Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   149 / 262
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 16, 2012
Hello!
Mert a TSOP kimenete ha belevilágítasz alacsony szintű lesz. Erre a tranyó lezár, a Led elalszik. Ha meg akarod fordítani, inverter kell. Vagy PNP tranyót használj, és fordítsd meg a kapcsolást. (Led lesz a GND felé) ekkor alacsony szint esetén, a tranyó kinyit, és a Led ég.
Amúgy az 555 kimenetére sem kell ellenállás. Annak alacsony kimeneti szintje, le tud zárni egy tranyót.
De Zoli már szólt, hogy menj át az infra topikba! Figyelmeztetést szeretnél?
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) agressiv válasza apac hozzászólására (») Dec 16, 2012
Az inverter transzformátora (i) mentek gallyra.
(#) Bártfai Ferenc válasza Blockbuster hozzászólására (») Dec 15, 2012
Szia! Ha nem oldódott még meg a problémád: A kijelző kereten van a 2 kis fülecske ami beakad mikor lezárod a laptop tetejét! Na most ahová beakad 2 kis lukacska közül a baloldaliba ha belenézel ott egy kis fém lemezke van a másikban semmi! A fémlemezkét kell megnézned nem-e támasztotta ki valami piszok, mert az kapcsolja az inverter-t és hajlamos a beragadásra! 10 inverter gyanús toshibából 9-nél csak ennyi a gond!
(#) Router hozzászólása Dec 15, 2012
Sziasztok!

Egy albakomp monitor táp paneljén, az inverter rész körül találtam egy AO4435 típusú döglött FET-et. Két darab van belőle a két oldalon.

Egy noti alaplapon találtam egy nagyon hasonló AO4433 típusú példányt.

A kérdés, hogy helyettesíthetem-e a halott FET-et a bontottal? Sajnos csak egy darabot találtam de az adatlapokon nem látok túl nagy eltérést eltekintve a G-S közötti diódapártól.

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) zsetonovszky hozzászólása Dec 15, 2012
Úgy látom eléggé kihalt a rendszer,pedig olcsóbban össze lehetne rakni egy komoly áramátalakítót mint egy boltit.Pontosabban egy olyan invertert ami 50év múlva is inverter lesz, nem úgy mint a gyári ami ki van élezve, ezáltal könnyen tönkre mehet "tapasztalat és nem csak saját" Kamionos ismerősömnek csináltam már egyet és 4éve tökéletesen üzemel,24Volton és 12Volton is. Itt a hobbielektronikán és a hozzászólásokban is találkozhattatok a kapcsolással annyi különbséggel hogy én irf-et alkalmaztam.Előző hozzászólásomban raktam ki egy kapcsolást ami szerintem jó és a segítségnek köszönhetően kijavítottam egy komplementer emiter követővel egy bc337 és mivel hogy nem volt bc327 ezért egy 2n2905el. Tökéletesen működött, hozzáteszem 1-1 irf1405-öt használtam teljesítmény kapcsolásra és 1-1Kohm kötöttem a gate-re. 750Watos fúrót faszán vitte, sőt még a dekopírt is + az 500Wattos 100forintos flexet is ez komoly. Frekvencia stabil. Érdekesség az hogy kb max 80VA-es trafó lehetett 220V/2x9V trafó melegedett de kevésbé mint 1 nagyfrekvenciás "bolti" transzformátor. 1óra 40percet ment róla egy 150Wattos hagyományos izzó ami egy 55Ah/12V-os akku hajtott meg.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2012
Megoldódott a probléma. Az elemekben megvolt ugyan az 1,5x V, de a kívánt áramot nem tudták biztosítani. AT táp 5 V-ról megtáplálva soros diódákkal ejtve a feszültséget, minden működik, az 1N4xxx diódák fűtenek, mint a kályha. 2 db 1,2 NiMH akkuval a kisebb tápfesz ellenére megy, mint a parancsolat. A mütyürke DC/DC inverter IC nem melegszik.
(#) pucuka válasza beton cipő hozzászólására (») Dec 14, 2012
A digitális technikában használnak szintillesztő áramköröket, minden logikai áramkör családnak meg van saját szintillesztője. Az ellenállás osztó nem igazán megfelelő erre a célra. a legtöbb esetben valamilyen nyitott kollektoros inverter, vagy buffer van erre a feladatra.
Az 1,8 V -os logikáról (ECL) létezik szintillesztő, csak nem lehet minden közértben kapni.
A nagy sebességekhez (100 MHz felett 10 ns alatt) az általad vizsgált tranzisztorok nem igazán jók, ide több száz MHz es, ill. több GHz -es ft -jű tranzisztorok kellenek, és ezekkel oldhatod meg a szintillesztéseket is diszkrét elemekkel. Persze a nagyfrekvenciás áramkörökre vonatkozó szabályok betartásával.
(#) foxi63 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 14, 2012
Szia!
Ha ellátogatsz erre a linkre: http://szelesember.freebase.hu/windenergy_hu.html ott sok minden le van írva, többek közt, az excel tábla is, ami segített a méretezésben. A miénk 4mx 2.5m . Gyorsjáraratról nem lehet beszélni,csak lassú járásról, de semmi adat még nincs, mert a szélmérő és az elektronika ami illeszt az inverter felé, az még csak készülget.A tsr kb 0.6-0.8 közé lesz belőve,
üdv. Foxi
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) fgabi62 hozzászólása Dec 14, 2012
szervusztok!
Szeretnék építő jellegű tanácsot kérni mivel nem vagyok elektronikában nagyon jártas , ahhoz , hogy a vízbontó készüléket az autóban úgy üzemeltethessem hogy az nem 12ill. 14 v. on dolgozzon hanem 2.5 v. on.Ehhez keresek megoldást miként lehetne levenni a generátor áramáról azt a 2.5 v. ot hatszor. Amperigény 5 A. Ehhez építenék olyan készüléket aminek nincsenek köztesei ( semleges lemezei). Kérlek Titeket olyan írjon választ aki segít is nekem ezt elkészíteni. A hálózati megoldás is szükséges lenne , inverter alapellátással. Célom jelenleg a szeparáció , hogy ne csak durranógázt termeljek.Jelenlegi elkülönítőm amit a köztes gumilemezekkel terelés formájában valósítottam meg mégsem működik mert az oxigén oldal ugye nem robbanhatna fel.? Sajnos a szeparátor anyaga nem ismert számomra így másfelé kell indulnom tovább. Úgy gondolom, szerény véleményem szerint a durranógáz nem megfelelő a teljesítmény növelésére.Túl heves a reakciója talán? DE ebbe csak érintőlegesen menjünk bele ha muszáj . Várom a párom addig is üdv !
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2012
Csak utóiratként írok mert a tulaj nem akar sokat rákölteni. Az a helyzet hogy kimértem a diódákat és jók viszont ami érdekes hogy minimum áram állásnál csak színusz van de nem egyformák a jelek hanem 1 nagy és aztán 4 amelyek csökkenek arányosan úgy hogy az utolsó már csak1/3 azután megint a szép nagy és ilyen sorrendben minden zavaró jel alakok nélkül. Ahogy elkezdem szabályozni az áramot akkor egy bizonyos szint után kezd megjelenni a négyszög közben eltűnnek a kisebb színuszok csak a nagy marad. A beégés pedig a szekunder egyik kivezetése után a széles fólia sávon történt kb 1cm - rel odébb de hogy hova vezet azt nem tudom mert a trafó alá van vezetve és én 1 weller-rel meg sem próbálom kiforraszani a trafót. Most ott tartok hogy szépen mindent össze szerelek. Minden esetre nagyon szépen köszönöm a segítségeket még ha nem is lett megjavítva mégis tanultam valamit a sokfajta inverter megoldásokból amivel talán a legközelebb már könnyeben megérthetem az egyes gyártók észjárását.
(#) bbalazs_ válasza djlaliboy hozzászólására (») Dec 13, 2012
Szerintem az inverter biztositeka jatszik bimetallt. Vagy csak egyszeru kontakthiba a kabelben.
(#) proba válasza turesrobi hozzászólására (») Dec 13, 2012
Az alsót nem igazán érzem működőképesnek.A FET vezérlő feszültsége nyitott állapotban minimum 4-5V tehát ennyivel több jut rá ami felesleges(túlzott) melegedést okoz.Ha "polaritást akarsz fordítani ,akkor vagy kell három inverter a 4060 kimenetére,vagy a kimeneten lévő fetekkel kell még három fetet vezérelni.
(#) Hetope hozzászólása Dec 12, 2012
Üdv mindenkinek
Találkozott-e már valaki Varstroj inverter Varin 1700-al mert bajban vagyok vele. Sémám persze nincsen , felállása 3845 lm324 . Van benne 1 drb TIP 127 PNP darlington amelyiken a feszültség rettent ingadozik mind a 3 lábon ! Az elektronikát 1 kis trafó látja el + lm 7812 sabkocka és ezeken eddig minden feszültség jó. A 300 volt is OK . Na és még ami érdekes a 12voltos hűtőventi is csak akkor kap tápot ha kap és azt is össze vissza változó feszültséggel. Persze hegeszteni nem lehet vele csak egy picit szikrázik. Amikor kibontottam az első hiba amit találtam hogy a relé ami áthidalja a 47ohmos ellenállást össze volt ragadva. Na hogy ilyen esetben amikor nem eshet feszültség a 47 ohmon milyen károsodást okozhat megtudná-e nekem valaki mondani ? Különben ha a feszültségek valami miatt felmásznak a jó értékekre akkor a kimeneten megvan a kellő feszültség csak éppen az Amper ami hiányzik de az viszont nagyon !
(#) Blockbuster hozzászólása Dec 8, 2012
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, remélem valaki tudja rá a választ, hogy van egy laptop aminek nem megy , a kijelző háttér világítása. Toshiba L30... Megnéztem mindent, az inverter működik, a kijelző jó. Addig eljutottam, hogy nem kapja meg a kapcsoló feszültséget az inverter. Egy Multiméterrel tudom kapcsolni (ha a multimétert dióda vizsgálatra állítom és hozzá érintem a kapcsoló szálhoz akkor működik) -a szalagkábel nem hibás ellenőrizve.. Az lenne a kérdésem, hogy mi kapcsolja invertert induláskor, s hol keressem a hibát? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) wolfcsaba válasza röntgen hozzászólására (») Dec 8, 2012
Igen, köszönöm, de ha a táppal, vagy a vezetékkel lenne gond, akkor az LCD csatlakozó lehúzása után is produkálnia kéne a hibát. Mindenesetre van itthon másik 15-ös cső, rá tudom dugni próbaképpen, vagy az is elég, ha lehúzom a csöveket, az inverter letilt ugyan, de képnek attól még lennie kell csak háttérvilágítás nélkül. Szóval mint írtam, ha lehúzom a scalerről az LCD-t, akkor a világ végéig tud fehéren világítani.
(#) wolfcsaba hozzászólása Dec 8, 2012
Sziasztok! Kaptam egy Samsung Syncmaster 152V-t, ami érdekes jelenséget produkál. Alapból ha bekapcsolom, 5-10 percig minden szuper, aztán lekapcsol (teljesen), másodpercenként nyekken egyet, egy idő után visszakapcsol, rövid időre, majd megint le, és ezt kitartóan csinálja. Elsőre arra gondoltam, hogy ez inverter hiba lesz, mert a táp panel nyekereg, megmértem a feszültségeket, szépen adja 12 és 3.3 voltot kikapcsolt/bekapcsolt állapotban, de aztán egy gyenge pillanatomban lehúztam róla az LCD adatkábelét, és akár a világ végéig is világítana ez szép fehéren. Ezután megmértem a scaleren a feszültségeket, megcsinálja a 3.3ból a 2.5 Voltot, és a 12-ből az 5 Voltot. A nyekergés során minden feszültség ingadozik 0 és a 2.5/3.3/5/12V között. Eddig jutottam. Hülye vagyok hozzá. Ötletek?
(#) albinolynx válasza Szirty hozzászólására (») Dec 6, 2012
Egy kis 300mm csúcstávolságú esztergapad főorsóját szeretném hajtani vele.
A fő szempont (lehet nem szakszerűen fogalmazom majd meg) mindig a lehető legnagyobb nyomaték "kipréselése" az adott fordulatszámon. Az sem probléma, ha teszem azt picit csökken az adott fordulatszám a beállítotthoz képest, csak a nyomaték legyen stabil. Legalábbis úgy gondolnám, hogy ez a megfelelő üzemmód egy ilyen hajtás esetén. Javítsatok ki, ha tévedek!

A motort én szeretném egy sima egyszerű billenő kapcsolóval indítani. Irányváltás jó lenne, ha működne. Irányváltás csak teljesen leállt forgás mellett történne. A sebességet, ha jól értelmeztem a kézikönyvet, akkor egy potméter rendszerbe iktatásával tudnám szabályozni:

közvetlen link a kézikönyvhöz (PDF)

(Ezen belül a 9. oldal)

Most ahogy olvastam és látom a leírást, lehet üzemeltetni 3F-ról is. Ez előnyösebb, mint 1F-ról?

Itt a kép a motor adattábláról: lenze adattábla

Nagyon örülök a segítségnek!
Ugyanis van egy marógép hajtásom is, szintén lenze elemekből. Forog-forog, de közel sem optimális. Esetleg majd ezt is helyrepofozhatnánk, ha ezzel végeztünk.
(#) Action2K válasza Ideiglenes hozzászólására (») Dec 6, 2012
Miről ketyeg a modem? 9, vagy 12V ról??? Akor minek az inverter - dugasztáp páros? Egy stabkocka azt jóvan! Én is ilyenben gondolkodom.
(#) zoli0078 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 6, 2012
Szia,

Igen mind a 4-et kicseréltem gyondoltam az jobb mnt ha csat azt ami zárlatos volt.
A Fet-eknél még nem mértem feszt, de estére megmérem.
Az inverter transzformátorait hogy tudom kimérni pontossan?

Üdv
(#) agressiv válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 6, 2012
Jó tipp, annyit tennék hozzá, hogy a biztosíték csere előtt érdemes megmérni az inverter transzfomrátorait, különben megint megy minden levesbe.
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 5, 2012
Sziasztok,

Kaptam egy 15"-os Samsung monitort (Modell: 152V S; Type: GH15LS). Bekapcsolás után látható volt, hogy a monitor "működik" de a háttérvilágítás az nem indul el. Szétszerelés után látható volt, hogy jópár kondi púpos vagy már ki is nyílt. Ami még látható volt, hogy az inverter trafóit kapcsolgató SO8-as IC-k (AO4621) alatt a nyák kicsit meg van barnulva. Az összes kondit kicseréltem de a háttérvilágítás még mindíg nem indult el. Ezt követően egy másik (törött kijelzős) LCD monitornak a fénycsövét kötöttem rá és ekkor sem kapcsolódott be a másik monitor fénycsöve. Következő lépésként a kijelzőtörött monitorra kötöttem rá a Samsung fénycsövét és ekkor a fénycső rendesen világított.
Okozhatja a hibát a 4 db kis dual n+p FET ami alatt a nyák elszineződött, vagy valahol máshol érdemes a hibát keresni?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) kadarist válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia!
A referencialábat össze kell kötni a PWM control potméterrel. Eredeti rajz.
(#) bravo112 hozzászólása Dec 3, 2012
Végre megjött a szél. 71voltot mérek és a betét 25-Ohm.Ez már 200W, és szinte folyamatosan.Mondjuk hangja az van rendesen a keréknek.asszony meg is ijedt tőle a szabályzó szépen működik 71.7-nél világítanak a lámpák és visít az inverter plusz még ugye rajta van a230v 2.5kW fűtőbetét is.25-ös a szél.
(#) jonatani01 válasza mps hozzászólására (») Dec 2, 2012
Fú ez nekem még kicsit magas... mármint nem nagyon értem az inverter működését sem, meg ez a ttl híd amit belinkeltél azt sem tudom hogy mire jó...meg amúgy sem vagyok hozzászokva ezekhez az áramköri rajzokhoz :/
Nem lehet valahol olcsón hozzájutni egy ilyen égetőhöz?
(#) mps válasza jonatani01 hozzászólására (») Dec 2, 2012
Csak röviden, mert ez itt már nagyon off lesz!
Az a háromlábú az stabilizátor ic, a 7407 nem dióda hanem egy inverter ic egy kapuja (az előbb be is linkeltem), a Vcc, Gnd, Vss tápcsatlakozások, vezetékek, így egyszerűsödik a rajz, mert nincs annyi vonal, az azonos nevűek össze vannak kötve, valamint rá mennek az integrált áramkörök megfelelő lábaira. (hogy melyikre az az adatlapjukról kiderül.)
(#) Bonanza02 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2012
Hát,...elég sok trafót méreteztem már, és tekertem. (kb. olyan 200 db-ot), és csodák csodájára mind azt tudta, amit vártam tőle. Sőt, inverter trafókat is tekertem már (nem 50Hz!) és az is tuti jó lett, stabilan nyomja mind azóta is a 230V AC-t gond nélkül. Kedvencem az orosz hiperszil trafók. Van vasam még 4 db, amiből 2 db 1 kW-os teljesítményt ki tudok hozni. Ott valóban kellett némi kísérlet, mert ismeretlen paraméterei voltak. De EI-nél nem lehet gond.
(#) depi52 hozzászólása Dec 1, 2012
Sziasztok valaki tudna nekem tervezni egy 40uH-s tekercset ebbe az áramkörbe
Bővebben: Link
Ha link rosszul működne akkor a bsselektronika oldalán ezzel a névvel szerepel Nagy teljesítményű (160 W) precíz 230 V-os inverter
Előre köszönöm válaszotokat.

A válasz ablakban van egy kék színű LINK gomb. Na, azzal lehet a szöveg helyett linket beilleszteni. Nagy meló volt, de megcsináltam! --moderator
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012
Hyundai X93W, a benne található nyáklapra amin a táp és az inverter van, ez van írva: 491281400100R
Tettem is fel képet, 1-2 oldallal visszamenőleg.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012
Hogy is csináltad pontosan? A két inverter trafó kimenetje közé ellenállást tettél?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2012
De meg lehet buherálni, mert az én monitorom is ilyen volt, de átblokkoltam az inverter kimeneti fojtóit egy-egy pár száz ohm-os ellenállással, amitől megjavult. Most is ezt a monitort használom (Xerox XA-17i).
Következő: »»   149 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem