Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   169 / 262
(#) janocsi válasza pipi hozzászólására (») Jan 25, 2012
Szia Pipi!

Köszi a választ, de már mindezt korábban végigmértem. A csövek (mind a négy) tökéletesek, elkók mind cserélve lettek. Trafók/Fetek hibája kizárva, vezérlő is pontosan azt csinálja amit kell. Egyetlen dolog amit most vizsgálok még nem világos, miért emelkedik fel a primer táp áramfelvétele egyre nagyobbra, majd, hirtelen letilt a CCFL vezérlő, holott a a 12V-os tápról 1.5A folyik az inverter felé, és az konstansnak tűnik. (Az 1-2 mp alatt mérve...) Úgy gondolom a táppal is lesz még gondom, dolgozom rajta.
(Az OZ960-ról ez az adatlap megvan nekem is, csak a monitor saját kapcsolási rajza nem tartalmazza az inverter kapcsolási rajzát, azt szerettem volna valahol eredeti formában elérni.)
(#) lsilent válasza Hercooles hozzászólására (») Jan 25, 2012
Bajt biztosan nem okozott. Azon 3V-nak kell lenni, elvben, azzal kapcsolja le teljesen a kijelzőt. Nos a hiba nálad az, hogy az inverter nem kap engedélyezést. Oda is kellene 3.3V. Van elvileg a 37-es közelében a jumper. Az még lehet szakadt, ha az sem a kbc a hunyó. De később folyt, most nincs rá időm. De azt elmondhatnád akkor, hogy van e kép rajta, hf nélkül, vagy kép sincs. Mert az nagyon nem mindegy.
(#) Pásztor István válasza mpisti hozzászólására (») Jan 25, 2012
Szia mpisti!
Nagyon köszönöm, de ez nem az amit keresek.
Azon az oldalon sok minden van, de TE161 DC rajzot nem találtam meg. Ez a gép érdekesen van megcsinálva. A segéd tápot a fő áramkörből állítja elő, ami nem nagy baj. Azonban a leragadás gátló megoldás valami furcsa megoldás lehet, aminek a lekövetésében gondoltam segítene a rajz. Működik a meghajtás, a meghajtó trafón megfelelő jelalak van, meg az IGBT k helyén is szabályos négyszög. Egyszer már össze raktam, működött szépen, csak 3.25 ös pálcával majdnem maximumon üzemeltetve egy idő után megint meghalt a végfok.
Ennek keresem az okát. Ugye, ha nincs a kimeneten feszültség, akkor hibát kellene jelezzen, normális esetben. Másik típusú inverter ezt meg is teszi, amit úgy szoktam becsapni, hogy ráakasztok egy 12V os külső tápot a kimenetére.
Na ez nem reagál az ilyesmire.
Bekapcsoláskor felvillan a azthiszem piros led és az után csak a zöld világít, pedig ugye a kimeneten nincs feszko.
Na nyomozok tovább.
Köszönöm még egyszer
Pista
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jan 25, 2012
Sziasztok

Laptop háttérlámpa inveret hiba, pici smd biztosíték le van verve a panelon, van egy gyanúm, hogy a fetek vágták zárlatba magukat.
P24AD a tipusa és valszeg Fairchild gyártja, adatlap=0.
Az inverter tipusaDAC-08b031
Találkozott már valaki hasonló hibával?
Üdv
Meg kellene nézned, egyszer ohm-osan kijelző nélkül az alábbi lábakat az lcd csatinál, 37-es láb. Elvileg ez az engedélyezés az inverter inditásához. Ha nem méred rövidzárnak akkor valszeg jó. Kijelzőt rátéve, szintén meg kellene nézni, hogy van e rajta fesz. Ha minden igaz 3V-nak kellene lenni rajta. Ha esetleg ez megvan, meg kellene nézned, a 38-as és a 40-es lábat. Elvileg ezek közösek. Ott kellene lenni 19V-nak. Vagy legalább is annyinak amennyi az hálózati adapter feszültsége. Ha nincs, a közelben kellene lenni 2 kis szürke tekercsnek, ezek kb 2,5 mm*1mm-esek. Első körben ennyi. Aztán folyt.

Amúgy a képet ugye látod rajta, csak hf nincs?
(#) janocsi hozzászólása Jan 25, 2012
Sziasztok!

Volna itt egy Hitachi_174sxv LCD monitor, amellyel már jó ideje szenvedek. A szokásos hiba a fénycsövek elöregedése miatt itt is jelentkezett, majd azok bemérésénél meg is találtam a rossz CCFL csövet. Nem vacakoltam, mind a négy cseréjével helyreállítottam az "eredeti" állapotot. A korábbi mérésekből tudom, 12V/500mA a mérő inverter bemenetén egy-egy jó cső felvett teljesítménye. Az új csövek természetesen mind azonos teljesítményt vesznek fel, mégis ugyanaz maradt a probléma(?) Bekapcsoláskor csak megvillan a kép, aztán ismét letilt a vezérlőelektronika. Minden alkatrészt átmértem a CCFL vezérlő áramkörében, de nem találtam hibát.
-Azt szeretném kérdezni, mivel csak 1-2mp-re indul el, hogyan lehet az OZ960-G áramkört elindítani legalább a mérések idejére, vagy min kellene változtatni ehhez az áramkörében. (Rajzom nincs hozzá.)
Néhány kép az áramkörökről.
cserélni, esetleg levenni és megnézni úgy, megmérni is lehet, a jól működik, akkor 2 lábon mérsz 3.3V-ot, ha behúzva maradt, akkor csak 1 lábon fogsz találni 3.3V-ot. Mondjuk van különbség gyártó és gyártó között. Az egyik teljesen kikapcsolja a kijelzőt, a másik csak leveszi a hf-et. Meg kellene keresned, mert nem tudom egyáltalán melyik tipus van rajta. Mondj egy pontos tipust a gépre, és megnézem van e rajzom hozzá. Úgy többet tudok segiteni. A 15-6"-os kijelzőben biztos vagy? Azok jellemzően led-es-ek, tehán nincs inverter. A régebbi 15,4"-es ben van inverter mert az neon-os hf-es. De abban az esetben a gép sem mai darab. Tippem szerint vmi aspire 53xx 55xx sorozat.
(#) Peter65 válasza deny-g hozzászólására (») Jan 24, 2012
Szia!
A kapcsolásban nagyfrekvencián viszik át a teljesítményt, tehát ferrit magos trafó kell neked. Az eredeti doksi tartalmazza a menetszámokat. Ha attól altérő feszültséget szeretnél, akkor annak megfelelően kellene változtatni rajta. A fényképen látható. hogy kb. mekora vas kell hozzá. Nem értem, hogy miért nem tudod egyenirányítani? Ez a kapcsolás valójában egy DC/DC konverter. Arra van kitalálva, hogy 12V-os DC feszből az erősítőnek +-40VDC-t csináljon. Ez nem 230VAC 50Hz-es inverter.
(#) Gorangapapa hozzászólása Jan 24, 2012
Sziasztok!
Vettem egy félig használt rendszert (az akkuk használtak).
Akkupakk: 800 Ah 24V
Napelem: 2db 230W-os Poli
inverter: 2,5kW (kínai TGreen)
Fogyasztás infrafűtés (átlagos): 650W infra fűtés, 50% átlag (beállított hőmérséklettől függ).
Csak szigetüzem jöhet szóba jelenleg.
1. Vajon hogyan oldhatom meg, hogy amikor többlet kapacitásom van, akkor nagy fogyasztót rákössek (2kW - 2-3 órán át) úgy, hogy azzal ne veszélyeztessem az invertert?
2. Ha lemerültek az akkuk, az inverter kikapcsol és jelez, de később nem kapcsol vissza magától, csak manuális ki-be kapcsolással. Ez normális?
(#) weend válasza deny-g hozzászólására (») Jan 24, 2012
Szia!
Itt van egy, gyári inverter kapcsolás, hátha segít.
(#) Peter65 válasza deny-g hozzászólására (») Jan 24, 2012
Jó napot!
Ahhoz hogy érdemi segítséget kapjál, kellene az inverter rajza. Ha csak az elmúlt néhány nap bejegyzését elolvasod, láthatod, hogy nem olyan egyszerű a dolog; lehet ferritmagos viszonylag nagyfrekvenciás trafó, és lehet a jó öreg vasmagos trafó, toroid vagy EI lemezes kivitelben. Szerintem a dupla szekunder sem igaz mindegyikre.
(#) Hercooles hozzászólása Jan 23, 2012
Sziasztok!

Lenne egy Acer gép, a kijelzőnek (15.6") nincs háttérvilágítása. inverter csere, szalagkábel csere nem hozott eredményt. A kijelző másik gépben működik, a gép másik kijelzővel is ezt csinálja.
Ötlet, hogy mi lehet?

Köszi
(#) karaszbandi válasza ligyakeli hozzászólására (») Jan 22, 2012
Nem megy a háttérvilágítás.
inverter vagy fénycső hiba.
(#) Saggitarius válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 22, 2012
Az esetek 95%-ban az inverterrel van gond, legtobbnyire az elkok szaradnak ki (nem lathato) es ez sokszor tovabblancolodik, es az inverter vegfokjabol jobbik esetben csak az egyik fel meghal (ellenutemuek szinte kivetel nelkul), ritkabban mindketto.
(#) vgyula válasza ligyakeli hozzászólására (») Jan 22, 2012
Szia!
inverter, inverter táp, vagy cső hiba. Először meg kellene nézned, hogy a feszültségek jók e.
Üdv.: Gyula
(#) hinar83 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 22, 2012
Ilyen esetre van egy külön erre a célra fentartott 17" törött samsung lcd panelem (4 csöves) amivel próbálni szoktam az inverterek működését.
Teszt cső nélkül elég nehéz kideríteni hogy az inverter vagy a cső a ludas, ha csak nincs kéznél egy teszt inverter amivel végig tudod próbálni a csöveket.
Ha sercegést nem hallasz a csövek vagy az inverter trafó felől, akkor vagy valamelyik cső élettartama ért a végére vagy az elkók esr-je nőtt meg, esetleg még elképzelhető a kapcsoló tranzisztor/fet hiba is. Ezek az általános háttérvilágítási hibák.
Üdv
(#) mugab válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 22, 2012
Én a helyedben lemondanék erről a tervről.
Sem a félvezetők sem a kondik sem a trafó nem alkalmas.
De ha ezeket meg is oldanád, még mindíg ott van, hogy a pc táp egyenfeszt készít.
Szerintem nézz szét valami egyszerű inverter kapcsolást keresve...
(#) frici.hu válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 21, 2012
Köszönöm gulyi88!
1. Az akku nem fontos, mivel ahogyan írtad a használattól függ, a 30Amper induló áramfelvétel.
2. A rendszer erősen hűtve lesz, ez írtam is, szerintem elég lesz, de ha mégsem teszek még egy kis +-t.
(3.) a 2.-es miatt 70 foknál nem lesz gond, de szerintem azért ezzel a hűtővel nem megy fel addig.
3. Tisztában vagyok ezzel, nem zavaró tényező.

A 80%-os hatásfok melletti teljesítmény leadás :
Ha az akku 33A/h-s akkor az teljes töltöttségből merülési szintig (10,5V) 33A hasznos áram, kedvesen kiszámoltad nekem, ha teljesen terhelem egy óráig akkor az 310W-os terhelést jelent 80%-os hatásfoknál. Viszont bár jó, hogy ezt tudom, a kérdés jellege más. Véletlen hasznos teljesítményt írtam... az inverterből kivehető maximum helyett ...
A kérdésem átfogalmazva: Az inverterből mekkora teljesítmény vehető ki? "ekkold" ezt meg is értette, csak konkrétumot nem kaptam.
Tehát, ha azt mondod számolhatok 80%-os hatásfokkal az inverterre, akkor a bevitt energia a fetek miatt 200A(felvett maximum) x 0,8(hatásfok) = 160A hasznos a primeren a hatásfokot beleszámolva. Tehát I(hasznos)-t osztani kell az Ube és Uki hányadával mert ugye feszültséget konvertálva az áram a szorzattal csökken ezért 160A /5(fesztényező) = 32A (I ki a sec oldalon).
Akkor ezek szerint, ha teljes mértékben ki akarom aknázni az inverter képességeit a 80%-os hatásfokával és ehhez adott a kapcsolásom megfelelő kivitelezése, akkor a kivehető maximum áramom 32 lesz 60V-os leadott feszültségnél, ez 60Vx32= 1920W-ot jelent.
Ahogy írtam ez max 5 másodperces intervallum lenne, de egyébként inkább 1 másodperc, amit szerintem ki fog bírni a 2x4700mikrós kondik miatt, még, ha a feszültség le is törik egy pillanatra a másodperc végén az sem számít, mert a terhelés lineárisan csökkenni fog.
Nos, az általam megadott kevéske adatokból mégiscsak ki lehetett számolni az elméleti kivehető maximum áramot, mivel ez egy elméleti topik itten...
Nem kellett sem a kép, sem az mi van benne és hol és pláne minek... felesleges köröket sem kellett volna róni.
Amúgy nekem 300W-nyi energia kell csupán, tehát az áramkör nevetve bírni fogja és erre voltam kíváncsi semmi másra!
Ha jár pont megoldásért akkor szívesen fogadom!
Köszi gulyi88, hogy rávettél egy kis számolásra és rávezettél kicsit a megoldásra is!
Köszönöm ekkold-nak, hogy megmutatta, hogy lehet az elméleti síkot átvezetni feleslegesen a gyakorlatba!
(#) frici.hu válasza ekkold hozzászólására (») Jan 21, 2012
Köszi a kioktatást, jól jött, lenyugodtam tőle .
Megértem az érveid, nyilván azért kérdeztem, mert okosabb is lehet nálam más. Elméleti maximum teljesítmény leadás értékére lennék kiváncsi. A többi tényező azért "nem érdekel", mert azon szükség esetén változtatok. Az alkalmazás területére jellemző adatokat megírtam, a fotót mellékeltem, hogy látni lehessen miről is van szó. Bár nem úgy vettem észre, hogy megnézte valaki a képet . Ez egy nagy teljesítményű autóerősítő leválasztott tápegysége, gyárilag a végfok kiépítéséből itélve kb. 2x 200W csúcsot tudott 60V-os leadott tápfeszültégnél, 6db TIP35C és 6db TIP36C volt a vége ami még 50%-os teljesítményen is 45Ampernyi áramigényt jelent, tehát elviekben 30Amper csúcsáramot pár másodperces terheléssel mosolyogva bírnia kellene az 5Ampert pedig állandóüzemben is, nekem ez a lényeg, erre kérnék egy megerősítést, ez volt a kérdésem alapvető célja, egy elméleti max teljesítmény saccra nekem elég lett volna, de akkor vesézzük ki nyugodtan a dolgot.
A fetek meghajtója 2db 2SA1266, tudtommal a fetek feszültséggel vezérelnek ezért ha a 12V-os tápból 10V-ot ki tud vezérelni ez a tranyó (van rá esély) akkor 1db fet képes 50fok üzemi hőnél folyamatosan 40Ampert leadni, ha a felével számolok az összesnek az 80A és, ha leszámolom az ellenütemű vezérlés miatti veszteséget (osztott tekercs, dupla tápfesz) a szűrés hatásosságából adódóan terhelve is 60A, ezt osztom a be és ki táp szorzatával (4) akkor a kimenő áramom nagyon rossz esetben is állandó terheléssel 15Amper, impulzus terhelésen pedig amit a 2x4700ufarad bir.

IRFZ44A van benne az pedig 50A, 12V-os táp mellett 8,25V nyitófeszültséggel telítésbe vezérelhető. Akkumlátoros tápellátás esetén a hurokellenállást nézve a bemenő áram értéke nem fontos, a kivehető pedig 50%-os gyári karakterisztika szerint 8,25V-nyitófeszültségnél fetenként 50Amper lehet 12V-os tápfesz esetén, tehát 200Amper ahogy írtad. A meghajtásuknak szerintem bőven elég a 2SA1266, mivel Ugs=4V-nál 250uAmperről beszélünk, a munkaellenállása a 2sa1266-nak 1kiloohm, amin teljes kivezérléskor 4V esik és ez 0,004Amper, fetenként 0,001, a fet pedig 20V-on 100nanoampert kér, tehát elvileg a fetek csak a TL494-től függnek. A tekercs primer oldala 8x1mm-es huzal, a ecunder oldala 3x1mm-es. Az áramkorlát ki van kötve, mivel az az erősítő részt figyelte, az sem lehet gond.
A kitöltési tényezőt nem tudom, trutyi az oszcilloszkópom.
Remélem ennyi adat elég egy most már nem sacc-os teljesítményadathoz.
Nem hinném, hogy lejárattam magam egy egyszerűen feltett kérdéssel egy egyszerű válaszért. Értem én, hogy szakiknak minden fontos, hogy pontos választ kapjanak és adjanak, de nem is kértem pontos választ! Ígérem legközelebb komplett dokumentációt készítek minden egyes alkatrészről, annak működéséről, üzemi adatairól az adott kapcsolásban és kiszámolok mindent pontosan, fényképekkel dokumentálva, sőt válaszolok is a kérdésre, ha már mindez meg van.
Remélem ezt viccnek szántad!!!
"""Adott egy 12V-os inverter 8db IRFZ44A fet-tel, 60V-ot szeretnék belőle kivenni, táplálás akkuról, szabályzás megoldva, csupán a kivehető teljesítmény érdekelne!"""
Nem vagyok láma, csak mert nem akartam regényt írni... Lehet ezen a téren a tapasztalatom nem meríti ki egy olyan profi igényeit, mint te vagy, mégis úgy gondolom nem kell nekem mindent tudni és utána írni a fórumba. Nem is kiokítást kértem, mert akkor inkább nekiülnék megtanulni az összes kapcsolóüzemű tápegység működését telefontöltőtől a hegesztőig, ne haragudjon meg a világ, de nem fogom, mert van jobb dolgom is.
Kérlek nézd meg a képet, elemezd az általad bekért adatokat, s válaszolj légy szíves az agyonbonyolított egyszerűen kezdett kérdésemre, amit most már kénytelen leszek inkább jómagam élesben kipróbálni és rájönni, holott az volt a célom, hogy egy körülbelüli adat által eldönthessem, hogy érdemes-e több 10 órányi munkát beleölnöm abba amire ezt a tápegységet szántam.
Az általad számított értékre fogom alapozni a munkám óráit, végzem el a szükséges átalakításokat mind a bemeneti és kimeneti oldalon, szűrést, teljesítménynövelést, áramkorlát szabályozását, feszültségingadozás figyelembe vételét, üzemi hőmérsékletet, és egyéb dolgot amit eddig is tudtam.
Köszönöm, hogy leegyszerűsíted a dolgomat .
Most komolyan, ha azt mondod ez így a kimeneti diódák számának növelésével bírni fogja 5másodpercig a 30Ampert és folyamatosan az 5Ampert akkor a témát lezártnak tekintem, mert egy egyszerű kérdésre az egyszerű válasz a legjobb, bármennyire is sok a tényező!!! Hiszen látod is az áramkört... mégis azért jól esik az okítás néha.
Üdv: Frici
(#) frici.hu válasza ekkold hozzászólására (») Jan 20, 2012
A kérdésemben minden benne van szerintem. Mivel inverter ezért kapcsolóüzemű és az általában PWM, a többi pedig azért nem lényeg, mert én arra vagyok kíváncsi ennyi fettel 60V leadott feszültségen mennyi hasznos teljesítmény nyerhető ki!?
Utálok számolni és ehhez nincs is semmilyen képletem.
A felépítése: TL494-es IC
A működése PWM (ha nem is az nem érdekes)
A transzformátor: variálható
A hűtés: kb. 10cm széles, 22cm hosszú 5cm magas, 5mm-es tönkkel (lényegtelen)
A secunder oldal: 5 Ampert kell elbírjon folyamatos terhelésen és max 30-at impulzusban (ez is az én gondom) Egyenirányítása kétutas, szűrése 2x4700mikrofarad (ennyinél stabilan szabályos, mert mint írtam az is meg van oldva)
A vezetősávok: 30Amperre vannak tervezve gyárilag (de egyértelműen a fetekhez, tehát ez sem fontos)
Az áramforrás: Akkumulátor minimum 33A/h (lényegtelen)
Tehát egy sima, egyszerű, kapcsolóüzemű táp amit szabályoztam, TL494-el és 8db IRFZ44A-val (24V-80V-ig), 60V-on járatva.
230V_os 100W-os izzó terhelésnél minimális feszültségeséssel.
Nem értem miért kell ezt a kérdést ennyire megbonyolítani.
Adott a 8 fet, adott a stabil táp, a többi nem lényeg, egy általános számítási sémát kérnék szépen, mást nem kértem.
Ezért vagyok kissé "idegbeteg" és értetlen.
Azért lefotóztam, s remélem a kérdések teljes mértékben megválaszolásra kerültek!
Köszönöm!

DSC00615.JPG

(#) matyusz válasza gyati hozzászólására (») Jan 20, 2012
Üdv.
Nem nyomtál le véletlenül egy billentyűkombinációt "fn" és f valamennyi? Próbáld meg. Ha nem jó akkor valószínű kontakthiba, vagy inverter vagy fénycső, vagy esetleg a videóvezérlő.
(#) girhes hozzászólása Jan 20, 2012
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni! Régebben vettem 1 db Mono panelt. Nagyon tetszik, ráadásul a szomszédot is idegesíti.
Most lehet, hogy hálózatratápláló rendszert építenénk. Poli legyen vagy mono? Állítólag jobb a poli, jobban bírja a meleget.
Létezik több fajta inverter, melyiket fogadja el az EON?
(EHE 3Kw-osat találtam a vaterán jó árba)Olyanba gondolkozok, hogy lóvé nincsen sok, vennék 1 kw-ot, utánna majd bővítem.
Mi alapján válasszak?
(#) hzoli2 hozzászólása Jan 20, 2012
Sziasztok!
Napenergia felhasználás témájában lenne fontos kérdésem. Érdekelne minden elgondolás e témában.
Folyamatosan gyűjtök információkat a napenergia felhasználás terén. Többféle lehetőséget átgondoltunk és legjobb megoldásnak az elművel kötött szaldós elszámolásos megoldást tartjuk. Itt nem kell az aksikkal szórakozni, hanem az elmű által felszerelt visszatáplálós óra biztosítja, hogy egy pici energia se vesszen kárba, amit a napcella megtermel. Éves elszámolás van, ezért a nyáron megtermelt energiát a téli időszakban felhasználhatjuk. Szerintem ez a legjobb megoldás. A gond a rendszer beindítási összegében van, elég nagy összeg kell hozzá.
Azok az inverterek amelyeket az elmű elfogad a rendszer engedélyeztetéséhez elég nagy feszültségről indulnak DC150V. Ezen feszültség eléréséhez 5-6 napcella tábla kellene, attól függ hány cellát tartalmaz egy tábla. Van esetleg valakinek ötlete, hogyan oldható meg az inverter működése 2db napcella táblával, amely sorba kötve 40V és 280W teljesítményt ad. Be lehetne iktatni egy plusz invertert? , ide egy olcsóbb is megfelelne. Az elműs inverter bemenete DC150V-450V között lehet, vagyis egy 24V/230V -os hagyományos inverter megfelelne, csak precízen egyenirányítani kell, hogy nehogy gondja legyen az elműs inverternek. A plusz inverter miatti hatásfok romlás nem gond, ma már 94%-os hatásfokú inverterek is vannak, sőt az elműs inverter, ennél jobb hatásfokkal rendelkezik. Pénzügyileg ez a következő lenne: 1.elmű terv és szaldós rendszer igénylése kb.55E.-ft 2.elmű hitelesített inverter itthon 300E ,(külföldről a fele). 3. napcellák ezeket is házilag olcsóbban meglehet oldani egy 20V 140W-os napmodul házilag 40E.-ft ból megoldható.
(A napcellákat nem nézi az elmű.)
Érdekelnének a vélemények.
(#) frici.hu hozzászólása Jan 19, 2012
Adott egy 12V-os inverter 8db IRFZ44A fet-tel, 60V-ot szeretnék belőle kivenni, táplálás akkuról, szabályzás megoldva, csupán a kivehető teljesítmény érdekelne!
Köszi!
(#) bbalazs_ válasza badnews hozzászólására (») Jan 19, 2012
Szerintem az inverter biztositeka ki lesz csapva szinten.
Ha azt kicsereled, elotte nezz ra az inverter fetekre, hogy melyik zarlatos, azt csereld ki.
(#) eSDi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 19, 2012
Üdv!

Az LCD 100Hz-es frissítése nem a háttérvilágításra vonatkozik. Ezt most felejtsük el...

A kamera képe azért nem vibrál normál izzónál, mert a hálózati 50Hz-el van összeszinkronizálva, tehát halogén izzóval sem lesz ilyen gond. Energiatakarékos izzóval azért problémás, mert az abban lévő kis kapcsoló üzemű fénycsőelőtét párszor 10kHz frekvencián üzemel. Ebből adódóan a fénycsöve is ezen a frekvencián villog, csak ugye azt mi már nem érzékeljük. Az LCD-vel meg azért jó, mert abban valószínűleg nagyobb frekin üzemel az inverter a háttér világításhoz, vagy pedig LED-es háttér világítású.

Meg lehet próbálni nagy teljesítményű LED-el helyettesíteni. Elég sok színhőmérsékletű közül lehet választani és elég nagy fényerővel is bírnak már.
(#) erbe válasza jimmy63 hozzászólására (») Jan 17, 2012
Jobban járnál, ha inverter helyett az akkuhoz méretezett töltővel töltenéd a telefonodat. Lehet kapni szivargyújtóba dugható 12 V-os töltőt.
Mindenesetre olcsóbb, mint invertert javítani.
(#) jimmy63 válasza dizi hozzászólására (») Jan 17, 2012
Köszönöm a válaszodat!Egyébként a készülék kis fogyasztóval működik(telefontöltő)de már ennél is indul a hűtés.Fontos megemlítenem,hogy sajnos csak kis amperórás akksim van.Ha nagyobb fogyasztót pl,60w.os izzónál pár másodperc és leáll az inverter.Gondolatom szerint a kis akksi nem bírja huzamosabb ideig táplálni az invertert.Most intézem a nagyobb akksit.
(#) koadi válasza jimmy63 hozzászólására (») Jan 16, 2012
Szia!

Pontosan milyen inverterről van szó?
Az enyém egy SAL 500W/100W-os, 12V-os modell, abban a ventilátor csak nagy meleg hatására indul el (van benne egy hőérzékelő, közvetlenül a Fet-ek mellett).
Egyszer véletlenül fordított tápra csatlakoztattam, a bene lévő 2db 30A-es biztosíték eldurrant, azokat cserélve újra működött az inverter egy fél óráig, de végül csak a Fault Led villogott. A hiba oka: a kimeneti oldalon lévő 4db WP740-es Fet-ből 2db zárlatos volt. Kicseréltem mind a 4-et az IRF740-ST típusú helyettesítőjére és azóta újra tökéletes!
(#) szsrobert válasza rozsda hozzászólására (») Jan 16, 2012
HOL?

Sajnos én csak olyan helyeket találtam, ahol az akkuamortizáció 300 ciklusra számolva az áram árának 3,5-4 szerese.
12Vx15Ahx300ciklus=54kWh. 185Ft 1kWh akkuamortizáció.
Ezért nem éri meg munkahelyen tölteni, és otthon használni az áramot. Kivéve, ha a munkahelyed veszi az akkukat, vagy olcsón jutsz hozzá.
100Ah 30000-ért az 6000Ft 20Ah-ra. Én legolcsóbban 10000Ft-ért találtam 20Ah-st, a többi fajlagosan drágább volt.
Ezeket ismeritek? http://tech-mobile.hu/termekek-akku.htm
Állítólag jól bírja anagyáramú kistütést, és 400 ciklust tud.

Ha elég sok akkud van, és nem kell AC, akkor inverter sem kell. Elég sorba kapcsolni az akkukat.
Következő: »»   169 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem