Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   159 / 262
(#) dante01 hozzászólása Jún 2, 2012
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy 400 wattos PC tápegység ami akkora áramfelvétellel akar működni hogy az autómata lekapcsol.De nem sima rövidzárlat van a bemeneti oldalon.Egy 230volt 60wattos izzóval sorba kötve vibrál az izzó.Ezen a tápegységen már nincsen 120/230 voltos kapcsoló,az adattáblája szerint mégis képes üzemelni 120 voltról is. Még a nagyfeszültségű oldalon található egy nagyobb tekercs ferrit magon , egy dióda,és egy IRFP460-as típusú FET. Erről egy vázlatszerű rajzot is mellékeltem. A FET-et kivéve megszűnt a probléma,és az 5volt SB működésbe lépett.A FEt működik,szerintem a meghajtása a halott,hacsak nem az van hogy azon a kb 310 voltos feszültségen a FET belül átüt.
A kérdésem csupán annyi hogy a képen látható részegységnek mi a feladata? Ez egy feszültség inverter lenne,ami csak akkor lép működésbe ha 120 voltos hálózaton érzi magát és előállítja a kb 310 voltot a tápegység számára? Mert ha így van,ahogy gondolom,akkor én kiszedem ezeket az alkatrészeket belőle,mivel 230 voltos hálózatról üzemeltetik.
Attól félek hogy tévedek.nem feszültség inverter,és valami más feladatot lát el.Pl zavarszűrést.

pc táp.JPG

(#) brazdas hozzászólása Jún 1, 2012
Sziasztok!
Van egy Samsung 940N monitor, valószínüleg inverter hibás, az egyik fénycső csökkent fénnyel világít, és ha megcserélem, látszik, hogy az adott kimenet a hibás. A trafója egybe-vasmagunak látszik. de rajzot sehol sem találok (LS19HALKSB/EDC) csak hasonlót. A szekunder tekercsek:1250, és 1230 ohm. A kérdés az hogy ekkora ellenállás eltérés jelezheti -e a problémát? (menet zárlat?) A másik, hogy közös ezeknek a primerje? Lehet ez meghajtás probléma, vagy mégis csak a trafó?
üdv.
brs.

trafo.JPG

(#) perköbüki hozzászólása Máj 30, 2012
Sziasztok!

Nem tudjátok ennek a mellékletben csatolt monitor típusnak az inverterében milyen FET-ek vannak? ( külön inverter panelos)
Köszi
(#) blackdog válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 29, 2012
Végül is megértettem. Lazán elnéztem az inverter felett.
Próbálkoztam egy másik feladattal ahol ismét megakadtam

Teljesen specifikált hálózat NAND kauval.
1 = (8,10,12,13,14,15)
Végeredmény: F=AB+A|D

Ott akadtam meg, hogy hova kell ilyenkor kötni a (C) bemenetet?
(#) kendre256 válasza blackdog hozzászólására (») Máj 28, 2012
"Mit csinálok akkor rosszul?"
Ezt:
"|A és B rendben van ez ugye (01) ami 1. NAND kimenetén (1)."
Az A kapu sima inverter, az 1,2 bemenetén lévő 0-ból a 3-as kimenetén 1 lesz. A B kapu bemenetére (5) kerül ez a jel, a másik bemenetére pedig szintén 1 kerül. Ekkor a B kapu kimenetén (4) 0 lesz. Ezután már a többi nem is érdekes, mert a D kapu kimenete csak akkor lehetne 0, ha mindkét bemenete 1 lenne, így viszont a kimenete 1 lesz.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Máj 28, 2012
Mivel abszolút járatlan vagyok-e témába kicsit átnéztem a topic-ok és a kapcsolásokat, de nem világos számomra, hogy hogyan is kell működnie a villanypásztornak annélkül, hogy megölne valakit/valamit.

Azt látom, hogy 555IC segítségével csináltok 12V invertert majd ezt trafóra kötitek és lesz belőle kb: 230VAC amit aztán egyenirányítva lesz így jön kb. 325V egyenfeszültség. Ezt, ha jól látom megszaggatjátok és kapcsoljátok a gyújtótrafót. Ezt jól gondolom?
Feltételezem az 555 inverter és trafó is biztonságot szolgál, hogy ne közvetlenül a villamos hálózatról üzemeljen a szerkezet.
Használtok pl.: 8-10 kV gyújtót. Ez azt jelenti, hogy aki megfogja a vezetéket az 0,5-1 másodpercenkét kap ebből a "kis" feszültségből? Nem veszélyes ez? Mi van, ha valamelyik alkatrész meghibásodik vagy rossz a földelés és mindig ott a vezetéken a feszültség?
Világosítsatok fel a témában. Köszönöm!
(#) zsa válasza perköbüki hozzászólására (») Máj 26, 2012
Ú jó kérdés már összeraktam. A zavaros kép és a inverter trafó zizegése összhangba volt valószínűleg. Az inverterben kidobtam a 470uf kondit és a vezérlő IC tápkondiját . Ennek hatására megszűnt a zizegés és a kép zavar is. Érdekesség, igaz kapacitás mérővel minden egyes kondi jó értéket mutatott .
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Máj 26, 2012
Sikerült meglelni a hibát, a bekapcsoló gomb-nak volt áthúzása ( szívás ). Most minden jól működik , de maradt az inverter trafó zizegéde ami max fényerőnél elhalgat. továbbá más hiba is van pár perc után az egész kép zavaros lesz. Vizszintesen cikcakban elmosódott az egész kép. a fényrő növelésével kevésbé zavaros. Fóliaelválást kizárnám mert az acer logó bekapcsolás után jó. Valami tippetek erre a hibára?
(#) perköbüki válasza zsa hozzászólására (») Máj 25, 2012
Nem lehetetlen az inverter mikrokontroller hiba.
(#) zsa hozzászólása Máj 25, 2012
Sziasztok. Acer AL1914 monitor bekapcsolás után kb: 5-10 mp elteltével teljesen kikapcsol. Pár MP után újra indul aztán megint kikapcsol. Bekapcsolva van hátár fény és kép is . Első nekifutásra táp kondikra gondoltam , amik viszont kapacitás mérővel jók voltak, de azért cseréltem őket biztonságkép (470UF és 1000Uf) egyéb alkatrész elváltozás nem látható . Sajnos nem vezetett eredményre . Az inverter trafóból sercegés hallatszik ,de ha az inverterrel lenne gond akkor nem csak az inverter szokott tiltani ? Mivel jelenleg az egész monitor kikapcsol aztán újraindul .
Gondoltam az invertert le kellene választani hát ha úgy kiderül azzal van -e gond.

Köszönöm a tanácsokat előre is.
(#) deny-g válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2012
tessék a rajzokezt épitetem meg de csak az inverter részét !
(#) pucuka válasza tsbalu hozzászólására (») Máj 25, 2012
Ez a töltésszabályzó a 45 Ah -ás akku töltéséhez éppen megfelel, a számítógépet pedig egy 12 V -os autós adapterrel táplálhatod.
De érdemes egy kicsit tovább gondolkodni a dolgon. Előbb utóbb szükségét fogod érezni, ha már ilymódon van villany, legyen egy hűtő is a sörnek. Akkor már ez a konfiguráció igencsak kevés lesz. Egy hétvégi ház igencsak szűkös energia ellátásához minimálisan 100 Wp napelemre, és 120 Wh akkukapacitásra van szükség. Hűtő, némi világítás némi TV -zés.
Ezt figyelembe véve inkább egy nagyobb áramú MPPT szabályzót vásárolnék, majd később ahogy a szükség hozza először az akku telepet bővíteni, aztán a napelem táblákat, végül 12/230 V inverter.
(#) nagyis49 hozzászólása Máj 24, 2012
Tudnátok e 3 kw os ehe vagy fronius tipusú olcsó inverter beszerzési forrásban segíteni.
(#) kadarist válasza roland8lsm hozzászólására (») Máj 24, 2012
Szia!
Ez se rossz, de mutatok egy alternatívát: Bővebben: Link
Az IC egyik beszerzési forrása: Bővebben: Link
Másik forrás.
Egy brutálisabb áramkör.
(#) Beringer 600 hozzászólása Máj 24, 2012
Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy van nekem egy DAEWOO DB-23 tipusu autós erősitőm.az egyik oldala elszált,és nagyon drága bele az alkatrész miszerint,UPC1225H.meghajtó ic.Na most én átszeretném alakitani a végfokját TDA7294-es erősitőt szeretnék bele épiteni.az lenne a kérdésem,hogy-hogy tudnám növelni az inverter kimenő feszültségét,és a teljesitményét. A gyári beálitása 12v-ból átalakit 2x24v-ot,és kb 100w.Válaszokat köszönöm.
(#) elektrorudi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Máj 22, 2012
Üdv!
Kérdésedből arra következtetek, hogy nem vagy túl járatos a témában, ezért két dolgot mondanék:
- Az IC maximális tápfeszültsége nem szimmetrikus 45V, hanem csak 40V. De ez (gondolom) 16 Ohm-on, mert 8 Ohm-os hangszórónál már csak +/- 35V és 4Ohm-nál csak +/- 27V. Ezek gyári adatok.
- A helyedben nem kínlódnék inverter készítéssel, mert az önmagában is elég nagy falat. Inkább vegyél egyet...
(#) vastagpeti válasza kila hozzászólására (») Máj 22, 2012
Nem, nem újonnan vettem sőt állt is kb fél évet.
Mikor elhoztam pár töltési ciklusig nagyon jól teljesített, értem ezalatt, hogy laptopot inverterrel kb 3x feltöltötte, és utánna még 5-6órát ment róla a gép feltöltött akksival.
Próbáltam hálózati töltővel feltölteni, egy éjszakát rajta volt, utánna kb annyit bírt mint előtte a napelemmel! De ha (lemerül) ugye az inverter nem engedi 11,5alá kb, utánna ha ráteszem a napelemre, kb 3perc, és villog a led hogy kész!
Másik két kisebb akksit feltölti hibátlanul!
Nem vagyok az a nyáklap maratós tipus, így nagyon nem tudok készíteni regeneráló töltőt
(#) Erick válasza nyemi hozzászólására (») Máj 20, 2012
Ohh, hálás vagyok a válaszodért! Pont ma küszködtem vele, és már így tekertem újra a trafót! Primer felül szekunder alul, annyi hogy a primert nem egyszerre tettem fel, hanem egymás után. Primer 0,5 Cu 2*12 menet, szekunder 0,2 Cu 120 menet. Az alap áramfelvétel, a 4k7/10W-os ellenállással terhelve, 150mA, ez kicsit magas, de lejebb nem tudtam menni kondi cserével sem, a frekvencia pedig a szekunder tekercsen mérve 25kHz. Az 1µF-es kondin 326V van, ez sztem elég egy király kis szikrához. A motor be is indult vele, és szépen járt, de még menet közben nem teszteltem. Már csillagpontos földelést is kialakítottam a panelen, hátha segít valamit a működésben, meg az inverter rész köré van téve egy árnyékoló lemez fal, ami szintén a földre van kötve. Akkor az, hogy a primer tekercseket nem egyszerre tettem fel, sokat számít? Vagy azért már ne szedjem szét megint?

Köszi a válaszodat ismét!
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Máj 19, 2012
Elég zavaros ez a cikk. A bemeneti impedanciára azt írja, hogy 50 ohm, de nem látom hogy jött ki neki.
Ha garantáltan logikai szintet szeretnél a kimeneten, akkor építs egy nagy sebességű Schmitt triggert, RF tranzisztorokkal, aminek a kimenete 5 V os logikai szintet ad. Ezt készítheted a bemeneti illesztő fokozat után is, vagy akár azzal együtt is. De úgy gondolom, hogy a PIC bemenete amúgy sem bír el 50 MHz -nél nagyobb frekvenciájú jelet, megfelelhet egy Schmitt trigger bemenetű inverter, jelformálónak. Ha 1 GHz -es, akkor pedig az előosztó úgyis elintézi a jelformálást.
(#) hammer14 hozzászólása Máj 17, 2012
Sziasztok!

Hobbiból szoktam javítgatni,kisebb kütyüket építeni és egy barátom megkért nézzem már meg az inverteres heggesztő trafóját. Valami bakelit szag című hibával. Szétszedtem plusz mínusz ágban egy egy fet szétmenve egyikről a számát sikerült leolvasnom G30N60 illetve egy kis ic is volt nem messze a tövében ami eléggé barna így azt is ki kéne cserélni amin A 3120 szerepel és alatta9224. Na most olvasgatva a témát láttam,hogy több illetőnek is előfordult olyan,hogy a gyenge áramú részt magával vitte a kegyere amin smd-k is vannak esetembe. Milyen eséllyel indulok én ennek a javításába,vagy hogy tudnám letesztelni a kis áramú rész helyes működését? A két fet 4 ezerbe kerül bele plusz az ic ha lehetséges fölösen nem szeretném hogy költsön rá. Ha valaki tud nekem segíteni azt megköszönöm. A hegesztő neve annyi hogy inverter 1600.... ezenkívül nothing!

Bármilyen jellegű segítségget előre is köszönök javításhoz egy jobb féle multim van és egy csőrös orosz páka ami jobb 100-másiknál
(#) mofesa válasza perköbüki hozzászólására (») Máj 16, 2012
Köszönöm.A másik két csövet érdemes kihalászni és megnézni (attól tartok,hogy eltörnek)?Az inverter trafót,hogyan tudnám letesztelni,hogy jó-e?Az létezhet,hogy az alsó csöveket erősebben világítja meg,mint a felsőket (a felsőkkel meg tudtam nézni egy pillanatra)?
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Máj 15, 2012
Kedves Gábor Barátom!
Semmi gond azzal a trafó kifejezéssel,hiszen a hegesztőinverter ugyanúgy tartalmaz teljesítmény átvitelére alkalmas trafót, még ha nem is 40 kilósat. Pont emiatt lett létjogosultsága,no meg a kiváló szabályozhatósága és technológiai sokoldalúsága miatt.
(#) sempi601 válasza sempi601 hozzászólására (») Máj 15, 2012
Bocsánat az előbb rosszul mondtam. A túlterhelést egy led jelzi az inverter elején, ami nem világít csak a kikapcsolásnál villan fel egy kicsit (szerintem ez normális). A sípolás nem tudom mire utal, van egy kis "hangszóró" szerűség a nyákon, az sípol végig. Nem tudom ez mire utalhat.

Leméregettem pár dolgot. Üresjárásban megnéztem a 33µF 450V-os kondit és 250V van rajta, az autó ekkor nem volt beindítva, csak gyújtás.
Megmértem azt is, hogy mennyi áramot vesz fel a gép. Alap esetben terheletlenül a műszer 10A-es állásában 0.34-et mutatott (340 mA ??), ezután rákötöttem egy kis ventillátort (50W), aminek fokozatváltója van, és lehetett látni ahogy növeltem a venti fordulatszámát, növekedett az áramfelvétel is (a 3. fokozaton ekkor a műszer kb 980 mA-t mutatott), de a kimeneten nem jelent meg, tehát meg se hajtotta a ventillátort.

Valakinek valami tippje, hogy mit nézzek még meg?
(#) Signal válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 15, 2012
Vagy úgy, áttekert, túlméretezett teljesítményű trafó, valószínűleg túlméretezett frekvencián, akkor nincs miről beszélni... Itt már borítékolva volt a füst.

Vasmagos trafó alapvetően 50 Hz-re való. Az egy dolog, hogy vannak hangfrekvenciás kimenőtrafók is, de azoknak is megvannak a maga technikai sajátosságai, ami a magasabb frekvenciára alkalmassá teszi.

100 V-os FET-tel, amit az első induktív feszültséglökés agyonvág...

350 VA teljesítménynek szerintem nem így kell nekivágni, egy primitívnek nevezhető áramkörrel, és nem is 285 Hz-en, vasmagos trafóval. Akkor már legyen rendes kapcsolóüzemű táp, nagyobb frekvencián, ferritmagos trafóval.

Vagy elmégy a LIDL-be, 12/230 V / 250 VA inverter kb. 6000 Ft, ha jól emlékszem, múlt héten láttam. Pofás kis szerkezet, 20 A-es biztosítékkal, szinte megsajnáltam, hogy pont semmi szükségem rá.
(#) sempi601 hozzászólása Máj 15, 2012
Kicseréltem az összes IRF740-t (nem 710, korábban elnéztem) az STD65NF06 (60 A) helyett a boltban STD55NF06-ot kaptam, ami 50 A körüli.

Ezeket szereltem be. Tegnap kipróbáltam, rákötöttem akkura. Elsőre minden rendben volt (terheletlenül) nem sípolt a túlterhelésjelző. Amikor rákötöttem egy kisebb fogyasztót elkezdett sípolni, nem adott ki semmit a kimeneten.

Okozhatja az, hogy nem a 60A-es FET-et tettem bele? Gondoltam úgyis mindig kis teljesítményű fogyasztóval van az inverter használva és elég az 50A is.

Még nem mértem meg az értékeket, amiket "erbe" tanácsolt, de az lesz a következő.

ui: számítógép tápról lehet tesztelni, vagy arról hülyeség, mivel nem tud annyi áramot adni?
(#) Sly válasza mex hozzászólására (») Máj 13, 2012
Igen igen ezekkel már megvagyok....Tavaly télen mikor elment a tekercs akkor egy hónapomba került rájöni hogy az elektronika 'eltolta" a gyujtást és mivel már nem a gyári elektronikájával akartam összerakni ezért sehogy sem akart jólenni...Végsö elképzellés volt az hogy a jeladót egy picit "arrébb forditottam" persze ehez kicsit megkellett tágitni a csavar furatát ami fogta fel az egész jeladot és azt amin rajta volt...Végül is akkor sikerült beállitani hogy menjen szoval mostsem lessz gond vele..A másik hogy 2 kivezetésem van a jeladórol szoval ez a része sem lessz nehéz...Már csak abban reménykedek hogy az inverter menni fog ugy ahogy a "nagy könyvben" megvan irva.... :yes: Köszi a segitséget majd a jövöhéten fogom összerakni és meglátjuk milessz!
(#) gaspa hozzászólása Máj 13, 2012
Egy kicsit leeresztettetek,én egyenlőre csak elektromos dolgokkal tudok foglalkozni,csináltam egy egyszerű áramkört,amivel az inverter 3m/s széltől képes betáplálni.Eddig csak 4 fölött,most a 3-4 közöttit is hasznosítja,ezek nem nagy értékek,de sok van belőle.A szombati narancs riasztásból nálam Budakeszin csak halvány rózsaszín lett,de azért csináltam pár mérést,ha már rákészültem.Az első képen jól látható a 3-4m/s közötti betáplálás,ha a 4 alattit levágjuk,azért látszik,hogy számít,főként majd hosszú idő átlagában.A második képen egy hónapos termelés látható,a szombati szél 150Wh-t termelt,ilyen szél a front átvonulásoknál szokott fújni.Levonható következtetés:egy ekkora szélkerék a mi szélviszonyaink mellett képes egy kisebb lakás korszerű világítását ellátni,vagy akkuba táplálva egy szünetmentessel áramkimaradás esetén a lakás fontosabb fogyasztóit ellátni.Aki ennél többre számít,csak ábrándokat kerget.
(#) zsa válasza pipi hozzászólására (») Máj 13, 2012
Igen én is olvasgattam hogy 5707-nek nem mindig egyforma az értéke, így most nálam is a gyári lett zárlatos . most mind a kettő cserélt egyforma van benne , de a 4431-es fet piszkosúl melegszik és a inverter táp ic a bordán sípol . Mint ha terhelve lenne minél nagyobb a hátérvilágítás annál hangosabb a sípolás.
(#) Sly hozzászólása Máj 12, 2012
Sziasztok!A lényeg hogy nemakarok bajlódni plussz barkácsolással ha egy mód van rá....Eddig a gépben egy szintén 555hajtotta inverter volt csak sima lemezes trafoval és sima tirisztoros gyujtással...Akkor mikor azt készitetem nemtudtam hogy az invertert lekellene állitani mikor jön az impulzus ezért simán nyomta mindig a 300voltot...Ez igy müködött semmi gond nélkül télen nyáron mindig.Most azért akarom ezeket kiprobáni hogy a lemezes trafot leváltsam kisebbre...Szinte mindegy hogy hogy melyik kapcsolás lessz a nyerö de jólenne ezek közül valamelyiket beiktatni.Szerintem azse lenne baj ha nem állitanánk le az invertert (eddig is igy ment)...Egy probát megér...Csak a 'bemeneti" fokozat kellene hogy müködjön az induktiv jeladoval is és erre kellene megoldás egyenlöre...Aztán meg ha igy beválik akkor marad ha nem akkor meg alakitok rajta...
(#) zsa hozzászólása Máj 12, 2012
Sziasztok . Csak nem boldogulok ezzel az inverterrel . Nagyából eddig ezt csináltam : c5707 zárlatos cserélve , fet si4431 zárlatos cserélve 4606-ra (csak a P chanel bekötve) . most már jó a hátérvillágítás de valami gubanc van mert az inverter (kékel bekarikázott bordán lévő alkatrész) sípol a fényerő állításával arányosan halkabb hangosabb. Továbbá az si4431 fet nagyon melegszik. Pár perc után pedig kámpec a fetnek és a 5707-nek is . Valami ökletetek ha lenne mi a hiba ?

hp-l1955.png

Következő: »»   159 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem