Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   150 / 262
(#) bravo112 hozzászólása Nov 29, 2012
Szevasztok!
Örülök ,hogy megtaláltam a szeles embereket mert én is szélkerék gonddal küzdök.
Gyári hammer 1kW -os turbinát szereltem fel de ha csak nem viharos a szél alig
termel valamit.
Van hozzá egy hibrid töltő inverter,5x12v 155Ah akkumulátor 6db 240w napelem.
A szélkerék bejövőjét direktbe egy fűtőbetétre is rákötöttem ami a kollektor
puffertartályban van 230v 2.5kW teljesítményű.
Általában 30v körüli feszt mérek a kábelen ami bejön és 1.7Avan a fűtőbetét
vezetékén.
Számít az hogy 230-as a fűtőbetét? Nem létezik kisebb feszülségű?
Várom az ötleteket.
Köszi.
(#) zsetonovszky hozzászólása Nov 29, 2012
Sziasztok! Találtam egy vissza csatolt pwm inverter kapcsolást és meg szeretném építeni. A kérdésem az volna hogy én a 2n6277 helyett irf 3205 alkalmaznék ebből 2-2 darabot 1000Wattosra tervezem. az irf rendesen kapcsolna vagy a tip122 helyett valami más megoldást alkalmazzak?Köszönöm előre is És még annyi hogy a D1,D2 helyére elég lenne egy 1n4007 diófa?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
(#) agressiv válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 29, 2012
inverter transzformátora. Mérd meg a szekundereinek ellenállását.
(#) lastsamuraj22 válasza praxis hozzászólására (») Nov 28, 2012
Az inverter megépítéséhez sok sikert kívánok! Jómagam is hasonló döntést hoztam ... építés indul

Véleményem szerint X1 jelű 4N7/1kV az odavaló ... csatolok egy kondis leírást táblázattal.
(#) erdgab válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 28, 2012
Üdvözöllek!
Vagy nem érted az áramváltó működését vagy valamit nem jól csináltál.Az áramváltót soha nem szabad nyitott kimenetekkel üzemeltetni!A hegesztőben az áramváltó tekercs és a hozzá tartozó egyéb alkatrészek jelentenek egy egységet s egyben vizsgálandók.
Idézet:
„De he elkezdek hegeszteni, akkor az áramtrafóba indukálódik feszültség és magasabb lesz 1V-nál. Tehát megáll az inverter.”

Nem,nem áll le az inverter,csak beáll a potival meghatározott áramértékre.
(#) borvendeg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2012
Most olvastam a söntös HSZ-t. Pont ez az egyik fejlesztésem, hogy az áramváltót nem magam tekerem, hanem van gyári áramtrafóm. Viszont ez elég érzékeny. 50W-os weller páka kábelére rátéve 24V-ot mértem rajta.
Viszont nem nagyon értem, az IC működését. 1V alatt a kimenetén ott a négyszögjel. Ha több van rajta akkor 0V van a kimeneten. De he elkezdek hegeszteni, akkor az áramtrafóba indukálódik feszültség és magasabb lesz 1V-nál. Tehát megáll az inverter.
(#) loveiJ válasza banoo hozzászólására (») Nov 28, 2012
Elküldtem a motyót amit sikerült összeszedni(cca 100mega). Van közte pc táp dobozba adoptált inverter és egyéb hasznos dolgok, talán tudod használni. Annyi kérésem lenne, hogy ne publikáld, mert a jogdíj viszonylatban nem vagyok jártas, hisz itt kéregetek egy működő időzítős kapcsolást egy hagyományos co trafóhoz....A vaterán tudom megvehető 5500 forintért as 2 db 555-ös ic, mint co vezérlés..... Nekem spec 2db 30 forintos ic-re 4 ellenállásra és 2 relére (ami be is ég) nincs kidobnivaló pénzem. A trafószámításhoz itt egy excell fájl még, amit melékeltem.
Amivel nekem is számoltak menetszámot, vagy nem, de mindenesetre ugyanaz jött ki, tehát jó....
(#) Hodinka válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 27, 2012
Idézet:
„nem lehetne valami kis trafócskával helyettesíteni?és ebbe így kell kondi??és ez csak 2 ceruzaelemről megy és azt tranformálja át magasabb feszültségre.”

Igen,ez egy kis inverter,ami az elem feszültségét alakítja át nagyobb feszültséggé (úgy 1000V-ra kb).Helyettesíteni csak egy hasonló áramkörrel tudod,vagy ha építesz egyet sajátkezüleg.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) finominfo válasza lastsamuraj22 hozzászólására (») Nov 27, 2012
Sziasztok!

TME-ben 8 db. IRFP460PBF bruttó 4234 Ft.
Szintén TME-ben 2 db. G30N60A4d bruttó 4875 Ft.

Beszállnék én is egy új inverter fejlesztésbe, mondjuk MSP430-as vezérlésre alapozva.
(#) banoo hozzászólása Nov 27, 2012
Akkor nehéz fába vágnám a fejszémet,mivel kapcsolotápokban nem vagyok jártas,eddig erösitöket(Quad405,A osztályuak,stb)és hasonlo egyszerübb kapcsolásokat készitettem,meg autos témában ami felmerül.Napokban találtam itthon egy 34cm*2 keresztmetszetü 2*24voltos szekunder feszü 220as trafot aminek szekunder átméröje kb 3mm.Ezzel szemezgettem még,hogy át lehetne tekerni.De igazábol az inverter az ami kihivás lenne.Érdeklödéssel várom az infokat-köszönöm elöre is
(#) lastsamuraj22 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 27, 2012
Igazából kedvet kaptam egy saját inverter építéséhez, csak a bátorságot kell még összeszednem hozzá EPS (olasz gy.) mintájú gépre gondoltam, azaz amit eddig papírra vetettem az a vezérlés TDA1060 és LM324 vagy L5991D, mert a TDA-hoz már nehéz hozzá jutni habár az SG3525 is lehetne egy fajta megoldás... no majd kialakul...
Azt nem tudom eldönteni, hogy FET vagy IGBT legyen a nagyfesz része
(#) Blockbuster hozzászólása Nov 27, 2012
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek, hátha valaki már belefutott hasonló problémába.
Dell D620-al van egy olyan problémám, hogy a gép elindul, külső kijelzőre tökéletes képet ad, de a laptop kijelzőjén nem jelenik meg a kép, - bekapcsolja a háttér világítást, de nem ad képet az LCD-re.
A Win7 élményindex 3 felett van, ebből arra következtetek, hogy nem a videokártyával van gond.
Másik kijelzővel kipróbálva, azon is hasonló a helyzet. Másik gépbe a kijelző, inverter, szalagkábel hibátlanul működik.
Várom a tanácsotokat, hogy mit nézzek még meg. Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Nov 27, 2012
L1 helyett inkább 10 menet legyen 100-as nagyságrend helyett. A vas anyga is sokat számít de a primer túl sok. Több példányban megépítettem, és csak sima tekercs kell beke. Inkább ezt javaslom akkor 555-el, ha elég 45 volt akkor tuti tud 60 mA-t is: inverter
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) levaitamas válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2012
Akkor marad az inverter. Dekorációs célt kell megoldani, természetesen nem forgalmi körülmények között.
Köszönöm a segítségedet.
Üdv
(#) V L válasza zolibacsi hozzászólására (») Nov 26, 2012
Igen ezeket is ismerem. Az xxxµF-es kondit azt egy inverterrel a kisütés után arra a több száz voltra 10 milisecundum alatt kell feltölteni ami csak igen nagy árammal lehetséges. A több kilóvattos inverter üzemeltetésére (kb. mint egy hegesztőé) az eredeti akku, és generátor is kevés, és ha nincs aktív hűtése(pl. víz injektálva) akkor bármilyen anyagú a gyertya, mint egy hegesztő elektóda szétolvadna. Szóval a realitás az 50...200W-t amit érdemes a gyújtásra fordítani. Ehhez elegendő 5...20µF kondit 400...600V-ra feltölteni. és praktikusabb 4db 5uF, így is 5...600W csúcsteljesítményű inverter ajánlott. A Nissanom ECU-ja bizony igen zavarérzékeny, (könnyen tiltásba megy ha egy pillanatra ha zavart kap) ezért végül nem mertem kísérletezni ezzel a megoldással.
Ennyi plazmásításal egy-két gyertyahézag után állítással simán 20000Km-t jó a gyári 0ohmos gyertya is.
A téli melegítés lerövidítésére a motor hőérzékelővel párhuzamosan kapcsolva egy db 2Kohmos ellenállást az indítás után egy kapcsolóval, az elektronika kb. 15-20 fokkal melegebbnek látja a motort, és hamarabb visszaveszi a dúsítást. Ha elfelejtenénk kikapcsolni semmi baj mert a meleg állapotba ( 200...300 ohm) szinte bele sem szól.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2012
Ne haragudj, ebben nem értünk egyet. Akkor nem zavarná,ha árnyékolva lenne a mérőtrafó. Tapasztalatból tudom, egy nagyon régi Fronius inverter javításakor tapasztaltam a hatást,amikor a mérőtrafót akaratlanul az egyenáramú kivezetés közelébe húztam terheléses próba alatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 26, 2012
Az MC34063 adatlapján mind a fesz növelő mind a fesz csökkentő megoldásoz van kész nyákterv. A fűtésre fél amperig tranzisztor nélkül is lehet használni az IC-t de szerintem az anódáram sem lehet horrorisztikus, így az anódpótlóra is. Az LM317-el bekötött egyszerű szabályzó viszont kevesebb zajt visz be, de rosszabb a hatásfoka. Utolsó megoldásként az 1,5 Voltos elem használata fűtésre, és 12 voltos inverter használat anódra tűnik még jó megoldásnak, tuti nem fűtöd túl és csak egy inverter kell. Megjegyzem, hogy egy autós telefontöltő átalakításával (egy ellenállás csere) a feladat (feszültég csökkentő) megoldható.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) agressiv válasza Vacok hozzászólására (») Nov 26, 2012
Nem értem miért amiatt aggódsz, amikor működik.. Inkább az inverter transzformátorait ellenőrizd, meg okkal ment tönkre a meghajtófokozat.
(#) _vl_ válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 24, 2012
Egyik sem probléma.
Ha ez egy integrált áramkör, aminek X1 és X2 lába van, ahova az adatlap szerint közvetlenül egy kvarcot kéne kötni, akkor 99.99%, hogy az IC-n belül egy invertert találsz a két láb között, és minden további nélkül tökéletesen működik úgy is, ha a két láb közül az inverter kimenetét egyáltalán nem kötöd be, a bemenetére pedig egy külső órajelet vezetsz. Két dolgot kell tisztázni: melyik láb a kimenet és melyik a bemenet, ill. hogy ha több tápja van az IC-nek, akkor melyik tápról jár az óragenerátora, azaz milyen jelszinttel kell meghajtani.
Ha ezek nincsenek benne az adatlapban, akkor rá kell kötni mindkét lábra egy-egy 100k ohmos ellenállást a föld felé, áramot adni az IC-nek, és megnézni, hogy melyik lábon marad ~0 Volt, és melyiken jelenik meg kb. a táp. A ~0 Voltos lesz a bemenet, a másik láb a kimenet, ez utóbbi feszültségéből pedig lehet tudni, hogy milyen tápról kell járatni a külső oszcillátort. Ha 3.3V-os, akkor 74AHC való hozzá, ha 1.8V-os, akkor meg 74LVC sorozat.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) Vacok hozzászólása Nov 23, 2012
Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem mondani, monitor tápban a DM0565R tápvezérlő IC Vcc lábán helyes működés közben hány voltnak kell lennie? A tápom elméletileg elindul, mert szekunderen megjelenik az 5V, a 13V-os ágban pedig kb. 15V, az IC Vcc lábán meg csak 10,5V van, ami nekem kevésnek tűnik. Amúgy a hiba a 13V-os elkók púpossága és az inverter meghajtó egyik duálfet leégése volt. Jelenleg kikötött inverter mellett indítottam a tápot, ha kicserélem a hibás alkatrészeket működőképes lesz? Más hibán nem nagyon találtam.
(#) 1984white válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 22, 2012
A trafót cseréld ki mindenképp ha az egyik szakadt. Valószínű megoldja a problémát.
Az inverter vezérlő ic-je érzékeli a hibát és emiatt old le a háttérvilágítás.(az ic az öreg nagy áramfelvételű csöveket is érzékeli egyes monitorokban)

Még annyi lehet hogyha nagyon öreg a cső akkor megemelkedik az áramfelvétele és lehet ez tette tönkre a trafód. Ez esetben az új trafó is jobban fog melegedni mint a másik( ami most jó) és ekkor a fénycsövek is cserélendőek. (legalább 2db de mindet szokták ilyenkor)

Üdv!
(#) agressiv válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 22, 2012
Teljesen normális jelenség. Az inverter trafójában keresd a hibát és, vagy a meghajtó fetekben, tranzisztorokban.
(#) mefi01 válasza 1984white hozzászólására (») Nov 22, 2012
A fénycsöveket rádugtam egy PC neon inverterére és úgy halványan világítottak..
Ha nincsenek a neonok rádugva az LCD inverterére, úgy sincs az inverter trafóján feszültség.

Terhelés nélkül 5.03V és 12V helyett 11.73V van.
A scalert rádugva 5.01V és 12.26V van.
A monitort bekapcsolva (zöld led világít) 4.92V és 13.94V van.

Ez mennyire normális jelenség?
(#) exorcist válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 22, 2012
És mint ismeretes, auto-hifiben előszeretettel alkalmazzák a töltéspumpás DC/DC-ket. Amúgy teljesen félreértelmezted amit írtam. Bővebben: az inverter szót általában két dolog megnevezésére használják. az egyik a logikai kapu, a másik a DC/AC átalakító.
A "váltó" megfogalmazás teljesen pontatlan. Az AC (alternating current) váltakozó áramot (feszültséget) jelent, azaz polaritást vált. A DC/DC konverterek pedig nagyrészt változó feszültségekkel/áramokkal dolgoznak.
(#) exorcist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2012
Logikai inverter 100%, hogy van benne, pl az MP3 dekóder IC-ben. A DC/AC inverternek nem sok értelmét látom, mert utána megint vissza kell "alakítani" DC-re, ez veszteségesebb lehet mint egy DC/DC step-up konverzió.
(#) tallerkrisztian hozzászólása Nov 20, 2012
Sziasztok!

Adott egy TFT LCD monitor

Kérdésem:

Ha az inverter és a másik (nem tudom a nevét) panel közötti kábel áramkörén az inverter panelon van 2 db enyhén púpos kondi az eredményezhet boot idejü felbontásnál elállítódást?

Pl.: 640x480 kéne, de ehelyett 640x350 31khz 70Hz
(#) mefi01 hozzászólása Nov 20, 2012
Sziasztok, van nálam 1 Hyundai l70N típusú LCD monitor háttérvilágítás hibával.
amikor bekapcsolom a monitort kb 1-2 secen belül felvillan a háttérvilágítás és kialszik.

A tápegység panelen a DIM (doksiban On/inverter) csatin 0.17V van, ami max fényerőt jelent.
A SLP csatin (Adj/Backlite) 3.2V.

Itt a service manualja!

Hol keressem tovább a hibát? Mitől lehet ez?
A segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) marthfew hozzászólása Nov 20, 2012
Sziasztok! van egy compaq nc4200as notebook javitás alatt aminek elszállt a háttérvilágítása. Na ezzel nem is volt gond kicseréltem a csövet és meg. Olyan problémám van hogy néha napján mozgatás hatására elsötétedik a világitás. Újra indítás után megint jó. Az inverter tuti jó kimérve stb. semmi gond. mire tippeltek lehet hogy a szalagkábel lenne kontakthibás vagy mi? Előre is köszi!
(#) fénybenjáró válasza smsanyi88 hozzászólására (») Nov 20, 2012
Helló
Akkoriban én is javítottam elég sok pásztorát az öregnek.
Úgy oldotta meg, hogy tényleg csak azokat az alkatrészeket hagyta kívül amik a leggyakrabban elköszöntek a trafó alatt az inverter részt egy öngerjesztő kapcsolás adja az impulzust a triaknak vagy tirisztornak, (mert rakott mindkettőt attól függően,hogy mi volt kéznél) egy tranzisztoros astabil kapcsolással oldotta meg.
Alapjába véve tényleg egy élég kraftos kis gép volt amíg el nem romlott .
Én találkoztam olyannal ami már közel húsz éves volt és még nem volt semmi baja.
(#) 1984white válasza bubu1978 hozzászólására (») Nov 18, 2012
Szia!

Az on/off jeled rendben van ha fehér a kép, mert az inverter bekapcsol. Itt 2.2-3.3v szokott lenni tapasztalatom szerint.

A dim pedig 0-3.3v esetleg 0-2.5v szokott lenni bár lehetnek kivételek, különösen az utólagos "nem gyári" inverterek esetében. Ha itt mérsz feszültséget akkor a scaler kiadja a vezérlő jeleket az inverternek.

Szerintem a scalered invertervezérlő része biztosan OK ---- mert fehér a képed és van háttérfény.

Máshol keresendő a hiba. Lehet eprom vagy scaler cpu.
A vga csati után van egy eprom.
Nézd meg a cpu és az epromok kapnak e feszt és mennyit. Ha ok akkor megpróbálhatod cserélni.

Üdv!
Következő: »»   150 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem