Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Kedves Fórumtársak!
Arra gondoltam, hogy építhetnénk együtt egy kiváló minőségű DAC-ot. Sikerült beszereznem a Texas Instrumentstől DIR9001 audio interfész IC-t, és PCM-1794a DAC chipet. Ezekből gondoltam megépíteni egy olyan áramkört amelynek a tervét szívesen megosztanám Veletek, és írnék belőle egy cikket is, hogy aki szeretné, az csak levehetné a polcról és csak össze kelljen dobni. A áramkört megtervezném a Mentor Graphics PADS 9.3-as áramkörtervezővel, elkészíteném a kapcsolási rajzokat, nyáktervet, alkatrészlistát, és a működési leírást is. Végigolvastam a fórumot, és nagyon szép darabok születtek. Azért gondoltam, hogy ezzel a PCM1794a DAC chippel próbálkoznék, mert nagyon jókat olvastam róla, hogy kellemes lágy hangzása van. Ez is hasonló chip mint a 1793-as, csak sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik. Azt is tervbe vettem, hogy többféle IV konvertert is kipróbálhatnánk és aztán ki-ki a saját szája íze szerint megépíthetné a neki tetszőt. Én speciel a csöves kimenetet részesíteném előnyben. Továbbá nagyon tetszett CHZ mester trafós kicsatolása a DAC áramkimenetéről. Szerintem is érdemes lenne egy ilyet összehozni. A koncepció kidolgozását elkezdtem a DIR 9001-es IC bekötésével. A lényeg az, hogy az SPDIF kimenetet szerintem a DIR9001 evaluation board kapcsolása szerint kellene elkészíteni. Ezen megvan a bemenetre szánt két inverteres csatolás, a reset késleltető áramkör (olvastam, hogy a bekapcsolás után egy kis idővel kell resetelni, és rajta van még a DIR FILT lábára tervezett szűrőáramkör is. A bemenetre szánt 74LVU04 inverter az kapható a farnellnél 45Ft-ért. Az optikai bemenetet elvetném, mivel többen is írtátok, hogy magasabb jittert eredményez. Viszont nem tudom, hogy állítsam be a bejövő adatformátumot. Miért pont az I2S formátumot választottátok többen is? Aztán túlmintavételezés legyen-e benne? Van ennek befolyása a hangra? Kapcsolási rajz még nincs, egyenlőre még elméletben tervezgetek, kérlek nézzétek meg, hogy jó úton járok-e.
Köszi. Nem jutottam messzebbre vele, mert 16dollár az inverter, ami még nem lenne baj, de 35 dollár a posta, annyim meg nincs is, meg ha lenne sem érné meg...
Itt próbáltad? Bővebben: Link
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy valahol itthon, magyarországon lehet-e kapni ILYEN inverterpanelt? Mert sajnos ebayen csak olyat találtam, ami kizárólag ,,otthoni" postázási lehetőség(UK/US) van, más országba postázási lehetőség sajnos nincs, és aránylag fontos lenne hogy be tudjam szerezni ezt a panelt! :hide:
Hali!
Ha értesz angolul akkor ajánlom a következő oldalt: pchub.com Általában ingyen fuvarral küldik a terméket. Én onnan szoktam rendelni noti alkatrészt, mert nálunk igen el vannak szállva az árak még az aukciós portálokon is. Nem olvastam az előzményeket, így nem tudom a Tiédbe milyen kell, de nekem az egyik utolsó rendelésben 3 a másikat nem egész 4 dollárért sikerült szereznem (Gericom és HP notihoz). Ha nem akarsz külföldről rendelni, és egyébként is azt írtad, hogy hibás lehet az LCD is, akkor meg érdemes egy komplett, de hibás gépet venned mondjuk Vaterán. Mint írtam, nem tudom milyen géped van, de 5000 körül már lehet kapni alaplap/VGA hibás P4-es notikat 14-15"-os kijelzővel, míg bontott inverter 2500-3000 körül van nálunk, bár néha ki lehet fogni olcsóbbat is.
Ha a kijelző törésnek kívülről is egyértelműen kell látszania akkor pláne kéne a tipp az inverter kimeneti feszültségéről.
Köszönöm a választ!
Az inverter kimeneti feszültsége érdekelne. Szeretném közvetlenül meghajtani a világítást. Sajnos herélt a laptop, nincs benne az inverter és lehet, hogy a kijelző panel is el van törve. Szeretnék róla meggyőződni mielőtt beruházok egy inverterbe.
Az inverter, a mindenkori tápfesszel működik. Ha adapterről, annak a kimeneti fesze hajtja, ha aksi üzem van, akkor pedig az akku fesz van rajta. De fényerő ennél kicsit komplexebb.
Üdv! Hálózatra visszatápláló inverter javításában kérném a segítségeteket. A panelon nem látható semmi. A teljesítmény félvezetőket kimértem és az egyik fet zárlatos a 230V-os oldalon. A panelen lévő 5A-es biztosíték ki is égett. A kérdésem az lenne, hogy miután cseréltem a hibás alkatrészt hogyan tudnám szabályozottan indítani? Pl egy 40W-os izzó a 230V-os ágban?
Üdv! Hálózatra visszatápláló inverter javításában kérném a segítségeteket. A panelon nem látható semmi. A teljesítmény félvezetőket kimértem és az egyik fet zárlatos a 230V-os oldalon. A panelen lév? 5A-es biztosíték ki is égett. A kčrdčsem az lenne, hogy miután cseréltem a hibás alkatrészt hogyan tudnám szabályozottan indítani? Pl egy 40W-os izzó a 230V-os ágban?
Szia gulyi88
Nagyon köszönöm. Akkor összefoglalnám, javítsatok ki, ha valamit rosszul értelmeztem. Ha a tirisztorral párhuzamosan van egy dióda és rövid a gyújtóimpulzus, akkor a szikra csak max. 150uS hosszú lehet, de a maradék energia a kondenzátorba marad (takarékos cdi ). De ha hosszú a gyújtó impulzus, akkor több gyengülő szikra is elérhető, ami még 150uS hosszú se lesz, mert gyengülő szikráról beszélünk ugye (mi meg nem így akarunk többszikrás gyújtást). Ha meg a gyújtó transzformátorral van párhuzamosan a dióda (gate idő lényegtelen) akkor max. 600uS lehet a szikra idő. Jó trafóval meg csak 200uS. Most kiindulva abból, hogy CDI-hez csak cdi trafót használjunk, akkor, ha 800uS állítom a két szikra közti időt, teljes mértékbe kihasználom a nagy hatásfokú inverteremet és jó trafót alkalmazok, akkor elérhető három szikra. Az igaz hogy mondjuk, 500-600uS alatt nem fogom feltölteni a kondenzátort annyira, mint az első szikránál. De a kérdés az, hogy jobb ez a megoldás, mint ha csak a kondenzátorba marad, maradék energiával képezném a szikrát, és amire még 150uS szikra szünetekben az inverter is rátölt? A lényeg: "dióda mindig kell, csak hova?" Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Üdv nyemi.
Sziasztok!
Van egy Benq monitorom, amibe elsö ránézésre az inverter tranzisztorai voltak elfüstölve. sikerült is bele szereznem ugyan olyanokat, és be is indult, csakhogy wan egy kis gond wele..... ha kikapcsolom akkor is világít az egyik neoncsö, és a hozzá tartozó tranzisztorok és kondenzátorok is melegednek rendesen. Egy tl1451a típusú IC vezérli egyébként, ami kikapcsoláskor nem kap áramot, de a neoncsö akkor is világít, ez hogy lehet?
Szia!
Ehhez a művelethez kelleni fog egy kis gyakorlat.... Először is a vezérlést kellene megoldani, hogy mi vezérli a HDMI switchet? Ez az egyszerűbbik oldala: A 35. oldal jobb szélén láthatók a video jel átkapcsoló vezetékek, sorra Video SW1...Video SW4. (CNS252 csatlakozó) Innen tudod legegyszerűbben levenni a vezérlőjelet. Magas szint (+5V) lesz az aktív állapot. A következő lépés, hogy kiválasztasz egy HDMI switchet, és megméred, hogy milyen jel kell neki az átkapcsoláshoz. Ha magas szintre vált, akkor egyszerűen 10k soros ellenállásokkal a megfelelő helyre kötöd a vezérlőjeleket. Ha alacsony szintre vált, akkor használj invertert, pl. 74HC04. Itt kelleni fog +5V táp is az erősítőből, meg legalább egy 100nF hidegítő kondenzátor közvetlenül az inverter lábaihoz. A HDMI switch felé is soros ellenállással kell menni. Természetesen a GND-t is be kell kötni, arra figyelj, hogy ilyen erősítőknél több földelési rendszert szoktak kiépíteni. A hálózati földet erre a célra használni tilos! (és életveszélyes) Arról, hogy a HDMI switchen belül hova kell kötni, látatlanban, mérés nélkül vélhetően senki nem fogja tudni megmondani. Természetesen ez megoldható mikrokontrollerrel is, csak így egyszerűbb.
Tisztelt zolika 60 elősször is köszönöm a reagállásodat és a jó tanácsodat(iméllelkapcsolatba) most leirom az inverterem tipusát. G-48-015A DC AC ouput compacity 150W max DC TO AC POVER inverter. Abizti amit állandoan kiver az a szivargyujto bemenő szálán van. Segitségedet elöre is köszönöm Tisztelettel dukai.mihaly46
G-48-015A 12V-220V inverter kapcsolási és mérési rajzát keresem.ugyanis vettem egy használt ilyen invertert és a benne lévö biztit állandoan kiveri és bese kapcsol. Ha valaki tud segitsen nagyon megkőszönném ha tudnám használni. Tisztelettel dukai.mihaly46
Létezik, és ez az. Elnevezései, inverter, konverter, transzverter. ez irányban kutakodj.
Vettem egy invertert és ha bedugom a szivargyujtoba azonnal kiveri a biztositékot az inverterbe,nemtudom mi lehet az oka ,de se rajzom nincs rolla,se mérési rajzse,de nagyobb biztit meg nem merek belerakni,mert lehet,hogy akkor az auto biztijit verné ki. Ha valaki tudna segiteni,vagy rajzot küldeni nagyon megköszönném.Különben 150W-os inverter. Tisztelettel Dukai Mihály
Nagyon érdekelnének PWM végfokok szűrt kimenetének szkópábrái, milyen is a valóságban egy jó és esetleg rossz visszaalakított jel, mi okoz hibákat a visszalakításban vagy a pwm modulációban. Ha valaki végzett szoftveres tranziens analízist és abból vannak jobban/rosszabbul sikerült ábrái az is érdekelne. Igazából már nem tudom eldönteni mi legyen a cél a pontosságot illetően. Nekem a TTL kimeneteken sokat romlik a jel még egy vacak inverter után is, egyelőre csak szoftverben.
Csak azt nem értem, minek a kondi. Ami áram a napelemből jön, az úgyis mind az akkuba fog menni. Sokkal inkább azon gondolkodj, hogy hogy lesz a 7 V ból a 10 V -os akkumlátor töltéséhez szükséges kb. 15 - 16 V.
De praktikusabb lenne a 7 V -os napelemmel egy 6 V -os akkumlátort közvetlenül tölteni, még töltő áramkör se nagyon kell hozzá (túltölteni amúgy se tudja), és erre kötni egy invertert, ami ebből előállítja a szükséges feszültségeidet. Az inverter mint fogyasztó nem árt ha tartalmaz védelmet az akku mélykisütésének védelmére.
Szisztok!
Keresem a LG1510S LCD monitor tápegység kapcsolási rajzát. Tápegység ADP-30EP REV:B már négy napja keresem eredménytelenül. inverter C104 180nf 100V eléget 2sd1616 tranzisztorok jók. inverter lefogja a tápot. Csatoltam egy képet a nagyon rossz minőség samsung S860 ezzel kapcsolatban is várom válaszotokat. Videó tökéletes minden foto csíkos és nagyon fényes. Üdv: Feco
Szervusz!
Mint gyakorlati szakember, mik a tapasztalataid kisebb motoroknál - gondolom, talán 1-2kW-os is akad szabályozott - a póluspárok száma és a szabályozhatóság tekintetében? A mezei, egyszerű alkalmazásaimnál kívánatos a terhelés alatti, több 10mp-es (0-ról) felfutási idő és általában az egyszerűbb váltók és 2 pólusú motorok nem adnak jó eredményt. Emiatt parlagon hever jónéhány motorom abból az időből, amikor még erről nem tudtam. Az inverter gyártók terméklapjain pedig nem ütköztem erre utaló ismertetésekkel, vagyis nem óvnak a 2p motorok alkalmazásától. Megengedem, hogy az én ismereteimben van a bibi... ![]() Próbálgattam már a minimális frekvenciához nagyobb kimenőfeszültséget rendelni, de nem vettem észre jelentős javulást. No, persze a motorok egy része sem volt frekvenciaváltós hajtáshoz tervezve, az orosz motorok például egészen meg vannak lepődve, ha próbálkozom.
Oké nem értetlenked tovább ezen a gyártók ettől nem változtatnak a jelöléseken.
![]() A vicc számomra, hogy 10-16A relék lábai jó, ha 1 mm2. Szóval azért van szerintem egy kis ferdítés az adatokban. Pl.: A szivattyúk amikek vezérlek inverter vezéreltek. Nincs nagy indítási áram. Ezekbők kell 1-3-5 kW vezérelni. Inkább megnézem a szivattyúk adatlapját és ahhoz keresek relét. Így nem tudok univerzális lenni.
Ez klasszikus inverter probléma és a villogás is az, de kérdés, hogy a scaler mukodik e benne. A monitort bekapcsolva, számítógépre duga meg kell világítani (a kijelzőt) és látszania kell a képnek halványan. Ha akkor sincs kép, akkor scaler IC-s és nem érdemes szórakozni vele.
Szia! Azt azért pontosítanám, hogy táp! Ha táp akkor a 220-as trafó a leginkább gyanús, de ha nem akkor mivel jelen esetben egy panelon van az inverter áramkörrel így szóba jöhet a fénycsőért felelős 2 kisebb trafó is amelyek az első képen a bal oldalon a két csatlakozó között láthatóak.
Pillanat,valamit nem értek.A trafó eredeti szekundere lesz az áramkörben a primer,tehát a 9V tekercs kerül a T1 tranyó és a +12V közé,az eredeti primer pedig a szekunder lesz.Nem fordítva kötötted be a trafót?Ha jó a bekötés akkor nézd meg,hogy a trafó eredeti 230V tekercse nem szakadt e.A sípolás az inverter rész működését jelzi.
Ha jól értem neked nem is freki váltó kell, hanem egy inverter, ami 24V-ról menne. Nem? Ilyet lehet venni akksi nélkül 10-15e Ft körül a vakerán.
Mire is szeretnéd alkalmazni pontosan? Van egy alternatív energiaforrásod, amivel szeretnéd tölteni az akksikat? Abból meg kellene szabvány 230V a fogyasztóidnak?
Olvastam a kérdésedre kapott válaszokat. a kérdésedben írt jelenségek alapján kérdezném:
1. Mikor a gépet elindítod a Monitor logo megjelenik? 2. Stand-by üzemmódig eljut a monitor? 3. Indísd el külön csak a monitort és hallgasd meg van e neki sercegő hangja v.melyik kábele környékéről? Az én monitorom táp inverter hibát produkálva csak! forrasztási hibás volt feltünt nekem hogy van valami sercegő hangja szétkaptam és úgy adtam neki 220-at utána vettem észre, hogy a nagy trafó egyik lábán elfáradt a forrasztás és hézag keletkezett. Újra forrasztottam és próba cseresznye BINGÓ SEMMI BAJA!!! Spóroltam magamnak legolcsóbban 4500Ft+munkadíjat.
Hello!
Megrajzoltam, remélem működni fog, mert nem tudom, hogy mennyi ideig kell "nyomni" az expozíciós gombot, és mekkora áram folyik ekkor... - S1 nyomógombbal lehet az expozíciót ki-be kapcsolni. Az első expozíció, kb. bekapcsolástól, 25..30 másodperc elteltével készül el. Ez után ciklikusan, 3..4 másodpercenként. - A "WHT" Led, egy fehér nagy fényerejű Led, ami az expozíció időzítés bekapcsolt állapotát mutatja. - Expozíció kikapcsolt állapota mellett, az áramkör fogyasztás, kb. 10uA, bekapcsolva, kisebb mint 2mA. Az áramkör szigorúan a 3,5..4,2V tartományra készült. - S2 nyomógombbal, kézi expozíció lehetséges, akár ki, akár be kapcsolt időzített expozíció mellett. De ha nem szerelitek ki a kamerából az eredeti gombot, csak az EXP+ és EXP- pontokat párhuzamosan teszitek vele, akkor működni fog, és a nyomógomb is használható. - Az expozíció idejét C4/R3-al, a gomb "nyomva tartási" idejét, C4/R4 értékeivel lehet megváltoztatni. - U1, egy CD40106 CMOS IC, amiben mind a hat inverter megtalálható, U2 egy optocsatoló (azért szükséges, mert nem ismerem a Camera nyomógomb feszültségét. (Ha nem működne az áramkör, de S2-vel lehet exponálni, akkor EXP+ és EXP- pontok felcserélendők. Vagy is nem jó a polaritás.) Bocs mindenkitől, hogy nem 555 lett.. Jó vadászatot! proli007 Mottóm: "A legjobb riasztó, a riasztó külső!"
Szia . Szerintem a te esetedben több hiba is lehetséges . A fénycső döglődik vagy áthúz , inverter trafó hibás , Rossz tápellátás , esetleg forrasztási hiba is lehet, stb .
De javaslatom ha nem értesz hozzá, nincs mérő műszered inkább vidd szerelőhöz . Az inverterbe nem játék nyúlkálni !!! Egyébkét a hibajelenséget pontosítsd . A monitoron a készenléti led is kikapcsol/ szint vált ha elmegy a kép ? Vagy a led folyamatosan világít és csak a hátérvilágítás megy el ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

). De ha hosszú a gyújtó impulzus, akkor több gyengülő szikra is elérhető, ami még 150uS hosszú se lesz, mert gyengülő szikráról beszélünk ugye (mi meg nem így akarunk többszikrás gyújtást). Ha meg a gyújtó transzformátorral van párhuzamosan a dióda (gate idő lényegtelen) akkor max. 600uS lehet a szikra idő. Jó trafóval meg csak 200uS. Most kiindulva abból, hogy CDI-hez csak cdi trafót használjunk, akkor, ha 800uS állítom a két szikra közti időt, teljes mértékbe kihasználom a nagy hatásfokú