Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   156 / 262
(#) sny válasza Gabó hozzászólására (») Aug 3, 2012
Szia!
Ehhez a művelethez kelleni fog egy kis gyakorlat....

Először is a vezérlést kellene megoldani, hogy mi vezérli a HDMI switchet? Ez az egyszerűbbik oldala: A 35. oldal jobb szélén láthatók a video jel átkapcsoló vezetékek, sorra Video SW1...Video SW4. (CNS252 csatlakozó) Innen tudod legegyszerűbben levenni a vezérlőjelet. Magas szint (+5V) lesz az aktív állapot.
A következő lépés, hogy kiválasztasz egy HDMI switchet, és megméred, hogy milyen jel kell neki az átkapcsoláshoz. Ha magas szintre vált, akkor egyszerűen 10k soros ellenállásokkal a megfelelő helyre kötöd a vezérlőjeleket.
Ha alacsony szintre vált, akkor használj invertert, pl. 74HC04.
Itt kelleni fog +5V táp is az erősítőből, meg legalább egy 100nF hidegítő kondenzátor közvetlenül az inverter lábaihoz. A HDMI switch felé is soros ellenállással kell menni.
Természetesen a GND-t is be kell kötni, arra figyelj, hogy ilyen erősítőknél több földelési rendszert szoktak kiépíteni. A hálózati földet erre a célra használni tilos! (és életveszélyes)

Arról, hogy a HDMI switchen belül hova kell kötni, látatlanban, mérés nélkül vélhetően senki nem fogja tudni megmondani.

Természetesen ez megoldható mikrokontrollerrel is, csak így egyszerűbb.
(#) dukai.mihaly46 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 3, 2012
Tisztelt zolika 60 elősször is köszönöm a reagállásodat és a jó tanácsodat(iméllelkapcsolatba) most leirom az inverterem tipusát. G-48-015A DC AC ouput compacity 150W max DC TO AC POVER inverter. Abizti amit állandoan kiver az a szivargyujto bemenő szálán van. Segitségedet elöre is köszönöm Tisztelettel dukai.mihaly46
(#) dukai.mihaly46 hozzászólása Aug 3, 2012
G-48-015A 12V-220V inverter kapcsolási és mérési rajzát keresem.ugyanis vettem egy használt ilyen invertert és a benne lévö biztit állandoan kiveri és bese kapcsol. Ha valaki tud segitsen nagyon megkőszönném ha tudnám használni. Tisztelettel dukai.mihaly46
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Aug 3, 2012
Létezik, és ez az. Elnevezései, inverter, konverter, transzverter. ez irányban kutakodj.
(#) dukai.mihaly46 hozzászólása Aug 2, 2012
Vettem egy invertert és ha bedugom a szivargyujtoba azonnal kiveri a biztositékot az inverterbe,nemtudom mi lehet az oka ,de se rajzom nincs rolla,se mérési rajzse,de nagyobb biztit meg nem merek belerakni,mert lehet,hogy akkor az auto biztijit verné ki. Ha valaki tudna segiteni,vagy rajzot küldeni nagyon megköszönném.Különben 150W-os inverter. Tisztelettel Dukai Mihály
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Aug 1, 2012
Nagyon érdekelnének PWM végfokok szűrt kimenetének szkópábrái, milyen is a valóságban egy jó és esetleg rossz visszaalakított jel, mi okoz hibákat a visszalakításban vagy a pwm modulációban. Ha valaki végzett szoftveres tranziens analízist és abból vannak jobban/rosszabbul sikerült ábrái az is érdekelne. Igazából már nem tudom eldönteni mi legyen a cél a pontosságot illetően. Nekem a TTL kimeneteken sokat romlik a jel még egy vacak inverter után is, egyelőre csak szoftverben.
(#) pucuka válasza Ruuwa hozzászólására (») Júl 30, 2012
Csak azt nem értem, minek a kondi. Ami áram a napelemből jön, az úgyis mind az akkuba fog menni. Sokkal inkább azon gondolkodj, hogy hogy lesz a 7 V ból a 10 V -os akkumlátor töltéséhez szükséges kb. 15 - 16 V.
De praktikusabb lenne a 7 V -os napelemmel egy 6 V -os akkumlátort közvetlenül tölteni, még töltő áramkör se nagyon kell hozzá (túltölteni amúgy se tudja), és erre kötni egy invertert, ami ebből előállítja a szükséges feszültségeidet. Az inverter mint fogyasztó nem árt ha tartalmaz védelmet az akku mélykisütésének védelmére.
(#) feco45 hozzászólása Júl 30, 2012
Szisztok!

Keresem a LG1510S LCD monitor tápegység kapcsolási rajzát.
Tápegység ADP-30EP REV:B már négy napja keresem eredménytelenül.
inverter C104 180nf 100V eléget 2sd1616 tranzisztorok jók. inverter lefogja a tápot.
Csatoltam egy képet a nagyon rossz minőség samsung S860 ezzel kapcsolatban is várom válaszotokat. Videó tökéletes minden foto csíkos és nagyon fényes.

Üdv: Feco

adp-30ep.JPG

(#) Orbán József válasza Szirty hozzászólására (») Júl 29, 2012
Szervusz!
Mint gyakorlati szakember, mik a tapasztalataid kisebb motoroknál - gondolom, talán 1-2kW-os is akad szabályozott - a póluspárok száma és a szabályozhatóság tekintetében?
A mezei, egyszerű alkalmazásaimnál kívánatos a terhelés alatti, több 10mp-es (0-ról) felfutási idő és általában az egyszerűbb váltók és 2 pólusú motorok nem adnak jó eredményt. Emiatt parlagon hever jónéhány motorom abból az időből, amikor még erről nem tudtam.
Az inverter gyártók terméklapjain pedig nem ütköztem erre utaló ismertetésekkel, vagyis nem óvnak a 2p motorok alkalmazásától.
Megengedem, hogy az én ismereteimben van a bibi...
Próbálgattam már a minimális frekvenciához nagyobb kimenőfeszültséget rendelni, de nem vettem észre jelentős javulást. No, persze a motorok egy része sem volt frekvenciaváltós hajtáshoz tervezve, az orosz motorok például egészen meg vannak lepődve, ha próbálkozom.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2012
Oké nem értetlenked tovább ezen a gyártók ettől nem változtatnak a jelöléseken.
A vicc számomra, hogy 10-16A relék lábai jó, ha 1 mm2. Szóval azért van szerintem egy kis ferdítés az adatokban.
Pl.: A szivattyúk amikek vezérlek inverter vezéreltek. Nincs nagy indítási áram. Ezekbők kell 1-3-5 kW vezérelni. Inkább megnézem a szivattyúk adatlapját és ahhoz keresek relét. Így nem tudok univerzális lenni.
(#) agressiv válasza tibi74 hozzászólására (») Júl 25, 2012
Ez klasszikus inverter probléma és a villogás is az, de kérdés, hogy a scaler mukodik e benne. A monitort bekapcsolva, számítógépre duga meg kell világítani (a kijelzőt) és látszania kell a képnek halványan. Ha akkor sincs kép, akkor scaler IC-s és nem érdemes szórakozni vele.
(#) tallerkrisztian válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 24, 2012
Szia! Azt azért pontosítanám, hogy táp! Ha táp akkor a 220-as trafó a leginkább gyanús, de ha nem akkor mivel jelen esetben egy panelon van az inverter áramkörrel így szóba jöhet a fénycsőért felelős 2 kisebb trafó is amelyek az első képen a bal oldalon a két csatlakozó között láthatóak.
(#) erdgab válasza balazs8888 hozzászólására (») Júl 22, 2012
Pillanat,valamit nem értek.A trafó eredeti szekundere lesz az áramkörben a primer,tehát a 9V tekercs kerül a T1 tranyó és a +12V közé,az eredeti primer pedig a szekunder lesz.Nem fordítva kötötted be a trafót?Ha jó a bekötés akkor nézd meg,hogy a trafó eredeti 230V tekercse nem szakadt e.A sípolás az inverter rész működését jelzi.
(#) emmzolee válasza trakis hozzászólására (») Júl 22, 2012
Ha jól értem neked nem is freki váltó kell, hanem egy inverter, ami 24V-ról menne. Nem? Ilyet lehet venni akksi nélkül 10-15e Ft körül a vakerán.
Mire is szeretnéd alkalmazni pontosan? Van egy alternatív energiaforrásod, amivel szeretnéd tölteni az akksikat? Abból meg kellene szabvány 230V a fogyasztóidnak?
(#) tallerkrisztian válasza tibi74 hozzászólására (») Júl 22, 2012
Olvastam a kérdésedre kapott válaszokat. a kérdésedben írt jelenségek alapján kérdezném:

1. Mikor a gépet elindítod a Monitor logo megjelenik?
2. Stand-by üzemmódig eljut a monitor?
3. Indísd el külön csak a monitort és hallgasd meg van e neki sercegő hangja v.melyik kábele környékéről?

Az én monitorom táp inverter hibát produkálva csak! forrasztási hibás volt feltünt nekem hogy van valami sercegő hangja szétkaptam és úgy adtam neki 220-at utána vettem észre, hogy a nagy trafó egyik lábán elfáradt a forrasztás és hézag keletkezett. Újra forrasztottam és próba cseresznye BINGÓ SEMMI BAJA!!! Spóroltam magamnak legolcsóbban 4500Ft+munkadíjat.
(#) proli007 válasza tomcatmwi hozzászólására (») Júl 21, 2012
Hello!
Megrajzoltam, remélem működni fog, mert nem tudom, hogy mennyi ideig kell "nyomni" az expozíciós gombot, és mekkora áram folyik ekkor...
- S1 nyomógombbal lehet az expozíciót ki-be kapcsolni. Az első expozíció, kb. bekapcsolástól, 25..30 másodperc elteltével készül el. Ez után ciklikusan, 3..4 másodpercenként.
- A "WHT" Led, egy fehér nagy fényerejű Led, ami az expozíció időzítés bekapcsolt állapotát mutatja.
- Expozíció kikapcsolt állapota mellett, az áramkör fogyasztás, kb. 10uA, bekapcsolva, kisebb mint 2mA. Az áramkör szigorúan a 3,5..4,2V tartományra készült.
- S2 nyomógombbal, kézi expozíció lehetséges, akár ki, akár be kapcsolt időzített expozíció mellett. De ha nem szerelitek ki a kamerából az eredeti gombot, csak az EXP+ és EXP- pontokat párhuzamosan teszitek vele, akkor működni fog, és a nyomógomb is használható.
- Az expozíció idejét C4/R3-al, a gomb "nyomva tartási" idejét, C4/R4 értékeivel lehet megváltoztatni.
- U1, egy CD40106 CMOS IC, amiben mind a hat inverter megtalálható, U2 egy optocsatoló (azért szükséges, mert nem ismerem a Camera nyomógomb feszültségét. (Ha nem működne az áramkör, de S2-vel lehet exponálni, akkor EXP+ és EXP- pontok felcserélendők. Vagy is nem jó a polaritás.)
Bocs mindenkitől, hogy nem 555 lett.. Jó vadászatot! proli007
Mottóm: "A legjobb riasztó, a riasztó külső!"
(#) zsa válasza tibi74 hozzászólására (») Júl 21, 2012
Szia . Szerintem a te esetedben több hiba is lehetséges . A fénycső döglődik vagy áthúz , inverter trafó hibás , Rossz tápellátás , esetleg forrasztási hiba is lehet, stb .
De javaslatom ha nem értesz hozzá, nincs mérő műszered inkább vidd szerelőhöz . Az inverterbe nem játék nyúlkálni !!!
Egyébkét a hibajelenséget pontosítsd . A monitoron a készenléti led is kikapcsol/ szint vált ha elmegy a kép ? Vagy a led folyamatosan világít és csak a hátérvilágítás megy el ?
(#) pakibec hozzászólása Júl 21, 2012
Sziasztok!

Sok szó esett itt a fórumon az otthon használható alternatív energiaforrásokról, illetve arról, hogy hogyan lehetne ezeket gazdaságosan kiaknázni.

Konkrétan a napelemekre gondolok: azonkívül hogy drágák, az enerigatárolás szintés sokba kerül, ráadásul mire elkezdene megtérülni az akksikat már cserélni kell.

Az ötlet, hogy hagyjuk ki a tároló rendszert. Igaz, így mindíg csak annyi energiánk van, amennyire a nap süt, de az legalább olcsón.

Kérdésem, hogy lehetséges-e egy olyan teljesítmény megosztót építeni, ami napelemekből jövő teljesítményt kiegészíti a hálózatból és hogy milyen elven működne?

Nyilvánvaló, hogy a napelemek után szinuszos inverter kell, amely fázisszinkronban van a hálózattal. De hogy szabályozom, hogy melyik rendszerből mennyi energiát vegyen fel a lakás?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: pakibec
(#) darcrow válasza TrueluckyOne hozzászólására (») Júl 17, 2012
Hali,a lényeget leirtad "felvillan a kép" hang van,és valószinüleg kép is ,csak nem látható,mert a háttérvilágitással van a baj.
Ezt leginkább 3 alkatrész okozhatja ,legrosszabb esetben maga az lcd-panel(kijelző),vagy inverter,vagy a táp része.
ha szétszeded a tv-t hátulnézetből bal oldalt van az inverter ez hajtja meg a kijelző "fénycsöveit"tehát a háttárvilágitást,középen van a táp rész elsönek nézd meg a kettö közti kábelt,hogy helyén van-e rendesen,utánna a tápon kéne megnézni a kondenzátorokat nincs-e közte púpos,...http://www.youtube.com/watch?v=Lut7MX5Dd_A ha van azt és a körülötte lévőket is cserélni kell. de leginkább multiméterrel kellene mérni hogy az inverterre leadja-e a 24V-ot.
(#) gulyi88 válasza nyemi hozzászólására (») Júl 16, 2012
A kondenzárot feltöltődése ahhogy írod lépcsőzetes W1 energia darabokból áll, több száz darabból.
Flybacknál nem kell korlátozás, mivel elviseli akár a rövidzárat is.
A szekunder áram, a primer kikapcsolása után, felugrik a primer áram kikapcsolás pillanatában lévő érték áttétszeresére. (a=N1/N2=U1/U2=I2/I1) majd lineárisan nullára csökken Tki alatt. (szóval maximuma adott, primeráram végértéke és az áttétel meghatározza.)
(Tki függ a kondi feszültségétől és a szekunder induktivitástól, szóval folyton változik, Tbe gyakoraltilag állandó. Ezért nem célszerű a fix frekvencia (mert lesz Tszünet is a Tki után).)

Az első PP inverteres gyújtásban be kellett tenni egy soros ellenállást a kondi és az inverter közé 220 ohm 2W volt aszthiszem, mert rövidzárban nem indulhatott a PP.

Az induktivitás azért lesz annyi amennyi mert légrést tettünk a magba (Al lecsökkent) rátekertünk N1 menetet. Pontosan kiszámítani a készített induktivitást nehézkes és felesleges is, megsaccolni elég.
(#) nyemi válasza mex hozzászólására (») Júl 16, 2012
Szia mex.
"Egy robogó esetén ágyúval verébre megoldás a push-pull inverter "
Elnézést hogy ellent mondok, de a hideg katódos fénycsövek meghajtó invertere is push-pull topológián alakul. A flyback topológiát hírből se ismerik. Miért? Holott csak pár Watt teljesítményre készülnek csak. Mondanám, hogy a pénzről van szó , de nem mondom, mert messze drágább egy jól kivitelezett flyback inverter mint egy push-pull. Persze én is látom, hogy szívesebben alkalmazzák a gyártók flyback topológiát a gyújtásokban. (lásd kép :egy RC gyújtás feltárását , ennél egyszerűbbet? Ez 40 dollár! Vagy még több!). Ok nagyon egyszerű : ne gyártsunk örök életűt, mert becsukhatjuk a gyárkaput.
De mi otthon ne ezt a szisztémát kövesük már.
Üdvözlettel nyemi.
(#) mex válasza nyemi hozzászólására (») Júl 16, 2012
Szia nyemi!

Egy robogó esetén ágyúval verébre megoldás a push-pull inverter , de ezt már leírtam régebben is. Való igaz, hogy a flyback meg macerás, (de nagyon valószínű, hogy a kapcsolóüzemes topicok egyikében kisujjból kiráznak egy ilyen cuccost-szóval a hiba bennünk van szerintem).
A szóbanforgó peugeot gyújtásban egyszerűen elintézték egy fojtótekerccsel, és egy 1µF kondival, és amíg működött az immos része addig a motor is ment.
Más kérdés, hogy végülis kiderült, hogy nem is a robogót kell új gyújtással ellátni, hanem egy YZ-t kell életre kelteni egy akkus gyújtás segítségével, ami már elég "perverz" dolog a szememben. Megkíméltem volna magamat és a fórumozókat egy csomó felesleges szájtépéstől.
(#) proli007 válasza Zso839 hozzászólására (») Júl 15, 2012
Hello!
Ha jól látom, (ha látnám) akkor a szintjelzés fordítva működik. A Z1b komparátor "+" bemenetét kell az a Z1a kimenetére kötni. Ha a szint a 70mV alatt van, akkor Z1b kimenete alacsony szintű. inverter kapu kimenete magas, és az oszci villog.
A többi megfelelő, trimmerekkel egyetemben.
üdv! proli007
(#) huhuu válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 15, 2012
Napelem töltene aksikat és arról menne, illetve egy benzines agregátor is besegítene néha néha, ha több áramra lenne szükség, illetve az akkukat is tölti. Több egymáshoz közellévö épület áramellátását biztosítaná. Energiatakarékos izzók , telefontöltö, tv...
A hütö gázzal megy. Igazábol földelés semmilyen fogyasztó számára nem szükséges, de gondoltam megkérdezem, hogy milyen egy ilyen rendszer helyes és biztonságos kialakítása és felépítése, földelés kialakítása. Lehetséges, hogy késöbb szükség lesz földeléses készülékek áramellátására is.
Egy relé kapcsolna át az inverter és agregátor között attól függöen, hogy be van e kapcsolva az agregátor.
(#) KissAttila válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012
Üdv mindenkinek. Válaszd a HGTG tipust. Az az "orosz filling" egy rezonáns hegesztő inverter.
(#) bbalazs_ válasza 1984white hozzászólására (») Júl 2, 2012
A ki-be kapcsolgatot hogyan erted?
A hatterfeny megy el folyton vilagito led mellett vagy a led is elalszik/vilagit?
Ha az utobbi, akkor szerintem tap lesz, ahogy Gyimate irta. Ilyenkor szakitsd meg az inverter pozitiv agat (vagy biztit szedd ki vagy hegeduld el a nyakot). Ha most mar nem kapcsolgat ki-be, akkor inverter rovidzarlat, valoszinuleg a FET-ek valamelyike zarlatos. Kezdheted ezek kimeresevel is.
(#) proba válasza ekkold hozzászólására (») Júl 2, 2012
Erről a volt iskolai fém állvány jut eszembe.Szegény egy kicsit rázott .műszerrel mértük 24V ,na ez nem rázhat címszóval megérintettük ,bizony rázott.Ekkor eszembe jutott ,váltó állásban is meg kellene mérni.Így már meglett a rázás oka is.
Egyébként ha egy kábel végére transzformátoron keresztül 25V váltót kötünk akár milyen izzó világíthat a túlvégen.(esetleg a pontos kérdés feltevés is információ lehet:egyik végén sincs semmi plusz alkatrész? Mert ha lehet akkor akár az izzó élé rakott inverter is sokat segít a kérdés megértésében.)
(#) perköbüki válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 1, 2012
Kitalálom ez egy EMAX inverter! (nekem is van ilyen) Előrébb van 2db egycsatornás FET, habár beforrasztva elég fura tranzisztor értéket mutat tényleg.....
(#) DC4eva válasza greenpower hozzászólására (») Júl 1, 2012
Az ha nálunk gyártanak az nem olcsóbb. A korax olyan áron adja a paneleket mint a sharp és a Jülluch Glas Solar is 1EUR felett van nettóban. Nekem is vannak saját készítésű moduljaim, de azt már el kell felejteni. Az ár sem olyan jó már és a laminálás hiánya nagyon sokat ront a helyzeten a hozam tekintetében és az élettartam sem lesz olyan mint a gyári. Házilag csak szilikonnal lehet jól megcsinálni egy panelt, de az meg drága és arról ne is beszéljünk, hogy a szolgáltatók kiröhögnek ha saját panellel akarsz visszatáplálni. És mivel egyre olcsóbbak az inverterek(EHE inverter már van nettó 200 alatt) ezért már nem nagyon pálya a házibarkács. Még akksitöltésre is simán meg kell venni egy 90W-os kínai panelt ami 30e Ft.
(#) Gyimate válasza didyman hozzászólására (») Jún 30, 2012
Igen, már tegnap kimértem mielőtt írtam volna, és azok a rosszak, átmentek zárlatba, sajnos ez a bajom nekem is, hogy fogalmam sincs, hogy egyáltalán FET/tranzisztor volt-e. Azt én is gondoltam, hogy NPN vagy N csatornás. Amúgy az inverter panelen 2db inverter található, az egyik üzemel, de a másik nem működik, esetleg még azt megcsinálom, hogy kiveszem a rossz félvezetőket és megpróbálom kimérni a jó oldalon, hogy FET/tranzisztor, megpróbálom úgy, hogy kiveszem a bázis/gate ellenállást kivenni és rámérek, hogy árammal vagy feszültséggel vezérlik-e őket...
Következő: »»   156 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem