására (») Feb 5, 2013
Ha a kapcsolást csak úgy használod ahogy a rajzon van, akkor a P3-mal beállítod a fordulatszámot, üresjáratban, de amikor odatolod neki a szerszámot, akkor a fordulatszám leesik. Célszerű tehát a fordulatszám leesésekor gázt adni. Igen, ezt egy fordulatszámmérő figyelné, a mellékletben mutatottak szerint. Ez csak egy különbségképző, ami a fordulatszám és az alapjel különbségét képezi, de figyelembe kell venni az előjeleket, mert a fázishasító itt fordítva működik, kis feszültségre állít nagy teljesítményt. Az inverter elhagyásával és az utolsó OPA bemeneteinek felcserélésével valószínűleg meg lehet fordítani és ezzel egyszerűbbé is válik a kapcsolás. Ezt nem próbáltam ki. A szabályzást kipróbáltam, nagyszerűen tartja is a fordulatszámot, de azt egész alacsonyra nem tudtam levinni, hogy miért azt nem tudom. Az én esetemben, ami egy mosógépmotor volt a tachométer AC-t adott annk az egyenirányítóját láthatod a rajz bal alsó részénél, max 12V-os fordulatszámot céloztam meg, ott határoltam, hogy a tápnál nagyobb ne legyen. Ja az RV1 csak a tacho jelének a szimulálására van ott, a valóságban az egyenirányító feszültsége van azon a ponton.
A tachométer fordulatszám-feszültség görbéjével szerintem nem kell törődni, mert ha a határokat nem lépjük túl, akkor a szabályozás automatikusan be fog következni, bármilyen görbe legyen is az. A fordulatszámot addig növeli, amíg a tacho az alapjelet nem adja.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) clive hozzászólása Feb 5, 2013
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.

Van egy lcd monitor, ha jól láttam 2x2 csöves, 2 inverter körrel.
A probléma az hogy ha bekapcsolom, kb 3 mp-ig világít, utána kikapcsol az lcd világítás.
Ami biztos hogy csak az egyik pár lcd világít. Egy dupla inverter tekercs van benne, a primer oldalon 1 ohm az ellenállása, a szekunder oldalon amelyik működik 1 Kohm, a másik oldal ami nem működik 1,4 Kohm. Megcseréltem a tekercseket, és akkor a másik oldal működött, tehát a tekercs biztosan rossz. " amit nem értek hogyan nőhet meg az ellenállása a tekercsnek úgy hogy nem szakad meg "
Kérdésem az lenne, a hibás tekercs okozhatja e azt hogy ha csak az egyik pár cső világít, 3 mp múlva kikapcsolja az egészet, vagy máshol is kell hibát keresni?
Ez egy fujitsu siemens monitor. Talán wl22 a tipusa.

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Stoner hozzászólása Feb 4, 2013
Sziasztok! Len e egy kérdésem egy kapcsolási rajzzal kapcsolatban.
Minden kis apró kis segítség jól jönne a két cuccal kapcsolatba

Az első amiről szó len ne Egy AKAI AM-05-ös erősítő
A másik lehet fura de egy inverter rel kapcsolatban egy EINHEL 1000/1 kapcsolási rajza kellene vagy valami kis infó rolla ..
Ugyanis sajnos a Google ön nem találtam semmit
(#) Leadtek válasza Tomi111 hozzászólására (») Feb 3, 2013
Szia!
Köszönöm az ajánlást! Ez valóban egy egyszerű megoldás lenne, de az ára és beszerzése nem éri meg a hajszát hiszen akkor már el is vész az egyszerűsége. Van itthon pár ilyen kicsi fazékmag úgyhogy avval szeretném megoldani (keresztmetszete: 0,314cm2). Trafó meghajtást legegyszerűbb (és legolcsóbb) módon 555-tel lehet csinálni azért gondoltam rá. Hasonló kapcsolásokat már láttam mint amit rajzoltam, csak teljesen más alkalmazásra. inverter, gyújtóhoz szikracsiholó, villanypásztor, stb. Ilyen kis áramokhoz és mini fazékhoz nem láttam még. Frekvenciával és menetszámokkal vagyok csak gondba.
(#) btoti válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 3, 2013
A méréseid én is borzasztóan várom - Te egy lóhosszal előttem tartasz.
Izgalmas ez a fej szélesítés. Én attól tartok, hogy jó öreg Canstein barátunk nem hasra-ütve adta meg ezeket az arányokat. Finomítani biztos lehet rajta. Méréssel nem ellenőrzött alapfeltevésem, hogy a kerületi fedettség (lapát középvonal * lapát-db / ezen a sugáron mért kerület) legyen 30-40% és a fej hossza, átmérője a terelőlapát 0,5...0,6 szorosa és ezeket az arányokat optimalizálni úgy +/-20%-n belül. Hogy a lapátszám növekedésével ezt a kerületi fedettséget növelni, vagy csökkenteni érdemes - fogalmam sincs (egyenlőre mérések nélkül). Amire én még borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy a terelőlapát hol fusson a fejbe és a fej milyen szögben álljon szintén ~20%-n belüli variációkkal.

A 12Nm-hez csak annyit, hogy ez a megindító nyomaték, aminél a forgásban tartó PMgenerátornál mindig kisebb. PL.: az én 300W-s kerékagy generátoromnál az indító 0,42Nm, a forgásban tartó 0,3Nm.
A másik, hogy a Gaspa rotora Savonius, aminek 0,1-0,2TSR-nél "borzalmas " nyomatéka van. - a megindulás utáni pillanatokban szabályos tüske szerű kiugrás a nyomaték-görbén.

TSR optimalizálásra nálam is kidolgozás alatt van egy egyszerű analóg módszer. Én 20-30%-s évi energia növekedést saccolok a mi talajközeli házi szélgenerátorainknál TSR optimalizálásssal. Ezért is választottam elsőre csak a "fapados" módszert, ráadásul jól illeszkedne hozzá az olcsó NTC-s szélmérő, ami az utolsó hőmérséklet függő mérésre vár az érdemleges, vagy elfelejteni döntéshez.
Én tartok tőle, hogy az MPPT-vel felvértezett inverter és a tőle függetlenül (nem közös szabályzási rendszerben) működő TSR szabályzó egymás ellen fog dolgozni, veszélyesen lerontja az egész szélgenerátor rendszer tehetetlenségét. Persze a Te elképzelésed nem ismerem pontosan.
(#) tibibalogh520 válasza SKT hozzászólására (») Feb 2, 2013
Szia!
Bár olvastam az első hozzászólásodat is, de nem akartalak elkeseríteni, ezért nem írtam.
Sajnos ebben a rettenetben két mikrokontroller is dolgozik.
Valószínű, hogy az a szekundered olvadt össze a primerrel, amelyik az inverter részt táplálja.
Ez esetben "törvényszerű" a "katasztrófa", hiszen az inverter galvanikus összeköttetésben van a hálózati feszültséggel.
Mondhatnám, hogy összetehetnéd a két kezed a 40 ezres panel hallatán, de fölöttébb ellenszenves magatartás az eladó részéről, hogy nem vállal rá legalább egy beüzemelési garanciát. Természetesen így Én sem adnék érte még 20 ezret sem.
Ha megteheted, és kellően elszántad magad, valóban jobban jársz, ha megszabadulsz attól az "isten átkától".
Hogy melyiket vedd, erre nem lehet felelősségteljes válasz adni, hiszen a ma forgalomban lévő típusoknak ép úgy nem jöttek még ki a gyermekbetegségei, mint ahogyan az inkáról sem gondolta volna senki 5 évvel ezelőtt, hogy ezt fogja produkálni.
Az alkatrészeitől inkább szabadulj meg. Egyrészt gondtalanabb jövő elé nézel, másrészt úgy is nagy a kereslet mostanság rá. A ventilátorok, váltószelepek hullanak mint a légy, a panelt megtapasztaltad, a kazántestet meg add le a MÉH telepen, hiszen belátható időn belül úgy is kilukadna. A szivattyút talán megtarthatod.
Hát röviden ennyi.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 2, 2013
Ezt a "több teljesítmény veszik el"-t nem pontosan értem,bár így igaz,de nem mechanikusan,hanem a nagyobb terheléstől a generátor belső ellenállása miatt.Egyébként,ha már elindult 3m/s-nál a pár watt terhelés nem állítja meg.
Az inverter max 100V bemenő és 1200W kimenő MPPT-s,a többlet teljesítményt átmenetileg 100V-nál rákapcsolódó külső terhelés viszi el.Ha ráérek csinálok egy step/down konvertert ami bemenetileg elbírja a terheletlen max generátor feszültséget,kimenetet nem engedi 100V fölé(legfeljebb jobban pörög a rotor,de azt akár üresbe is el lehet engedni).Ha kész lesz a nagyobb rotor,ahhoz mindenképpen veszek egy jobb invertert(feltehetően Power One-t,ez a hozzáférhető legjobb)és kombinálom egy napelem sorral,a jobb kihasználás miatt.
A generátornál a túlterhelhetőségre céloztam.
Különben hogy állsz a mérésekkel,azokat nekem is jó lenne hasznosítani,nem tudom eldönteni,hogy a szárnyprofilt válasszam,vagy a tiedhez hasonlót.A tiéd képes a TSR 1-et túllépni,bár szerintem nem sokkal,nem vagyok biztos benne,hogy szárnyprofilként működik?
(#) Saggitarius válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 2, 2013
SZVSZ az IGBT-k nem jok ide, mivel azok alacsony frekire keszultek, pl vaku (persze nem az inverter, hanem a cso begyujtasa). Egy PWM kis kitoltessel pedig olyan mintha "nagy" frekvenciaval hajtanad meg. (pl 50Hz eseten 1/100-ad kitoltes mar csak 200us)
Ezek alapjan a triakoknal maradnek es talan nem is alkalmaznek PIC-et ilyen helyen, mivel csak szimpla kesleltetesrol van szo, arra pedig egy kicsit luxus. (agyuval verebre )
(#) agressiv válasza Bodor László hozzászólására (») Feb 1, 2013
Nem a táp kapcsol le, hanem maga az inverter vezérlése és, ha nincs használva, akkor nem tud lekapcsolni.

Viszont, ha lefényképezed az invertert és megméred a jó szekunderének ellenállását, lehet tudok neked vadászni egy trafót, szép gyűjteményem van.
(#) Kovabe válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2013
Köszi csak nekem az a gond hogy nincs pisztoly csak lebegtetö. Én arra gondoltam hogy a lebegtetöt bellül leszükitem és a szükitett résznél adok valami töltést. Ez az inverter még magas de megnézem hogyis van ez.
(#) Bodor László válasza 1984white hozzászólására (») Feb 1, 2013
Szia! Köszönöm a tanácsod,megfogadom. Sajnos tuti rossz, a szekunder oldal szakadt.Próbáltam kibontani, hátha megtalálom a szakadást, de halott ügy mert rá van öntve a műanyag ház. Azt még nem igazán látom, hogy a táp panelt hogy fogom becsapni, hogy ne kapcsolja le magát, mivel így nem fog visszaigazolást kapni az inverter állapotáról.
(#) pucuka válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 1, 2013
Anno én csináltam ilyet megbízásból. Készült egy inverter, ami kb 1 kV egyenfeszültséget állított elő, a + sarka volt egy 1 mohmos ellenálláson keresztül a festékszóró pisztolyra, a - sarka a festendő tárgyra kötve. Jól bevált.
(#) 1984white hozzászólása Feb 1, 2013
Sziasztok! A ccfl csövek életük végén lehetnek furcsa színűek? (pirosas árnyalatra gondolok) Van nálam egy laptop és kapcsolgat az inverter. Egyelőre másik csővel még nem néztem meg, de megfogom mert van itthon pót új csövem.Köszi!
(#) 1984white válasza Bodor László hozzászólására (») Jan 31, 2013
Én ezt javaslom: Bővebben: inverter Használtam már jó párszor, amikor a gyári inverter menthetetlen volt. Univerzális 17-19 csövekig biztosan jó és 1 panel 2 darab csövet tud meghajtani. A fényerőállítást és ki/bekapcsolást sajnos nem tudja, de a ki/be kapcsolás megoldható egy KA78R12 festab ic-vel. Amúgy biztosan rossz az az inverter? Mert a csövek és/vagy az inverterpanel is lehet rossz egyszerre.
(#) fecameca válasza remenyik hozzászólására (») Jan 31, 2013
Egy 50 Hz-re hangolt rezgőkörrel szinuszosíthatsz. Azaz, a trafó valamelyik tekercsét, vagy akár magát a motort rá kellene hangolni egy kondenzátor segítségével az üzemi frekvenciára. A méretezését ne kérdezd, ahhoz nekem is elő kellene venni a tankönyveket. A magam részéről mindig utáltam a matekot, elővenném az oszcilloszkópot, és kísérletezgetnék.
Viszont mellékelek egy profi inverter szinuszosító áramkör kapcsolási rajzot. Mondjuk ez már nem egy rezgőkör, hanem kettő, de lehet, hogy kisebb teljesítményen egy is megteszi, ha csak 1 motorról van szó. A rajz egy 1,5 KW-os vasúti inverteré az 1970-es évekből.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) villanyipi válasza granpa hozzászólására (») Jan 31, 2013
Autós inverterhez építeném amiről egy 2*100 W vagy 4 *60 Wattos erősítőt üzemelnék +-40 Voltos tápfeszültségek mellett , maga az inverter 500 Wattra van méretezve 'Emmzolee' jóvoltából.
(#) lsilent válasza totikukac hozzászólására (») Jan 30, 2013
Hp gépnél volt hasonló problémám. Szedd szét a kijlezőt, és az inverter gépből jövő oldalán(dc oldal) ellenőrizd a csatlakozót, bár ha nem hallasz a jelenséget kísérő ciripelő hangot, mintha szenvedne az inverter a táp hiány miatt, akkor valszeg nem ott lesz a probléma. Csak a lényeget nem írtam! Oxidáció miatt, beszűkült keresztmetszet lett az érintkezőn, amitől melegedni kezdett az érintkező, tovább oxidálva a felületet, szépen lassan elkormolódott. De a hiba itt, inkább mechanikai behatásra maradt abba, bár fényerő állítgatással én nem is próbálkoztam.
(#) zsa hozzászólása Jan 30, 2013
Sziasztok . Segítséget kérnék (LCD inverter Delta DAC-19C025) inverter beüzemelésére tesztelőnek . A GND / + ág az megvan ,de a maradék kettő csatlakozással mit kell csinálni hogy monitor nélkül is működjön az inverter ? Sajnos nincs feltüntetve a nyákon a bemenetek megnevezése. Köszönöm
Következő: »»   144 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem